Корисні режими і функції пральних машин

У моделях пральних машин нового покоління всього 3 - 4 основні програми для різних видів білизни і декілька додаткових, різних у всіх моделях. Вибравши на панелі управління одну з програм, ви задаєте температуру, кількість обертів і полоскань. При цьому електронний мозок машини стежить, щоб ваші установки відповідали вибраному вами типу тканини, і у разі помилки вносить необхідні корективи. Основні зручності користуванням забезпечують 4 програми:

1. Прання виробів з бавовни і льону при температурі близько 95 З;
2. Прання синтетичних і кольорових виробів при температурі близько 60 З;
3. Прання делікатних виробів з тонких тканин при температурі близько 40 З;
4. Прання вовни при 40 С.

Додаткові режими і функції дозволяють підібрати оптимальний режим прання для будь-якого типу білизни з різним ступенем забруднення, запобігти заміни, звести до мінімуму залишки миючих засобів. Але кожна додаткова функція збільшує ціну машини.

Власникам найбільш просунутих моделей з вибором програм найпростіше. Приміром, пральні машини Whirlpool оснащені системою управління "6-е чувство". Власникові достатньо встановити селектор на той тип тканини, яку він збирається випрати. На дисплеї він прочитає встановлені машиною для цього типу тканини температуру прання, швидкість обертання барабана при отжиме і розрахунковий час прання. Однак більшість машин середнього та бюджетного цінового діапозон поки вимагають від Вас деяких найпростіших знань.

Нижче наведено найпоширеніші додаткові режими і функції, які присутні в різних пральних машинах.

Режими:
"Попередня прання" - використовується для сильнозагрязненная білизни: перед пранням білизну витримується у воді з миючим засобом близько 2 годин при температурі близько 30 0С.
"Ручне прання" - машина пере більш дбайливо і якісно, ніж це можна зробити руками, тому що барабан лише похитується і механічний вплив на білизні мінімальне.
"Економічне прання" проводиться при більш низькій температурі. Час прання збільшується, але заощаджуються вода, електроенергія та миючі засоби.
"Швидке прання" - скорочення циклу прання для малозабруднену білизни, економія часу, води, електроенергії та миючих засобів до 30%.
"Щоденна стирка" припускає неповне завантаження барабана і можливість прання одягу протягом не більше 40 хв при температурі близько 30 о С (для «освіження» одягу після робочого дня).
"Нагрівання до 90 0С" дозволяє відіпрати сильнозагрязненная речі.
"Интенсивная стирка" - для відпирання застарілих плям при підвищеній температурі і подовженому циклі.
"Біофаза" дозволяє використовувати пральні порошки з біоферментамі і стирати навіть дуже забруднена білизна при температурі не більше 40 0С.
"Еко-програма" для прання з ензімнимі порошками при високих температурах забезпечує відмінну відпирання навіть дуже забруднених речей.
"М'яка шерсть" - дуже ніжна прання вовняних виробів за рахунок обертання барабана зі швидкістю до 36 об / хв.
"Видалення плям" застосовується для видалення стійких плям при 40 0С.
"Більше води" - для більш ретельного полоскання і прання виробів, кращого видалення залишків прального порошку.
"Додаткове полоскання" - додатковий цикл полоскання для вимивання залишків миючих засобів.
"Багаторазове полоскання" включає режим 4-х або 5-кратного полоскання, що не залишає навіть слідів миючих засобів в чистій білизні.
"Захист від сминания" - спеціально розрахований режим віджимання, запобігаючий заміни білизни та значно полегшує прасування. При швидкості обертання барабана близько 30 об / хв білизна близько 30 хв погойдується в барабані. Отжим здійснюється з тривалими паузами та поступовим збільшенням оборотів.

Функції:

"Затримка включення" дозволяє перенести час включення машини на зручний для Вас час (на 1 - 24 год).
"Половинне завантаження" використовується, коли білизни недостатньо для повного завантаження. Прання відбувається швидше, зменшується навантаження на машину, збільшується термін служби.
"Прямий уприскування миючого розчину" забезпечує розчинення 100% миючого засобу, більш високу якість прання, економію електроенергії та води.
"Усунення зайвої піни" - у разі помилки у виборі прального порошку або його передозуванні зупинить барабан і зіллє зайву пінну воду.
"Автоматичний контроль рівня води" вибирає оптимальну кількість води в залежності від завантаження і швидкості намокання білизни. Вода нагрівається швидше, скорочується час прання і витрату електроенергії.
"Контроль прозорості води" вибирає кількість полоскань. Якщо після двох циклів полоскання датчик визначить, що вода досить прозора, третій цикл скасовується.
"Контроль балансування білизни при отжиме" забезпечує майже повне гасіння вібрацій, що захищає машину від передчасного виходу з ладу і значно знижує шум. Отжим не почнеться доти, поки білизна не розподілиться рівномірно по всьому об'єму барабана.
"Регулювання швидкості обертання барабана при отжиме" від високих, для віджиму грубих матеріалів, до низьких, непортящіх тонких делікатних тканин, дозволяє раціонально використовувати можливості машини.
"Вимкнення відтискання" дозволяє викласти тонкі речі перед остаточним віджимом і потім віджати їх вручну, допомагає зберегти делікатні тканини.
"Покажчик часу, що залишився до завершення процесу прання".
"Самодиагностика несправностей" дозволяє бачити на дисплеї причини відмови машини: відкрита дверцята люка, несправний нагрівач, немає подачі води, перелив води. Світлодіодні індикатори інформують про процесах, що відбуваються і виникаючих відхиленнях або несправності. Аварійна сигналізація попереджає про необхідність вживання заходів.





