Камінь зовні, камінь усередині

Ноутбук Acer Aspire 5920G-833G25Mi, виконаний в спеціальному дизайні Gemstone, позиціює виробником, як модель для будинку і розваг. 

Вона оснащена 15.4-дюймовим широким TFT-экраном з глянсовим покриттям, що володіє підвищеною яскравістю і малим часом відгуку.

Тут застосовується потужний процесор Intel Core 2 Duo нового покоління, виготовлений за технологією 45 нм. Його обчислювальної потужності із запасом вистачає як для роботи в офісних і мультимедійних застосуваннях, так і підтримка ігрового процесу.

Функціональність
Як графічний прискорювач застосовується NVIDIA GeForce 8600M GT з 512 Мбайт відеопам'яті, що дозволяє комфортно грати в сучасні ігри, у тому числі, і що відносяться до останнього покоління. 

Ноутбук Acer Aspire 5920G оснащений практично всіма сучасними інтерфейсами: Wi-Fi, Bluetooth, Ethernet LAN, USB, FireWire, IRDA, HDMI. Останній дозволяє подавати на телевізор цифровий відеосигнал високої чіткості. Можливості обміну даними доповнені наявністю слота ExpressCard і мультиформатного картридера, що працює з картами SD, MMC, MS (PRO), xD picture. 

Дизайн
У дизайні Acer Aspire 5920G використаний пластик трьох кольорів. Екранна кришка - темно-сіра (під магнієвий сплав) з чорною глянсовою окантовкою. 

Нижня кришка корпусу - чорна, але матова. Екранна рамка і головна панель з клавіатурою - світло-сірі ("біла ніч").

Екранна кришка в закритому положенні фіксується за допомогою двох клямок, що відмикаються великим фіксатором, що "коливається", розташованим посередині передньої кромки кришки. 

Фіксатор незвичайний ще і тим, що саме в нього вбудовані веб-камера і мікрофон. 

Клавіатура складається з 88 клавіш. Вона досить м'яка і тиха, при натисненні що не видає клацань. Зліва від основних клавіш в стовпчик розташовано п'ять кнопок для швидкого запуску часто використовуваних програм. Симетрично справа знаходяться клавіші Acer MediaTouch, вживані при роботі з Acer Arcade і іншими ігровими мультимедійними програмами.

Уздовж верхньої частини головної панелі тягнуться сріблясті декоративні грати, під якими розташовані стереодинамики. На її правому краю знаходиться фірмова трикутна кнопка Acer Empowering, службовка для запуску однойменної програмної утиліти. На самому верху головної панелі розташовані срібляста кнопка включення живлення, що має світлодіодне підсвічування, і три індикатори достатку.

Тачпад за кольором зливається з головною панеллю, як і "мишачі" кнопки, між якими розміщений 4-позиційний маніпулятор для виконання горизонтальної і вертикальної прокрутки.

Зліва на передній кромці головної панелі знаходяться два системні індикатори - включення живлення і заряду батареї. 

На передній грані корпусу, також зліва, знаходиться датчик Ік-порта, а по центру розташовані слот картридера, три аудіороз'єми (лінійний аудіовхід, мікрофонний вхід, аудіовихід для наушников/динамика, поєднаний з лінійним виходом з підтримкою цифрового інтерфейсу S/PDIF) і регулювальник гучності. 

На лівій грані корпуси розміщені аналоговий відеовихід (D-Sub), гнізда мережевого і модемного підключення, два USB-порта, роз'їм HDMI, відеовихід S-Video, ще один USB-порт, інтерфейс FireWire і слот ExpressCard. 

На правій грані знаходяться відсік оптичного DVD-привода, USB-порт і слот замку Кенсингтона. 

На задній стінці корпусу в правій частині розташовано лише гніздо для підключення мережевого адаптера живлення і вентиляційний отвір, захищений крупними гратами.

Акумуляторна батарея розташована в задній частині нижньої кришки корпусу. Вона фіксується підпружиненою клямкою і замком, що виключає випадкове від'єднання батареї.

Ближче до переднього краю нижньої кришки корпусу розташований динамік сабвуфера акустичної системи ноутбука.

Опції і аксесуари
• Acer Xpress VOIP гарнітура 
• Модулі оперативної пам'яті 
• Додаткова батарея 
• Адаптер змінного струму 
• Зовнішній дисковод USB для 3.5-дюймових дискет

Програмне забезпечення
• Acer Empowering Technology (Acer eNet, ePower, ePresentation, eDataSecurity, eLock, eRecovery, eSettings, ePerformance Management) 
• Acer GridVista
• Acer Launch manager 
• Acer Arcade або Acer Arcade Deluxe з підтримкою DV Wizard, VideoMagician, DVDivine (Arcade Deluxe на моделях з Vista Home Premium або Vista Ultimate) 
• Acer PureZone 
• Microsoft Works 8.5 з пробною версією Office Home і Student 2007 
• Acer Video Conference Manager (на моделях з Acer Xpress VOIP гарнітурою) 
• Norton Internet Security пробна версія (термін дії витікає через 90 днів після активації) 
• Adobe Reader 
• CyberLink Power Producer 
• NTI CD Maker

Резюме
Потужний ноутбук для розваг, що забезпечує комфорт в мультимедійних застосуваннях і сучасних 3D-іграх.

Lenovo IdeaPad Y710

Lenovo IdeaPad Y710 це незвичайний по дизайну ноутбук з 17-дюймовим екраном і потужною начинкою, призначений для розваг, у тому числі і для сучасних ігор. Геймерський статус підкреслюють спеціальні органи управління і покращувана звукова система. Крім того, комп'ютер оснащений інтерактивною захисною системою, що дозволяє легко захистити комп'ютер від несанкціонованого доступу. 

Ця система під назвою VeriFace здійснює візуальну ідентифікацію, розпізнає обличчя власника за допомогою вбудованої веб-камеры, і має декілька варіантів налаштування з різною мірою захисту. Вона не лише не допустить чужака до управління, але і зафіксує кожну спробу, сфотографувавши обличчя "зломщика". 

Функціональність
Звукова підсистема даного комп'ютера складається з чотирьох динаміків і сабвуфера, відповідаючи стандарту Dolby Home Theater, а мультимедійний центр володіє сенсорними клавішами і іншими органами управління з яскравим фірмовим дизайном.

У комп'ютері є спеціальна ігрова зона, оснащена додатковим екраном, перемикачем продуктивності ЦПУ ("Тішина"/"нормальная"/"турбо") і програмованими кнопками для швидкого виклику часто використовуваних утиліт. 

Дана модель оснащена потужним відеоадаптером ATI Mobility Radeon HD2600 з 512 Мбайт "на борту" і широким ЖК-экраном з діагоналлю 17-дюймов, що забезпечує не лише підтримку широкого спектру мультимедійних розваг, але і комфорт в 3D-играх, у тому числі з останнього покоління.

У ноутбуку встановлені універсальний DVD-привод з підтримкою двошарових дисків, мультиформатный картридер, що підтримує карти форматів SD, MMC, MemoryStick (PRO), xD Picture і слот ExpressCard/54. Крім того, тут є повний набір сучасних інтерфейсів зв'язку: Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth, IRDA, а також вбудований модем. Є тут і цифровий відеоінтерфейс HDMI. 

Дизайн
Дизайн ноутбуків сімейства Lenovo IdeaPad виглядає дуже свіжо завдяки вживанню нестандартних рішень. Наприклад, в даній моделі цікаво зроблена екранна кришка. Її поліровану поверхню по аналогії із забарвленням автомобілів можна охарактеризувати як "фіолетовий металік", а можна порівняти із зоряним піднебінням. 

Нижня частина кришки має злам на кут приблизно в 120 градусів, співпадаючий із скосом задньої грані корпусу. У тонкому виступі на задній торцевій частині корпусу знайшлося місце для двох високочастотних динаміків акустичної системи, захищених декоративними гратами.

Друга родзинка дизайну в тому, що в екрану відсутня звична рельєфна рамка з пластика - його поліроване скло доходить практично до торців кришки. Рамка, все ж є, але "вбудована". Посередині її верхньої сторони розташована веб-камера з дозволом 1,3 Мпікс. 

Крім того, ЖК-экран завдяки вживанню технології VibrantView виглядає дуже незвично, переливаючись дрібними іскорками. Перше враження - дуже яскраве, але є підозріння, що очі втомлюватимуться швидше, ніж при роботі за звичайним екраном, особливо якщо врахувати дуже високий стандартний дозвіл екрану (1920х1200 пікселів).

У обробці головної панелі поєднуються чорний матовий і глянсовий пластик. У лівому верхньому кутку на глянсовій вставці розташовані кнопка включення живлення і фірмова кнопка "NOVO", що є потужним інструментом і тому що вимагає обережності в обігу. 

Річ у тому, що при вимкненому живленні натиснення на неї ініціює запуск процесу відновлення системи, тобто користувач може безповоротно втратити інформацію, розташовану в розділі З жорсткого диска. Коли комп'ютер знаходиться в робочому достатку, кнопка "NOVO" нешкідливіша і служить для зміни схеми живлення. 

Симетрично в протилежному кутку глянсової панелі розташовані оранжева кнопка для перемикання доступу до кнопок медиаплеера/эквалайзера і дугоподібний оранжевий регулювальник гучності звучання. Ближче до центру розробники розмістили сенсорні кнопки (теж з оранжевим підсвічуванням), службовці для управління медиаплеером, звуком і налаштування еквалайзера. 

Клавіатура в даній моделі складається з 84 клавіш. Вона приємна на дотик і практично безшумна. Претензії до неї можна пред'явити хіба що за розташування клавіш Del і Ctrl не в кутах, що дратуватиме тих, КТО часто доводиться набирати об'ємні тексти. 


Праворуч від основної клавіатури знаходиться виділена ігрова зона, яка включає невеликий ЖК-экран, перемикач режимів роботи ЦПУ, кнопка, що управляє режимом відображення екрану; три програмовані кнопки для виклику призначених для користувача утиліт і блок кнопок-стрілок. 

Тачпад і "мишачі" кнопки, виконані з чорного матового пластика, відрізняються хорошою чутливістю. Тачпад оснащений смужками вертикальної і горизонтальної прокрутки, які ніяк не позначені, але при попаданні на них пальця виявляються появою на екрані відповідних піктограм.

Поблизу передньої кромки, лівіше тачпада, на мини-панельке знаходяться три блакитні світлодіодні індикатори: включення живлення, режиму заряду батареї і активності безпровідного з'єднання. А на вузькій смужці, розділяючою тачпад і клавіатуру змонтована пара стереомикрофонов.

Велику частину передньої грані займають декоративні грати, під якими знаходиться пара стереодинамиков. Посередині розташований слот картридера, вимикач безпровідного з'єднання і відповідний індикатор, вмикач посилення басів, Ік-датчик і два аудіогнізда: мікрофонний вхід і вихід на навушники, поєднаний з цифровим виходом SPDIF. 

Зліва на корпусі розміщено гніздо підключення мережевого адаптера живлення, вентиляційний отвір, відеоінтерфейс D-Sub, перемикач відображення на дисплеї або зовнішньому екрані, гнізда мережевого і модемного підключення, слот ExpressCard/54, HDMI-разъем, два USB-порта і роз'єм FireWire.

На правій грані корпусу, в передньої кромки знаходиться відсік, в який встановлюється додатковий жорсткий диск з можливістю "гарячої" заміни. У комплект входить додатковий контейнер для HDD. 

Далі розміщений відсік оптичного приводу, а за позаду нього - два USB-порта і слот замку Кенсингтона.

При погляді на ноутбук ззаду видно лише скошена частина кришки і виступаюча частина корпусу, до якої вона кріпиться. 

Батарейний відсік знаходиться на нижній кришці корпусу ближче до задньої кромки. Акумуляторна батарея фіксується в нім за допомогою двох підпружинених клямок, що відсовуються в протилежні сторони. 

Зверху над батареєю під квадратними гратами розташований динамік сабвуфера, доповнюючий звучання чотири інших динаміків.


Резюме
Оригінальний по дизайну і потужний ігровий ноутбук з 17-дюймовим екраном. Володіє гнучкими налаштуваннями, візуальною системою захисту і дозволяє як слід пограти

Розважальна Toshiba з великим екраном

Ноутбуки сімейства Toshiba Satellite відносяться до домашніх, тобто призначені для вирішення типового круга завдань: ведення домашніх справ, вчення, розваг. Завдяки своєму великому екрану модель Satellite P300 як не можна краще відповідає своєму призначенню. 

Такі мобільні комп'ютери можуть стати заміною настільної системи, правда, якщо вважати, що вона не буде постійно окупована завзятим геймером. 

Функціональність
Даний ноутбук оснащений глянсовим широким TFT-экраном з діагоналлю 17 дюймів, що забезпечує дозвіл 1440х900 пікселів (WXGA+). Це дозволить комфортно працювати з повчальними програмами, текстом, великою кількістю даних (наприклад, з обширними електронними таблицями), з комфортом відтворювати відео, проводити час за іграми.

Розважальне призначення ноутбука підкреслює наявність таких інтерфейсів як HDMI, S-Video, FireWire, які додані до основного набору (D-Sub, Wi-Fi, Bluetooth, Ethernet LAN, USB, ExpressCard/54). Окрім перерахованого тут є і мультиформатный картридер.

Дизайн

У дизайні нового покоління ноутбуків Toshiba, у тому числі і Satellite P300, розробники

постаралися якомога більше поверхонь зробити глянсовими. Все це блискуча пишність виглядає красиво до тих пір, поки ноутбук ще ніхто не чіпав. Якщо ви сіли за нього працювати, не помивши руки і без рукавичок, то відбитки пальців неминуче порушать естетику девайса.


Екранну кришку і головну панель сірого кольору додатково прикрашають сріблясті смужки. Класичний матовий пластик дістався лише нижній кришці корпусу, а екранну рамку зробили матовою сріблисто-сірою (під титан). 

Досить тонка екранна кришка в закритому і проміжних положеннях фіксується за рахунок тертя в петлевих шарнірах. Тому відкрити ноутбук удається лише двома руками, притримуючи корпус.

Рамка ЖК-экрана має ширші горизонтальні сторони і на верхній посередині розташована веб-камера, а трохи правіше - вбудований мікрофон.

Повнорозмірна клавіатура ноутбука складається з 105 клавіш і включає цифронаборный блок. Вона досить м'яка і безшумна, має тонку основу, яка злегка прогинається при натисненні на клавіші. 

