Як вибрати тонометр? Механічний або автоматичний тонометр? 6 правил для отримання точного результату

Як вибрати тонометр ?
Механічний або автоматичний тонометр?
Як часто Ви будете вимірювати артеріальний тиск?
Які у Вас є захворювання ?
Яка цінова категорія приладу?
Ці питання визначають , на якому типі тонометра Вам бажано зупинитися - механічний , автоматичний або напівавтоматичний .

Мій лікар не радить купувати автоматичний тонометр , каже , що механічний вимірює точніше . Я погано чую, тому механічним тонометром користуватися не можу. Підкажіть , наскільки точний автоматичний тонометр ?

Михайло , р. Київ .

І автоматичний , та механічний тонометри вимірюють артеріальний тиск однаково точно. Вимірюючи артеріальний тиск механічним приладом , ми суб'єктивно оцінюємо результат , приблизно округляємо значення. Можемо невірно побачити показання манометра або невірно почути пульсації в артерії . Вимірюючи артеріальний тиск автоматичним тонометром (при дотриманні нескладних правил - см «НА ЗАМІТКУ ». ) , Ми отримуємо точний результат в даний момент часу . При цьому на екрані відображається як результат вимірювання тиску , так і частота пульсу.

Чув , що тонометр на зап'ясті рекомендують до 45 років. Мені 65 , хочу компактний прилад в машину і на дачу. Порадьте , що вибрати?
Олександр Миколайович , м. Київ .

Автоматичні прилади на зап'ясті вимірюють тиск точно як молодим , так і літнім людям. У літньому віці можуть відбуватися фізіологічні зміни в організмі: атеросклероз судин , підшкірно- жирова клітковина збільшується , пульс на зап'ясті стає менш наповненим . Саме порушення фізіологічного стану судин на зап'ясті є протипоказанням до застосування зап'ястних тонометрів , а зовсім не вік як такої. Японська компанія NISSEI розробила тонометр на зап'ясті WS -820 , який зчитує інформацію відразу з двох артерій на зап'ясті. Завдяки цьому за результатами клінічних випробувань німецького суспільства гіпертонії тонометр NISSEI WS -820 визнаний самим точним тонометром . Його ми й порекомендуємо для вас.

Позбутися від болю просто

Мені завжди дуже боляче вимірювати тиск , манжета сильно тисне . Чи безболісні прилади?

Ольга , м. Київ .

Проблема болю при вимірюванні артеріального тиску тонометром через здавлювання манжетою зустрічається , як правило , у людей астенічного додавання, страждають найчастіше гіпотонією , тобто зниженим тиском. Однак низький тиск теж необхідно контролювати.

Для безболісного вимірювання японська компанія NISSEI пропонує тонометр DS- 1902, який зчитує показання з артерії в процесі накачування повітря в манжету . При цьому зменшується ефект здавлювання руки , прискорюється процес вимірювання артеріального тиску без втрати точності і таким чином підвищується комфортність.

Коли необхідно універсальний пристрій

У мене велика родина , за вагою , росту і віку всі різні. Чи можливо підібрати тонометр , який точно і комфортно вимірював би тиск всім членам моєї родини?

Валерій Петрович , м. Бровари .

Точність вимірювання пов'язана з відповідністю діаметра руки і довжини манжети. Автоматичний тонометр на плече DS- NISSEI 1862 має унікальну універсальну манжету від 20 до 43 см, що дозволяє вимірювати тиск худенькому людині ( з діаметром руки не менше 20 см) , а також людині з досить повною рукою ( діаметр руки не більше 43 см).

Якщо діаметр руки менше 20 або більше 43 см , необхідно окремо підібрати манжету відповідної довжини.

Я страждаю від надмірної ваги , руки у мене повні , манжета погано застібається . Чи існують прилади для повних людей?

Тетяна Володимирівна , м. Бориспіль .

У такому випадку варто придбати тонометр з подовженою манжетою на повну руку. Хотілося б запропонувати вам японський прилад NISSEI WT -20 , який є не тільки чудовим точним тонометром , але і володіє додатковою функцією - він може вимірювати процентний вміст жирової тканини в організмі людини. Інакше кажучи , прилад WT -20 - це і тонометр , і жиромер в одному пристрої.

Функція жиромера особливо важлива для охочих розлучитися з надмірною вагою. З його допомогою можна зрозуміти , за рахунок чого зменшується вага худне : організм втрачає рідину (у такому випадку вага швидко відновлюється ) або йде жирова тканина. Розуміння цього допоможе правильно підібрати дієту , препарати для схуднення , фізичне навантаження і т. п.

НА ЗАМІТКУ

6 правил для отримання точного результату

Щоб отримати точне значення артеріального тиску при вимірюванні , необхідно дотримуватися такі правила :

За 10-15 хв . до вимірювання артеріального тиску не можна курити, пити каву , вживати алкогольні напої. Необхідно зручно сісти , заспокоїтися.

