Як вибрати морозильну камеру?

Приступаючи до вибору морозильної камери, перш за все, потрібно відповісти на питання: «Чи потрібна вона вам?». А, може, морозильне відділення холодильника чудово впорається з об'ємом продуктів, якими ви вирішили запастися на тривалий час? Або у вас роками пропадає дачний урожай, і нарешті, настав час подумати про велике морозилці? Заморожені ягоди, овочі, гриби ... Так приємно взимку дістати запаси з морозилки. Адже вам тепер не доведеться купувати все це в супермаркеті, і ви зможете значно заощадити на продуктах. Крім того, можна бути впевненим, що ваші продукти вже точно без нітратів. Отже, ви вирішили, що «морозильник» вам просто необхідний, настав час приступати до вибору.

Підвал в міській квартирі або морозильна шафа?
На сьогоднішній день випускається в основному два типи отдельностоящих морозильних камер: вертикальні і горизонтальні. Вертикальні камери виробники називають морозильними шафами. Зовні вони дуже схожі на холодильники, і складаються з декількох морозильних відділень, оформлених у вигляді висуваються ящиків і полиць із дверцятами. На ринку представлені моделі найрізноманітніших розмірів: від маленьких висотою в 65 см, до високих шаф, що досягають двох метрів. Відповідно, їх обсяги теж широко варіюються.

Горизонтальні морозильні камери (або морозильні ларі за термінологією виробників) витягнуті в довжину і відкриваються вгору. Габарити і обсяги таких морозильників також сильно різняться, але в цілому їх корисний об'єм перевищує обсяг вертикальних шаф. Нерідко говорять про те, що морозильна скриня - це свого роду мобільний погріб в квартирі, його можна поставити на лоджії або балконі. Всередині морозильних скринь розташовані "ящики" з вертикальними перегородками для різних відділень. Завдяки своїй конструкції, ефективної теплоізоляції і вдало розташованому контуру холодоагенту, скрині більш економічні, ніж вертикальні морозильники (на літр обсягу вміщують більшу кількість продуктів). При відключенні електроенергії вони довго зберігають холод.
Варто відзначити, що деякі виробники випускають отдельностоящие морозильні і холодильні камери, які виконані в єдиному стильовому рішенні. Якщо їх поставити поруч, можна створити комбінацію "side by side". А якщо планування кухні не дозволяє це зробити, то їх можна поставити в різних місцях.

Ручне або автоматичне розморожування?
Мабуть, при виборі морозильної камери особливу увагу варто звернути на систему розморожування. Адже якщо в холодильнику при мінусовій температурі працює всього одна камера, то в даному випадку - весь агрегат. Випускаються моделі морозильних камер з ручною або автоматичною системою розморожування. Холодильники з ручною системою на увазі, що приблизно один раз на рік вам доведеться повністю вимикати морозильну камеру, виймати з неї всі продукти і чекати, поки що утворилася полій не розтане. Відтанула воду необхідно буде зібрати і вилити, а камеру - помити і протерти.

Автоматичні моделі розморожуються за системою No Frost ( "Без інею"). Завдяки спеціальному вентилятору, всередині камери відбувається циркуляція холодного повітря. Іній всередині не утворюється - він з'являється тільки на випарнику, прихованому від нашого погляду. Через кожні декілька годинників вентилятор зупиняється і включається нагрівач. Відтанула вода видаляється з жолобках в спеціальний піддон, звідки і випаровується. У морозилках система No Frost дуже зручна: продукти навіть при тривалому зберіганні не змерзаються в льодистого брилу. Мабуть, єдиним недоліком є те, що продукти при цьому швидко втрачають вологу і висихають. Розморожувати морозильник, оснащений функцією No frost, не доведеться, однак провітрювати його хоча б один раз на рік коштує.

Серед російських виробників морозильні камери з автоматичною системою розморожування випускає тільки "Стінол".

Чим більше зірок, тим нижче градус
Отже, ви з'ясували, яким способом розморожується морозильна камера, тепер не можна обійти увагою і те, як вона заморожує. Клас морозильної камери визначається її здатністю створювати і підтримувати задану температуру зберігання заморожених продуктів і помилився зірочками (*). Кількість зазначених зірочок відповідає періоду часу, протягом якого зберігаються продукти без втрати якості. Ось «розшифровки», які необхідно знати при виборі того чи іншого кліматичного класу морозильної камери.

