Вінілова наклейка на телефон: що це?

Вінілова наклейка на телефон (інша назва - вініловий стікер) - малюнок-аплікація, виготовлений з полімерної плівки, що самоклеїться на основі вінілу. Має водостійку поверхню. Вінілова аплікація може бути цілісною або складається з декількох частин (елементів).
Опис

Вінілові наклейки можуть мати вигляд абстракцій, візерунків, написів, тварин, птахів, рослин, будівель (або окремих їх частин), техніки, різноманітних предметів, людей (в тому числі, знаменитостей). Вони бувають монохромними, двоколірними або різнобарвними.

Для виготовлення наклейок используеться технологія плоттерна різка плівки. У ріжучий плоттер або каттер вставляється вінілова плівка, потім, в залежності від товщини плівки, встановлюється давженіе натиску ножа. Для різання подготавліваеться файл у векторному форматі eps або cdr. Після того як катер проріже потрібний малюнок, зайві частини плівки необхідно зачистити. після цього, вже майже готова, наклейка закативаеться в монтажну плівку. Виходить «сендвіч» з трьох плівок - 1. Монтажна плівка (потрібна для переносу наклейки на поверхню) 2. Сама наклейка і 3. Підкладка - Плівка, найчастіше на паперовій основі, на якій знаходитися наклейка до перенесення на стіну.

Розміри таких наклейок сильно різняться: вони можуть бути як зовсім невеликими, так і величезними.

Вінілові наклейки на телефон в Україні широко використовуються по всьому світу для декорування мобільних телефонів, ноутбуків, планшетів та ігрових консолей, а також у дитячій творчості - наприклад, при навчанні дошкільників алфавітом.

До безперечних достоїнств вінілових наклейок, крім їх високої декоративності, відносяться: простота використання, водостійкість, універсальність (можна приклеїти практично до будь-якій гладкій поверхні), безпека для людини, довговічність, стійкість до сонячного ультрафіолету і механічних впливів. Багато видів вінілових малюнків можна використовувати кілька разів, переклеівая з місця на місце, без шкоди для поверхні.

Обклеювання предметів, в першу чергу, мобільних телефонів, малюнками з вінілової плівки позначається терміном «вінілографія».
Історія

Перші згадки про вінілових наклейках відносяться до кінця 70-х - початку 80-х рр.. XX століття. Вони використовувалися в Японії під час автомобільних гонок - на машини приклеювалися яскраві наклейки з вінілу з позначенням номера і прізвища учасника ралі. Таке оригінальне, а найголовніше, барвисте оформлення автомашин привернуло увагу багатьох рекламодавців, які стали використовувати вініл для виготовлення наклейок, як на транспорт, так і на інші предмети: від запальничок і ноутбуків до холодильників і пральних машин.

Вінілові наклейки з'явилися на світовому ринку приблизно на початку XXI століття. Російський споживач познайомився з ними на п'ять-шість років пізніше.

Місцем народження даного різновиду малюнків з вінілу вважається Франція: саме художники-графіст з Парижа і Ліона придумали новий, незвичайний і незначними спосіб оформлення інтер'єру у вигляді барвистих наклейок для стін і предметів обстановки.