Як вибрати телевізор? Який телевізор вибрати?

Телевізор не дарма вважається одним з головних винаходів минулого століття. Скільки довгих зимових вечорів скоротали ми за чашкою кави у блакитного екрана ... Напевно, неможливо порахувати. А яка радість на обличчях у дітлахів, коли вони з захопленням дивляться улюблені мультяхі. Хтось обожнює серіали, а комусь хочеться подивитися футбол з пляшкою пива. ТБ дивляться практично все, а значить рано чи пізно перед кожною родиною постає проблема вибору цього дива техніки.

Ось раніше все було просто. Купив кольоровий телевізор, який через свої величезні розміри, займав чи не половину вітальні, і вже щасливий. Зараз же все набагато складніше. Який телевізор вибрати? Які переваги і недоліки є у того чи іншого виду телевізійних приймачів? Однак, про все по порядку.
Телевізори Кінескопні

Знайомі всім нам телевізори на основі електронно-променевої трубки (ЕПТ) або кінескопа. Саме таким був КВН-49 - перший вітчизняний телевізор, який користувався всенародною любов'ю і повагою. Протягом півстоліття це була єдина технологія виробництва телевізорів. Інших просто не було.

В даний час телевізори на основі ЕПТ поступово витісняються з ринку іншими сучасними пристроями прийому зображення. Деякі компанії приступили до виробництва модернізованих моделей з укороченою ЕПТ. Це дозволяє зробити телевізор більш компактним.

До числа недоліків варто віднести:
мерехтіння зображення;
значні габарити і вага:
невеликий розмір екрану (особливості технології, не дають можливості проводити телевізори з діагоналлю більше 30-38 дюймів).


LCD телевізори або Рідкокристалічні (жк).

В даний час жк телевізори є одними з найбільш затребуваних на ринку.

Серед достоїнств можна назвати:
одноразова формування зображення;
відсутність мерехтіння;
невеликі розміри і вага;
помірне енергоспоживання;
великий ресурс дисплея - в середньому це близько 60000 годин.



До основних недоліків рідкокристалічних телевізорів можна віднести:
залежність відтінку кольору і яскравості зображення від кута перегляду;
"Вигоряння пікселів" - на екрані пристрою з'являються постійно світяться точки;
час відгуку матриці у деяких моделей перевищує 8 мс.


Плазмові панелі та телевізори

Плазмові панелі використовуються для створення домашнього кінотеатру. Вони характеризуються дуже якісним зображенням. Пов'язано це з тим, що колірний діапазон плазми набагато ширше, ніж у LCD або ЕПТ-телевізорів. Ще одна перевага - краща контрастність. Плазмові панелі не вимагають додаткового підсвічування (на відміну від LCD). Саме ці особливості дозволяють отримати максимально великі кути огляду. Крім того, вони мають невелику вагу і габарити, що робить можливим розміщення панелі діагоналлю 50 дюймів і вище навіть в невеликій квартирі.

Багато споживачів вважають, що плазмова панель і телевізор - це одне і те ж. Насправді плазмова панель - це просто великий екран, який для отримання зображення слід підключити до комп'ютера, відеокамери, DVD-програвачу.

Плазмовий телевізор має вбудований ТВ-тюнером, тому може приймати телевізійні канали.

Недоліки плазми
вигорянням пікселів;
висока вартість;
велике енергоспоживання.


Проекційні телевізори

На початку XXI століття велику популярність стали набувати проекційні телевізори (з електронно-променевою трубкою, ЖК, а також створені на основі мікромеханічних оптичного модулятора).

Розмір екрану проекційних телевізорів може доходити до декількох метрів. Такий телевізор відмінно підійде для отримання якісного зображення великої діагоналі. Його можна зручно розмістити прямо на стіні, а поруч поставити потужні колонки і сабвуфер.
Формат екрана телевізорів

Купуючи телевізор, важливо правильно вибрати формат телевізійного зображення. Існує два формати телеекранів:
традиційний, із співвідношенням сторін 4:3;
широкоформатний, із співвідношенням сторін 16:9.

 Якщо ви віддаєте перевагу переглядати телепередачі, то в цьому випадку краще купити телевізор 4:3, так як цей формат повністю збігається з форматом телевізійного мовлення. Якщо ж телевізор купується для перегляду DVD-фільмів, підійде формат 16:9.


Виробники телевізорів

Телевізори виробляють безліч різних компаній. Серед світових лідерів можна назвати корпорації: Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Sony. Крім цих виробників на ринку країн СНД представлена ​​продукція від компаній Pioneer, BBK, DEX, Digital, JVC, LG, Prestigio, TCL, Thomson, Toshiba, ViewSonic, VITEK та багатьох інших. Ну і як тут не згадати про наших вітчизняних виробниках, MAYAK і Rainford.
Підключення до телевізора зовнішніх пристроїв

Сучасні телевізори оснащені безліччю функцій, про які пересічні споживачі навіть не здогадуються. Наявність різних типів роз'ємів дозволяє підключати до них комп'ютер, відеокамеру, ДВД-програвач, цифровий фотоапарат, КПК, різні види ігрових приставок.