Смартфон Nokia 6110 Navigator (Нокіа Навігатор)

Нокіа Навігатор.
Якщо КПК з GPS приймачем вже став звичною нормою, то мобільний телефон в ролі навігатора - поки ще рідкість. Nokia далеко не перший виробник, який спробував втілити подібне рішення в життя.
Нокіа Навігатор

Nokia 6110 Navigator - класичний слайдер в традиційному для Нокії дизайні. Він не відрізняється особливою тонкістю або малими розмірами, зате добре «нафарширований» функціонально.
Нокіа Навігатор

Вдаючись у технічні подробиці, варто звернути увагу на підтримку технології HSDPA, що представляє собою стандарт 3,5 G, і в ідеалі дозволяє досягти швидкості передачі даних до 14,4 Мб / с (проте цей апарат здатен тільки на 3,6 Мб / с) . Серед інших підтримуваних стандартів є: GSM 850 \ 900 \ 1800 і UMTS 2100, а також стали стандартом EDGE і GPRS класу «B».

Клас B - передбачає автоматичне перемикання між сесіями: у перервах між сеансами прийому / передачі даних (навіть якщо сесія не перервана) можна здійснювати голосові дзвінки.

Смартфон Nokia 6110 Navigator працює на програмному забезпеченні Symbian 9.2 і є класичним представником Series 60. «Годується» телефон від знімною акумуляторної батареї BP-5M ємністю 900 мАг. Цієї кількості енергії вистачить на 3,5 години в режимі розмови, 2,5 при відеодзвінки, або ж на 10 днів у режимі очікування.
Юному техніку

Смартфон працює під управлінням операційної системи Symbian OS 9.2, з призначеним для користувача інтерфейсом S60 3rd Edition, Feature Pack 1. «Серце» Nokia 6110 Navigator - ARM11 процесор з тактовою частотою 369 мГц. «На борту» 64 Мб оперативної пам'яті і 128 Мб флеш-пам'яті. Цього цілком достатньо для забезпечення нормальної роботи. Потрібно відзначити, що цей смартфон один з найшвидших.

Приємно здивувала швидкість запуску додатків і практично повна відсутність пригальмовувань. Хоча в стабільності роботи ПЗ є і огріхи - тестовий апарат за тиждень екзекуцій кілька разів самовільно відключався, що, звичайно, не смертельно, але і радості особливої не доставляє.

Габарити телефону
--
Обсяг: 89см3;
--
Маса: 125 г. з батареєю;
--
Розміри: 101х49х20 мм.

Нокіа Навігатор

У портфоліо виробника Нокіа вже значиться апарат з індексом 6110, випущений в далекому 1998 році. Тому, говорячи про дану модель, бажано все-таки згадувати про приставці «Navigator».

Зовні телефон мало чим примітний, він відрізняється хіба що абсолютно стандартний. Єдиний і досить помітний нюанс - здвоєні софт-клавіші і кнопки прийому / відбою дзвінка. Особисто мені таке рішення не припало до душі, тому як при швидкісний навігації або управлінні наосліп занадто часто трапляються промахи.

Нокіа Навігатор


Цифровий блок особливої ергономічністю не відрізняється: перший ряд кнопок дуже близько розташований до зрушуваної частини, а проміжки між кнопками могли б бути й більше.

Засмутило відсутність упору для пальця - таким чином, відкриваючи телефон, доводиться або вертіти його в долоні, щоб мати можливість пальцем впертися в нижній торець зрушуваної половинки, або ж розсовувати слайдер, впираючись пальцем у дисплей.

Порадував механізм автодоводки - досить тугий і надійний.

Чи не підкачав і загальну якість збірки. Половинки мають незначний люфт, не доставляє особливих незручностей при роботі. Якість матеріалів не викликає нарікань, хіба що глянцеві панелі доведеться оберігати від потенційних подряпин.

Роз'єми для карт пам'яті і підключення miniUSB-кабелю закриваються заглушками-дверцятами. Наскільки це зручно - покаже практика, проте, як мені здається, при активному використанні вони можуть досить швидко прийти в непридатність.
Нокіа Навігатор

На верхньому торці апарата є роз'єм для зарядного пристрою і 2,5-міліметровий стереовихід для підключення гарнітури і навушників, які мені здаються зайвими, оскільки на ринку досить зарядних пристроїв і гарнітур з miniUSB-інтерфейсом. Так що рішення укомплектувати Navigator ще двома додатковими роз'ємами можна пояснити лише небажанням Nokia ділити ринок з іншими виробниками, які повною мірою використовують miniUSB в своїх продуктах.

Не буду довго розписувати гідності плеєра й FM-приймача, вважаю достатнім просто згадати про їх наявності, тому як перераховувати їх функціональні можливості будемо справою нудним, і, по суті, нікому не потрібним. Вони є і цього достатньо. Аналогічна ситуація з підтримкою Java.

Ось на чому зупинюся, так це на вбудовану камеру.

