Самі очікувані планшети осені 2012 року


 Отже, що ж ми чекаємо найбільше в сегменті планшетів з того, що хотіли випустити, але ще не встигли? Про це - в нашій сьогоднішній статті.

Планшети, з'явившись не так давно, вже встигли завоювати серця мільйонів і стати невід'ємною частиною цифрового світу портативних пристроїв. Вони активно розвиваються, зливаються з іншими сегментами і навіть створюють нові, але все одно залишаються планшетами - пристроями з екранами трохи меншими або рівними нетбукам, які, власне, і є їх основними конкурентами. І навіть незважаючи на стрімку експансію ультрабуков і поява пристроїв-трансформерів (які можуть бути при бажанні як ультрабукамі, так і планшетами), класичні планшети все ще на коні і можуть задати жару.

Відшукати планшет, що задовольняє всім вимогам користувача, не так вже просто

Зрозуміло, і нові технології не дрімають, тому до кінця року ми побачимо ще багато цікавого і смачного, яке нас здивує. Наприклад, Apple, яка нарешті-таки випускає планшет невеликій діагоналі - і про який невідомо практично нічого. З нього ми і почнемо.

iPad mini

Як показує практика і цифри продажів, найбільш затребуваними на ринку планшетами є семи-і Десятидюймовий моделі (плюс-мінус 0.1 дюйма). І якщо законодавець технологічної моди Apple дав поштовх розвитку всієї індустрії зі своєю Десятидюймовий моделлю iPad, то з семидюймовим вони явно запізнилися. Але, як кажуть, краще пізно, ніж ніколи.

Фінальна версія iPad Mini все ще тримається в секреті

Про семидюймовий планшет від Apple стало відомо ще нинішньої весни - але виключно про те, що він буде. Коли-небудь. Адже Apple зазвичай тримає все в таємниці не просто до самого останнього моменту, а іноді і до самої першої презентації пристрою. Тому ми спробуємо зібрати воєдино те, що відомо до поточного моменту і розповісти про це.

Для початку потрібно сказати, що, за словами фанатів Apple, сам Стів Джобс спочатку був проти семидюймовий пристрій, вважаючи таку діагональ замалою для планшета. Однак, Apple очолює вже не він, тому, ймовірно, в Купертіно вирішили, що прийшла пора побалуватися і з цим сегментом.

Збірка iPod mini (і достеменно поки теж невідомо, офіційне ця назва або фанатський), знову-таки з чуток, почнеться у вересні на заводах Foxconn Бразилії. У нього буде 3G-модем, а зовнішність та товщину йому задасть третє покоління iPod touch. Габарити його будуть порівнянні з Google Nexus 7 (про який ми писали не так давно). Дисплей може бути і Retina, а може бути і немає. А головне - ціна на новий пристрій обіцяється в районі 250 доларів США. Що надає йому відмінну конкурентоспроможність.

Найсмішніше те, що в китайських магазинах він вже з'явився. Правда, чомусь на операційній системі Android 2.1 або 2.2 і в неактуальною вже конфігурації минулого року - скажімо, з 1.3-мегапіксельною фронтальною камерою і процесорами VIA. Загалом, зрозуміло, звичайно, що це підробка, але китайці дійсно відреагували швидко і заманюють такими ось підробками недосвідчених користувачів.

Дизайн китайської підробки Apple iPad Mini

Але, звичайно, найголовніша очікувана новинка осені (а точніше - 26 жовтня) - це навіть не пристрій, а нова операційна система сімейства Windows. Слідуючи трендам, Microsoft уніфікувала і її, пішовши по стопах Google з її ОС Android (нагадаємо, що Android 4 ICS позбавляє від необхідності мати апаратні клавіші всі пристрої, на яких виходить - і планшети, і смартфони).

Тепер Windows 8 в малозміненому вигляді буде як на «великих» ПК, так і на ноутбуках, і на планшетах, і на смартфонах. Звичайно, останні отримають адаптовану версію нової ОС - але все-таки у них у всіх буде дуже багато спільного. До слова кажучи, володарі смартфонів на Windows Phone Mango можуть проклинати Редмонд вже зараз, оскільки вони новинку не отримають. Максимум, яким компанія удостоїть нинішніх володарів Windows Phone 7.5, є версія 7.8 з частиною «фішок» нової ОС.

А раз є нова ОС, то є й пристрої на цій новій ОС. І, знову-таки косячи одним оком у бік Google, Microsoft теж показує планшет під своїм брендом і з ім'ям Surface.

Microsoft Surface

Взагалі, назва хоч і проста, але абсолютно нічого не говорить звичайному користувачеві. Ні «що це», ні «навіщо це». Але раз це Microsoft, було б нелогічно, якби ОС була не Windows. А раз це новий пристрій, то і Windows у неї нова - восьма. Більш того, вже анонсовані дві модифікації планшета, одна з дешевшою Windows 8 RT, друга - з Windows 8 Pro.

Microsoft Surface

Очевидно, що друга версія є більш потужною - і так воно і є. Спільне в планшетів, мабуть, тільки одне - екран діагоналлю 10.6 дюйма типу ClearType HD c співвідношенням сторін 16:9. Точне його дозвіл невідомо, Microsoft двозначно говорить про те, що це HD-дисплей - і це може значить які завгодно цифри, починаючи з 1280х720 пікселів і вище.

А далі починаються суцільні відмінності. Товщина RT-версії - 9.3 мм, Pro - 13.5 мм. Вага RT - 676 ​​грами, Pro - 903. До речі, «пухкість» старшої модифікації неспроста: акумулятор у неї теж на третину могутніше (42 Вт / год проти 31.5 Вт / год відповідно). Але не тільки цим вона хороша: у Pro-версії більше внутрішньої пам'яті (модифікації 64 і 128 ГБ проти 32 і 64 - у молодшої), підтримуються карти microSDXC (у молодшої - тільки microSDHC), на борту є повноцінний порт USB версії 3.0 (2.0 - у RT-модифікації). Крім того, до Pro-версії ще і стилус додається для повного щастя і малювання на екрані.