Над клавіатурою по кутах головної панелі під декоративними хрестоподібними гратами розташовані стереодинамики виробництва Harman/Kardon. 


Між ними розміщені кнопка включення живлення і сенсорні кнопки для управління мультимедійним плеєром, оформлені біло-блакитним підсвічуванням.

Тачпад виконаний як частина головної панелі і не зливається з нею лише за рахунок іншого забарвлення і текстурованого покриття. У темноті його верхня кромка чітко позначається за допомогою смужки, що світиться. Крупні сріблясті "мишачі" кнопки - єдиний в ноутбуку елемент оформлення з металевим покриттям. 

Прямо під "мишачими" кнопками на передній панелі розташовані Ік-датчик і слот картридера, трохи лівіше - вмикач безпровідного з'єднання, оснащений індикатором, а правіше - два аудіороз'єми (мікрофонний вхід і вихід на навушники) і коліщатко регулювальника гучності.

Коли ноутбук вимкнений, неможливо здогадатися, що на передній кромці головної панелі зліва є логотип Satellite, що світиться, а посередині, під "мишачими кнопками" - системні індикатори.

На лівій грані корпуси розміщені аналоговий інтерфейс D-Sub, вентиляційний отвір, роз'єми S-Video і HDMI, гніздо підключення до LAN, два USB-порта, порт FireWire і слот ExpressCard.

відсік оптичного приводу, гніздо для підключення мережевого адаптера живлення і слот замку Кенсингтона.

Велика частина задньої стінки корпусу зайнята потужним петлевим шарніром екранної кришки.

Акумуляторна батарея розташована в задній частині нижньої кришки корпусу. Вона засувається в корпус по тих, що направляють з тильного боку корпусу і фіксується підпружиненою клямкою і замком.

Резюме
Універсальний домашній ноутбук з модним дизайном. Досить потужний по обчислювальних можливостях, оснащений всіма необхідними засобами комунікацій. Відеопідсистема, поза сумнівом, потужніше інтегрованих рішень, але все таки декілька обмежує вживання ноутбука для сучасних 3D-игор.

Satellite A300 - цілий доба на орбіті

Ноутбуки Toshiba Satellite A300 позиціюють виробником, як серія ноутбуків з повним набором інноваційних функцій, які забезпечують власникові надійний зв'язок, розваги і роботу. Вони виконані в модному глянсовому дизайні із застосуванням технології Toshiba Fusion. 

Комп'ютери такого типа часто стають важливою частиною життя, оскільки беруть участь в самих різних сферах життя власника, переміщаючись разом з ним з місця на місце.

Функціональність
Ноутбуки Toshiba Satellite A300 оснащені широким 15,4-дюймовим TFT-экраном з глянсовим покриттям Toshiba TruBrite, що підтримує дозвіл 1280х800 пікселів (WXGA). Ряд моделей оснащується сучасними відеоадаптерами ATI Mobility Radeon HD 3470 (256 Мбайт), що дають швидкодію, необхідне в сучасних іграх. Проведення відеоконференцій забезпечують вбудовані веб-камера (1,3 Мпікс) і мікрофон. Веб-камера також застосовується у фірмовій системі авторизації, що працює на принципі розпізнавання особи.

Серія Satellite A300 оснащена всіма основними інтерфейсами, необхідними для зв'язку із зовнішніми пристроями: Wi-Fi, Bluetooth, Ethernet LAN, FireWire і USB (володіють функцією Sleep Charge, що дозволяє заряджати через них мобільні телефони і плеєри, навіть коли ноутбук вимкнений).

Для підключення зовнішнього монітора передбачений аналоговий відеоінтерфейс D-Sub, а для виведення відео - роз'їм S-Video. Можливості обміну даними доповнені наявністю слотів ExpressCard/54 і мультиформатного картридера, що підтримує карти SD, MemoryStick і xD Picture. У акустичній системі застосовуються якісні динаміки Harman Kardon, аудіовихід на навушники поєднаний з цифровим виходом S/PDIF.

Дизайн
У дизайні нового покоління ноутбуків Toshiba Satellite, у тому числі, і в даній моделі, розробники постаралися якомога більше поверхонь зробити глянсовими. Проте все це блискуча пишність виглядає красиво до тих пір, поки ноутбук ще ніхто не чіпав. Якщо ж ви сіли за нього працювати без рукавичок, то відбитки пальців неминуче порушувати естетові девайса.

Що виблискують екранну кришку і головну панель за допомогою технології Toshiba Fusion додатково прикрасили сріблястими смужками різної ширини. Класичний матовий пластик дістався лише нижній кришці корпусу, а екранну рамку зробили матовою сріблисто-сірою (під титан). 

Досить тонка екранна кришка в закритому і проміжних положеннях фіксується за рахунок тертя в шарнірі. Тому відкрити ноутбук однією рукою, швидше за все, не вийде - доведеться притримувати корпус.

Горизонтальні сторони екранної рамки ширші, ніж вертикальні. Зверху посередині розташована веб-камера, а трохи правіше - вбудований мікрофон.

Повнорозмірна клавіатура ноутбука складається з 88 клавіш. Вона досить м'яка і безшумна, має тонку основу, яка злегка прогинається при натисненні на клавіші.

Над клавіатурою по кутах головної панелі під прозорими захисними гратами розташовані стереодинамики виробництва Harman/Kardon. Між ними в центральній частині розміщені кнопка включення живлення і сенсорні кнопки для управління мультимедійним плеєром, оформлені білим підсвічуванням.

Тачпад виконаний врівень з головною панеллю і не зливається з нею лише за рахунок темнішого забарвлення і текстурованого покриття. У темноті його верхня кромка чітко позначається за допомогою смужки, що світиться. Крупні сріблясті "мишачі" кнопки - єдиний в ноутбуку елемент оформлення з металевим покриттям. 

Прямо під "мишачими" кнопками на передній кромці головної панелі розташовано чотири системні індикатори зі світлодіодним підсвічуванням. 

На передній грані корпуси знаходяться вмикач безпровідного з'єднання, оснащений індикатором, слот картридера, два аудіороз'єми (мікрофонний вхід і вихід на навушники) і коліщатко регулювальника гучності.

На лівій грані корпуси розміщені аналоговий відеоінтерфейс D-Sub, вентиляційний отвір, роз'їм S-Video, гніздо мережевого підключення, два USB-порта, порт FireWire, слот ExpressCard/54.


На правій грані знаходяться ще два USB-порта, гніздо модемного підключення, відсік оптичного приводу, позаду якого знайшлося місце гнізда мережевого адаптера живлення і слота замку Кенсингтона.

На задній стінці корпусу жодних роз'ємів немає, оскільки більше половини довжини займає петлевий шарнір екранної кришки.

Акумуляторна батарея розташована в задній частині нижньої кришки корпусу. Вона фіксується підпружиненою клямкою і замком.

Резюме
Універсальний і не дуже обтяжливий по вазі і габаритам ноутбук з модним дизайном. Досить потужний по обчислювальних можливостях, має всі необхідні засоби комунікацій. Сучасна відеопідсистема забезпечує необхідну швидкодію в багатьох іграх, за винятком найсучасніших "важких" 3D-шутеров. Одним словом - ноутбук на всі випадки життя.

Переходимо на склокераміку!

На початку XXI століття приготування їди перетворилося з приємного, але досить нудного і важкого обов'язку в задоволення. Тепер для того, щоб побалувати своїх домашніх черговим кулінарним шедевром, нам не доводиться возитися з нарізкою овочів - для цього ми використовуємо кухонний комбайн, не потрібно натирати мозолі, збиваючи крем віночком, - міксер завжди на підхопленні. А сучасна функціональна плита - це взагалі межа мріянь будь-якої хазяйки. Особливо якщо це склокерамічна плита.

Склокераміка - матеріал відносно новий. Він з'явився лише в середині минулого століття і спочатку використовувався для системи дзеркал астрономічних телескопів. Лише через пару десятків років склокераміку пристосували і для побутової нужди.

Процес виробництва склокераміки досить простий: спочатку на заводі виготовляються пластини зеленого скла завтовшки декілька міліметрів. Пластини обрізуються відповідно до вимог компанії-замовника - звичайно це квадрати і прямокутники, проте деякі фірми пропонують своїм покупцям цікавіші форми. Потім на скло наноситься малюнок - контури конфорок, різні індикатори і будь-які інші узори. Враховуючи, що фарба "удруковується" прямо в скло на молекулярному рівні, а не наноситься на його поверхню, опасатися, що малюнок зітреться від частого миття, не доводиться. Після цього панелі піддаються керамизации - стекло при температурі більш 900°С "бомбардується" кристалами, що і робить цей матеріал таким унікальним. Зараз виробництвом склокераміки для варильних панелей займаються дві компанії - німецька фірма SCHOTT AG (торгівельна марка Ceran) і французька EuroKera.

Достоїнств в склокераміки багато. По-перше, вона дуже швидко нагрівається і так же швидко остигає - досить зменшити потужність конфорки, і вже через хвилину ваше блюдо перестане википати. Крім того, склокераміка дуже добре проводить тепло вгору, по вертикалі, тобто безпосередньо до дна каструлі, а ось по горизонталі тепло практично не поширюється. Це означає, що, доторкнувшись до плити буквально в декількох сантиметрах від розжареної конфорки, ви не ризикуєте обпектися. Ще один плюс - стійкість до перепадів температур: можна не боятися, що крапля холодної води, що випадково попала на плиту, заподіє їй якусь шкоду або стане причиною появи тріщин або плям. Склокераміка дуже міцна, легко виносить великі статичні навантаження. Ну і звичайно ж склокерамічні плити просто красиві - різних розмірів і форм, з малюнками і без них, ці панелі ідеально вписуються в будь-який дизайн.

Залежна або незалежна?

Якщо всі вищеперелічені плюси склокерамічної плити запали вам в душу і ви готові, кинувши всі справи, бігти в магазин побутової електроніки, радимо спочатку подумати ось про що. Сучасна плита - це не та монолітна конструкція, який ми її пам'ятаємо з дитинства. Зараз плита складається з двох відносно автономних елементів - варильної панелі і духової шафи. Звичайно, багато компаній випускають плити, де духова шафа і варильна панель є єдиними цілими, проте така конструкція поступово відходить в минуле. З точки зору функціональності розділення плити на дві частини зручніше - варильну панель можна розмістити в центрі робочої зони, а духову шафу підняти з рівня підлоги вище - це дозволить не нахилятися постійно до духовки, щоб перевірити готовність блюда, а також визволити місце на підлозі для посудомийної машини або морозильної шафи. Тому, кажучи про склокерамічні плити, ми маємо на увазі саме склокерамічні варильні панелі.

Варильні панелі бувають двох типів - залежні і незалежні. Незалежна варильна панель - річ абсолютно самостійна: вона забезпечена власними органами управління і може працювати без духовки. У сучасних моделях незалежних варильних поверхонь в основному використовується сенсорне управління. Це робить панель візуально легшою, оскільки її дизайн не переобтяжений ручками і кнопками, і значно спрощує управління: досить одного дотику, щоб конфорка розігрілася на максимальну потужність. Крім того, відсутність ручок робить панель абсолютно гладкою, що дозволяє дуже легко її мити. Для тих, КТО сумнівається в сенсорному управлінні, випускаються плити різних цінових категорій із звичними ручками.

Залежна варильна панель, на відміну від незалежної, не може працювати без духової шафи, оскільки саме на духовці розташовується спільна зона управління цими пристроями. Яку варильну панель краще придбати, залежить від того, наскільки ви любите посвячувати себе готуванню і як плануєте організувати вашу кухню. Наприклад, тим, КТО не захоплюється створенням кулінарних шедеврів, більше підійде незалежна варильна панель - можна купити лише її, не переплачуючи за непотрібну духову шафу. Таку панель краще вибрати і в тому випадку, якщо ви плануєте покупку духовки, але хочете встановити її окремо від варильної панелі, скажімо, на відстані декількох метрів. Звичайно, залежну панель теж можна розташувати далеко від духовки, проте це пов'язано з деякими труднощами. По-перше, вам доведеться через півкухні протягувати дроти, що сполучають духовку і варильну панель. По-друге, під час готування на плиті вам доведеться постійно бігати до духовки, щоб регулювати потужність нагріву конфорок, що не зовсім зручно.

Визначившись з тим, залежну або незалежну панель ви хочете придбати для вашої кухні, самий час вирішити, якого типа склокерамічної плити ви хочете і можете придбати.

Краса і сила струму

Газові варильні панелі, у тому числі і склокерамічні, поступово стають історією, оскільки у всіх новобудовах згідно розпорядженню уряду тепер встановлюються лише електричні плити. Отже саме електричні склокерамічні панелі представлені на ринку в найширшому асортименті. Багато володарів пральних машин згадують, як в перший вечір після покупки сиділи всією сім'єю біля нової "стиралки" і заворожений дивилися на те, як машинка стирає і вичавлює білизну. З електросклокерамікою ситуація абсолютно та ж - спостерігати, як в глибині матової чорноти огняно-червоним кольором розгорається спіраль конфорки, новоспеченим власникам цієї чудо-техники не набридає досить довго.

Крім того, таку панель можна розмістити як на скромній кухні малогабаритної квартири, так і у величезному заміському особняку - у продажу можна знайти склокерамічні поверхні шириною 30, 60, 80, 90 і більше сантиметрів. Для маленького приміщення підійде одноконфорочная (Teka VT TC 1P, 12000 рублів) або двохконфорка (Ariston DK 302 IX, 7000 рублів), такого малятка можна порадити і противникам "кухонного рабства". Можна придбати стандартну, майже квадратну модель (Gorenje EIT 2600 P2, 30000 рублів), подовжену (Miele KM 5775 Panorama, 65000 рублів) або витончено зігнуту (Teka VR TC 90, 44000 рублів).

Електричні склокерамічні панелі розрізняються (у тому числі і за ціною) залежно від того, який тип конфорок в них використовується. Це можуть бути рапидные конфорки, галогенні або конфорки HighLight. У рапидных конфорках спіраль за 10-15 секунд розжарюється до червоності і дає дуже високу температуру. У галогенних конфорках, окрім спіралі, встановлюється ще і галогенна лампа, яка під впливом електричного струму починає світитися і виділяти додаткову кількість тепла. Такі конфорки нагріваються практично вмить, проте не всі виробники побутової техніки прагнуть встановити їх на свої продукти - наприклад, тому, що лампа рано чи пізно може перегоріти, що приведе до виходу конфорки з буд. У конфорках HighLight (їх ще називають ультрарапидными) як нагрівальний елемент замість спіралі використовується спеціальна гофрована тонка стрічка, зігнута змійкою; швидкість нагріву конфорки - 5-7 секунд.

