Тостери, як не прогадати з вибором. Як вибрати тостер, на що звернути увагу.
Завжди приємно починати свій день з аромату свіжоспеченого хліба з хрусткими скибочками. Гарячий і ароматний хліб можна приготувати тільки за допомогою тостера. Звичайно, обсмажити хліб можна і на сковорідці. Але це потребуватиме часу для того, щоб постійно стежити за процесом смаження. До того ж, хліб, приготовлений на олії, не дуже корисний для здоров'я. Завдяки тостеру Ви зможете отримати хрусткі, теплі шматочки хліба в будь-який час дня, не витративши на це додаткових зусиль або часу.Тостер для обсмажування хліба є досить простим по конструкції електричним приладом, тому його виготовленням на сьогоднішній день займаються найрізноманітніші компанії - від найбільших виробників зі світовим ім'ям до маловідомих компаній, не надто піклуються про якість своєї продукції. Тому виникає проблема вибору тостера, який би ідеально підходив за якістю, своїм технічним і функціональним характеристикам
1. Ручні тостери. Це коли контроль над процесом готування відбувається самостійно. У більшості випадків для того, щоб перевернути тост, треба повернути ручку.
2. Напівавтоматичні тостери. У тостерів цього класу є термостатичний вимикач, в якому процес готовності термостатичний контролюється за температури хліба на верху.
3. Автоматичні тостери. Ці тостери класифікуються як «підкидають вгору» і включають, в добавок до нагрівального елементу, пристрою вибору часу або термостатичний вимикач, вони автоматично керують процесам приготування.
За потребами тостери діляться на побутові і професійні прилади:
Побутовий тостер Професійний конвеєрний тостер Bartscher A100.205
Також існують:
- Тостери-гриль.
Тостер-гриль
- Функція «Тостер» в мікрохвильовій печі (НВЧ).
Функція «Тостер» в мікрохвильовій печі (НВЧ)
- Прозорі тостери.
Прозорий тостер
- Тостери із зображеннями.
Тостер із зображеннями Тостер із зображеннями
- Тостери з додатковою жарочной поверхнею.
Тостер з додатковою жарочной поверхнею
Вибір тостера
Тепер перейдемо з вами до характеристик, на які необхідно звернути увагу при виборі тостера:
Потужність
Потужність - один з головних параметрів тостера, в принципі, як і в інших приладах. Чим могутніше тостер, тим швидше він впорається з підсмажуванням тосту, однак гнатися за найпотужнішими моделями зовсім не обов'язково. Потужність тостерів коливається в межах від 600 до 1600 Вт Потужності в 800-1000 Вт з лишком вистачить для звичайного користувача, звичайно, якщо Ви не плануєте готувати велику кількість тостів за короткий проміжок часу. Підвищення потужності зазвичай обумовлюється необхідністю реалізації функції одночасного приготування чотирьох тостів замість стандартних двох.
Кількість одночасно готуються тостів
Придбання тостера здатного за один захід приготувати до чотирьох скибочок хліба. Це буде виправдано у великих сім'ях, коли використання стандартного пристрою призводить до частого повторення циклу. Крім економії часу, Ви також економите електроенергію, якщо порівнювати з 2х роз'ємними тостерами.
Природно, при необхідності, в чотиримісному тостері можна приготувати і два і один тост, однак знову доведеться вжити більше електрики.
Також слід пам'ятати, що пристрої із збільшеною кількістю готуються тостів більш габаритні, ніж їх стандартні побратими.
Кількість відділень
Тостер може бути виконаний за схемою з одним або двома відділеннями для завантаження скибочок хліба. Збільшені тостери на чотири скибочки переважно мають два відділення, а стандартні моделі на два тости - як два, так і одне відділення.
При зменшенні кількості відділень заявлена завантаження зберігається за рахунок збільшення довжини відділення, розрахованого на прийняття не одного, а двох скибочок.
Моделі з зменшеною кількістю відділень більш вузькі, але витягнуті в довжину, що слід враховувати при виборі місця для установки.
Регулювання рівня підсмажування. Термостат
Велика частина тостерів розрахована на обсмажування з можливістю задавати шість різних температурних режимів. Але існують також і варіанти з регулятором на одинадцять різних режимів.
За допомогою вищезгаданого перемикача-регулятора можна з легкість вибрати час і приготування і, вже запрограмований, режим обсмажування. Регулятори найчастіше бувають позиційними, але зустрічаються і «плавні» аналоги.
Кнопка відключення (або зупинки)
За допомогою цієї кнопки у вас є можливість зупинити роботу тостера і дістати шматочки хліба в будь-який зручний для вас момент, навіть до того часу, коли закінчиться повний цикл обсмажування, встановлений раніше. Також ця кнопка корисна в тих випадках, коли ви експериментуєте, підбираючи вид хліба. Вона дуже знадобиться для того, щоб не пережарити тости.
Автоматичне центрування тостів
Наявність функції автоматичного центрування у пристрої вкрай корисно. Як би Ви не поклали хліб у відділення, спеціальний механізм встановить скибочки таким чином, що відстань від його поверхонь до нагрівальних елементів буде однаковим по всій площі шматочків, забезпечуючи, таким чином, рівномірне підсмажування з обох сторін незалежно від товщини нарізки.