Майже третина всіх вироблених побутових приладів у світі припадає на частку пральних машин. І це правильно, тому що немає більш важливою техніки в будинку! За статистикою, цей агрегат є в 95% будинків і квартир ...

З усіх домашніх робіт найважчою споконвіку вважалася прання. Все, що було необхідно для прання, - це річка, містки і груба жіноча сила, а єдиним удосконаленням цього процесу протягом століть була пральна дошка. Невідомо точно, що стало стимулом для німця Карла Миле - сварлива дружина або бажання заощадити на пральні, але в 1900 році він переробив дерев'яну олійницю в першу пральну машину. Правда, вона була ручна, а от 6 років по тому американець Алва Фішер вставив в бак барабан для білизни і з'єднав його з електричним двигуном. Так з'явилася електрична пральна машина - майже така, якою ми її знаємо сьогодні.

За прогресом часто настає і регрес: так, німецький священик Міхаель Фай став використовувати пральну машину для варіння пива. Йому для цього знадобився ще старенький ноутбук, самостійно написана програма і кілька проводів. Для варіння пива використовуються два режими: "прання" і "підігрів води". Сусло гріється до певної температури і періодично помішує. Через суворо встановлений час машина додає хміль і варить брагу, незабаром пиво можна розливати по пляшках. А на Україні пральні машини знову стали маслоробки ... Але поговоримо про основне призначення автоматичних прачок.

Зверху або збоку?
До початку нашого століття майже третина всіх вироблених побутових приладів у світі припадала на частку пральних машин, холодильників навіть було випущено менше. І це не дивно: практично кожна молода родина першою справою набуває пральну машину, щоб сімейна човен не розбився об побут, ледь відчалив. Як не помилитися у виборі?

Перш за все, пральні машини діляться на два типи: актіваторная і барабанні. Актіваторная створюють всередині бака стрімкий вир з води, білизни і піни, не дуже дбайливо звертаючись з білизною. З невідомої науці причини в Америці більшість стіралок саме такі, Європа ж вибирає "барабан". У машинах другого типу білизна дбайливо полощеться в барабані, який потім використовується і для віджиму. Барабан встановлюється найчастіше горизонтально. Звичайно, є ще ультразвукові прилади (їх і пральними машинами назвати язик не повертається), але їх спосіб прання настільки містичний, що більшість чоловіків вважають їх обманом (оскільки спосіб не вкладається в чоловічу логіку), а жінки боязко цураються.

Машини барабанного типу бувають з вертикальною або фронтальним завантаженням. Агрегати з вертикальним завантаженням володіють трьома очевидними з першого погляду недоліками: зверху нічого не поставиш, вибудувати таку машину в нішу або кухню ніяк не вийде, і щоб дістати мокру білизну, потрібно дещо більше фізичних зусиль. І ще недолік з розряду психологічних: не видно сам процес прання. Однак у них є і свої достоїнства. Якщо ви хочете залишити пральну машину внучці у спадок, то вам підійде саме вертикальне завантаження. Барабан тут надійно закріплений з двох сторін на підшипниках, як турнік на двох опорах. При фронтальне розташування дверцята підшипник тільки один, і, незважаючи на всі інженерні хитрощі, опора у такого барабана один. Другим важливим перевагою є можливість дістати з машини білизна при раптовому відключенні електрики, що буває у нас не так уже й рідко, або дрібній несправності. До речі, вибираючи машину з вертикальним завантаженням, обов'язково уточніть у продавця, є в ній чи механізм, який зупиняє барабан завжди люком вгору.

При всьому багатстві вибору ...
Перед тим як зробити свій вибір на користь тієї чи іншої пральної машини, визначте їй місце для паркування. Практично у кожного виробника є моделі різної глибини і ширини, а деякі випускають пралки в комплекті з умивальником, під яким вона і встановлюється, але цей варіант нагадує швидше інвалідний візок з кінокомедії про Шуріка і підійде лише холостякам. Її можна встановити у ванній кімнаті, на кухні або в коридорі. На жаль, клімат у ванній кімнаті не сприятливий для будь-якої техніки, висока вологість призводить до корозії корпусу, інших металевих деталей і знижує термін служби двигуна, підвищена температура погано впливає на гумові шланги та ущільнювачі, крім того, будь-який електричний прилад у ванній є джерелом підвищеної небезпеки.

На кухні пральна машина може стояти як окремо, так і бути вбудованої, тоді висота до низу стільниці повинна бути не менше 82 см, а в коридорі її можна вставити в нішу або вбудована шафа. Мінімальна глибина що продаються сьогодні моделей становить 32 см, правда, і білизни в таку поміститься майже в 2 рази менше. При виборі місця постарайтеся також врахувати, в який бік і на яку відстань відкривається люк, оскільки його поломка - дорогий і часто зустрічається вид ремонту.