Варильні панелі вищої цінової категорії оснащуються індукційними конфорками, які нагрівають не склокерамічну поверхню, а безпосередньо дно посуду. Це дозволяє економніше витрачати електроенергію (адже вона не розсівається даремно при нагріванні склокераміки) і робить плиту безпечною - отримати опік, доторкнувшись навіть до нагрітої до максимуму конфорки, неможливо.

Додатковий плюс електричних варильних панелей - наявність у більшості моделей змінних зон нагріву. Це означає, що одна і та ж конфорка може використовуватися як для приготування блюд в маленькій каструльці, так і в подовженому качатнику. Наприклад, дві з чотирьох конфорок незалежної варильної панелі Electrolux EHS 6696 X (16000 рублів) оснащені додатковими нагрівальними елементами: верхня права конфорка з круглої перетвориться в овальну, а ліва нижняя підійде для каструль з дном трьох різних діаметрів. Для управління зонами розширення використовуються додаткові сенсорні клавіші - натискує на таку клавішу, ви вмить отримаєте конфорку з розширеною або модифікованою зоною нагріву. А ось індукційні конфорки розширених зон нагріву не потребують - наприклад, конфорки автономної панелі Miele KM 5753 (60000 рублів) автоматично розпізнають розмір посуду, що дозволяє використовувати при готуванні каструлі і сковорідки з дном різного діаметру.

Чим більше, тим краще

Враховуючи, що склокерамічні варильні панелі - задоволення не з дешевих, і означає, щороку міняти застарілу модель на нову буде вельми скрутне, до вибору треба личити з розумом. Це означає, що краще заздалегідь передбачити всі необхідні саме для вашої сім'ї функції, які у вибраній вами плиті будуть якнайповніше представлені.

По-перше, варильна панель обов'язково має бути оснащена індикатором залишкового тепла, який убереже вас від дотику до гарячої конфорки. Це може бути або просто світлодіод, розташований поряд із зоною нагріву, - тоді в робочому достатку він буде червоною крапкою, що світиться. У більш просунутих моделях передбачається цифрова індикація, причому дворівнева. Такі індикатори позначаються латинською буквою h (від англійського hot - гарячий). Залежно від міри нагріву конфорки поряд з нею світитиметься h (нагріваючи слабкий) або H (конфорка дуже гаряча). У моделях простіше встановлюється один індикатор для всіх конфорок, в "наворочених" панелях передбачена індикація кожної конфорки окремо.

Інша важлива функція - захист на час відпочинку. Наприклад, варильна панель Gaggenau VC 422 (35000 рублів) автоматично вимкнеться, якщо протягом чотирьох годин безперервної роботи не зміниться жодна з налаштувань. Отже якщо через неувагу ви залишили удома включену плиту, хвилюватися не доведеться - розумна автоматика сама поклопочеться про пожежну безпеку. Незручно це лише в одному випадку - коли треба варити холодець. На розум приходить лише це блюдо, яке вимагає такої тривалої обробки.

У будинку, де є маленькі діти або домашні тварини, що люблять у відсутність господарів бути схожим по столах і інших горизонтальних поверхнях, у тому числі і варильним, плита обов'язково повинна підтримувати функцію захисту від дітей. Вона може бути реалізована як за допомогою звичайного блокування клавіш управління, яка активується при певній послідовності натиснень на сенсори, так і іншим способом. Наприклад, у варильних панелях Gaggenau і Neff (Neff T1543 NO, 28000 рублів) для управління конфорками використовується спеціальний магнітний перемикач TwistPad. Це невелика кругла ручка, яка кріпиться до плити як магніт між датчиками конфорок (зона, куди кріпиться перемикач, позначена на поверхні). Датчики конфорок реагують на поворот перемикача і включають потрібну конфорку. Після того, як обід приготований, цей перемикач можна просто зняти і покласти поряд з плитою або заховати кудись. Датчики конфорок, виявивши відсутність перемикача, відправлять сигнал "мозку" варильної панелі, і вона автоматично буде заблокована.

У деяких моделях Miele і Electrolux передбачена зручна функція "Stop & Go". Вона дозволяє одним дотиком до сенсорної клавіші зменшити потужність всіх конфорок - скажімо, якщо під час приготування складного блюда вам потрібно буде на пару хвилин відлучитися від плити, щоб відповісти на телефонний дзвінок або відкрити двері гостям, що рано прийшли.

Багато варильних панелей підтримують функцію контролю неполадок - у випадку, якщо суп, що википів, або молоко, що втекло з каструлі, попаде на сенсори управління, всі конфорки автоматично вимкнуться.

Для економії електроенергії передбачена функція автоматичного закипання - натискує на сенсор, ви на певний час включите конфорку на максимальну потужність, після чого частина потужності буде відключена автоматично, а під каструлею або сковорідкою підтримуватиметься температурний режим, вибраний вами спочатку. Скажімо, вам потрібно приготувати гарячий шоколад і зберегти його гарячим до прибутку гостей. Для цього потрібно вибрати температурний режим, який варильна панель підтримуватиме автоматично (скажімо, 2 або 3), а потім включити автоматичне закипання. Конфорка на декілька хвилин заробить на повну потужність, що дасть шоколаду розтопитися, а потім сама перемкнеться на вибраний вами мінімум. Звичайно, самостійно розпізнати, закипіла вода, молоко або суп в каструлі, система автоматичного закипання не може - у неї немає ні очей, ні термометра, який можна занурити в киплячу рідину. Просто для кожного рівня потужності запрограмований свій час максимальної роботи (наприклад, для 2 рівня - 5 хвилин, для 3 - 2 хвилини). Навчитися грамотно користуватися цією функцією можна лише на власному досвіді. Можливо, спочатку молоко втікатиме або, навпаки, залишатиметься недостатньо гарячим для кипіння. Проте з часом ви запам'ятаєте, скільки хвилин потрібний для закипання тієї або іншої рідини, і радітимете наявності у вашої варильної панелі цієї функції.

Додаткові можливості можуть бути приховані і в самій конструкції варильної панелі. Наприклад, в незалежній панелі Teka TT 75 VZ (37000 рублів) одна з конфорок представляє поглиблення в поверхні, краї якого підняті на декілька сантиметрів над рівнем панелі - це велика двоконтурна конфорка-пароварка швидкого нагріву, готувати в якій можна навіть без допомоги сковороди. У панелі Bosch Domino PKT 345E (35000 рублів) використовується так звана "нова склокераміка", що відрізняється вищою мірою теплопровідності і стійкістю до температурних навантажень, дозволяє скоротити час доведення до кипіння на 20%. А в залежній варильній панелі AEG 62300 MFAN (13000 рублів) є отвір для виведення пари з духовки у витяг.

Солдатський простий казанок

При всіх своїх плюсах склокерамічні плити, на жаль, не позбавлені деяких недоліків. По-перше, не дивлячись на свою міцність склокераміка боїться точкових ударів, тому з нею поважно бути гранично акуратним. Звичайно ж, поверхня не розколеться лише тому, що ви поставите на неї доверху повну сковороду, а ось що впав перпендикулярно поверхні предмет надасть непомірне навантаження на одну точку склокерамічної панелі, що може привести до появи тріщини. По-друге, склокерамічні електричні неіндукційні конфорки дуже чутливі до попадання часток їжі, особливо солодких продуктів. Все, що містить цукор, краще відразу видаляти з поверхні панелі за допомогою спеціального скребка (зазвичай він входить в комплект постачання, також його можна придбати окремо в магазині побутової електроніки). Всі інші забруднення слід видаляти після повного охолодження поверхні, використовуючи спеціальні чистячі засоби. У жодному випадку не тріть електрокерамічну панель металевими губками, не застосовуйте абразивні засоби - на поверхні плити можуть з'явитися неусувні подряпини і плями.

Крім того, дуже поважно правильно підібрати посуд для склокерамічної панелі. Використовувати старі каструлі і сковорідки, які не один рік провели на газовій плиті, краще не стоїть - їх дно може бути зігнуте із-за нерівномірної дії вогню. Дно посуду для склокераміки має бути максимальне рівним і як можна товщим, для індукційних конфорок личить лише чавунний і сталевий (в т.ч. емальована) посуд. При підборі посуду звертайте увагу на маркіровку упаковки - зазвичай виробники вказують, для використання на якій поверхні личить їх продукція.

Холодильники в ретро-стилі

Ретро-стиль давно став невіддільною частиною нашої дійсності, і сьогодні він знову в моді. Недивно, що старовинні речі, навіть ті, які давно втратили свою працездатність, продаються в дорогих антикварних магазинах і мають чималий попит. Речі з минулого немов вносять до нашого життя частку іншої епохи, створюють ілюзію переміщення в часі або повертають щасливі миті минулих днів. Ретро-стіль доречний не лише в звичних для нас речах - меблях або одязі, але і в побутовій техніці, наприклад, він може втілитися в новому холодильнику на вашій сучасній кухні.

Ретро - це, перш за все, стиль з вираженим шиком і ностальгічним шармом. Побутова техніка, виконана в цьому стилі, гармонійно поєднує чітко заявлений технологічний дизайн з елементами декору з минулого. Наприклад, вживання цифрових дисплеїв і електронних кнопок управління поєднується з сентиментальними ручками у вигляді овальних планок. Важливі функціональні компоненти таких холодильників утрирувані під схожі середини XX століття, що застосовувалися в техніці, а технологічність приладів ретельно маскується під зовнішньою простотою деталей.

Ретро-стіль передбачає використання в побутовій техніці безлічі прикрашаючих елементів. У дизайні під старизну знову зустрічаються круглі "годиннички" і забавні регулювальники. Лінії холодильників в цьому стилі плавні і без чітких кутів. Панель управління і дверці найчастіше опуклі, такі, що нагадують форми холодильників "ЗІЛ" або перших "Запоріжців". Ручки можуть бути з подібністю кованих елементів або у вигляді коромисла, а також округлі, такі, що звужуються по краях або стікаючої форми. Холодильники випускаються як однокамерні, так і двокамерні. З матеріалів на перше місце виходить неіржавіюча сталь.

Колірні вирішення ретро-стиля зачаровують. Тут прийнято використовувати прозорі лаки з глянцем і віддавати перевагу яскравим радикальним фарбам. Наприклад, ваш холодильник може бути насичене зеленого або червоного кольору, як, наприклад, холодильник RK 6285 OR з лінії Oldtimer компанії Gorenje.

Цілу колекцію холодильників в стилі ретро випустила італійська фірма Smeg. Вона знайшла своє бачення ретро і вирішила розцвітити життя домогосподарок яскравими життєрадісними фарбами. Оранжеві як мандарини, сині як південне море, блакитні як піднебіння холодильники ніхто не посміє назвати нудними. У колекції знайшлося місце навіть для холодильника, пофарбованого в кольори англійського прапора "Юніон Джек" на зразок знаменитого ретро-авто Остіна Пауерса. Нові обтічні моделі Smeg, виконані в стилі ретро, нагадують про "радісних п'ятдесятих" і веселим забарвленням, і формою ручок, і забавними опуклими дверцями.

При цьому "начинка" в "старовинних" моделей як там не є найсучасніша. Наприклад, система автоматичного відтавання позбавить вас від утомливого колись обов'язку обслуговувати холодильник самостійно. Всі холодильники Smeg відрізняються високим рівнем термоізоляції і помірним енергоспоживанням. Не залишений без уваги і захист довкілля - в нових моделях Smeg повністю виключено використання фреону.

Серед величезного асортименту ультрасучасних холодильників всіляких кольорів і розмірів особливо виділяється ретро-холодильник в стилі 50-х років минулого століття компанії Big Chill. Його технічна оснащеність не поступається функціональністю сучасних моделей. Основні параметри специфікації цього холодильника: об'єм 592 літри, три (що легко миються) скляні полиці і система управління температурою. За бажанням можна встановити диспенсер для води і льодогенератор.

Не упустила можливості створити холодильник в стилі ретро і компанія Bosch. У холодильнику KDL 19468 втілилася ідея прочитання "ретро" 50-х років на новому технологічному рівні. Bosch KDL 19468 зроблений з високоякісної сталі, а галогеновые лампи усередині нього освітлюють кожну полицю. Стиль закруглених кутів присутній на фасадах, виконаних із застосуванням плівки з об'ємним ефектом, перламутром і глянцем. Можливі колірні фонові вирішення фасадів: фісташка і бежевий. Особлива увага приділена деталям: виготовлені по спеціальному замовленню ручки і вітражі формують дивно стильну і закінчену композицію.

Холодильники в стилі ретро представлені в різних колірних рішеннях і, поза сумнівом, прикрасять будь-яку кухню. Виглядають ці моделі приголомшливо, хоча, звичайно, на подібний вибір зважиться не кожен. Побутова техніка, виконана в ретро-стиле, сама по собі вже настільки привертає увагу, що, мабуть, до неї достатньо складний підібрати правильний фон. Вже одного такий виробу на кухні досить, щоб вона "заграла", тому зайва оригінальність навколишніх меблів може стати недоречною і зажадати простіших рішень. Проте, якщо Ви готові до експериментів і сміливих знахідок в дизайні, то холодильник в стилі ретро внесе незвичайну і яскраву ноту до оформлення вашої кухні.

Багато режимів в одній шафі.

Існує думка, що хороша духовка компенсує недолік кулінарного мистецтва у хазяйки і примножує його наявність. Однозначно відповісти на питання, що ж таке хороша духовка, складно - складових комфорту сучасної духової шафи немало. У цій статті ми розповімо все про режими приготування. В світлі високих технологій, звичайно ж. 

Хоча до духової шафи ми звертаємося не щодня, він по праву вважається серцем кухні. І тому, що плита (вогнище, пекти) - це символічне місце на кухні з незапам'ятних часів, і тому, що сьогоднішні духові шафи провідних виробників - це багатофункціональні прилади з необмеженими можливостями кулінарного мистецтва. А завдяки автоматиці успіх в приготуванні будь-якого блюда практично запрограмований. 

Але, перш за все, слід відмітити: все, про що піде мова в даному матеріалі, стосується виключно електричної духової шафи, до появи якого хазяйки навіть не могли собі представити, наскільки легше, чистіше і практичний можна було пекти, гасити і запікати. 

