Як вибрати холодильник

Холодильники давно і міцно увійшли в повсякденний побут людини. І, відкриваючи заповітну дверцята, ми навіть не замислюємося про їх різновиди. Правда, до тих пір, поки не настане час купити нового "холодного одного". Минулого вибрати холодильник було легко, що обумовлювалося убогістю ринку. За добре зарекомендувала себе моделлю доводилося довго стояти в черзі, але зате потім можна було з гордістю показати сусідам "ЗІЛ", "Мінськ" або "Бірюса". У наші дні кількість фірм, що пропонують покупцям свою продукцію, перевалила за два десятки, а число що випускаються ними моделей - за дві сотні. Але ж існують ще й морозильні шафи, які нерідко плутають з морозильними камерами холодильників. Насправді морозильник - величезна окрема морозилка.

До того, як відправитися в магазин, необхідно визначитися зі своїми бажаннями. Великий холодильник - це престижно і красиво, але чи потрібен він вам? Врахуйте, що не можна набивати холодильну камеру продуктами до відмови - повітря повинен вільно циркулювати між упаковками.

Особливу увагу варто звернути на країну-виробника, оскільки європейські, азіатські і вітчизняні моделі розрізняються як розмірами, так і, зрозуміло, якістю. Європейські фірми дотримуються традиційних стандартів: холодильники мають однакові показники ширини і глибини (60 см) при різній висоті (від 160 до 200 см). Європейські моделі високі, вузькі, їх можна "втиснути" навіть в саму тісну кухню. Морозильна камера зазвичай знаходиться внизу, холодильна - вгорі. У азіатських (японських і корейських) моделей ширина 70-80 см, і вони гарні для великої кухні. До речі, можуть виникнути труднощі з доставкою такого холодильника, оскільки в стандартний дверний отвір не проходить предмет ширше 66 см. Вітчизняні моделі в основному відповідають європейським стандартам, хоча у деяких глибина на кілька сантиметрів більше (63 см). Типово американськими можна назвати великі холодильники з двома дверцятами розчиняються (Side by Side). За однією з них, більш широкої (звичайно праворуч), знаходиться холодильна камера, а за інший, більш вузької, - морозильна. Задоволення від великого корисного об'єму, вбудованого льодогенератори, систем автоматичного відтавання інею та електронного контролю трохи псує ціна - $ 1200-2500.

Вибравши і проміряв місце для холодильника, подумайте, як його туди можна внести. Це особливо актуально для широких моделей (SAMSUNG, LIEBHERR, SHARP та ін.) Добре, якщо доведеться просто зняти з петель двері на кухні. А що якщо з холодильником не вдасться розвернутися на сходах?

Потягни за ручку - двері і відкриється
Перш за все, холодильники можна розділити на однодверні і двухдверниє. Однодверні сьогодні зустрічаються рідше. Це, як правило, холодильник-стіл висотою 85 см або модель трохи більшого розміру (до 1,5 м). Морозильна камера тут або взагалі відсутній (однокамерний холодильник), або дуже невелика за обсягом і розташовується вгорі, за загальними дверима (двокамерний). Такі моделі рекомендуються для маленьких приміщень або на додаток до вже наявного холодильнику.

Двухдвернi холодильники (природно, двокамерні) забезпечують роздільний доступ до холодильної та морозильної камер. Обсяг морозилки досить великий. Така модель - свого роду "два в одному": вгорі холодильник, морозилка внизу, або навпаки. Максимальна висота приладу - 2 м. Виняток становлять вже згадувані широкі моделі з розпашними дверцятами, де холодильна та морозильна камери розташовуються в одному ярусі.

Останнім часом на ринку почали з'являтися і трєхкамерні моделі. Третя камера називається охолоджуючої (нульовий) і використовується для тривалого (до декількох тижнів) збереження продуктів у стані свіжості. Тут підтримується температура близько 0 ° С. Розташовується камера, як правило, між холодильної та морозильної. Її обсяг може досягати 200 л (наприклад, в моделі KSF 3202 від BOSCH), а може бути зовсім невеликим - 80 л (ER 8620H від ELECTROLUX). У холодильниках GR 403 SVQF від LG або в EPFN300 3P EL від ARISTON ця камера при необхідності перемикається на режим заморозки або охолодження. До речі, під режим зберігання свіжості ( "Біофреш") може приділятися окрема секція двокамерного холодильника (як, наприклад, в моделі KGB 3646 від LIEBHERR).

