Вибір холодильника. Стаціонарні і переносні міні холодильники, ізотермічні сумки, контейнери і судини.

Холодильники, представлені в цій групі, мають одну відмітну особливість: їх висота не перевищить висоти кухонного столу. А ось призначені вони можуть бути для вирішення різних завдань:

 - Вдома, на дачі, в офісі і лікарняній палаті в них можна зберігати продукти, вина і напої;
 - В домашніх умовах ні підійдуть для зберігання ліків і парфумерії;
 - Їх можна використовувати для нетривалого зберігання і транспортування твердих і рідких, свіжих і заморожених продуктів.
-->  Виробники передбачають в лінійках своєї продукції стаціонарні і переносні, що окремо стоять і вбудовувані в бари та меблеві стінки міні холодильники. Цей тип охолоджуючих установок ідеально підходить для лікарняних палат, готельних комплексів і офісів. Зацікавлять такі прилади також одиноких людей, туристів і мандрівників. Міні холодильники мають різноманітний дизайн і розрізняються типом охолодження: компресійним, абсорбційним і термоелектричним.

 При експлуатації холодильника будь-якого типу потрібно пам'ятати про охолодження його нагріваються зовнішніх частин: конденсатора в компресійному холодильнику, теплообмінника в абсорбційному холодильнику і гарячих частин пластин термоелементів в термоелектричному холодильнику.

 Зберігати холод в міні холодильниках, ізотермічних сумках і контейнерах допомагають акумулятори холоду. Вони являють собою пластмасові пакети або коробочки-брикети, заповнені теплоємний сольовим розчином. Деякі фірми комплектують свої вироби штатними акумуляторами холоду, які вбудовують в кришку сумки, контейнера або холодильника. Їм надають відповідну форму і привабливий зовнішній вигляд. Перед поїздкою за продуктами акумулятор холоду витримують 8-10 годин в морозильній камері стаціонарного побутового холодильника. Акумулятори холоду у вигляді брикетів вагою до 300 г коштують менше 200 руб.

У стаціонарних компресійних та абсорбційних міні холодильниках, як правило, є невелике низькотемпературне відділення без маркування для виготовлення кубиків льоду і зберігання морозива.

 Компресійні міні холодильники

 У стаціонарних міні холодильниках найчастіше застосовують компресійний спосіб охолодження, як найбільш економічний в експлуатації. І чим більше об'єм холодильника - тим вигідніше він в плані економічності.

 Компресійні міні холодильники на російському представлені марками Beko, Braun, Climadiff, Daewoo, Liebherr, Shivaki, Toshiba, Whierlpool, Саратов і Смоленськ.

Приклади стаціонарних компресійних міні-холодильників:
Whirlpool ARG 0910, 88 л, c низькотемпературним відділенням без маркування, Італія, 10 тис. руб.;
 Beko VBC 51, 45 л з низькотемпературним відділенням 5 л без маркування, Китай, 5-6 тис. руб.,
 Shivaki SHRF 70 CH, 68 л з низькотемпературним відділенням 5 л без маркування, Китай, 6-7 тис. руб.,
 Смоленськ-8А, 80 л з низькотемпературним відділенням 6 л без маркування, РФ, 6-10 тис. руб.,
 Toshiba GR-E 151 TR, 89 л з низькотемпературним відділенням 14 л (**), Тайланд, 8 - 9 тис. руб.,
 Liebherr KX 1021, 102 л з низькотемпературним відділенням 6 л (*), Болгарія, 8-11 тис. руб.,
 Braun BRW-08 HB1 для зберігання 8 пляшок вина в горизонтальному положенні, РФ, 5-6 тис. руб.,
 Climadiff для зберігання від 12 до 16 пляшок вина в горизонтальному положенні, Китай, від 19 до 30 тис. руб.

 
Абсорбційні міні холодильники

 Абсорбційні міні холодильники рекомендовані для спальних кімнат, готелів і лікарняних палат. Моделі такого типу краще вибирати для тих приміщень, де необхідна тиша. При роботі абсорбційного холодильника незначний шум від перетікання хладагента може турбувати тільки людей з тонким музичним слухом.

Приклади стаціонарних абсорбційних міні холодильників:
Міні бар серії ISM ПЛАТИНУМ з внутрішньою підсвіткою, 40 л, Туреччина;
 Vitrifrigo VTR HT 40, 40 л, Італія, 14-15 тис. руб.,
 Vitrifrigo C 39 PV, 38 л, з прозорою дверкою, Італія, 27 тис. руб.,
 Морозко-4, 27 л, з прозорою дверцятами, Росія, вартість 5 тис. руб.


Стаціонарні термоелектричні холодильники

 Термоелектричні холодильники працюють абсолютно безшумно, оскільки не мають ні рухомих деталей, ні хладагента. Вони незамінні в спальній кімнаті людини з гострим слухом і чуйним сном. Проте є у них і серйозний недолік: процес охолодження протікає дуже повільно. Щоб виправити його, в деяких моделях передбачений вентилятор.

 Розробники також враховують і те, що користувачеві можуть знадобитися кубики льоду. Якщо ви ставитеся до любителів прохолодних напоїв - вибирайте саме таку модель.

 На російські та білоруські міні холодильники встановлений термін гарантії 3 роки, на інші марки - 1 рік. Марки стаціонарних термоелектричних міні-холодильників, представлених на московському ринку в 2011 р.: Ezetil, WAECO, Атлант. Відсутність у продажу численних російських марок автор статті пояснює кризою вітчизняного виробництва і низьким рівнем попиту.

