Як вибрати холодильник?

Вирішувати питання, якій вибрати холодильник, треба не бігаючи по магазину, і заглядаючи у все підряд. Щоб зробити покупку, що дійсно стоїть, необхідно заздалегідь знати, що ви хочете отримати. Як і для будь-якого іншого товару, тут є свої певні критерії вибору. Саме тому бажано отримати корисну інформацію про холодильники заздалегідь.

Об'єм і розміри холодильника
Перш ніж вибрати холодильник подумайте, куди ви його поставите і наскільки містким він має бути. Розміри вибираються з врахуванням вільного місця, відведеного для холодильника.

Стандартна глибина складає 60 см, але якщо кухня дозволяє, то, можливо, вам більше сподобається холодильник з глибиною до 80 див. Висота залежить від компоновки камер і може бути від 50 до 210 див. По ширині моделі холодильників представлено від стандартного значення 60 см до 100см. Об'єм холодильника повинен дозволяти розміщувати продукти не впритул, а із запасом вільного простору для циркуляції повітря. Отже, детальніше.

Для маленьких квартир або тим, кому не потрібний великий об'єм цілком виправданим вибором стане маленький і компактний холодильник. Такі моделі, як правило, однокамерні з невеликим розташованим у верхній частині морозильним відділенням ("морозилка" може бути і відсутньою). По розмірах вони досягають 160 см у висоту (є і зовсім маленькі 50см), а ширина і глибина зазвичай стандартні 60x60 див. Їх об'єму вистачить для тих людей, КТО живе один, а також для постояльців в готелях.

Холодильники "європейського" типа також можна поставити на невеликій за розміром кухні. Вони досить вузькі (ширина 60 см) і при цьому можуть бути у висоту до 2,5 метрів. Глибина стандартна для європейських країн - 60 див. Залежно від висоти холодильника об'єм може складати від 200 до 350 літрів. Морозильна і холодильні камери розташовуються один над одним і мають окремі дверці. В таких холодильників найчастіше морозильна камера знаходиться внизу, але можливий і протилежний варіант. Моделі "європейського" типа ідеально личать для невеликої сім'ї, єдиний недолік - це недосяжність верхніх полиць холодильника для людей маленького зростання, особливо для дітей.
При досить просторій кухні ви можете собі дозволити холодильник з шириною до 1 метра. Причому, на відміну від "європейського" типа вони будуть набагато нижчі (до 180 см) і зручніші для всіх при тому ж об'ємі. Такі моделі характерні для азіатських виробників. Випускають такі холодильники в основному азіатські виробники. Для цих моделей характерне розташування верхнє розташування морозильної камери.

Вибрати холодильник великого об'єму можна і серед моделей "Side-by-Side". Вони є шафою з двома дверцями з боків (морозильною і холодильною камерою). Дані моделі холодильники можуть пропонуватися з об'ємом від 300 до 650 літрів. Їх розміри також значні: ширина до 1м, глибина до 85 см при висоті до 180 див. Холодильники "Side-by-Side" розраховані на великі сім'ї або для тих, КТО звикся заготовлювати великі об'єми продуктів. Такі моделі холодильників є у багатьох відомих виробників (LG, Samsung)

При покупці холодильника врахуйте розмах дверей - у відкритому достатку вони можуть сильно заважати в тісних приміщеннях. На деяких моделях є можливість міняти сторону, в яку дверці відкриватимуться.

Вбудований холодильник
Вбудований холодильник хороший тим, що повністю вписується в інтер'єр вашої кухні. Холодильник закривається дверцями, залишаються видно лише його температурні датчики і інші індикатори. Таким чином, не відкриваючи дверці, можна управляти роботою вбудованого холодильника. Простір під холодильником використовують як шафку або, наприклад, для посудомийної машини. На цьому його достоїнства закінчуються. Вбудований холодильник стоїть дорожче за свої аналоги такого ж об'єму. До того ж, його корисний об'єм мінімум в два рази менше, ніж всього об'єм займаного ним місця. Що ж до правил експлуатації і установки: у меблях мають бути зроблені прорізи для вільного проходження повітря до компресора холодильника.

Кількість камер холодильника
Кількість камер - один з основних критеріїв в питанні, якій вибрати холодильник. Можливе їх число від одного до трьох залежить від ваших вимог до функціональності "охоронця продуктів".

Однокамерні - це холодильники лише невеликих габаритів з одними дверцями. Вони в основному складаються лише з холодильного відділення. Але зустрічаються і моделі з маленьким морозильним відсіком, куди можна помістити не більше 2 кг м'яса.

Холодильники з двома камерами (холодильною і морозильною) найбільш поширені. Основний критерій при виборі двокамерного холодильника - це взаємне розташування "морозилки" і холодильного відділення. Моделі двокамерних холодильників виробники створюють як однодверными, так і з двома дверцями. Перевага двокамерних холодильників з двома дверима в тому, що при відкритті однієї камери холодна атмосфера в другій не порушується. Тим самим економиться і електроенергія, необхідна для підтримки певної температури.

На основі ідеї розділення з'явилися трикамерні холодильники. Але вони не набули широкого поширення. Перегородки між камерами "з'їдають" корисний об'єм холодильника.

Бажано, щоб та камера, яка найчастіше використовуватиметься, розташовувалася у верхній частині. Природно, це не відноситься до холодильників "Side-by-Side". Важлива деталь на користь того, щоб вибрати холодильник з розташованою у верхній частині морозильною камерою - економія електроенергії до 10 відсотків.