Корисний об'єм
Зазвичай виробники вказують загальний обсяг брутто в літрах, тобто без урахування внутрішніх полиць і піддонів. Холодильник займає досить багато місця, але для зберігання продуктів використовується лише частина його значних габаритів. При порівнянні зовнішнього і корисного обсягів зберігання стає ясно, що найбільш повно внутрішній простір використовується в моделях фірм AEG (54,6%), "АТЛАНТ" і ARISTON (53,6%). У SHARP корисний об'єм холодильника становить 52,3%, тоді як у SIEMENS - тільки 39,9%. Ну а на що ж використовується шкідливим обсяг? Невже даремно? Ні, звичайно. Він потрібен для створення герметичною і теплоізольованої конструкції. Адже у разі відключення живлення холодильник повинен певний час утримувати холод. Проводилися випробування, метою яких було визначення часу, за який температура в морозильній камері підвищиться з -18 до -9 ° С. З'ясувалося, що довше інших утримують холод SIEMENS і WHIRLPOOL (18 год 10 хв), а помітним "нетриманням" страждають LG (11 год 20 хв) і SHARP (11 год 50 хв).

Раціональне використання корисного об'єму холодильника дозволяє вмістити більше продуктів. Вимірювання показали, що максимальна площа зберігання (з урахуванням усіх полиць, дверних поличок, піддонів та контейнерів) у моделей SIEMENS (1,51 м2) і SHARP (1,49 м2). Полки можуть виготовлятися з небьющіеся скла або являти собою металеві грати. Скляні виглядають красивіше, але ставити на них великі каструлі з борщем або варенням (як люблять робити наші господині) страшнувато, навіть незважаючи на гарантовані навантаження в 25 кг. До речі, років зо два тому були скарги на полиці в холодильниках SAMSUNG. Але задля справедливості слід зауважити, що SAMSUNG безкоштовно обмінював не тільки тріснуті, а й цілі полки на допрацьовані. Фірми ELECTROLUX, BOSCH, SIEMENS випускають холодильники як зі скляними, так і з металевими полицями, а от WHIRLPOOL - тільки з металевими. Навпаки, в моделях SAMSUNG, DAEWOO та SHARP встановлюються виключно скляні полки. Така безкомпромісна вірність одному напрямку іноді шкодить: обережний покупець може відразу відмовитися від холодильника, в якому всі полки виконані виключно зі скла.

Полки кріпляться в пазах на стінках холодильника (BRANDT, WHIRLPOOL) або фіксуються за тим же принципом, що і книжкові полиці в шафі, - за допомогою чотирьох штифтів в бокових стінках (BOSCH, SIEMENS). Перший варіант здається більш надійним, але насправді вони абсолютно рівноцінні.

Лабіринти холоду
У традиційних моделях компресорних холодильників, якими оснащено більшість наших кухонь, холод поширюється або зверху, або від задньої стінки холодильної камери. При цьому охолоджене повітря опускається вниз, а більш теплий, навпаки, піднімається вгору. Таким чином, у камері утворюються зони з різною температурою. Найбільш холодна зона - від 2 до 4 ° С - біля задньої стінки і на нижній скляній полиці. На верхній полиці температура вище - від 6 до 8 ° С. Найтепліше на поличках дверцят - близько +10 ° С. Панель управління може бути прихована за дверима холодильного відділення зверху (WHIRLPOOL), що не дуже зручно, але все-таки терпимо.