Обмежитися перерахуванням режимів, використовуваних при приготуванні всіляких пирогів і тортів, соковитої печені, рибних делікатесів, вишуканих овочевих гарнірів і ніжних суфле, ми не зможемо - режими безпосередньо залежать від багатьох технологічних рішень і конструктивних особливостей приладів. 
Що ж до вибору кількості режимів (три, сім, дев'ять, шістнадцять і більш), вибору духовки з традиційною кулінарною орієнтацією або приладу з розширеними можливостями, тут вже на смак, як і на колір, товаришів немає. До того ж в дорогих моделях, окрім традиційних режимів приготування, пропонуються автоматичні програми. 

Споживачі можуть вибрати багатофункціональні прилади з "інтелектом", що поєднують в собі всі передові технології. Ну а комусь, мабуть, досить і трьох функцій, все ж останнє довершать талант і руки хазяйки. 

Ідеальне традиційне приготування 
Кількість режимів залежить від того, скільки видів нагріву використовується в духовій шафі, а також від їх поєднання. 

У традиційному статичному, найбільш поширеній духовій шафі використовуються нижній жар, верхній жар і їх комбінації. Повітря нагрівається за допомогою нагрівальних елементів, розташованих в підставі і під зведенням духової шафи, природним чином перемішується і утворює м'яке тепло для повільного, довгого приготування м'ясних блюд, птиці, випічки і іншого. 

Уміло маніпулюючи верхнім і нижнім нагрівом, дослідна хазяйка приготує немало смачних і апетитних блюд, використовуючи нижній нагрів для запікання блюд знизу, а також для стерилізації при консервації, а верхній - при необхідності запікання або підрум'янення блюд зверху. 

Другий режим нагріву статичної духовки - гриль великого майдану нагріву - личить для запікання тонко нарізаних продуктів: риби, стейков, тостів, ковбасок і запіканок, а також для підрум'янення верхньої скориночки. 

Дорожчі статичні духовки оснащені ще і рожном, який, повільно обертаючись, рівномірно прожарює птицю, великі шматки м'яса і ін. 

Багатофункціональні духовки 
Оптимальна подача тепла в духовці є вирішальним чинником для успішного приготування основної кількості блюд. У сучасних духовках передбачено до десяти програм нагріву. 

У режимі обдування холодним повітрям вентилятор здійснює циркуляцію повітря усередині духової шафи без нагріву. Ця програма дозволяє дбайливо розморозити ніжні продукти глибокого заморожування, наприклад, торт із збитих вершків. 

Конвекція (обдувши гарячим повітрям за допомогою вентилятора, розташованого на задній стінці) зарекомендувала себе як відмінний спосіб нагріву при випічці пирогів із здобного тесту. За допомогою конвектора що генерується верхнім і нижним нагрівальними елементами тепло швидко і рівномірно поширюється за всім обсягом духовки, обдуваючи і підрум'янюючи піроги з усіх боків. 

У режимі "вентильована духовка", окрім верхнього і нижнего нагрівальних елементів, задіяний ще один - кільцевий нагрівальний елемент, вбудований в задню стінку перед вентилятором. Жар подається з трьох сторін, а вентилятор рівномірно розподіляє гаряче повітря за всім обсягом духової шафи. Ця система називається "3D - гаряче повітря". Вона була розроблена в кінці 90-х спеціально для випікання відразу на декількох деках, встановлених на різній висоті. Це унікальне і в той же самий час простий на перший погляд винахід вирішив проблему, з якою неминуче доводилося стикатися кожній хазяйці в процесі випічки. Після трудомісткого процесу замісу, чекання підйому і оброблення тесту, особливо дріжджового, потрібно було ще стійко витримати пильнування в духовки - деко за деком. Духовка з обдуванням повітрям "в трьох вимірах" дозволяє поставити в надра шафи, що пашать жаром, три дека одночасно. 

Але даний вигляд нагріву оптимальний не лише для випічки. У такому режимі (при меншому нагріві) сушаться гриби і фрукти на зиму, здійснюється стерилізація при консервації фруктів і овочів. 

У дорогих духовках використовується ще один вигляд нагріву - інтенсивний нижний, або інтенсивне випікання (як в кам'яній печі). Завдяки потужному нижньому жару прекрасно випікаються соковиті фруктові піроги, піца, хліб, глибоко заморожені напівфабрикати без попереднього розігрівання духовки. 
Багато моделей оснащено функцією швидкого розігрівання, яка активується натисненням відповідної клавіші, - за 5 мин. духовка розігрівається до 180 0С. Це особливо зручно в будні, коли після роботи треба швидко приготувати вечерю. 

Його величність гриль 
У сучасній багатофункціональній духовці гриль також стає складнішим - двоступінчатим з індивідуальним регулюванням температури. Це дозволяє гнучко личити до приготування як великих, так і малих порцій. 

Економічний Vario-гриль з малим (лише центральною) майданом нагріву ідеальний для приготування невеликих порцій м'яса, тостів, запіканок, а при приготуванні великих порцій блюд необхідно використовувати лише зовнішній контур нагрівального елементу гриля. Це дозволяє істотно економити електроенергію. Vario-гриль використовується в духових шафах Neff, Bosch, Siemens, AEG. 

У багатьох моделях застосовується інфрачервоний гриль, який здійснює досить інтенсивний нагрів і може бути використаний при приготуванні великої кількості плоских шматків м'яса, риби, тостів і стейков. 

Режим "гриль з конвекцією" рекомендується для приготування великих шматків м'яса і птиці або зажарення цілком птиці або молочного поросяти. При інтенсивному обдуванні можна використовувати нижчі температури, таким чином блюдо готується рівномірно, а тепло поступово проникає углиб. 
У так званій "кондитерській духовці" верхній (круглий) нагрівальний елемент працює в потужнішому режимі, ніж нижний. Відповідно краще випікаються кондитерські вироби, які повинні в процесі випічки піднятися і збільшитися в об'ємі. 

Конструкція духових шаф постійно удосконалюється, з'являються все нові функції і нові режими. 

У приладах Ariston до "семи кухарів" (семи режимам) додався режим "+пицца" (комбінація нижнього нагріву і гарячого повітря), що дозволяє приготувати в домашній духовці піцу так само добре, як в кам'яній печі. 

Для гурманів пропонуються духовки з рожном, а також із спеціальним режимом для піци (з максимально заниженими гратами, як в Kuppersbusch) або додатково з каменем для приготування піци і хліба. Камінь нагрівається вбудованим нагрівальним елементом (Gaggenau, Miele). Функція "бродіння" дозволяє при температурі 380С підійти дріжджовому тесту, приготувати домашній йогурт або швидко і дбайливо розморозити глибоко заморожені продукти. 

Досвід професіоналів 
Без інтенсивного нагріву не обходиться жодна дорога духова шафа. Але на порозі третього тисячоліття фахівці компанії Electrolux, переробивши накопичений кращими кухарями Європи досвід приготування продуктів м'якими щадними методами теплової обробки парою (пара - особливість професійної кухні), зробили вивід, що варити, смажити, запікати продукти при високій температурі - значить, поводитися з ними грубо. І запропонували знизити температуру в духовці і збільшити час приготування, завдяки чому їжа буде не лише смачнішою, але і більш живильною і здоровою. Секрет полягає в тому, що блюдо, що готується, досягає свого якнайкращого достатку задовго до того, як продукти втратять форму. Щоб печеня з м'яса вийшла ніжною, соковитою і рожевою, досить температури всього 720С; рибі, щоб стати м'якою і смачною - 600С. Так була запропонована ще одна технологія приготування блюд при мінімальних температурах - режим Soft Cooking, який сьогодні застосовується в багатьох духових шафах. 

Поважно відзначити, що автоматика при всій своїй точності і самостійності не виключає ініціативу хазяйки. Хочете самі готувати - будь ласка. Автоматика буде вам надійною помічницею і гарантією, що блюда не пересушаться, не підгорять, не перепріють, не розваляться, а піроги і торти добре піднімуться і пропечуться. Ви втомилися і немає сил возитися з вечерею - повністю покладетеся на автоматику, довірте напівфабрикат духовці, яка і розморозить, і приготує, і просигналить, що їсти подано. Досить лише запрограмувати духовку одним простим торканням. 

Свої назви і свої відкриття 
Частенько одні і ті ж режими різні виробники називають по-своєму. Але кожен прагне виділитися своїм винаходом, своєю технологією, зробити своє відкриття. 

Режим Easycook - це ексклюзив від Brandt. Духова шафа з таким режимом автоматично встановлює 4 параметри, що гарантують успішне приготування: режим приготування, температуру, рівень тих, що направляють в духовій шафі, час приготування. Завдяки двом датчикам, які на першому етапі вимірюють рівень вологості усередині і поза духовкою, автоматично визначається, продукт якої ваги ви поклали в духову шафу, а потім також автоматично встановлюються всі параметри для приготування блюда. Під час процесу приготування здійснюється контроль за циркуляцією повітря, завдяки чому підтримується необхідний рівень вологості. 

А ось наступні режими в духовках того ж французького виробника вам вже відомі під іншими назвами. Multifonction - це циркулюючий жар, який у інших виробників носить назву "конвекція", а Multifonction + - це, по суті, ті ж "3D-горячий повітря" або "конвекция+". Всі ці режими дозволяють готувати одночасно декілька блюд, не змішуючи при цьому запахи і смак. 

У духових шафах Neff система обдування робочої камери гарячим повітрям називається CircoTherm®. Гарячі потоки з великою швидкістю обтікають поверхня блюд, забезпечуючи швидке закриття пір при обсмажуванні і випіканні, збереження соку, вітамінів і аромату. 

Рівень нашого життя все більше і більше визначають високоякісні прилади і сучасні технології. І до духової шафи ми також пред'являємо вимоги з позицій максимального комфорту.

Що б нам таке охолодити?

Без холодильної шафи неможливо представити сучасну міську квартиру. Нехай навіть в нім нічого зберігати. Але він має бути. А раптом що-небудь та з'явиться. Говорити про "бюджетні" і "народні" холодильники ми не будемо. Це зовсім не по-літньому нудно і безпорадно. Як щодо холодильника, що володіє власним шостим відчуттям? 

Будь-який холодильник сучасній людині не підійде - агрегат неодмінно має бути просунутим і навороченим. Звичайно, прості бюджетні моделі можна зустріти і зараз, але це все навіть не вчорашній - позавчорашній день. І хай морозять вони не гірше, ніж новинки холодильного ринку - вони нецікаві вже тим, що всього лише морозять і охолоджують. Як обійтися без режимів економії електроенергії? І що робити, якщо в холодильника немає функції подачі охолодженої води? Яким попелом посипати голову через відсутність вакуумних контейнерів? І, нарешті, де узяти ритуальний меч для харакірі, якщо холодильник не здатний здійснювати циркуляцію повітря по всій камері для рівномірного охолоджування того, що в нім зберігається? 

Шосте відчуття Whirlpool 
Знайомтеся - Whirlpool Side-by-Side FRSS36AF25/3. Його корисного об'єму вистачить, щоб зберігати достатню кількість продуктів для великої сім'ї. Або - запаси для автономного мешкання неодруженого протягом пари тижнів. Як-не-як 642 літри! До речі, про неодружених. Тим молодим романтикам, які звиклися купати своїх дівчат в шампанські, цей холодильник дуже навіть згодиться: у нього влізає стільки пляшок з "Радянським", що хватит наповнити пінним напоєм ванну середніх розмірів. Ще і місце під фрукти для романтичної вечері залишиться. Ну, і для пачки пельменів - треба ж чимось харчуватися в очікуванні панночки. 

Система "Total No Frost" ідеально личить тим, КТО і вважати не бажає про разморозке холодильника. Врешті-решт, в нашому житті і без того вистачає проблем. 

Що ще? А ще варто відзначити одну з чудових властивостей Whirlpool Side-by-Side FRSS36AF25/3 - наявність "шостого відчуття". Датчики цієї системи підстроюються до змін температури і коректують її, щоб забезпечити тривале збереження свіжого вигляду, запаху і смаку продуктів. А система Multiflow, керована "шостим відчуттям", нагнітає холодне повітря або рівномірно по всьому простору холодильника, або в задане місце, гарантуючи ідеальність умов зберігання продуктів на будь-яких полицях. Для чого це потрібно? Ну, скажімо, потримав дверці холодильника відкритими ледве довше - і ось вже жарке повітря кухні кинулося псувати продукти. А тут на варті система Multiflow - не дає згубному теплу нагрівати свіжоохолоджену полуницю. 

Є в Whirlpool Side-by-Side FRSS36AF25/3 ще дві чудові функції. 

Перша - "вечірка". Яка сучасна молода людина не владнує у себе вечірки на десяток-другой гостей? А як під час вечірки обійтися без прохолодних напоїв (раз! і остудили) і величезної кількості льоду? Зовнішній диспенсер води і льоду, а також змінний фільтр забезпечать безперебійне постачання кристальне чистою водою і льодом всю компанію. Ну, або велику сім'ю. 

Інша функція - "відпуск" - дозволяє виїхати на відпочинок і не вважати про те, що трапиться з агрегатом і продуктами, що залишилися, за час відсутності господаря. Варто додати, що всіма цими функціями легко управляти за допомогою LCD-дисплея. 

Якщо відверто немаленький Whirlpool Side-by-Side FRSS36AF25/3 вам ні до чого, можна звернути увагу на Whirlpool ARC 7690. У цій моделі є практично все те ж саме, лише розміри агрегату декілька менше. Зате в нім є дві спеціальні полиці для піци. 

Спразі - ні! 
Два холодильники марки Electrolux - Source і Glacier - схожі так, як можуть бути схожі лише брати-погодки. 

Electrolux Source, як старший, більше: його корисний об'єм - 311 літр. Його головна відзнака від побратима - ємкість для питної води на 36 літрів, яку він сам же і очищає. Навіть якщо злим комунальникам прийде в голову відключити воду без запобігання, власникам Source декілька днів спрага загрожувати не буде. 

А "меньшой" Electrolux Glacier - ідеальний апарат для любителів частих і багатолюдних жарких вечірок. Його можна підключити до водопроводу, і він буде гарантовано і безперебійно забезпечувати молодь, що веселиться, льодом для коктейлів і соків. Півтора кілограмів в добу цілком вистачить, щоб ні в чому собі не відмовляти. 