Приклади стаціонарних термоелектричних моделей:
Атлант МХТЕ-30-01, 31 л, Білорусь, 5-6 тис.руб.,
 Ezetil EZC 50, 50 л, Китай, 6-8 тис.руб.


Ізотермічні сумки, контейнери і судини

 Для короткочасного зберігання охолоджених і заморожених продуктів при доставці від місця придбання до місця споживання (від магазину до будинку) призначені теплоізольовані («ізотермічні») сумки-холодильники («термосумки»), контейнери-холодильники («термоконтейнери») і судини-холодильники ( «термоси»). Всі вони, як правило, в каталогах включені в один розділ: «Сумки-холодильники», хоча деякі відмінності в сфері застосування все ж таки є. В ізотермічних сумках і контейнерах зручно носити тверді продукти і рідкі - в баночках і пляшках. Контейнери та термоси призначені для твердих і рідких продуктів, відповідно. Цю групу «холодильників» виробляють такі бренди, як Campingaz, Ezetil, Igloo, Thermos, Vitek.


Сумки-холодильники

 Еластичні сумки-холодильники виготовляють з міцних тканин, а щоб холод зберігався довше - застосовують матеріали з високими теплоізоляційними властивостями. Сумки з напівжорсткими стінками мають внутрішню вставку, яку можна легко витягнути. Головна їхня перевага полягає в тому, що зберігати їх можна в складеному стані. Крім основного відділення, багато моделей мають зовнішні кишені.

 Для перенесення у сумки-холодильника є 1 або 2 ручки. Великі моделі мають опорні коліщатка для полегшення їхнього переміщення і висувні ручки з трьома фіксованими положеннями - щоб було зручніше користуватися. У продажу представлені сумки-холодильники у вигляді рюкзаків і моделі з ременем для перенесення на плечі. У сумці-холодильнику вагою 4,5-5 кг можна переносити до 15 кг продуктів. Є моделі, призначені для доставки продуктів в баночках і пляшках. Вага невеликий сумки для перенесення кількох баночок з напоями становить менше 400 г. Багатофункціональні сумки-холодильники на коліщатках застосовують для доставки 1 і 1,5 л пляшок.

 Щоб збільшити час збереження належної якості продуктів в сумках і контейнерах використовують сухий лід і акумулятори холоду. Застосування акумуляторів холоду дозволяє зберігати продукти холодними в невеликій сумці 7-12 годин, а у великій - від 12 до 24 годин.

 Обсяги сумок-холодильників від 2 до 42 л, орієнтовні ціни від 400 до 1000 руб. Термін гарантії 1 рік.

Приклади термосумок:
 Сумки-холодильники Igloo Soft 6/12/24, від 5 до 14 л, США, ціни від 400 руб.,
 Mysrery MTR MTH-32B, 32 л - сумка-холодильник на коліщатах і з висувною ручкою, США, ціни 3-4 тис. руб.


Ізотермічні контейнери

 Контейнери-холодильники без холодильного агрегату мають обсяги від 4 до 189 л, відрізняються за формою, кольором і елементам дизайну. Завдяки ефективній теплоізоляції та застосування акумуляторів холоду охолоджені і заморожені продукти в більшості ізотермічних контейнерів зберігаються до 24 годин. Згідно рекламному буклету, в 189-літровому контейнері Coleman з товщиною теплоізольованих стінок 70 мм при наявності акумуляторів холоду лід зберігається до 6 днів.

 Продавці стверджують, що в деяких контейнерах продукти можна зберігати до 5 днів, незалежно від температури навколишнього температури. Але до такої иноформацию слід ставитися обережно. Відомо, що заморожене м'ясо після підвищення температури до мінус 9 º С довго зберігати не можна. Деякі хвороботворні бактерії можуть розмножуватися і при негативних температурах. Щоб не нашкодити здоров'ю, таке м'ясо слід відразу ж спожити в їжу, або переробити і зберігати за умовами зберігання для перероблених продуктів.

Невеликі ізотермічні контейнери мають 1 або 2 ручки - для перенесення удвох. Великі контейнери-холодильники для полегшення переміщення встановлюють на 2 або 4 роликові опори і обладнують висувними ручками.

 Орієнтовні ціни контейнерів-холодильників від 1 до 15 тис. руб. в залежності від марки виробника, розмірів та інших споживчих показників. Термін гарантії на контейнери-холодильники 2 роки. Деякі виробники дають гарантії на матеріали контейнерів до 30 років.

Приклади ізотермічних контейнерів-холодильників:
Camping World CW 381827, 25 л, США, від 1,5 тис. грн.,
 Igloo Max Cold 165, 150 л, США, від 10 тис.руб.

 Ізотермічний контейнер, обладнаний холодильним агрегатом, перетворюється в холодильник, що дозволяє значно збільшити терміни зберігання продуктів.

Ізотермічні судини

 В ізотермічних судинах з екологічно чистих матеріалів можна зберігати холодні і гарячі напої, готові перші та другі страви. Термоси для холодних і гарячих напоїв мають вигляд фляг різних форм, графинів з краником внизу і глечиків з краником зверху. Їх обсяги від 0,5 л. Під флягах і глечиках напої зберігають температуру 2-4 години. Для готових перших і других страв призначені фляги з широкими горловинами об'ємом від 5 до 34 л. У ізотермічної флязі охолоджені напої з кубиками льоду залишаються холодними до 10:00, а попередньо підігріті напої зберігаються гарячими протягом 8:00.

Приклади ізотермічних судин:
 Igloo 2GAL ізотермічний бідон 7,6 л, США, 1-2 тис.руб.,
 Igloo 5GAL ізотермічний бідон 20 л, США, 3-4 тис.руб.