Нокіа Навігатор

Хоча характеристики камери нічим не відрізняються від інших їй подібних, зате механізм шторки об'єктива приємно здивував. Девайс зручний, і, незважаючи на те, що конструктивна ідея «позичив» у SonyEricsson, її реалізація в цій моделі дуже порадувала. Наприклад, при відкритті об'єктива, смартфон автоматично переходить у режим зйомки. До речі, фото-та відеозйомка відбувається в ландшафтному режимі, то є телефон необхідно тримати в горизонтальному положенні. Є і спалах, проте користі від неї, чесно кажучи, мало. Для освітлення далеких об'єктів вона занадто слабка, а при портретної зйомки сильно спотворює перенесення кольорів.

Особливим пунктом коштувати виділити голосові функції трубки. Порадував сервіс озвучування текстових повідомлень, хоча правильніше буде сказати - потішив. Якість передачі голосу цілком прийнятне, гучності буде достатньо навіть для галасливого міського транспорту, а чутливість мікрофона дозволить співрозмовникові розчути навіть шепіт.

GPS-навігатор - штука потрібна і дуже корисна у повсякденному житті. Хто не знає, що таке GPS - читайте наступний абзац, якщо ж ви вже знайомі з цією «штуковиною», то сміливо йдіть далі.

NAVSTAR GPS (англ. Navigation Satellite Time and Ranging, Global Positioning System - вимірювання дальності і часу з навігаційного супутника, глобальна система позиціювання) - супутникова система навігації, часто іменована GPS. Дозволяє в будь-якому місці Землі (включаючи приполярні області), практично при будь-якої погоди, а також у космічному просторі на відстані до 100 тис. км від поверхні Землі, визначити місце розташування і швидкість об'єктів. Система розроблена, реалізована та експлуатується Міністерством оборони США. По суті, це можливість визначити свої координати з точністю до кількох метрів, а якщо при цьому використовувати пристрій з картами місцевості, то можна навіть визначити своє місце розташування на карті, прокласти маршрут прямування або відзначити контрольні точки переміщення. Користування послугою безкоштовне, потрібно лише мати у своєму розпорядженні спеціальним пристроєм, який можна придбати в будь-якому комп'ютерному магазині. Тепер послуга доступна навіть в деяких мобільних телефонах.

Головним і, напевно, єдиним недоліком GPS є функціональність виключно на відкритих просторах. На жаль, навіть зелені насадження можуть вплинути на точність визначення місця розташування.

Все описане вище і поєднує в собі Nokia 6110 Navigator. Звичайно, зустрічалися в моїй практиці більш точні і більш функціональні приймачі, проте потрібно враховувати специфіку пристрою, для якого сам факт наявності вбудованого навігатора - вже незаперечний плюс.

Nokia 6110 Navigator вміє працювати з завантажуваними картами, значна частина яких є на компакт-диску, що йде в комплекті з телефоном. Може прокладати маршрути між зазначеними точками на карті, а також, при бажанні, має всі можливості стати справжнім навігатором і вести вас у потрібному напрямку, попутно видаючи голосові підказки.

Відразу скажу, як автомобільне приймача дана модель відверто слабка, оскільки для забезпечення гарного прийому вимагає розміщення якомога ближче до лобового скла, щоб пристрій міг «бачити» якомога більше супутників. Але навіть з дотриманням цієї умови, функціональному використанню навігатора можуть перешкодити наступні фактори: по-перше, малий фізичний розмір дисплея не дасть комфортно керувати автомобілем, а по-друге, екран «сліпне» на сонці.

З огляду на все вищесказане, можна зробити висновок, що Nokia 6110 Navigator призначений для нечастого використання в якості автомобільного навігатора, і не варто покладати на пристрій особливих надій ні по частині функціональності, ні за точністю визначення координат.

Ну а тепер прийшов час для самого головного аргументу проти Nokia 6110 Navigator. Хай не ображаються на мене ні в представництві, ні в головному офісі компанії, але особисто я вважаю, що випускати в продаж в нашій країні мобільний телефон, у якого головна фішка - це вбудований GPS-навігатор, при цьому не маючи в наявності карт України, дурістю. Мало того, що вони не вбудовані в смартфон, так ще і немає практично ніякої можливості придбати їх окремо, тому що їх просто немає для Symbian. А завантажувати програми сторонніх розробників не кожен погодиться, та й ніхто не гарантує точність їх роботи.
--
Nokia 6110 Navigator;
--
батарея Nokia BP-5M;
--
зарядний пристрій Nokia Travel AC-4;
--
гарнітура Nokia HS-42;
--
карта пам'яті Nokia microSD MU-28 512 МБ;
--
кабель для підключення до комп'ютера Nokia DKE-2;
--
CD-ROM:
--
Nokia PC Suite 6.83;
--
Nokia Map Manager для передачі даних між телефоном та ПК;
--
Nokia Video Manager для передачі вімдеофайлов на комп'ютер, в пам'ять телефону або на карту пам'яті телефону;
--
Adobe Photoshop Album Starter Edition 3.0 для зручного керування зображеннями на ПК;
--
Ulead Video Toolbox 2.5 Basic edition для легкого редагування відео та аудіо-файлів на ПК;
--
програма Nokia Wireless Presenter для доступу до файлів на ПК за допомогою бездротової технології Bluetooth.
--
DVD з додатковими картами;
--
інструкція користувача.

У Нокіа вийшов хороший збалансований смартфон, що варто було б повторити у версії без вбудованого GPS, що значно знизило б його ціну і дозволило б гідно виглядати серед конкурентних моделей на полицях магазинів.