Манжету тонометра потрібно розташувати на 2-3 см вище ліктьового згину і щільно застебнути , що не перетискаючи руку.

Займіть таке положення , щоб лікоть перебував на підвищенні, і постарайтеся не напружувати руку.

Під час вимірювання артеріального тиску не розмовляйте і постарайтеся не рухатися.

Трубки манжетки повинні виходити на внутрішню поверхню ліктьового згину.

При вимірюванні артеріального тиску приладом на зап'ясті необхідно тримати руку так , щоб манжета тонометра знаходилася на рівні серця.

ДОВІДКА «КП »

NISSEI - торгова марка компанії Nihon Seimitsu Sokki , LTD з Японії.

З 1950 року компанія Nihon Seimitsu Sokki , LTD виробляє високотехнологічну сучасну електронну апаратуру та постачає комплектуючі для всесвітньо відомих виробників.

Свій перший цифровий прилад для вимірювання АТ компанія Nihon Seimitsu Sokki , LTD справила в 1978 р. І зараз вона по праву вважається лідером у виробництві приладів для контролю артеріального тиску і пульсу від звичних всім тонометрів до складних систем моніторингу .

Основою бездоганної якості медичної продукції NISSEI є традиційно японський підхід до виробництва складної електронної техніки. При виробництві електронні тонометри піддаються 4 -кратному контролю якості . Кожна модель тонометрів NISSEI схвалена міністерством охорони здоров'я Японії . Система контролю якості компанії сертифікована TUV ТОВАРИ SERVIS GMBH ( Німеччина ) на відповідність міжнародному європейському стандарту ISO 9001 та європейському стандарту EN 46001 .

На більшості електронних тонометрів торгової марки NISSEI видно напис MADE IN JAPAN ( « ЗРОБЛЕНО В ЯПОНІЇ »). Тільки такий напис може гарантувати споживачеві те , що виробник цього товару не тільки володіє офісом в Японії , а й справив даний товар на території своєї країни , яка має багаторічну традицію особливого ставлення до питань якості .

Питання руба

Як уникнути покупки неякісних тонометрів ?

Ірина , м. Київ .

До вибору тонометра слід ставитися дуже відповідально , адже на підставі показань цього медичного приладу лікар призначає лікування . Одним з головних ознак хорошого тонометра є відоме ім'я виробника , а також наявність представництва або дистриб'ютора в Україні . У цьому випадку можна бути впевненим , що прилад випробуваний в українських органах охорони здоров'я та метрології , зареєстрований і дозволений до застосування в Україні .

Випробування ці дуже серйозні . У першу чергу досліджуються матеріали , з яких виготовлений прилад , вивчається його технічна досконалість і корисність для покупців , перевіряється відповідність точності його метрологічних характеристик жорстким стандартам, чинним в Україні , проводяться клінічні випробування. Тільки після цього видаються документи , що дають можливість ввезення тонометрів в Україну .

Наявність представництва або дистриб'ютора дає вам впевненість , що у разі заводського браку прилад відремонтують або замінять .

Ми як представники торгової марки NISSEI в Україні можемо відповідально стверджувати , що прилади NISSEI , які продаються в українських аптеках і магазинах медичної техніки , успішно пройшли всі перераховані вище випробування і відповідають чинним в Україні стандартам і нормам!

ДО РЕЧІ

Навіщо регулярно вимірювати артеріальний тиск? Контроль артеріального тиску дозволяє:


  1. Вчасно діагностувати та своєчасно лікувати гіпертонію ;
  2. Запобігти інсульту , розвиток стенокардії та інфаркту міокарда ;
  3. Правильно і з урахуванням індивідуальних особливостей організму підібрати лікарський засіб .


Як вибрати тонометр ?

Тонометри - це прилади для вимірювання кров'яного тиску в артеріях , вони бувають механічні та електронні , автоматичні і напівавтоматичні , з манжетою на плече і зап'ястя , також ртутні тонометри . Як розібратися у всьому цьому різноманітті тонометрів і широкому діапазоні цін на них і який тонометр вибрати саме Вам ?

  • Як часто Ви будете вимірювати артеріальний тиск?
  • Які у Вас є захворювання ?
  • Яка цінова категорія приладу?
  • Ці питання визначають , на якому типі тонометра Вам бажано зупинитися - механічний , автоматичний або напівавтоматичний .

 Зап'ястні тонометри надягати на руку як годинник в районі зап'ястя , такі прилади підходять людям до сорока років без захворювань серцево - судинної системи. Особливо зручні для спортсменів - тонометр на зап'ясті дозволяє контролювати пульс і кров'яний тиск прямо під час тренування.