Окрім цих видатних здібностей, обидві моделі уміють чудово зберігати продукти. Само собою зрозуміло, і Source, і Glacier володіють здатністю не обростати льодом зсередини. Нарешті, брати Electrolux прекрасно економлять електроенергію і, що важливо, Source і Glacier майже не шумлять. Деколи, для того, щоб упевнитися в тому, що вони працюють, потрібно притиснутися вухом до прохолодної стінки. 

Господар! Ти мене чуєш?! 
Чу! Чуєте? Ні, це не галюцинації - вас дійсно хтось зве. І не просто зве, а обурено. І цей хтось - Liebherr CTNes 3153 Premium. А обурюється він тим, що ви забули його закрити. Звичайно, подібною функцією сьогодні мало кого здивуєш, але то хіба мало у нас сучасних, здавалося б, холодильників, які не виучені людській мові? А вже здібності скаржитися на неполадки - і тим більше. А ось Liebherr CTNes 3153 Premium уміє повідомити і про те, що захворів. 

Окрім іншого, ця модель хороша тим, що її можна відкрити без допомоги рук, якщо раптом вони зайняті або чимось забруднені. Абсолютну більшість агрегатів не уміють відкривати свої дверці по нашому бажанню. Окрім Liebherr CTNes 3153 Premium, який має спеціальний штовхальник якраз для таких випадків. До речі, коли дверці щільно закриті, а електрика, не дай бог, відключили, ця модель здатна зберігати холод майже доба, не розморожуючись. Само собою, передбачена в нім і функція No frost. З "прямих обов'язків" слід зазначити функцію швидкого заморожування, при якому в продуктах зберігаються всі корисні властивості. 

Скажи мікробам "Немає!" 
Я знаю: ви - прихильник здорового способу життя! Значить, ви зумієте оцінити здібності холодильника Sharp SJ-F95PEBE, який уміє не просто охолоджувати і заморожувати продукти, але і забезпечує оптимальні умови для їх тривалого зберігання. 

Наприклад, в Sharp SJ-F95PEBE передбачена система очищення повітря з одночасною його іонізацією - Plasmacluster. При цьому холодильник вбиває мікроби, які могли б прискорити процес псування продуктів. 

З інших особливостей даної моделі відзначимо здатність підтримувати потрібний рівень вологості в холодильній камері, а також гібридну систему охолоджування продуктів, яка забезпечується двома способами. Алюмінієва пластина в задньої панелі охолоджується спеціальним чином і рівномірно охолоджує повітря у всій камері. А додатковий рівномірний розподіл холодного повітря забезпечується бічним обволікаючим потоком, циркулюючим уздовж стінок. Завдяки цій системі відсутня інтенсивна продувка камери, що дозволяє зберегти набагато вищий рівень вологості, чим зазвичай. Але і це ще не все. Одна з бід, переслідуючих власників холодильників, - це поява з часом неприємних запахів усередині камери, а також змішування їх один з одним. Нікому не подобається, коли сир починає пахнути рибою, а сир - луком. Так от Sharp SJ-F95PEBE дезактивує запахи, не даючи їм зіпсувати наш настрій гастронома. 

Ну і, нарешті, розміри. Цей холодильник для запасливих людей: він володіє 605 літрами спільного об'єму, з яких 394 літри, - це холодильна камера, 211 - морозилка. Власне, вся система охолоджування і очищення повітря оптимально личить саме для тривалого зберігання великої кількості всіляких продуктів. 

А навіщо нам повітря? 
Які лише досягнення науки і техніки не використовують виробники холодильників для того, щоб допомогти нам зберегти продукти якнайкращим способом. Ось, наприклад, Ariston MBT 2012 IZS. Його творці не задовольнилися класичними методами зберігання - охолоджуванням і заморожуванням, які, до речі, в цій моделі працюють на "п'ять". Ariston MBT 2012 IZS обладнаний генератором, який в лічені секунди може викачати повітря з двох спеціальних контейнерів. Відомо, що у вакуумі все зберігається значно довше, ніж в звичайних умовах. Дана можливість дозволяє набагато довше зберігати без заморожування, наприклад, свіжу рибу і парне м'ясо. Або, скажімо, блюда японської кухні, які, як відомо, довго не живуть. Крім того, ці ж контейнери можна використовувати при приготуванні блюд в мікрохвильовій печі. Якщо, звичайно, така необхідність виникне.

Нелегка це справа - придбання холодильника.

Все почалося з того, що у моєї родички зламався її старий добрий холодильник, що прослужив вірою і правдою багато років ще з давніх радянських часів. І дала вона мені спецзавдання: купити їй новий агрегат за середньою ціною.

Скажу чесно: для мене вибір холодильника зводився спочатку до критеріїв "красиво", "надійно", "недорого", "тихо" і щоб форма для льоду була обов'язково в комплекті. Проте я вирішив взнати у читачів нашого журналу за допомогою форуму www.pokup.ru/forum, по яких критеріях вони особисто зробили б вибір. І варіантів мені підказали безліч! Ульяна Токмакова хотіла, щоб її холодильник швидко охолоджував спиртне, і в нім можна було зберігати косметику (про косметику я б ніколи не здогадався), Alex видала цілу гору критеріїв, у тому числі: подача звукового сигналу при відкритих дверцях, автоматична разморозка і автоматичне наповнення вмістом (останній критерій, напевно, найважливіший). Чоловіча половина форуму також не залишила тему без уваги: наприклад, холодильник з виходом в Інтернет, з великим відсіком для швидкого охолоджування пива, з телевізором в дверцях, але притому абсолютно безшумний - такі вимоги висловив форумчанин DDK. А відвідувачка форуму Люба, напевно, виявилася найбільш підкованою технічно і віддала перевагу б холодильнику з системою No Frost, двохкомпресорний і двокамерний. Тут я зрозумів, що вибір в магазині мене чекає зовсім не легкий, тому вирішив знатися на термінології і взнати, що до чого.

ЛІКНЕП
Компаній, що поставляють холодильники на наш ринок, більше 70, і моделей вони пропонують безліч! Найбільш впізнанні у покупців фірми Atlant, Stinol, Indesit, Liebherr, LG, Samsung, Бірюса, Ardo, Candy, Bosch, Electrolux, Nord, Zanussi і ін. Ці компанії заслужили на популярність по-різному. Деякі - якістю своєї продукції, інші - активною рекламою, треті - тим, що їх холодильники сім'ї купують з покоління в покоління.

Один з важливих параметрів холодильника - зручність користування. І чималу роль в цьому грає висота моделі. Співвідношення вашого зростання і висоти холодильника має бути розумним. Не кожна жінка зростанням 165 см погодиться мати холодильник заввишки 210 див. Якщо у вас малогабаритна кухня, важливим критерієм є ширина холодильника - шукайте моделі шириною 50-60 див. Якщо кухня величезна, та і засобів на покупку досить, можна дозволити собі холодильник будь-якого розміру і навіть Sideby-by-Side. Це холодильники з 3-4 дверцями (як правило, американські), де холодильна камера знаходиться поряд з морозильною. Це достатньо зручний, оскільки подібні моделі дуже місткі при невеликій висоті.

Визначившись з розмірами, варто поглянути на об'єм холодильника і кількість камер. Для сім'ї з 3-5 чоловік кращий вибір - двокамерний холодильник об'ємом 250-300 л. Для 1-2 чоловік цілком достатньо і однокамерного холодильника невеликого об'єму (близько 200 л). А для тих, КТО любить робити запаси про запас, виробники пропонують моделі об'ємом до 600 л.

Важливий чинник - кількість компресорів. Основна перевага однокомпрессорных холодильників - нижча ціна. У двохкомпресорних моделях кожен компресор обслуговує "свою" камеру, тому ви спокійно можете їхати у відпуск, не турбуючись про зайві витрати электроэнерии при роботі порожнього холодильника. Холодильну (або морозильну) камеру можна просто відключити. Крім того, ви зможете регулювати температуру в холодильній і морозильній камерах окремо.

Купуючи сучасний холодильник, хочеться позбавити себе надалі від процедури регулярної разморозки. Тут варто звернути увагу на систему охолоджування продуктів. У холодильних камерах з випарником, що самооттаивающим, при природній циркуляції підтримується висока вологість повітря. Під час відключення компресора повітря в холодильній камері нагріває поверхню випарника. Вода, що утворюється з інею, що розтанув на випарнику, краплями стікає по задній стінці камери в спеціальний лоток. Для холодильної камери такий підхід оптимальний: вологість повітря зберігається, продукти не висихають, волога з піддону випаровується самостійно.

Але для морозильної камери такий спосіб автоматичної разморозки - не вихід, оскільки температура в ній негативна, тому волога, не встигнувши випаруватися, перетворюється на іній, і морозильну камеру доводиться розморожувати уручну пару раз на рік. Інший спосіб охолоджування продуктів - No Frost, при якому забезпечується примусова циркуляція холодного повітря. Продукти охолоджуються швидко і рівномірно, оскільки в холодильнику повітря постійно переміщається за всім обсягом камери, а волога виводиться за її межі і не встигає накопичуватися на стінках. Цей метод ідеально личить для морозильної камери: продукти не покриватимуться інеєм. Але він не дуже хороший для холодильної камери - із-за постійної циркуляції повітря продукти висушуються, тому їх потрібно добре упаковувати. Оптимальною вважається система охолоджування в холодильниках, де в морозильній камері використовується "легковажна" система охолоджування за допомогою вентиляторів, а в холодильній камері - що "плаче".

Деякі холодильники мають окрему "зону свіжості" для зберігання зелені, свіжого м'яса, риби і інших продуктів. Варто звернути увагу на температурний режим, який підтримуватиме вибраний вами холодильник, - це може бути або "волога свіжість" (плюс 0,5°С - плюс 3°С при вологості близько 90%), або "суха свіжість" (мінус 3°С - мінус 0,5°С при вологості близько 50%). У цих умовах продукти довше залишаються свіжими, чим при вищих температурах. Відносно морозильної камери - оптимальною температурою в ній прийнято вважати біля мінус 18°С (стандарт для більшості моделей). Багато морозильних камер оснащуються режимом швидкого заморожування. Продуктивність роботи в цьому режимі позначається як швидкість заморожування продуктів (вимірюється в кг/сутки).

На жаль, все ще нерідкі ситуації, коли електрика відключається несподівано і, буває, вельми надовго (пригадаєте травень минулого року). Здатність холодильника протистояти позаштатним ситуаціям визначається як "час збереження холоду" і вимірюється в годиннику. Пам'ятаєте лише, що в цій ситуації потрібно як можна рідше відкривати дверці холодильника.

Якщо кожна копійка на рахунку, варто звернути увагу на те, скільки електроенергії споживає холодильник. Орієнтуватися при цьому потрібно на клас енергоспоживання. Формально їх існує 7 - від А до G, проте в даний час більшість моделей задовольняють класу A, деякі (як правило, великі) холодильники - класу B. Клас З - велика рідкість. Проте розвиток технологій привів до можливості посилювання вимог до енергоспоживання, і були введені ще два класи - А+, А++. Відмітимо, що клас енергоспоживання не є однозначним показником того, наскільки мало електроенергії споживає холодильник. При його розрахунку враховується об'єм холодильника, використовувана система охолоджування, кліматичний клас холодильника, заявлений клас морозильної камери (скільки "зірочок"). Невеликий холодильник класу C, що "плаче", може витрачати менше електроенергії, чим двометровий гігант No Frost класу A.

ДИЗАЙН
Колірна гамма холодильників дуже всіляка. Від однотонних моделей будь-якого кольору (звичайно, білих моделей залишається більшість) до моделей з картинами на дверях. Внутрішній дизайн також всілякий. Випускаються холодильники з гратчастими полицями і із скляними. Другий варіант вважається переважно, оскільки в цьому випадку вміст пакету, що прорвався, з молоком не розіллється по всьому холодильнику: вся рідина залишиться на полиці. Майже у всіх моделях передбачена можливість переустановлення поличок для індивідуальної організації простору холодильника, а також безліч аксесуарів: піддони для пляшок, форми для льоду, для яєць і для заморожування ягід, контейнери для овочів і фруктів, контейнери для пахучих продуктів і ін. Дорогі моделі холодильників обладналися лампами інфрачервоного випромінювання, сприяючими тривалішому терміну зберігання продуктів, льодогенераторами харчового льоду, вбудованими в дверці телевізорами і багато чим іншим - варіацій безліч і можливості обмежуються зазвичай лише ціною холодильника.

ЩО ПОЧОМУ?
У яких цінових рамках знаходитиметься холодильник з відповідною вам комплектацією? Можливо, стоїть декілька знизити свої вимоги? Наприклад, з чотирикамерного холодильника з вбудованим телевізором до двокамерного однокомпрессорного?

Однокамерні холодильники в першу чергу розрізняються за об'ємом, і це один з головних критеріїв ціни. Необхідно пам'ятати, що також істотний вплив на ціну холодильника має бренд, характеристики холодильника, у тому числі і енергоспоживання, дизайн, внутрішній устрій і багато що інше.

Найменші холодильники коштують $180-280. За ці гроші ви зможете купити швидше за все моделі російських (або країн СНД) виробників, таких як Смоленськ, Саратов, Бірюса, Норд, атлант. Ці моделі, як правило, не більше 150 см у висоту, мають невеликі об'єми холодильної і морозильної камер і не найвищий клас енергоспоживання. У цій ціновій категорії зустрічаються і моделі Indesit. І хоча це не російська торгівельна марка, але дані моделі теж можна віднести до "наших", оскільки завод по виробництву холодильників Indesit знаходиться в Липецьку. Ближче до вартості $300 додаються нові торгівельні марки: Liebherr, Bosch, Vestfrost, Electrolux. Вартість деяких однокамерних моделей може досягати $800 і навіть $1000. Але ці моделі вже мають велику висоту (до 185 см), клас енергоспоживання А і полиці, що переставляються по висоті, усередині холодильної камери.

Двокамерні холодильників на ринку представлені більше. Та і торгівельні марок тут досить багато. Найдешевші моделі стоять близько $200. За ці гроші можна купити модель вже знайомих нам російських (або ближнього зарубіжжя) холодильників: Атлант, Саратов, Норд, Бірюса, Мир. У цій же ціновій категорії представлені моделі іноземних виробників: Indesit, Candy, Ardo. Ці моделі теж не дуже складні, хоча серед них зустрічаються (не дуже часто) і двохкомпресорні холодильники заввишки до 190 см, невисоким рівнем шуму. Є моделі з автоматичною системою разморозки і ті, які треба один раз в рік розморожувати уручну. Морозильна камера може бути розташована як знизу, так і зверху - над холодильною. Вартість моделей Samsung, Liebherr - від $500.