Одна зірочка * відповідає - 6 ° С, і припускає зберігання продуктів до 7 днів. Дві зірочки ** - температура - 12 ° С, зберігання продуктів до 30 днів. Три зірочки *** - температура - 18 ° С, зберігання продуктів до 90 днів. Чотири зірочки **** - температура нижче - 18 ° С, зберігання продуктів 6-12 місяців. Дуже зручна система "поверхового" холоду. У цьому випадку кожний бокс має свій власний хладогенератор (випарник), і рівномірний заморожування продуктів можливе на всіх рівнях.

Швидке заморожування
У багатьох морозильних камерах є функція швидкої заморозки. Цей метод дозволяє зберегти максимум поживних речовин і вітамінів. Якщо у вашій морозильній камері присутній такий режим, то буде корисно дізнатися, як він діє. Режим швидкої заморозки необхідно включити за 5 годин до закладки продуктів в морозильник. Компресор почне працювати безперервно, температура в камері знизиться. Після цього можна покласти свіжі продукти - вони швидко замерзнуть і не зігріють своїм теплом вже зберігаються запаси. Через добу включіть режим "Зберігання". У фірми LIEBHERR така функція називається суперзаморозка.

AEG пропонує споживачам морозильні камери з функцією турбозаморозкі Frostmatic, яка працює за схожим принципом. Крім того, існують двокамерні морозильники: одна камера працює в звичайному режимі, інша розрахована на швидке заморожування. Такі прилади мають два компресора, що для морозильників рідкість.

Метод швидкої заморозки вимагає додаткової витрати електроенергії. Крім того, безперервна робота компресора прискорює його зношення.

Збереження холоду без електрики
На жаль, у наших будинках часті відключення електроенергії. Тому дуже важливо, який час морозильник може утримувати холод без електроживлення. Зберігати низьку температуру допомагають акумулятори холоду. Зовні вони являють собою пластикові контейнери, в яких залита спеціальна рідина. Рідина має низьку температуру замерзання, повільно охолоджується і так само повільно нагрівається, віддаючи свій холод морозилці досить довго. Ці контейнери розташовані у верхній частині морозильної камери.

Механічне або електронне управління?
Не зайве звернути увагу і на спосіб регулювання та контролю температури: механічний або електронний. Електронне управління більш точне і багатофункціональний. Наприклад, воно дає можливість записати саме «гаряче» значення температури. Часто на панелях розташовуються регулятор та індикатор температури, клавіша перемикання режимів і кольорові індикатори. Зелений колір означає, що про робочий стан зберігання, жовтий підкаже, що камера працює в режимі швидкої заморозки, червоний сигналізує про підвищену температуру або про відкриту двері (в деяких моделях цей індикатор доповнюється звуковим сигналом).

Приємні дрібниці
Деякі виробники оснащують морозильні камери милими доповненнями. Морозильна камера може володіти такими функціями як вугільний фільтр, який очищає повітря всередині камери, камерою для великогабаритних продуктів, звуковим та світловим сигналом, що сигналізує про відкриту двері та підвищення температури в камері. Багато хто з додаткових функцій на перший погляд не здадуться такі вже й необхідними, але скориставшись, відмовитися буде важко. Ручка-важіль і віджимати ущільнювач служать для легкого і зручного відкриття дверей (з-за герметичних ущільнювачів і розрідження повітря всередині камери потрібні чималі зусилля для відкриття дверей. Фіксування боксів на середині їхнього висування полегшить зручності їх використання, тому що при великій кількості продуктів у контейнері його буває важко втримати. Дистанційний пульт керування функціями морозильного шафи і "ключ" (блокування) клавіш електронного управління захистять режими морозильника від посягання дітей.

На закінчення хочеться сказати, що багато найважливіших параметри морозильників - такі як кліматичний клас, корисний об'єм, клас енергоспоживання - збігаються з цими ж характеристиками холодильників.

Холодильники в ретро-стилі