Нешкідливі мобільники


Мобільний телефон поряд з багатьма з нас цілодобово, ми постійно вирішуємо з його допомогою свої проблеми: розмовляємо, читаємо і пишемо повідомлення, виходимо в мобільний доступ до Інтернету, контролюємо стан банківського рахунку ...

Мобільний зв'язок - це дуже зручно і корисно - багатомільйонні абонентські бази стільникових операторів тому найкраще підтвердження. Але будь-яка медаль має дві сторони. Зворотний бік мобільних телефонів та мобільного зв'язку - це їх вплив на людину. Про мобільних проблеми і про те, як користуватися мобільним телефоном з найбільшою безпекою, ми сьогодні і поговоримо.

Чутки про випромінюванні

Вже багато років учені досліджують вплив випромінювання стільникових телефонів на людину. Але, скажу, забігаючи вперед, поки немає якогось «остаточного» дослідження, яке поставить всі крапки над i і покаже нам - шкідливі все-таки стільникові чи ні. Так, на основі різних експериментів зроблено висновки про те, що випромінювання стільникових може викликати рак, пухлина головного мозку та слухового нерва, сліпоту, безпліддя, мутації. Цей список можна продовжувати ще дуже довго. У той же час, інші дослідники говорять про безпеку стільникових. Треба відзначити, що виробники мобільників стримано ставляться до такого роду дослідженням - як правило, вважають за краще не коментувати їх.

Поки не можна з упевненістю говорити про те, що телефони однозначно шкідливі чи нешкідливі. Хоча, як відомо, диму без вогню не буває - мобильники впливають на людину, це безперечний факт - в цьому може переконатися кожен - наприклад, багато відчували, як нагрівається вухо при довгому розмові по мобільнику (особливо - за досить старому апарату). Вважається, що температура мозку підвищується на 2 градуси після 20 хвилин розмови по телефону.


Отже, що ж робити? Якщо ви скептично ставитеся до можливої шкоди випромінювань - продовжуйте спокійно користуватися апаратом. Ну а для тих, хто хоче знизити рівень впливу стільникового на свій організм до мінімуму, ми дамо кілька рекомендацій.

1. Найголовніше - не панікуйте, почувши чергову новина про страшний вплив стільникових на здоров'я людини. Чим спокійніше ви будете сприймати такі новини - тим краще для вас. Шкода від хвилювання з приводу небезпеки стільникового завдасть вашому здоров'ю більший збиток, ніж випромінювання апарата.

2. Якщо вас турбує вплив стільникового на ваш організм - постарайтеся скоротити кількість і тривалість дзвінків. Сучасній людині важко виконати цю рекомендацію. Тому придивіться ближче до Hands-Free-гарнітур для апарату. Гарнітури бувають дротові і бездротові - на основі Bluetooth-чіпа. Деякі вчені вважають, що Bluetooth-гарнітури досить сильно впливають на організм - якщо ви прихильник цієї думки - купіть собі провідну гарнітуру.

3. Телефон, коли ви не говорите по ньому, не отримуєте і не відправляєте повідомлення, «спілкується» з мережею досить рідко. Отже, більшу частину часу апарат не небезпечніше шматка пластмаси. Проте, постарайтеся не носити апарат близько до тіла - на шиї, в кишенях джинсів або сорочки. Бажано, якщо телефон буде лежати у вас в сумочці або кейсі.


4. Максимум випромінювання апарату припадає на перші секунди з'єднання. Робіть з цього висновки. Як правило, після перших секунд потужність випромінювання зменшується, підлаштовуючись під умови розмови (зокрема, вона залежить від відстані до найближчої базової станції). Отже, поговоривши по телефону в умовах впевненого прийому ви отримаєте менший вплив, ніж спілкуючись «на останній паличці».

5. Деякі дослідження говорять про те, що стільникові особливо шкідливі для дітей. З огляду на зручності, які дає стільниковий дитині і її батькам, важко відмовитися від телефону зовсім - постарайтеся, щоб ваші діти користувалися при розмові гарнітурою.

6. Спробуйте замінити частину дзвінків на SMS. Однак, і SMS - це не рішення всіх проблем. Деякі вчені вважають, що випромінювання під час передачі повідомлень так само впливає на здоров'я.

7. Стільникові телефони, крім інших параметрів, можна охарактеризувати таким показником, як SAR (Specific Absorption Rate). SAR вимірюють у ВАТ на кілограм тканини (Вт / кг). Всі апарати проходять сертифікацію по цьому параметру, але, якщо ви хочете вибрати найбільш безпечний телефон - порівняйте SAR різних моделей та зверніть увагу на ті, у яких SAR менше ніж у інших. Однак зниження цього показника може означати погіршення зв'язку в складних умовах.