Наступний ціновий діапазон - $550-1000. Тут дещо інший набір торгівельних марок. Дуже багато моделей Liebherr, Electrolux, Ariston, Vestfrost, Bosch, досить сильними залишаються позиції атлант, Indesit, з'являються моделі Sharp, Zanussi, Siemens, LG, Samsung. Це моделі складніші, управління в них частіше електронне, чим механичекое, є можливість зміни внутрішнього простору холодильника, вибору кольору моделі. Клас енергоспоживання таких моделей в більшості А, зустрічається А+. Холодильники цього цінового діапазону розморожуються автоматично, вони оснащені електронікою, контролюючою їх роботу. Об'єм таких моделей звичайний від 280 до 400 л.

І нарешті, самі наворочені моделі вартістю від $1000. Їх представляють Siemens, Liebherr, Frigidaire, Gorenje, AEG, Electrolux, LG, Samsung, Sharp, Vestfrost, Candy, Panasonic, Bosch, Ariston. Холодильники цієї цінової категорії відрізняються не лише високою якістю виготовлення і великими зручностями в експлуатації, але і низьким вжитком електроенергії (класи А, А+, А++), колірною різноманітністю моделей, дерев'яними ручками, наявністю різних полиць, у тому числі з дерев'яною окантовкою, електронним управлінням, всілякими індикаторами і ін. Висота таких моделей - до 200 см, об'єм - до 670 л (Samsung).

Трикамерні моделі випускають не всі виробники. Особливість цих холодильників в тому, що вони можуть мати справжню "зону свіжості", тобто відділення, в якому підтримується температура біля нуля градусів. Вартість таких моделей, як правило, від $800. Вони представлені марками: AEG, Electrolux, Bosch, Siemens, LG, Panasonic, Норд.

Великі холодильники типа Side-by-Side - это особливий вигляд холодильників. З добре відомих виробників холодильники Side-by-Side випускають Samsung, Sharp, Liebherr. Крім того, поширені моделі General Electric, Haier, Viking, Maytag. Їх вартість - від $1000 до $12000. Ці моделі часто поставляються лише на замовлення і, зрозуміло, вони оснащені всім, що лише може бути в холодильнику, включаючи можливість зміни температурного режиму в контейнерах морозильного відділення, можливість зміни вологості в холодильному відділенні. Ці холодильники мають великий об'єм - від 600 л. У них не менше трьох камер, в деяких моделях передбачена камера для зберігання вина.

Електронне управління холодильниками

Під управлінням побутовими холодильними приладами (ПХП) мають на увазі перш за все вибір конкретного температурного режиму роботи. Зміна температурного режиму може здійснюватися за допомогою електромеханічних або електронних регулювальників температури (електромеханічний регулювальник має електричні контакти, а електронний не має). У обох випадках ви уручну встановлюєте режим роботи холодильника, повертаючи ручку регулювальника температури. Електронний регулювальник може бути встановлений в тому ж місці, де зазвичай встановлюють електромеханічний, і мати таку ж ручку для перемикання режимів охолоджування. 

Вибір режиму роботи ПХП за допомогою електромеханічного регулювальника температури називають електромеханічним управлінням, а за допомогою електронного регулювальника электронномеханическим управлінням. Обидва типи управління застосовуються на масових холодильниках і морозильниках низького цінового діапазону вітчизняного і зарубіжного виробництва. Електромеханічне управління застосовують як на простих малогабаритних холодильниках, так і на великих ПХП, электронномеханическое управління в основному на малогабаритних холодильниках. 

Якщо електроніка застосовується лише для регулювання температури, то ви не відмітите зовнішніх відзнак і не відчуєте різниці в управлінні холодильником. У обох випадках в холодильників будуть однакові ручки управління усередині холодильної камери або за її межами на козирку над дверима або на верхньому торці шафи. 

Відзнаки в управлінні за допомогою електромеханічних і електронних приладів полягають в принципах регулювання температури. Електромеханічні прилади регулюють температуру в камері по температурі найхолоднішої крапки на поверхні випарнику, а електронні за свідченнями датчика температури повітря в самій камері. 

Переваги електромеханічного управління в простоті і надійності. Електромеханічні прилади менш чутливі до відхилень від номінального значення і кидків напруги. 

Недолік електромеханічного управління в приблизному регулюванні температури. У холодильниках з електромеханічним управлінням практично неможливо підтримувати точну температуру із-за інерційності системи. При електромеханічному управлінні Ви встановлюєте умовний режим охолоджування від найменшого холоду до максимального. Кожному режиму відповідають приблизні температури зберігання продуктів. 

На другому етапі освоєння виробництвом електронних приладів в ПХП почали встановлювати електронний блок з пультом управління на верхньому торці шафи або на козирку над дверима. Електронний блок управління об'єднує електронний регулювальник температури і пульт управління. Пульт управління включає кольорові світлові індикатори режимів зберігання і заморожування продуктів, і клавіші перемикання, а також аварійну сигналізацію. Електронний блок встановлюють на холодильниках "атлант" мінського заводу, красноярських моделях "Бірюса" і багатьох європейських моделях. 

Управління за допомогою електронного пульта з клавішами і цифровими термометрами прийнято називати "Електронним управлінням". 

Прилади, винесені на зовнішній пульт управління, не лише підвищують зручності користуванням, але і створюють позитивне естетичне сприйняття. Електронний пульт управління перетворився на елемент декоративного оформлення ПХП.

Головна перевага електронного регулювальника температури перед електромеханічним регулювальником у вищій точності регулювання. Підвищена точність регулювання температури потрібна в ПХП підвищеної і високої комфортності. Чим менше відхилення температури і вологості повітря в камері ПХП від номінальних значень, тим краще зберігається якість продукту. 

Точна підтримка заданої температури особлива поважно для зберігання переохолоджених, але ще не заморожених продуктів. Вихідні якості свіжих продуктів краще всього зберігаються, якщо вони були швидко охолоджені і потім зберігалися в камере/отделении "свіжості" при температурі, близькій до точки замерзання води. Чим менше відхилення температури від 0 єС, тим довше зберігається свіжість продуктів. У камерах і відділеннях "свіжості" сучасних ПХП з електронним управлінням при температурі на межі замерзання води продукти зберігають свою свіжість мінімум в 3 рази довше, ніж при вищих температурах в холодильній камері. 

Точність підтримки температур важлива і при тривалому зберіганні великих кількостей заморожених продуктів. Навіть короткочасне підвищення температури замороженого продукту приводить до скорочення термінів зберігання. При великих об'ємах продуктів незначні відхилення температури зберігання можуть бути причиною значних збитків із-за їх псування. 

Регулювання за допомогою електронних приладів дозволяє підтримувати задану температуру в камері ПХП з точністю до десятих доль градуса незалежно від зміни температури і вологості навколишнього повітря. 

Наступним етапом розвитку електронного управління ПХП стало впровадження на пульті дисплея з цифровими покажчиками температури спочатку лише в морозильній камері, а потім і в холодильній камері. Цифрова індикація дозволяє перевірити фактичні умови зберігання продуктів. При натисненні на клавішу на дисплеї висвічуються цифри, вказуючі температуру в камері ПХП в ?С. 

Найчастіше електронний пульт управління розміщують на верхньому торці шафи і на козирку над дверима ПХП, рідше на лицьовій поверхні одній з дверей і на перемичці між дверима. Холодильники однієї марки можуть мати різні варіанти розташування електронних пультів управління. Наприклад, двокамерні холодильники Electrolux мають виконання з електронними пультами управління як над верхніми дверима, так і на перемичці між дверима. Розташування пульта управління на перемичці між дверима високого холодильника зручніше в користуванні, чим над верхніми дверима. 

Електронний пульт з дисплеєм над верхніми дверима і можливістю контролю кліматичних параметрів мають холодильники Electrolux, Liebherr і інших європейських фірм. 

Досконаліші системи електронного управління забезпечують можливість завдання значень температури і вологості і контроль відповідності кліматичних параметрів в камерах заданим Вами умовам. Ви можете встановити температуру і вологість повітря в камері на свій розсуд і бачити на екрані дисплея фактичні значення. 

Електронний пульт управління на лицьовій поверхні дверей найнаочніше підкреслює підвищену комфортність ПХП. Електронні пульти на лицьовій поверхні дверей мають орні і вертикальні холодильники AEG, Ariston, Bosch, Liebherr, Whirpool, корейські марки. У американських холодильниках Frigidaire електронний пульт управління встановлений на дверях морозильної камери (зліва) над дозуючим пристроєм подачі охолодженої води і льоду. У японських 5-дверних 4-камерних холодильниках Sharp електронний пульт управління з регулюванням температури і вологості розташований на дверях холодильної камери (справа вгорі). На дисплеї висвічуються піктограми закладених продуктів. 

Електронний пульт управління з кольоровими світловими індикаторами і цифровими покажчиками температури наочно інформує, дозволяє змінювати і контролювати режими, включати різні функції, не відкриваючи дверей холодильника. 

На найпрестижніших і дорожчих холодильниках окрім стаціонарних пультів управління можуть бути дистанційні пульти, що дозволяють управляти на відстані, наприклад, вбудованим телевізором. 

Найбільш досконалі і дорогі системи управління мають престижні і ексклюзивні моделі американських, європейських, корейських і японських холодильників. Окрім перерахованих вище функцій вони дозволяють контролювати завантаження різних видів продуктів, своєчасне їх вживання, автоматично запобігають про аварійні відмови системам охолоджування і здійснюють діагностику несправностей. Електроніка допомагає вибрати найбільш економічний режим роботи залежно від навколишніх умов і завантаження холодильника продуктами, а також окремо регулювати температури в камерах. На морозильниках з електронним управлінням і цифровим дисплеєм можна задавати різні режими заморожування і зберігання заморожених продуктів. 

Замість терміну "електронне управління" в каталогах і рекламних документах на імпортні ПХП застосовують різні іноземні терміни: "Цифрова система управління", "Система управління на непарній логіці", "Електрокул" (LG), "Шосте відчуття" (Whirlpool), "Фуззі контроль" ("Fuzzy Control" - англійський термін, вживаний в каталогах європейських фірм). 

Чим престижніше ПХП, тим більше в нім елементів, що підвищують зручності користування. 

Мережевий вимикач на пульті управління дозволяє відключити холодильник, не висмикуючи вилку з розетки. 

Аварійна сигналізація попередить про відключення електроенергії при перебоях в електропостачанні. 

"Режим швидкого заморожування" забезпечує збереження структури,, живильних і смакових властивостей гастрономів вихідного продукту. 

"Режим швидкого охолоджування" вентилятором допомагає швидко знизити температуру великої кількості свіжих продуктів відразу ж після їх закладки в холодильну камеру. Швидке охолоджування сприяє збільшенню тривалості збереження свіжості продуктів. 

Гучний звуковий сигнал і миготлива червона лампочка аварійної сигналізації запобігають Вам, якщо двері погано закриті або температура в камері піднялася вище за допустиму межу. 

"Режим економії" дозволяє встановлювати оптимальну температуру для зберігання продуктів при мінімальному вжитку електроенергії. Після закінчення економного режиму автоматично відновлюється нормальний режим роботи ПХП. 

"Режим відпуску" дозволяє залишати заморожені продукти в холодильнику при від'їзді у відпуск або у відрядження. Холодильник працює з мінімальним вжитком електроенергії. У порожній холодильній камері підтримується "режим чекання" (біля 15°С) для запобігання утворенню цвілі і неприємного запаху. 

Індикатор пам'яті на пульті проінформує Вас про підвищення температури заморожених продуктів під час Вашої відсутності. 

"Режим швидкого охолоджування" вин і напоїв в морозильной/низкотемпературной камері допомагає швидко охолодити вино або напої перед вживанням до оптимальної температури, що визначає смак і задоволення, що приноситься ними. Світловий і звуковий сигнали підкажуть Вам, коли вино можна подавати до столу. 

Дисплей з цифровим термометром і покажчиком вологості в багатотемпературній винній шафі наочно демонструє достаток напоїв в кожен конкретний момент часу. Електронне управління підтримує ідеальні умови довгострокового зберігання різних сортів вин і дозволяє швидко довести вино у вибраній Вами пляшці до оптимальної температури вжитку. 

Функція "самодіагностики" допомагає в аварійних ситуаціях встановити причину несправності і своєчасно прийняти необхідні заходи по її усуненню. 

Система "чиста вода" забезпечує подачу через закриті двері добре очищеною і охолодженою до 8-12 °С води, ідеальної для пиття і приготування їжі. Аварійна сигналізація попередить Вас в разі засмічення фільтру очищення води. Контрольна лампочка горітиме, поки Ви не відключите аварійну сигналізацію спеціальною кнопкою. 

Дозатор льодогенератора при кожному натисненні на клавішу видає через закриті двері морозильної камери рівно стакан кубиків льоду, або крижаного кришива. 

Вбудований телевізор в центрі дверей холодильної камери, що практично не вимагає додаткового місця для установки, допомагає вирішити проблему дефіциту вільного простору в малогабаритній кухні. 

Вбудований диктофон допомагає в спілкуванні між членами сім'ї з різними режимами роботи і навчання. 

Найвищий комфорт забезпечують моделі з вбудованим персональним комп'ютером. Вбудований персональний комп'ютер з виходом в Інтернет дозволяє не лише фіксувати дати і місця завантаження продуктів по камерах ПХП, контролювати витрачання їх відповідно до термінів зберігання, але і проводити закупівлі і отримувати рецепти приготування різних блюд по Інтернету. 

У 2007 році створений дослідний зразок холодильника, який може прочитувати мітки FRID. Коли в камері холодильника закінчуються запаси конкретного продукту, вбудований комп'ютер посилає SMS-сообщение господаря або в магазин інтернету. 

Зростання покупок холодильників з електронним управлінням відображає прагнення покупців до комфорту в побуті і стимулюють впровадження електроніки в ПХП. Витіснення ПХП з електромеханічним управлінням моделями з електронним управлінням стало тенденцією нашого часу. Практично всі крупні підприємства мають в своєму асортименті холодильники з електронним управлінням. 

Вибираючи холодильник, оціните переваги і недоліки його системи управління і на скільки виправдано дорожчання за зручності користування. При виборі системи управління ПХП необхідно враховувати, що за додаткові зручності користування доведеться платити двічі: при покупці і в період експлуатації. Ремонт електронного управління складніший і дорожчий, ніж електромеханічного управління.