Наступне, що треба вирішити до вибору конкретної моделі, - це потрібна вам сушка чи ні, а також бак з якого матеріалу ви віддасте перевагу. Після сушіння білизна, звичайно, висохне швидше, але і сушитися в барабані воно буде в тому вигляді, в якому виявиться після віджимання, тобто в зім'ятим. Якщо досушіть білизна до кінця, потім вкрай важко його розгладити навіть найсучаснішим праскою.

Всі барабани, куди закладається білизна, виготовляються з нержавіючої сталі, а от бак навколо барабана може бути різний. Спочатку баки були емальовані, як каструлі, і "хвороби" у них були ті самі - сколи, іржа, течі швів. Зараз баки роблять або з "вічного" нержавійки, або з нових композитних матеріалів, що, звичайно, дешевше, однак під час перевезення чи надмірних навантаженнях кріплення композитних баків часом відламуються.

Техніка для Скрудж МакДак
Сучасні пральні машини середнього класу мають схожі характеристики, набором датчиків і функцій. І якщо датчики протікання, закритого люка і подібні до них роблять роботу стіралок безпечніше, то всі інші зусилля виробників спрямовані на підвищення їх економічності. Підвищення цін на електрику та встановлення лічильників води роблять ці зусилля актуальними і в наших умовах.

Як і більшість побутових приладів, пральні машини за якістю прання, рівню шуму при роботі, споживання електрики та води підрозділяються на класи і позначаються латинськими літерами. Клас А - це найкращий по кожній характеристиці клас, всі наступні - послідовно гірше. Існують докладні інструкції і методики випробувань, але насправді в кожного виробника стандарт може трохи відрізнятися від інших, тому не завжди клас А одного виробника краще, ніж клас іменитого бренду, а самі хвалькуваті виробники навіть ввели клас А +, ймовірно, щоб виправдати вартість топових моделей.

Якщо в оцінці ефективності електричної частини пральної машини доводиться повністю покладатися на виробника, то вигоди від використання новітніх технологій прання цілком можна оцінити самостійно. За різними назвами Easy Logic, Fuzzy Logic, Aqua-Sensor та іншими ховаються схожі технології: визначення ваги білизни, забрудненості, коректування програми в процесі прання, визначення необхідної кількості води і числа полоскань. Деякі розумні машини підказують, скільки необхідно покласти порошку. Звичайно, білизна машина не зважує, а лише вважає, скільки води пішло на його замочування, а ступінь забруднення визначає за каламутності води, тим не менше зекономлена вода, час прання і електрику досить швидко окуплять різницю в ціні. Також конструктори придумують все нові форми баків (наприклад, овальний) і захоплень білизни, що підвищують економічність і якість прання.

Втім, саме головне достоїнство, яке може бути у "розумної" машини, - це просто стирати, не змушуючи господиню читати інструкцію розміром з дамський роман.

Правила утримання і перша допомога
Якщо вам привезли пральну машину, не поспішайте її включати! Правильна установка і підключення - запорука бездоганною і тривалої роботи, тому довірте це професіоналам. Проте дозволимо собі деякі рекомендації:

• перед установкою і включенням необхідно видалити всі транспортувальні кріплення, болти і шпильки в точній відповідності з інструкцією;
• розетка пральної машини повинна підключатися окремим дротом від електрощита, мати заземлення і ПЗВ (пристрій захисного відключення);
• підлогу під нею повинен бути твердий і рівний, машину слід вирівняти строго вертикально регулюванням ніжок;
• якщо підлога дерев'яний на лагах, то прикріпити передні ніжки до підлоги скобами, а якщо на підлозі плитка, то підкласти під машину тонкий жорсткий гумовий килимок; • підключати пральну машину до водопроводу слід через окремий кран і фільтр тонкого очищення води.

Для автоматичної пральної машини дуже важлива якість порошку, користуйтеся тільки тим, призначеним для автоматичних машин. Інші порошки виробляють занадто багато піни і здатні пошкодити датчик рівня води і навіть привести в непридатність всю машину. Якщо ви ще дивитесь телевізор, то напевно бачили рекламу будь-яких хімічних засобів, що запобігають утворенню відкладень на нагрівальний елемент (ТЕН), ні в якому разі не користуйтеся ними. Більшість відмов ТЕНів відбувається саме з цієї причини, крім того, гумові частини миттєво старіють і тріскаються, сучасні порошки вже містять усі необхідні речовини у збалансованій кількості.

Якщо раптом стався збій у роботі пральної машини, то в першу чергу прочистіть фільтр, який знаходиться внизу на передній стінці. Дрібні предмети, гудзики і дрібниця - ось найбільш часта причина збоїв, а заодно це гарний привід перевірити кишені чоловіка, піклуючись про здоров'я пральної машини. Періодично варто мити лоток для порошку, а після прання люк машини бажано тримати відкритим.
Вибираємо пральну машину