Додаткові функції тостеровДополнітельние функції тостерів
Знімний піддон

Хотів би згадати про пташок, які будуть раді тим крихтах хлібця, якими Ви можете поділитися, після очищення Вашого тостера ;-). Дякую за правильне рішення.
Функція розморожування
Ця функція виявиться корисною в тому випадку якщо з ряду причин у Вас є необхідність заморожувати для зберігання нарізаний хліб у морозильній камері.
Заморозивши черствий хліб, а потім, розморозивши і підсмаживши його на тостері за допомогою функції розморожування можна досягти якості тостів, які не поступаються приготованим з свіжоспеченого хліба.
При активації даної функції тостер спочатку встановить оптимальний температурний режим для розморожування продукту, а потім переходить у режим підсмажування встановленої інтенсивності.
Функція підігріву
З її допомогою у вас не вийде підсмажити полюбилися тости. Зате ви без проблем зможете підігріти готові, але вже остиглі скибочки або звичайний свіжий хлібець.
Електронне управління
Блок електронного управління допоможе при виборі температури, яка необхідна для приготування тостів. Розумна техніка самостійно прорахує час, який апарат витратить на обсмажування хліба, по завершенню циклу сама подасть сигнал, а також відключить тостер.
Можливість одностороннього обсмажування
При активації цієї функції скибочки хліба будуть обсмажувати тільки з одного боку, що може бути затребуване справжніми цінителями підсмаженого хліба.
Спеціальний «екстра» («високий») підйом маленьких шматочків
Тостер з такою функцією приготує надзвичайно маленькі тости, наприклад, які зазвичай використовують для супу, або бутербродів - канапе. Одна з найбільш корисних необов'язкових функцій, так як до приходу гостей ви можете бути впевнені, що все на вашому столі буде ідеально. Навіть найдрібніші шматочки не будуть схожі на вуглинки.
Решітка для розігріву булочок
Така решітка встановлюється вгорі тостера, над відсіками, що дозволяє без праці розігрівати випічку (булочки, круасани, кекси і так далі). Це відбувається завдяки повітряним потокам, які попередньо добре прогрілися від нагрівальних елементів апарату.
Відсік для шнура
Для раціонального використання вільного місця на кухні не зайвим буде наявність передбаченого місця для змотування зайвої довжини шнура живлення, а також виявиться корисним при зберіганні пристрою.
Матеріал корпусу
Корпус тостера звичайно виконують з пластмаси, однак дуже часто можна зустріти і металеве виконання моделі. На функціональні можливості матеріал корпусу впливу не має і його вибір залежить виключно від особистих естетичних уподобань.
Бренд (фірма-виробник)
Важливо відзначити, що до цьому параметру слід також важливо поставитися, тому що крім якості самого виробу, цей параметр ще й характеризує безпеку тостера для його власника.
Найпопулярніші бренди тостерів: Bosch, Braun, Delonghi, Electrolux, Kenwood, Moulinex, Philips, Siemens, Tefal, Zelmer.
Звичайно ж, я не кажу про те, що тостери інших виробників варто побоюватися, а лише навів приклад найвідоміших брендів на пострадянському просторі.
Ціни на тостери
Тостер зі стандартним набором функцій можна придбати в середньому за 30 у.о., а самі наворочені з супердизайном та іншими ультра-функціями - за 250 у.о.
Правила безпеки при використанні тостера
Отже, тепер ми з вами дізналися, що таке тостер, і на що необхідно звернути увагу при його виборі. Тепер перейдемо до безпечного використання сього побутового приладу.
Після придбання тостера, особливо якщо це відбувається в прохолодну погоду, або коли на вулиці підвищена вологість, не варто відразу ж почати його використовувати. Для початку необхідно, щоб пристрій пробуло і набралося кімнатної температури. Якраз в цей час (від 2х до декількох годин), у вас буде унікальна можливість прочитати інструкцію з експлуатації тостера, тому що надалі до неї навряд чи ви захочете повернутися :-). І це факт, що більшість людей не беруть до уваги правила використання багатьох речей, зазначених в інструкції, що підвищує можливий ризик з боку електроприладу при його використанні.
Після того, коли тостер набрався кімнатної температури, і ви прочитали інструкцію, зверніть увагу ще на такі речі:
- Не можна встановлювати тостер поряд з предметами, які легко спалахують (будь-то рушник та гардини);
- Забороняється закривати ще працюючий тостер;
- По завершенню роботи тостер необхідно відключити від електромережі;
- Ні в якому разі не допускати контакту води з приладом!
- Забороняється смажити продукти, покриті вершковими або рослинним маслом або жиром, в глазурі, в упаковці;
- Перед чищенням (або для того, щоб витягти застряглі скибочки) тостер варто вимкнути з електромережі, а потім дати йому охолонути.
Важливо! Крім того, самі тости краще діставати або спеціальними щипчиками, або прихватками, щоб не обпектися. У крайньому випадку, почекайте, поки хлібець охолоне.
Догляд за тостером

Важливо відзначити, що для очищення корпусу тостера, не рекомендується використовувати абразивні подушки або подібні миючі засоби, оскільки вони можуть залишити подряпини.
Якщо при приготуванні у вас з'явилися пригорілі плями, то для їх видалення використовуйте паперовий рушник просочене універсальним миючим засобом, наклавши його на кілька хвилин на поверхню пригорілого плями. Через певний проміжок часу чистить засіб розчинить пляма.