Як вибрати пральну машину?

Пральна машина-автомат вже давно перейшла з розряду предметів розкоші в розряд необхідних пристроїв, поряд з телевізором або електроплитою. Високий попит народжує відповідна пропозиція: вибирати доводиться серед двох десятків виробників, кожен з яких випускає не один десяток різних моделей. Виникає питання: як вибрати пральну машину і не заплутатися в цьому достатку?
--> Почати слід з визначення місця, де буде встановлена пральна машина. Звичайно це ванна кімната або кухня (рідше - коридор). На жаль, обидва ці місця вдалими не назвеш: у ванні дуже волого (погано для складної техніки), а кухня не краще місце для використання прального порошку. Але близькість до водопроводу і неможливість виділити спеціальне приміщення для прання не залишає цим двом місцям альтернатив. Для багатьох важливим чинником може виявитися шум роботи пральної машини - адже робота програми прання може продовжуватися протягом декількох годинників. В цьому випадку варто помістити її у ванній кімнаті (зазвичай вона замкнута) або вибрати безшумну модель.

Якщо ви вирішили стирати в стандартній ванній кімнаті розміром 1.7х1.7 метра або навіть менше, то слід придивитися до пральних машин невеликого розміру. Але майте на увазі: мініатюризація збільшує ціну, знижуючи надійність (така плата за ускладнення пристрою). Маленький розмір накладає обмеження на кількість білизни, яку можна прати за один раз (об'єм барабана). Втім, для невеликих сімей до трьох чоловік цілком досить пральної машини з максимальним завантаженням 3 кг Моделями невеликих розмірів славляться такі виробники, як Electrolux або Candy. Пральні машини із завантаженням більше 6 кг необхідно сім'ям не менше ніж з семи чоловік. Їх випускають ARDO, Merloni (марки Ariston, Indesit), BEKO, Bosch/Siemens, Candy, Electrolux (марки AEG, Electrolux, Zanussi), Kaiser, LG, Samsung.

Наступний крок - вибрати метод завантаження білизни: вертикальний або фронтальний.

Машини з фронтальним завантаженням (дверці з віконцем збоку) хороші для установки на кухні. Верхню поверхню можна використовувати як стіл, благо її розміри, як правило, відповідають стандартним розмірам кухонних меблів. Вертикальне завантаження дозволяє додавати білизну у будь-який момент прання (якщо, звичайно, цьому не перешкодить понад міру розумна електронна начинка) і використовувати будь-які пральні порошки (а не лише ті, які призначені для прання в пральних машинах-автоматах). Правда, вас втратить при цьому задоволення спостерігати за процесом прання через віконце в бічних дверцях.

Але навіть при відомому форм-факторі вибір все ще дуже великий. Виробники пропонують фірмові технології з хитромудрими назвами і обіцяють чудеса прання і економії електрики і води, не кажучи вже про швидкість процесу. Вивчаючи проспекти виробників слід не забувати про головний: машина перш за все повинна добре стирати! Тому можна сміливо пропускати описи хитрощів технології прання і перш за все дивитися, який клас прання забезпечує та або інша машина. Класи позначаються латинськими буквами А, B, C, D, E, F, G в порядку убування якості. Це цілком об'єктивні показники, визначувані при порівнянні ефективності прання даної машини з еталонною професійною пральною машиною Wascator. Весь процес гранично стандартизований, якість прання визначається за допомогою приладів (на око якість прання сусідніх класів не помітна). Отже цьому показнику можна довіряти.

Виробники приділяють багато уваги економічності своїх виробів. Це поважно для Європи, але в російських умовах вигідно берегти хіба що пральний порошок і, інколи, час. А економія води може довести до того, що білизна після прання пахнутиме миючим засобом. Тому класу енергоекономічності пральної машини в наших умовах не варто надавати дуже великого значення: перевитрата води і електрики не позначиться на родинному бюджеті. Проте, приємно усвідомлювати себе володарем агрегату з системою Fuzzy Logic, прання, що автоматично управляє процесом, залежно від типа і кількості білизни.
Важливі параметри - максимальна кількість зворотів, швидкість віджимання або клас віджимання. Маленька швидкість порядка 400 об/мин недостатня для якісного віджимання, білизна після пральної машини настільки волога, що його часто можна ще раз віджати руками. Починаючи з 500 об/мин це вже скрутно. Швидкості віджимання від 600 і вище за звороти зазвичай вже досить. Не перешкодить наявність сушки, правда, така функція зазвичай робить пральну машину істотно дорожче. Дуже захоплюватися сушкою теж не стоїть: суху білизну важко гладити, та і на терміні служби одягу сушка може відбитися не кращим чином. Сучасні пральні машини-автомати, як правило, забезпечені достатньою кількістю програм прання для всіх випадків життя. Часто програм буває навіть більше, ніж потрібно, що лише ускладнює експлуатацію "навороченого" пристрою. Проте, можна звернути увагу на деякі додаткові функції: замочування (білизна може залишатися у воді з миючим засобом близько 2 годин), попереднє прання (для сильно забрудненої білизни), швидке прання (економить час при пранні слабозагрязненного білизни), інтенсивне прання (для відпирання плям), делікатне прання (наприклад, для прання виробів з шерсті), био-фаза (для прання порошками з біодобавками при невисоких температурах). Функція додаткового полоскання або підвищення рівня води допоможе алергікам.

На жаль, в багатьох містах жорсткість води перевищує стандартну для Європи. У таких випадках на нагрівальних елементах пральної машини може утворюватися накип. Тому довговічнішими можуть опинитися пральні машини, які підключаються не лише до холодної, але і до гарячої води. Правда, майте на увазі, що гарячу воду відключають на двадцять днів в році. Жорстка вода особливо протипоказана пральним машинам бульбашкового типа: вона слабо піниться і може звести нанівець переваги передової технології.

Важлива якість пральної машини - надійність. Проблема в тому, що в точності визначити, скільки прослужить та або інша пральна машина, можна, лише купивши її. Стоїть, звичайно, звернути увагу на країну збірки (одні і ті ж моделі можуть збиратися в різних країнах). Добре, якщо збірка проводилася уручну, а не на автоматичній лінії. Але найпростіше керуватися при покупці максимальним гарантійним терміном. Потрібно звернути увагу на доступність запасних деталей і центрів сервісного обслуговування: чим поширеніша модель, тим менше виникне проблем з ремонтом. Якщо ремонт можливий лише в єдиній фірмовій майстерні, то з великою вірогідністю буде простіше і дешевше купити нову пральну машину, чим ремонтувати стару.

Останній штрих: визначившись з моделлю і магазином, не забудьте поцікавитися умовами доставки - більшість пральних машин неможливо привезти додому в багажнику власного автомобіля! Бажано вибирати магазин з безкоштовною доставкою додому.

Однодверні холодильники

За даними з Інтернету від декількох десятків продавців, осінню 2007 р. на українському ринку було представлено 250 моделей і модифікацій однодверных побутових холодильників різних типоразмеров і комфортності 26 вітчизняних і зарубіжних марок. У сегменті однодвірних холодильників були присутні моделі, що окремо стоять, вбудовувані і винні. 

Закономірне збільшення потреб покупців в тривалішому зберіганні підвищеної кількості продуктів в різних достатках з'явилося причиною зміни структури вітчизняного холодильного ринку. 20 років назад переважну більшість БХП складали однодвірні однокамерні холодильники вітчизняного виробництва. Доля імпорту на ринку не досягала 2%. У 2000 р. доля однодверных холодильників в спільному асортименті холодильного ринку впала до 20%, а в 2007 р. до 10%. Імпорт зайняв більше половини ринку. Люди прагнуть купувати більш ємкі і комфортніші холодильники, хоча і дорожчі. Істотний вплив на структуру ринку надає і той факт, що для виготівників і продавців дорожчі побутові холодильні прилади (БХП) вигідніші, ніж дешеві. 

Однодверний холодильник у багатьох покупців асоціюється з однокамерним холодильником, в якому холодильну камеру і низькотемпературне відділення (НТО) охолоджує один випарник, який періодично потрібно відтавати уручну. Сучасний однодверный холодильник може мати за спільними дверима ізольовану низькотемпературну камеру (НТК) з маркіровкою 3 зірочками (***), або ізольовану морозильну камеру (МК) з маркіровкою 4 зірочками Х(***), або відділення або камеру з "нульовими" температурами. 

Температури, близькі до точки замерзання води, потрібні для збільшення тривалості збереження свіжості охолоджених продуктів. У отделениях/камерах "свіжості" можна тривалий час зберігати парне м'ясо і свіжу рибу в умовах "сухої свіжості" (трохи нижче 0 °С), а фрукти і овочі в умовах "вологої свіжості" (трохи вище 0 °С). Див. статтю "Вологість повітря в холодильниках". Холодильник з НТО і одноиспарительной системою охолоджування в жарку погоду потрібно відтавати майже кожного тижня. Однодверний холодильник з ізольованою Нтк/мк має 2 випарники, як в двокамерному холодильнику. Випарник холодильної камери (ХК) відтає автоматично при кожному виключенні компресора, а Нтк/мк можна відтавати 1 або 2 рази в рік. При правильній експлуатації і справному холодильнику необхідність в частішому відтаванні другого випарника не виникає, оскільки в Нтк/мк підтримується дуже низька вологість. Відтавання поєднують з гігієнічним прибиранням. Всі холодильники з НТО мають залежне регулювання температур: при зміні режиму зберігання заморожених продуктів змінюється і температура в ХК. У холодильниках з Нтк/мк ця залежність менш виражена. У деяких моделях здійснюється незалежне регулювання температур в ХК і Нтк/мк, як в двухдверном комбінованому холодильнику-морозильнику з електромагнітним клапаном. 

Однодверниє холодильники з ізольованими камерами менш трудомісткі в експлуатації (їх не доводиться часто відтавати) і економічніше за аналоги з НТО. Вони споживають менше електроенергії, бо для охолоджування свіжих продуктів використовується дешевший холод з температурами трохи нижче 0 °С, а не дорожчий холод з температурами нижчий -12 °С, як в однокамерних холодильниках з НТО. 

Витрата електроенергії однодверными двокамерними холодильниками нижче, ніж двухдверными двокамерними холодильниками таких же об'ємів, оскільки витоки холоду через дверний отвір Нтк/мк використовуються для охолоджування ХК. У двухдверном холодильнику це прямі втрати холоду. Друга причина викликана необхідністю обігріву дверного отвору МК або лише перемички між камерами двухдверного холодильника. Із-за великих витоків холоду в зоні ущільнювача МК температура металу знижується нижче 0 °С. По периметру МК утворюється полій і ущільнювач дверей МК може примерзнути до фланця шафи. Умови зберігання продуктів в однодверных холодильниках з ізольованими камерами такі ж, як в двокамерних холодильниках. Однодверний холодильник з ізольованою Нтк/мк може з успіхом замінити двокамерний холодильник таких же розмірів і з такою ж маркіровкою Нтк/мк. Високий однодверный холодильник з ізольованою МК і відділенням "свіжості" замінить Вам двокамерний із зоною "свіжості" з тими ж характеристиками, але обійдеться дешевшим, як при покупці, так і в експлуатації. 

Однодверний холодильник з ізольованою Нтк/мк по праву можна називати двокамерним холодильником. В той же час двухдверный холодильник не обов'язково має бути двокамерним. У 90-і роки в Москві продавали високі холодильні шафи з 2 дверима об'ємом від 400 до 840 л (Ardo, Helkama, Rosenlev), які дозволяли в звичайних квартирах зберігати чималі кількості фруктів і овочів. У однодверных і двухдверных холодильниках двері бувають глухими і прозорими. Холодильники однієї марки і одного розміру з прозорими дверима дорожчі, ніж з глухими. Холодильники з прозорими дверима називають холодильниками-вітринами. Холодильники без НТО і з глухими дверима називають холодильними шафами. До однодверным однокамерних моделей належать також холодильники, призначені для зберігання вин. Винні холодильники відрізняються від звичайних моделей тоншим дизайном, можливістю регулювання температур в ширших діапазонах і контролю чистоти повітря в камері, а також комплектацією приладдям і конструкцією полиць. 

У сімействі однодверных холодильників окрім моделей, що окремо стоять, присутні вбудовувані холодильники. Холодильники, призначені для вбудовування в меблі, відрізняються від моделей, що окремо стоять, конструкцією дверей з меблевими навішуваннями і зовнішнім виглядом. Конструкція дверей повинна передбачати можливість кріплення декоративних панелей. Меблеві навішування повинні забезпечувати нормальне відкриття дверей при щільному примиканні шаф один до одного і стінам приміщення. До зовнішнього оформлення вбудовуваних моделей не пред'являють високих вимог, оскільки холодильник на кухні захований серед меблів. 

Однодверниє холодильники бувають у вигляді тумбочки заввишки менше 85 см, столу сервіровки заввишки близько 85 см і шириною близько 60 см, шаф різних розмірів і екзотичних форм. Наприклад, японці створили дитячі холодильники у вигляді собачки і ведмежати. Китайці пропонують автомобільні холодильники у вигляді футбольного м'яча. Є концептуальні розробки однодверных холодильників у вигляді дерева, які повинні створювати ілюзію контакту з природою на вашій кухні.

Однодверниє холодильники, як і моделі інших типів, мають різних виконань по комфортності і при однакових розмірах можуть споживати різну кількість електроенергії. Фактичний вжиток електроенергії залежить від класу економічності холодильника. Європейські стандарти передбачають 8 класів економічності, що позначаються латинськими буквами від A до F у міру збільшення нормативної витрати електроенергії. Посилювання вимог по економічності змусило виготівників відмовитися від виробництва холодильників класів E і F і освоювати найбільш економічні моделі класів A+ і A++. Клас D в 2007 р. є останнім по економічності. 

По комфортності холодильники не мають чіткого підрозділу на класи, хоча деякі фірми вносять до найменувань свої терміни, наприклад, "споживчий клас", "підвищеній комфортності", "клас люкс". Чим вище комфортність, тим дорожче холодильник. До найбільш комфортних холодильників відносяться престижні і ексклюзивні моделі. 