8. З обережністю ставитеся до пристроїв для захисту від випромінювання стільникового - звичайно це різні наклейки на телефон. Використання таких наклейок може навіть погіршити ситуацію.

9. Зверніть увагу на те, щоб антена телефону не перекривалася металевими частинами чохла - в таких умовах телефон буде змушений підвищувати потужність випромінювання для досягнення стійкого зв'язку, що так само небажано.

До речі, випромінювання - це далеко не єдина проблема мобільників. Мабуть, набагато серйозніше - це мобільник в руках водія.

Телефон в руках водія

Розмова по мобільнику - неважливо - з використанням Hands-Free або без неї - дуже сильно відволікає водія від дорожньої обстановки. У цьому напрямку проведено чимало досліджень, зібрана статистика аварій - висновки прямо говорять про те, що мобільник за кермом - це небезпечно. Мабуть, про це не варто багато говорити, радити щось - просто пам'ятайте, що телефон в руках водія - це реальна загроза.

Крім погроз реальних, мобільники можуть стати джерелом рідкісних, але цілком серйозних небезпек.

Рідкісні небезпеки

Телефон може стати джерелом підвищеної небезпеки під час грози. У світі було безліч випадків, коли блискавка била прямо на людину, що розмовляв по стільниковому. Мабуть, тут справедлива стара рекомендація для тих, хто потрапив в грозу - сховатися де-небудь, уникати височин, що самотньо стоять дерев та інших подібних об'єктів. Телефон лише збільшує ризик ураження блискавкою, а якщо ви, скажімо, будете говорити по стільниковому в приміщенні - ніяка гроза буде вам не страшна.



Ще одна проблема мобільників пов'язана з неякісними комплектуючими. Зокрема, це стосується акумуляторних батарей для телефонів. Порівняно нещодавно затих скандал навколо вибухають телефонів від Nokia. Кілька таких апаратів нанесли серйозні травми своїм власникам. У ході розслідування стало ясно, що провиною всьому - неякісні (так, до того ж, підроблені) батареї. З тих пір Nokia приділяє особливу увагу захисту своїх аксесуарів від підробок. Мабуть, головна рекомендація тут - це використовувати фірмові комплектуючі для того, щоб максимально убезпечити себе. З іншого боку, продукція сторонніх виробників дуже рідко виявляється небезпечною або неякісною. Мабуть, тут краще за все спиратися на здоровий глузд - не купувати надто дешеві комплектуючі в підозрілих місцях.





Мабуть, у розмові про мобільні проблеми можна ставити крапку. Але ми поки нічого не говорили про психологічний вплив мобільного зв'язку на людей.

Психологічні проблеми

Мобільний зв'язок змінює стиль спілкування людей. Зокрема, те, що людину завжди можна «дістати» по мобільному, перетворює мобільник для деяких людей у «знаряддя тортур». Наприклад, як буде почувати себе дитина, яку постійно контролюють по мобільнику, постійно питаючи, де він, чим зайнятий? Здається, стільниковий стане об'єктом ненависті, а його дзвінок перетвориться в сигнал небезпеки. Те ж саме можна сказати про будь-яку людину, стільниковий телефон якого використовується як спосіб контролю над цією людиною.

Тут, звичайно ж, вся справа не в мобільних телефонах, а в тому, як люди користуються ними. Зокрема, психологи стурбовані тим, що частина відносин між людьми приймає віртуальний характер. Зустрічі замінюються розмовами й повідомленнями. Здавалося б, у цьому немає нічого поганого, але постійне використання мобільного може викликати щось на кшталт залежності. Якщо подумати над цим, то виявиться, що всі психологічні проблеми людей, пов'язані із стільниковими телефонами, створені самими ж людьми. І в наших з вами силах перетворити мобільник з потенційної загрози в корисний інструмент - і не більше того.

Висновки

Як бачите, мобільний зв'язок (як і будь-яке інше широко поширене явище), притягує до себе підвищену увагу громадськості. Це не випадково - адже мобільні з'явилися порівняно недавно, і поки що ніхто точно не знає, як телефони вплинуть на тих, хто користується ними багато років і на майбутні покоління людей. Ясно лише одне - невеликі обережності у використанні мобільників зводять нанівець будь-які реальні і надумані загрози. Хочеться сподіватися, що мобільні телефони будуть робити наше життя лише краще, не зашкодивши.