Як вибрати електроварку

 Мультиварка - сучасний «чарівний горщик»: вона поєднує в собі функції відразу декількох кухонних приладів: плити, пароварки, хлібопічки, мікрохвильової печі. За відгуками покупців, ця техніка не тільки універсальна, але і робить страви смачніше за рахунок щадного впливу на продукти. З електроваркі можна не хвилюватися, що суп «втече» з каструлі, а каша буде недостатньо розсипчастою. Функція відкладеного старту дозволяє ввечері завантажити пристрій, а вранці отримати на сніданок смачні, свіжі та гарячі страви. Про те, як вибрати мультиварку і якими параметрами керуватися при покупці, розповість ця стаття.

 У електроваркі можна приготувати практично будь-яку страву: суп, кашу, котлети і тефтельки, овочі тушковані або на пару, запіканки, омлети, рагу, кекси, хліб і багато іншого. Практично всі моделі дозволяють готувати кілька страв одночасно: таким чином, заклавши продукти вранці і вибравши відповідну програму, можна до приходу з роботи отримати готовий повноцінний обід або вечерю. У Мультиварки використовується технологія багатостороннього обігріву, яка зберігає смак і аромат продуктів, вміст у них вітамінів і мікроелементів. Зручні мультиварки і для молодих мам: з ними готування стає швидкою, простий і безпечної.

Розмір
 Об'єм чаші для приготування страв у різних моделях мультіварок може варіюватися від 1,5 до 7 літрів; більш місткі моделі - рідкість. Визначити, якого саме розміру пристрій вам необхідно, можна двома способами: залежно від кількості осіб в сім'ї або від різноманітності меню.

 Для 1-2 чоловік мультиварки об'ємом 1,5-2 літри звичайно цілком достатньо. Якщо в сім'ї 3 особи (дорослі або діти старше 3 років), то варто віддати перевагу моделям на 2,5-4 літра. Для великих сімей оптимальний варіант - мультиварка об'ємом 5-6 літрів. Зауважимо, що малюкам до 3 років зазвичай потрібно готувати окремо, при цьому найбільш місткі мультиварки не дозволяють зробити одну дитячу порцію каші або супу (200-250 мл). Тому щоб їжа завжди була свіжою, логічно придбати модель меншого обсягу.

 Якщо меню вашої родини відрізняється великою різноманітністю або ви звикли готувати страви на один раз (що з мультиваркою, зауважимо, робити дуже просто і зручно, хоча вона дозволяє і розігрівати приготоване раніше), підрахуйте, який саме обсяг ви звикли подавати на стіл. Якщо ж об'ємна каструля борщу чи плову для вас - гарна традиція, моделі на 5-6 літрів, без сумніву, саме те, що вам потрібно.

 Потужність мультиварки безпосередньо пов'язана з обсягом чаші і, як правило, не перевищує 1,5 кВт.

З тиском чи без?
 Приготування страв у Мультиварки може виконуватися при створенні значного тиску, прискорює процес, або в звичайному режимі. У цілому мультиварки, які працюють без нагнітання додаткового тиску, схожі зі своїми попередницями - Кашоварки і рисоварки, хоча мають більш широкою функціональністю. Ті ж мультиварки, які створюють підвищений тиск у процесі роботи, можуть готувати страви без додавання води. Їх кришка щільно закривається, а сталева багатошарова каструля витримує значне навантаження. До слова, в мультиварці з тиском нагрівач, як правило, індукційний, але і коштують такі моделі значно дорожче.

Режими
 Кількість основних режимів, в яких працюють різні моделі електроварок, варіюється від 3 до 12: вони визначають температуру нагрівання і характер її зміни, підібраний для оптимального результату приготування страв різних типів. У різних Мультиварки режими можуть називатися по-різному. Базово це жарка, варіння, тушкування, приготування на пару, каші, випічка, йогурт і окремий режим для рису.

 Гасіння є одним з найбільш корисних режимів роботи будь мультиварки. Особливо це помітно в м'ясних стравах: навіть досить жорсткі шматки, приготовані в мультиварці, за словами користувачів, просто тануть у роті. Гасіння цікаво і тим, що в даному випадку всі компоненти страви будуть готові одночасно, проте закладати їх потрібно буде у відповідності з рекомендаціями, наведеними в інструкції.

 Які конкретно страви передбачається готувати на тому чи іншому режимі, також варто уточнювати в супровідній документації до техніки. Так, у багатьох Мультиварки на режимі «Гречка» готуються практично всі каші, на режимі «Випічка» - і смажена картопля, і запіканки, і котлети, на режимі «Варка на пару» - риба гарячого копчення.

Покриття
 Внутрішня поверхня чаші мультиварки може мати тефлонове або керамічне покриття. Перший варіант дешевше, проте існує думка, що тефлон швидко зношується і легко дряпається не тільки металевими ложками, але і, наприклад, кістками, які можуть бути в м'ясі. Крім того, тефлон при нагріванні виділяє в повітря невелика кількість шкідливих речовин, що також не додає йому привабливості.

 Моделі з керамічним покриттям відрізняє більш висока надійність і довговічність; в порівнянні з тефлоном воно прогрівається рівномірніше, а невеликі подряпини на кераміці не так помітні. Крім того, в чашах з керамічним покриттям можна готувати без додавання олії.

 Найбільш дорогі мультиварки поставляються з чашею, покритої п'ятьма шарами антипригарного полімеру з мармуровим напиленням. Це ідеальний варіант, якщо вартість техніки не має принципового значення.

 Звичайно ж, перемішувати страву до будь чаші бажано силіконовими або дерев'яними ложками, щоб уникнути пошкоджень, до яких згодом буде пригоряти їжа.

Додаткові функції
 Деякі мультиварки мають режим попереднього замочування: він актуальний у приготуванні горохового супу, страв з квасолі і твердих круп. Якщо ви любите йогурт або страви у фритюрі, радимо звернути увагу на моделі, які підтримують ці режими приготування.

 Функція підігріву включається автоматично після закінчення готування; вона збереже блюдо гарячим до вашого приходу. Інший варіант використання - підігрів приготованого раніше страви. Втім, функція відкладеного старту, або приготування за таймером, дозволить отримати свіжоприготований обід в акурат до потрібного часу.

 Наявність герметичного клапана оберігає від опіку парою; повітря по закінченні процесу виходить поступово, при цьому отворів в мультиварці, як правило, два - основне і аварійне.

Заощаджує Чи мультиварка час?
 У цілому можна назвати лише один недолік мультіварок: порівняно з приготуванням багатьох страв на звичайній газовій або електричній плиті процес тут займає в 1,5-2 рази більше часу. Однак цей «мінус» компенсується тим, що стежити за каструлею і регулярно помішувати страву не потрібно, так що час потрібно лише на нарізку і ятати продуктів в чашу.