Постійне підвищення вимог покупців до комфортності і зручностей користування викликає безперервне вдосконалення холодильників і перехід елементів, що визначають комфортність, з вищого класу до нижчого класу. Наприклад, можливість зміни напряму відкриття дверям декілька років вважали ознакою приналежності до холодильників підвищеної комфортності, а в даний час цій вимозі задовольняють майже всі масові однодверные і двухдверные холодильники. Комфортність і зручності користування в значній мірі визначаються комплектуючим приладдям: зручними поличками, судинами різного призначення і тому подібне 

Найбільш прості холодильники без НТО забезпечують умови для зберігання лише свіжих продуктів при 3-10 °С. Холодильники без НТО не потрібно періодично відтавати уручну: стінки, що охолоджують, відтають автоматично при кожному робочому циклі компресора. У холодильних шафах з відділенням або ізольованою камерою "свіжості" за спільними дверима додатково повинні забезпечуватися умови для тривалого зберігання охолоджених продуктів при температурах близьких до 0 °С. Деякі моделі винних шаф передбачають можливість вибору температури зберігання від 3 °С до 22 °С. У холодильниках з Нто/нтк/мк час зберігання заморожених продуктів залежить від їх маркіровки. На жаль, деякі фірми не наносять маркіровку на холодильниках і не показують її в рекламній і супровідній документації. 

У НТО без маркіровки негативна температура не нормується і може бути вище -6 °С. Заморожені продукти можна зберігати протягом лише декількох днів. У НТО, маркірованих однією зірочкою (*), температура в режимі найбільшого холоду не повинна перевищувати -6 °С. Заморожені продукти можна зберігати до 2 тижнів. 

У НТО з двома зірочками (**) температура в режимі найбільшого холоду не повинна перевищувати -12 °С. При таких температурах заморожені продукти можна зберігати до 3 місяців. 

У ізольованих НТК з трьома зірочками (***) температура не повинна перевищувати -18 °С, щоб заморожені продукти можна було зберігати до року. У ізольованих МК з чотирма зірочками Х(***), повинні забезпечуватися умови для швидкого заморожування (температура не вища -24 °С) і довгострокового зберігання продуктів (температура не вища -18 °С). Заморожування при вищих температурах відбувається не досить швидкий і заморожені в таких умовах продукти не можна довго зберігати. Із-за повільного зростання кристалів льоду відбувається розрив тканин, знижується якість і погіршується привабливість гастронома свіжого продукту. 

Недобросовісні виготівники і продавці називають моделі з НТО, в яких можна лише зберігати заморожені продукти і не більше 3 місяців, холодильниками з МК, в яких можна заморожувати і зберігати заморожені продукти до року. 

При однаковій висоті холодильники у вигляді столу або шафи мають різні об'єми залежно від ширини, товщини стінок і конструктивних особливостей. Чим товще за стінку, тим менше об'єм і вжиток електроенергії. У супровідній і рекламній документації на холодильники різних марок з однаковими габаритними розмірами і товщиною стінок інколи вказують різні об'єми. Це відбувається унаслідок плутанини в поняттях корисного об'єму, який можна використовувати для зберігання продуктів, і спільного об'єму камери з просторами, не придатними для зберігання продуктів. Ця різниця мінімальна в холодильниках без НТО, а в моделях з НТО (**) вона досягає 30 л. Невеликі розбіжності можуть бути із-за конструктивних відмінностей і погрішностей вимірів. 

Всі однодверные холодильники можна розділити на 4 розмірних групи: міні-холодильники заввишки нижче за кухонний стіл (група найпростіших і дешевших моделей), холодильники-"столики" висотою близько 85 см (найпоширеніші), холодильні шафи середньої висоти (100-150 см) і високі (вище 1,5 м-кодів). Холодильники шириною 60 див. нормально встановлюються в кухнях майданом від 6 кв.м. Вузькі моделі шириною близько 45 см можна без проблем встановлювати в кухнях майданом близько 5 кв.м. 

У кожній розмірній групі присутні моделі різного призначення, що окремо стоять і вбудовувані: 
для зберігання лише свіжих продуктів повсякденного користування і вин (холодильники без НТО);
для зберігання свіжих продуктів повсякденного користування, швидкого охолоджування напоїв, приготування харчового льоду і не тривалого зберігання заморожених продуктів (холодильники з НТО без маркіровки і з маркіровкою однією зірочкою);
для зберігання продуктів повсякденного користування, приготування харчового льоду і середньострокового зберігання заморожених продуктів (холодильники з НТО, маркірованими двома зірочками);
для зберігання продуктів повсякденного користування, приготування харчового льоду і довгострокового зберігання заморожених продуктів (холодильники з ізольованими НТК, маркірованими трьома зірочками);
для зберігання продуктів повсякденного користування, приготування харчового льоду, швидкого заморожування і довгострокового зберігання заморожених продуктів до року (холодильники з ізольованими МК, маркірованими чотирма зірочками);
для зберігання свіжих і охолоджених до 0 °С продуктів (холодильники без Нто/нтк/мк, але з отделением/камерой "свіжості");
для не тривалого зберігання свіжих продуктів, тривалого зберігання охолоджених продуктів і довгострокового зберігання заморожених продуктів, а також приготування харчового льоду і швидкого охолоджування напоїв (холодильники з ізольованими НТК і отделениями/камерами "свіжістю");
для не тривалого зберігання свіжих продуктів, тривалого зберігання охолоджених продуктів, швидкого заморожування і довгострокового зберігання заморожених продуктів, а також приготування харчового льоду і швидкого охолоджування напоїв (холодильники з ізольованими МК і отделениями/камерами "свіжістю"). Ціна у багатьох випадках є вирішальним чинником при покупці БХП. Ціни залежать від марки і категорії магазина, об'єму холодильника і тривалості зберігання продуктів в різних достатках, зручностей користування і класу комфортності, вживаних комплектуючих виробів і приладдя, декоративно художнього виконання і економічності в експлуатації.
Марка впливає на ціну більшою мірою, чим дизайн, об'єм, економічність і зручності користування. Ціни однакових холодильників престижних і не престижних марок можуть відрізнятися більш, ніж в 2 рази. 

В кожного типоразмера холодильників свої кордони цінових діапазонів. Крупні фірми з метою завоювання покупців з різних соціальних верств населення пропонують велику кількість типоразмеров холодильників різної комфортності і в різних цінових діапазонах. Наприклад, фірма Liebherr пропонує однодверные і двухдверные холодильники від маляток до велетнів зростанням за 2 м. Моделі Liebherr однакової ємності з різним вжитком електроенергії і різної комфортності знаходяться в середньому і високому цінових діапазонах для свого типоразмера. 

У нижньому ціновому діапазоні представлені холодильники з марками СНД, Ardo, Beko, Dako, Daewoo, Indesit, Zanussi. В середньому ціновому діапазоні Ariston, Electrolux, Kaiser, Liebherr, Toshiba. У високому ціновому діапазоні AEG, Electrolux, Frigidaire, Kuppersbusch, Liebherr, Miele. Ціни однакових холодильників однієї марки і в одному магазині залежать від країни виготівника. Холодильники німецького і шведського виробництва дорожчі, ніж російського. Різниця в цінах холодильників російського і італійського виробництва не настільки істотна. Ціни на білоруські холодильники "атлант" у ряді випадків вище, ніж на італійські моделі. Білоруські холодильники спочатку спроектовані на вітчизняні умови експлуатації і менш чутливі до відхилень від номінала понад 10% і кидкам напруги в електричній мережі. 

Пропоновані холодильники окремих марок виготовляють в декількох країнах. Холодильники марки Electrolux виготовляють в Швеції, Угорщині, Словенії і Росії. Холодильники марок Ariston, Indesit і Zanussi виготовляють в Італії і Росії, Beko в Туреччині і Росії, Daewoo в Південній Кореї і Росії, Liebherr в Німеччині, Австрії і Болгарії, Bosch і Siemens в Німеччині, Іспанії і Туреччині. 

У різних магазинах ціна одного і того ж холодильника вагається в широких межах. Наприклад, різниця в цінах від 16 магазинів на однокамерний холодильник-"столик" марки "Бірюса" складає 6 тис. крб. (від 6 до 12 тис. руб.!), а в цінах від 20 магазинів на вбудовувану холодильну шафу середньої висоти марки Miele 18 тис. крб. (від 37 до 55 тис. руб.!). 

Дорогі і дешеві однотипні моделі БХП можуть мати однакові технічні характеристики і відрізнятися лише мазкими і дизайном, комплектуючими виробами і приладдям. 

Нижче приводяться ціни однодверных холодильників за станом на серпень 2007 г.: міні-холодильники 5-50 тис. крб., холодильники-"столики" 5-49 тис. крб., холодильники заввишки від 1 до 1,5 м-коду 6-66 тис. крб., холодильники заввишки понад 1,5 м-коду 10-148 тис. крб. Міні-холодильники без НТО марки Toshiba об'ємом 89 л коштують близько 7 тис. крб. з гарантією на 1 рік. Мінімальний об'єм і максимальні ціни у винних міні-холодильників. Ціни винних міні-холодильників до 50 тис. крб. (престижна марка Miele). Дешевші винні моделі "Позіс" і "Бірюса" в широкий продаж до серпня 2007 р. не поступали. 

Міні-холодильники з НТО без маркіровки марки Daewoo мають спільний корисний об'єм 80 л, у тому числі для заморожених продуктів 12 л. Їх ціна 5-6 тис. крб. Гарантія 1 рік. 

Міні-холодильники з НТО (*) "Смоленськ", 80/6 л, коштують ті ж 5-6 тис. крб., але гарантія на них 3 року. Холодільникі-"століки" без НТО мають корисний об'єм 110-150 л залежно від ширини і конструктивних особливостей. Ціни звичайних моделей від 5 тис. крб. ("Саратов") до 26 тис. крб. (Liebherr). Ціни вбудовуваних моделей від 10 тис. крб. (Ardo) до 25 тис. крб. (Bosch, Liebherr). Ціни винних моделей від 23 тис. крб. (Bosch) до 49 тис. крб. (Kuppersbusch). 

Холодільникі-"століки" з НТО (**) і об'ємом 108-165/14-22 л стоять від 6 тис. крб. ("Бірюса", "Саратов", "Свіяга", "Смоленськ"). Холодільникі-"століки" з ізольованими Нтк/мк мають об'єм від 98/11 до 143/19 л. Ціни моделей, що окремо стоять, від 6 тис. крб. ("Бірюса", Indesit) до 24 тис. крб. (Liebherr). Ціни вбудовуваних моделей від 9 тис. крб. (Ardo) до 31 тис. крб. (Kuppersbusch). 

Холодильники середньої висоти без НТО (холодильні шафи) мають об'єм від 151 до 295 л. Ціни моделей, що окремо стоять, від 6 тис. крб. ("Саратов") до 65 тис. крб. (Miele). Ціни вбудовуваних моделей від 12 тис. крб. (Ardo) до 31 тис. крб. (Miele). Ціни винних шаф від 14 тис. крб. (Bosch) до 64 тис. крб. (Miele). Холодильники середньої висоти без НТО, але з отделениями/камерами "свіжості" мають об'єм від 137 до 226 л, у тому числі для охолоджених продуктів 29-65 л. Ціни моделей, що окремо стоять, від 8,5 ("Атлант") до 50 тис. крб. (Miele), що вбудовуються від 29 тис. крб. (Liebherr) до 49 тис. крб. (Kuppersbusch). 

Холодильники середньої висоти з НТО (**) мають спільний об'єм від 207 до 280 л, у тому числі для заморожених продуктів від 17 до 30 л. Ціни від 7 тис. крб. ("Саратов", "СВІЯГА-ПОЗІС", "Смоленськ") до 8 тис. крб. ("Атлант", "Бірюса"). 

Холодильники середньої висоти з ізольованими Нтк/мк мають об'єм від 160 до 283 л, у тому числі для заморожених продуктів від 16 до 37 л. Ціни моделей, що окремо стоять, від 7 тис. крб. ("Атлант", "Бірюса") до 31 тис. крб. (Liebherr). Ціни вбудовуваних моделей від 14 тис. крб. (Bosch) до 51 тис. крб. (Kuppersbusch). Холодильники середньої висоти з ізольованими Нтк/мк і отделениями/камерами "свіжістю" мають спільний об'єм від 184 до 280 л, у тому числі для заморожених продуктів 16-20 л, для охолоджених продуктів 40-64 л. Ціни моделей, що окремо стоять, 23-66 тис. крб. (Miele), що вбудовуються від 31 тис. крб. (Liebherr) до 64 тис. крб. (Miele). 

Високі холодильники без НТО мають об'єм від 310 до 450 л. Ціни моделей, що окремо стоять, від 10 тис. крб. ("Бірюса") до 53 тис. крб. (Liebherr). Ціни вбудовуваних моделей 33-55 тис. крб. (Miele). Ціни винних шаф 78-148 тис. крб. (Miele). 

Високі холодильні шафи з отделениями/камерами "свіжості" мають об'єм від 233 до 409 л, у тому числі для охолоджених продуктів 82-132 л. Ціни моделей, що окремо стоять, від 29 тис. крб. (Liebherr) до 72 тис. крб. (Miele), вбудовуваних моделей 45-50 тис. крб. (Liebherr). 

Високі холодильники з ізольованими Нтк/мк мають об'єм близько 300 л, у тому числі для заморожених продуктів 29-37 л. Ціни моделей, що окремо стоять, від 9 тис. крб. ("Атлант") до 32 тис. крб. (Liebherr), що вбудовуються у розмірі 30 тис. крб. (Siemens 283/37). 

Високі холодильники з ізольованими Нтк/мк і отделениями/камерами "свіжістю" марки Liebherr (319/27/98) коштують 45-50 тис. крб. Переваги однодверных БХП перед двухдверными найбільш ваговито виявляються при невеликих об'ємах камер. При великих розмірах однодверные холодильники програють двухдверным аналогам по зручностях користування, але виграють по економічності. 

Для покупців з обмеженим родинним бюджетом і що не потребують тривалого зберігання великої кількості заморожених продуктів однодверные холодильники з Нтк/мк є найбільш переважними. Холодильники з камерами/отделениями "свіжості" володіють вищими споживчими властивостями, але і дорожчі. 

Вітчизняні холодильники дешевше за моделі з далекого зарубіжжя, мають триваліший термін гарантії і більш ніж імпортні пристосовані до українських умов експлуатації. Для них не настільки небезпечні відхилення від номінального значення і кидки напруги в електричній мережі. У 2007 р. можна вибрати відносно дешевий однодверный холодильник із споживчим властивостями значно дорожчого двух- або трьохдверного холодильника. 

У міру насичення ринку можна чекати зниження цін відносно дорогі однодверные холодильники з підвищеними споживчими показниками на сьогоднішній день.

Вибираємо холодильник