 Літнім людям рекомендовано користуватися тонометрами з плечової манжетою . Судини на плечі крупніше , ніж на зап'ясті і пульс і протягом крові краще помітні. Бажано використовувати повністю автоматичні тонометри , так як при вимірюванні артеріального тиску механічним або напівавтоматичним тонометром , кров'яний тиск може підвищитися через силового навантаження при накачуванні манжети грушею .

Існують спеціальні тонометри для вимірювання тиску вагітним жінкам . Ці тонометри допомагають вже на ранніх стадіях визначити схильність до прееклампсії , т. е. до ускладнення токсикозу під час вагітності.

Порівняно недавно на ринку з'явилися жіночі тонометри , їх відмінність від традиційних моделей пов'язане з особливістю жіночого тиску в період вагітності.

 Напівавтоматичний . Повітря в манжету у такому приладі доведеться нагнітати вручну , а результат покаже дисплей . Такі тонометри компактні, прості у використанні , доступні за ціною , це хороший варіант для дороги або дачі.

Деякі моделі тонометрів обладнані спеціальною дитячої манжетою і дозволяють вимірювати артеріальний тиск у дітей .

Перед покупкою тонометра проконсультуйтеся зі своїм лікуючим лікарем або фармацевтом в аптеці , яку модель Вам краще придбати.

У людей , які страждають на атеросклероз кровоносні судини стають більш твердими , з цієї причини сигнал стає слабким , що часто призводить до невеликих погрішностей у вимірюванні . У людей, страждаючих тахікардією , тонометр також може видавати не зовсім точні результати вимірювання . Тому в таких випадках бажано купувати спеціальні моделі тонометрів . У таких тонометрах вимір проводиться три рази, потім прилад самостійно вираховує усереднений показник .

Не забувайте про те , що автоматичні тонометри дуже чутливі , а нерегулярний пульс може призвести до неточності вимірювання . Тому , якщо у Вас підвищений пульс , Вам необхідно придбавати спеціальну модель тонометра для людей , які страждають аритмією.

Є моделі тонометрів з індикатором аритмії. Якщо у Вас аритмія , то під час вимірювання на рідкокристалічному дисплеї тонометра з'явиться значок , що сигналізує про аритмію . У такому випадку необхідно провести повторне вимірювання тиску.

Людям зі слабким пульсом бажано користуватися механічними тонометрами або автоматичними тонометрами з системою інтелектуальної логіки , яка автоматично вибирає оптимальну формулу розрахунку , що робить можливим вимірювання при слабкому і нерегулярному пульсі з розрахунку обчислення середніх значень .

 Якщо у Вас велика окружність плеча при виборі приладу для вимірювання тиску орієнтуйтеся на ті , які забезпечені або спеціальною манжетою , або манжетою закрепляемой на зап'ясті.

Людям похилого віку варто порекомендувати автоматичні тонометри .

Механічні тонометри , хоч і відрізняються великою точністю вимірювань , не підійдуть літнім людям , тому що з віком слух стає гірше , і розрізнити сигнали тонометра не завжди вдається. Автоматичні тонометри не реагують на зовнішні фактори і дуже зручні у використанні.

при певній вправності дорогий автоматичний апарат цілком може замінити і доступний за ціною механічний

Найменш точні тонометри , що вимірюють тиск на пальці , їх не рекомендують людям, що мають захворювання серця.

При можливості результати автоматичного приладу для вимірювання артеріального тиску краще іноді порівнювати з результатами , які вимірює лікар за допомогою класичного медичного вимірювача тиску.

При покупці тонометра Вам обов'язково повинні надати гарантійний талон. У гарантійному талоні має бути вказаний номер моделі та серійний номер , дата продажу . І продавець , і Ви повинні поставити на гарантійному талоні підпис. Тим самим Ви підтверджуєте , що у Вашій присутності прилад був перевірений. За наявності заповненого гарантійного талона авторизований центр приймає на себе зобов'язання щодо його гарантійного обслуговування . Якщо Ваш вимірювач тиску вийшов з ладу або Потребуєте замінити або придбати якусь деталь , наприклад додаткову манжету , Ви можете звернутися в сервісний центр. Його адреса буде вказана на гарантійному талоні.

Якщо Ви збираєтеся використовувати тонометр з батарейками , то обзаведіться якісними акумуляторами. Зазвичай батарейок , які виробники докладають до тонометрів , вистачає зовсім ненадовго. При використанні батарейок зверніть увагу на те , що подібні вимірювачі артеріального тиску показують неправильний результат , якщо батарея розряджена. Заряд батареї можна дізнатися за допомогою індикатора розташованого да дисплеї приладу для вимірювання тиску.

Точність вимірювання не залежить від того , механічний це тонометр , або автоматичний , головне , щоб прилад був якісним.