Інфрачервоний обігрівач.

Чи варто говорити сучасній людині, що світ навколо нього буквально просочений електромагнітними хвилями, які поширюються звідусіль і на всіх напрямках? Телебачення і радіо, мікрохвильові печі, навіть звичайні електричні лампочки - все це джерела електромагнітних хвиль різної довжини (частоти). Про сонце говорити взагалі нічого. Людина сприймає діапазон електромагнітних хвиль, що знаходиться в межах між інфрачервоної та ультрафіолетової областями спектру - світло.

Всі речовини мають здатність поглинати хвилі певної довжини (частоти), тобто бути не прозорими для певних частин спектру електромагнітного випромінювання. Це властивість речовин, з яких складаються навколишні нас предмети, заважає працювати телевізору і радіоприймача в приміщенні з товстими стінами, не дозволяє бачити світло лампи, що знаходиться в сусідній кімнаті. Здавалося б одні мінуси (а на рахунок лампи в сусідній кімнаті - це ще й посперечатися можна. Кому сподобається спати при включеному світлі ???). Але це не так. Світлові електрогенератори - явний тому приклад. Фотоелементи в світлових електрогенераторах поглинають світло і виробляють електроенергію .... Але сонце, потужне джерело електромагнітних хвиль широкого діапазону, не тільки світить, а ще й гріє! А гріє саме за рахунок ....

Інфрачервоне випромінювання - це електромагнітне випромінювання, що має меншу частоту, ніж червона область видимого світла. Для інфрачервоного випромінювання багато речовин, з яких складаються навколишні нас предмети (дерев'яні меблі, підлога, бетонні стіни), є непрозорими. Закони фізики ніхто не відміняв. Якщо щось узяв - віддавай натомість. Частинки речовини, що поглинули кванти (порції) електромагнітного випромінювання можуть або перєїзлучить його, або зберегти як внутрішньої енергії, поступово віддаючи її в навколишнє середовище і повертаючись в «спокійне» стан. Цією властивістю і пояснюється нагрівання тіл під дією інфрачервоного випромінювання і воно ж використовується при опаленні будинку. Нагріті сонцем поверхні віддають накопичену енергію поступово, охолоджуючись і одночасно нагріваючи повітря - ефективне опалення будинку.

Інфрачервоні обігрівачі - маленький домашній аналог сонця, що працює тільки в інфрачервоному діапазоні. Вони не нагрівають повітря, який прозорий для інфрачервоних хвиль, але нагрівають предмети, що знаходяться в зоні опромінення, які потім віддають тепло в атмосферу приміщення, тим самим створюючи комфортні для людини температурні умови. За рахунок цього інфрачервоні обігрівачі можуть по праву називатися природного опалювальною системою і використовуватися для опалення будинку як портативне «сонце-на-замовлення» прямо у вас в кімнаті!