Сучасна холодильна камера - це вже не просто ящик, у якому зберігається низька температура. Щоб створити оптимальні умови для зберігання продуктів, у багатьох моделях (наприклад, ERB 3400X від ELECTROLUX, SR-LG28FV від SAMSUNG або KSR 3895 від BOSCH) здійснюється примусова циркуляція холодного повітря (турбоохлажденіе). Вплив численними повітряними потоками, спрямованими з різних сторін, забезпечує швидке і рівномірне охолоджування продуктів. При цьому в приладах серії GR-T від LG обдуваються навіть відділення дверцята. Є моделі холодильників (скажімо, GR 389 SQF від LG), в яких термодатчики визначають ще теплого "новачка", що потрапив в камеру, і направляють потужний потік холодного повітря саме на нього.

Охолоджуюча камера - задоволення не з дешевих: вона збільшує вартість холодильника приблизно на 20-30%. Багато в чому це пояснюється тим, що для підтримки нульової температури і вологості дозованої потрібно дуже точне регулювання. Зустрічаються такі камери поки що рідко.

Там, де завжди мороз
Припустимо, ви зупинили свій вибір на двухдверной двокамерні моделі. Тепер треба вирішити, де повинна знаходитися морозильна камера. Холодильники з верхнім розташуванням її гарні для зберігання великих шматків м'яса, риби, але незручні для сипучих продуктів. Морозильна камера в цьому випадку звичайно розділена знімною полицею на два відділення. Подібні холодильники ніколи не бувають вище 1,76 м. Тому, якщо ви хочете мати велику морозилку і зберігати в ній не лише м'ясо, рибу, але і заморожені на зиму ягоди, переважно холодильник з морозильною камерою внизу. Таких зараз більшість. Морозилка звичайно містить три висувних пластмасових скриньки. Однак слід враховувати, що її обсяг збільшено за рахунок розмірів холодильної камери. Це ідеальний вибір для тих, хто не любить робити великих запасів покупної або заздалегідь приготовленої їжі, але хоче взимку поласувати заготовленими в літні місяці свіжими ягодами. Причому місця в морозилці вистачить ще й для роздільного зберігання риби, м'яса та напівфабрикатів.

Клас морозильної камери визначається мінімальною температурою, яку вона здатна створювати і підтримувати. Позначається цей показник зірочками, які, як правило, добре видно на дверцятах камери.

Маркування розшифровується таким чином:
(*) - Відповідає температурі -6 ° C і забезпечує просте зберігання заморожених продуктів протягом тижневого строку;
(**) - Відповідає температурі -12 ° C і забезпечує зберігання продуктів протягом місяця;
(***) - Відповідає температурі -18 ° C і гарантує збереження заморожених продуктів протягом трьох місяців, а також заморожування свіжих продуктів;
(****) - Відповідає температурі нижче -18 ° C і дозволяє зберігати заморожені і свіжоморожені продукти від шести місяців до року.

У багатьох сучасних моделях є режим суперзаморожування. Він включається, коли потрібно заморозити багато свіжих продуктів (більше 3 кг). При цьому компресор морозилки починає працювати безперервно, поки температура в камері не опуститься до -18 ° С. Після цього суперзаморозка автоматично вимикається, і холодильник переходить на режим зберігання.

Сльози капають
Старі холодильники власникам доводиться часто розморожувати, витрачаючи на це чимало часу, - випарник регулярно обростає сніговою шубою, і камера перестає морозити. У багатьох сучасних приладах цієї проблеми немає: тут застосована система автоматичного відтавання, що позначається як No Frost або Frost Free, а значить, встановлений так званий плачущий випарник. Він розташовується біля задньої стінки холодильної камери, де волога, конденсуючись, зазвичай перетворюється на іній. На певний час холодильник автоматично вимикається, стінка трохи відтає - і краплі стікають вниз. Волога надходить в ємність над компресором і там або випаровується, або направляється в піддон під холодильником. А обдув продуктів холодним повітрям забезпечує їх швидке заморожування. Переваги для споживача очевидні: не потрібно час від часу розморожувати морозилку, продукти зберігаються краще і довше, не обростають інеєм, не примерзають один до одного. До того ж завжди можна розгледіти, що зберігається в морозильній камері і з якого часу (якщо ви зробили відповідні ярлички). Система No Frost скорочує час заморожування продуктів. Після відкриття дверей морозилки температура в ній відновлюється дуже швидко, що зменшує витрати енергії і навантаження на компресор.

І все ж моделі з такою системою не змогли витіснити з ринку звичайні, традиційно влаштовані холодильники. Чому? По-перше, вони дорожче. По-друге, традиційні моделі здатні в півтора-два рази довше утримувати холод у разі відключення електроживлення (адже в них відсутні воздуховодние канали, через які можливий витік холоду). По-третє, у холодильниках з системою No Frost продукти потрібно ретельно упаковувати, інакше потік повітря швидко видалить з них всю вологу (особливо з фруктів, ягід). По-четверте, вважається, що такі прилади видають більше шуму (близько 46 дБА), оскільки до звуку працюючого компресора додаються шуми від вентилятора і від руху повітря в камерах. До речі, у двохкомпресорних моделей шум стоїть на рівні 42 дБА, а найкращі показники у моделей LIEBHERR, AEG і ELECTROLUX - 30-31 дБА (для довідки: допустиме значення шуму для спальні в нічний час - 35 дБА).

"Електронні мізки"
Останні моделі холодильників оснащуються "електронними мізками", які дозволяють, зокрема, підтримувати температуру, оптимальну для зберігання різних продуктів. Для комп'ютерного управління агрегатом застосовують систему Fuzzi Logic. З її допомогою дотримується заданий температурний режим і, залежно від показань внутрішніх датчиків, регулюється дію компресора і вентиляторів. У результаті скорочується їхня робота вхолосту, створюється сприятливий для зберігання продуктів рівень вологості і помітно економиться електроенергія.

Якщо управління електронне, температуру можна виставити з точністю до одного градуса і потім контролювати по цифровому табло. Як правило, всі холодильники оснащені світловими індикаторами включення кожної камери та режиму посиленої заморозки, а також індикатором критичної температури, який спалахує при підвищенні температури вище допустимої (незакритих двері). У деяких моделях (AEG, LG, BOSCH та ін) на цей випадок передбачено ще й звукове оповіщення. А в холодильниках AEG і LIEBHERR є, наприклад, корисна функція запам'ятовування тимчасових підвищень температури. Скажімо, поки господарів не було вдома, електроживлення відключилося, продукти потекли, а потім знову заморозили. Від цього вони могли зіпсуватися. Пам'ять зафіксує подію і розмістить на дисплеї відповідне повідомлення.

Найдоступніші холодильники обсягом близько 350 л, оснащені "електронними мізками" (скажімо, марок "АТЛАНТ", STINOL, ARDO), можна купити приблизно за $ 300. У середньому в $ 400-1000 обійдуться більш престижні моделі (ELECTROLUX, SAMSUNG, GORENJE, LG, BOSCH, SIEMENS, ARISTON). І нарешті, для холодильників таких фірм, як MIELE, AEG, LIEBHERR, $ 1000 - нижня цінова планка.

Кузня холоду
Кількість і надійність вироблення холоду залежать в першу чергу від компресора і типу хладагента, що циркулює по теплообмінникам. Завдання першого - стиснути холодоагент майже до рідкого стану і прогнати його по трубках випарника. Призначення другого - перетворюючись на пару всередині випарника, відібрати тепло у повітря, навколишнього випарник, тобто знизити температуру всередині холодильника. Від взаємодії цієї "солодкої парочки" і залежить ефективність приладу.

Найбільш прогресивними вважаються моделі з двома компресорами. Тут температурний режим холодильної та морозильної камер встановлюється незалежно, бо кожну обслуговує персональний компресор. Контури охолодження обох камер автономні, тому одну можна відключати без шкоди для іншої. Що дуже зручно, наприклад, при від'їзді у відпустку, коли залишають працює лише морозилку. Щоб непрацююча камера не запліснявів, в ній підтримується температура +15 ° С. У свою чергу, при необхідності відтанути морозилку необов'язково відключати весь холодильник. Завдяки незалежності компресорів вдається легко організувати режими суперзаморожування і прискореного охолодження. Двокамерний холодильник зовсім не обов'язково виявиться двохкомпресорні, тому не забудьте з'ясувати цей параметр у продавця. Що стосується недоліків, то він у двохкомпресорних холодильників тільки один - досить висока ціна.

І ще істотна деталь: фірма-виробник холодильника може використовувати компресор іншої відомої фірми, що виготовляє побутову техніку. Це не привід для сумнівів у справжності товару. Так, наприклад, BOSCH використовує компресори концерну MATSUSHITA, а MIELE - фірми DANFOSS. В імпортних холодильниках, що поставляються на наш ринок, як холодоагент вже давно не застосовується вмісту хлору фреон (групи CFC), який, як відомо, "їсть" озон. У їх "жилах" течуть вуглеводневі сполуки (изобутан і циклопентан) або суміші фреонів, безпечні для атмосфери. Можна, звичайно, помітити, що сорок років тому і про фреоні R12 ніхто нічого поганого не говорив. А зараз він ворог, яких ще пошукати, і вся ситуація з фреонами майже детективна. За угодою між європейськими країнами фреони R12 і R22 з вживання вилучені, а R134a (групи HFC) буде заборонено з 2030 р. Але Росія і США подібні плани не підтримують - проблема обговорюється, вчені дискутують. Покупця природа хладагента зачіпає в тій мірі, в якій вона стосується надійності холодильника і його сервісного обслуговування в довгостроковій перспективі (років на 20). Поки ж все більшої популярності набуває холодоагент R600a (застосовується в моделях від AEG, LIEBHERR, LG, ELECTROLUX, SAMSUNG та ін.)

Копійка гривню береже
На каждом импортном холодильнике можно найти наклейку, на которой буквами (от A до G) обозначен класс его энергоэкономичности. От А до С - очень экономичный и экономичный класс (расход энергии от 300 до 600 кВт•ч за год), D - среднее энергопотребление и от Е до G - высокий и очень высокий расход энергии. Однако производители гарантируют бесперебойную работу своих приборов только в оговоренном климате, для чего особо указывают их климатический класс. В большинстве своем холодильники принадлежат к климатическому классу N, то есть предназначены для умеренного климата с температурой в помещении от +16 до +32°С. У класса SN (модели SIEMENS, LIEBHERR) диапазон несколько расширен - от +10 до +32°С. Класс Т рассчитан на температурный диапазон от +18 до +43°С. Но больше всего впечатляет практически всепогодный класс SN-T (от +10 до +43°С). Такие модели есть у фирм GENERAL ELECTRIC, LIEBHERR и ряда других.

Современный дизайн
Производители предлагают покупателям не только функциональное усовершенствование холодильников, но и новый взгляд на дизайн этой привычной техники. Варианты здесь самые что ни на есть разнообразные. Говорят, что сейчас модно иметь у себя в доме холодильник в стиле 50-60-х годов - его "пузатость", округлые линий (Softline-дизайн) придадут современной кухне особую богемность.

Существуют интересные холодильники с прозрачными дверями, но эти модели предназначены, прежде всего, для хранения напитков. Что касается цвета корпуса, то в нынешнем сезоне очень модны "металлик" и черный. Ну и конечно, всегда нарядны приборы из нержавеющей стали.

Для интерьеров современных кухонь хороши встраиваемые модели холодильников. Подчас это единственная возможность выдержать единый стиль оформления, не акцентируя внимания на торчащем, как одинокий зуб, белом "пенале". Встраиваемый холодильник можно закрыть такими же панелями, какими облицована остальная кухонная мебель. Полноразмерные модели нередко камуфлируются под кухонную колонку, а холодильные или морозильные камеры не отличишь от обычного подвесного или напольного шкафчика. Ну и в заключение заметим, что у каждого производителя есть свои ноу-хау, с которыми можно ознакомиться, пролистав рекламные буклеты. Но будьте готовы к тому, что очень часто под разными запатентованными названиями преподносится одно и то же решение. Характерны в этом смысле вариации на тему No Frost. Следует учитывать, что не всегда самая разрекламированная модель идеально подходит именно для вас. Холодильник, содержащий супермодную техническую новинку, может оказаться неудобным в эксплуатации или не соответствующим тому уровню сервиса, на который вы рассчитываете. Холодильник покупается не на один год, поэтому чем тщательнее вы будете выбирать, тем дольше продлится радость от удачной покупки.