Вибір м'ясорубки

М'ясорубка важливий помічник на вашій кухні і вирішувати йому доводиться досить складні завдання. Звичайна м'ясорубка призначена для переробки сирого м'яса. Сучасна модернізована м'ясорубка здатна впоратися з м'ясом і перетворити його у фарш різної консистенції. М'ясорубка, з наданим набором різноманітних насадок перетворюється на багатофункціональний прилад, який замінює млинок і соковижималку для томатів та ягід.

 Комбайна і м'ясорубки складно порівнювати. Адже перший не володіє достатньою потужністю і його особливість конструкції інша, а якщо при цьому ви у великих кількостях і часто готуєте фарш і вимоги до якості завищені.
При виборі звичайної механічної м'ясорубки всі варто звернути увагу на якість і обробку деталей, то при виборі електричної м'ясорубки все набагато складніше, оскільки характеристик, на які потрібно звернути увагу, набагато більше.
 Всі сучасні м'ясорубки нескладні у використанні. Завдяки вбудованим високоякісним деталям, механізми визначаються високою зносостійкістю. Але практично всі електричні м'ясорубки при використанні шумлять, але це є плата за комфорт, швидкість і зручність.

Потужність

Продуктивність залежить від потужності.

 Моделі потужність, яких коливаючись від 400 до 700 Вт недорогі, універсальні у використанні і оптимальні для побутових умов. Модель може мати одну або більше швидкостей.

Дорогі за ціною м'ясорубки потужністю 800 - 1800 Вт швидше справляються з роботою, абсолютно не вимогливі до якості м'яса. За потужність теж доведеться платити і великі гроші за споживання електроенергії та за галасливість.

 З потужністю пов'язана і така характеристика як продуктивність, тобто кількість м'яса, яке здатна перекрутити електрична м'ясорубка за 1 хвилину. Продуктивність може бути від 0,5 кг / хв м'ясного фаршу до 2,5 кг / хв. Більшість м'ясорубок здатні переробити фарш від 1 до 1,5 кг м'яса всього за 1 хвилину.

 Всі виробники намагаються обмежити час безперервної роботи м'ясорубки. Максимальний час безперервної роботи залежить від виду продукту та режиму переробки. Переробляти м'ясо у фарш безперервно можна 10-15 хвилин.

 Матеріал

Корпус може бути виготовлений з пластику. Це спеціальний харчовий пластик, він міцний і зможе витримати навантаження, що доводиться на корпус. Внутрішні деталі обов'язково повинні бути металевими, так як основна робота м'ясорубки лягати на них.

Складові
  • Шнек є основною деталлю у вигляді спіралі, на яку кріпляться ножі та насадки. При роботі приладу шнек рухає м'ясо від вхідної горловини до вихідного отвору. Так само м'ясорубки можуть комплектуватися відразу двома шнеками: пластиковим для м'яких ягід і фруктів і металевим для м'яса.
  •  І ножі, і шнек, припадають важливими складовими. Відразу зверніть на якість цих виробів. Ножі обов'язково повинні бути зроблені, виготовлені з добротної сталі, періодично їх потрібно буде самостійно заточувати (звичайно, краще робити це в майстерні, але багато і самі обходяться). Чим буде вище якість сталі, тим рідше доведеться підточувати ножі. Можна пошукати моделі м'ясорубок, ножі яких не виготовлені з високоякісної сталі або просто з наявністю самозагострювальне ножа.
  • Грати допомагають створювати потрібну консистенцію переробленого продукту. Існує три види решіток для фаршу: дрібні отвори (від 3 до 3,5 мм), отвори середньої величини (від 4,5 до 6 мм), великі отвори (від 8 до 9 мм). Відповідно, чим менше діаметр отворів, тим дрібніше вийде шинкування. Для тонкого Курінного м'яса підійдуть решітки з дрібними отворами. Для подрібнення фруктів і овочів придасться решітка з великими отворами. Тонка консистенція продукту потрібно для приготування паштету і дитячого харчування. Груба консистенція продукту може використовуватися для приготування нарубаних котлет. Кожна електрична м'ясорубка комплектується двома гратами з отворами різних діаметрів і це як мінімум.
  •  Лоток з отвором прикріплюється зверху на горловину м'ясорубки, яке дозволить з великою зручністю забезпечити подачу завантажуваного продукту, так як горловина досить вузька. А маленькі шматочки впадуть падати повз і крім прийнятною функції підтримки чистоти, лоток доводиться засобом підвищення безпеки при роботі електричного пристрою. Матеріалом може бути і метал, і пластик.

 Перед початком вибору перевірте компактність приладу, де можна буде зберігати додаткові прилади та насадки, яка довжина шнура і місця відведене для його зберігання.

Реверс

Перевантаження найчастіше виникає, коли намотуються жили на вісь шнека, там, де кріпиться ніж. Щоб не розбирати включену м'ясорубку і не діставати намотали жилу, в дорогих моделях передбачена функція реверсу - варто зупинити мотор і кілька секунд утримувати натиснутою цю кнопку, тоді шнек м'ясорубки почне обертатися у зворотний бік, і жила сама вийде. Не всі м'ясорубки володіють такою корисною функцією. Моделі, що володіють високою потужністю, в тореверсі просто не потребують, тому що жили для них не проблема.

 Безпека
  1. Висота горловини на м'ясорубці повинна бути вище Ваших пальців вертикальному положенні. Вузька і висока горловина запобігає попадання пальців в зону наточених ножів і дає гарантію від травм кисті рук за будь-яких непередбачених обставин.
  2.  Існує кнопка блокування голівки м'ясорубки, у вигляді спеціального фіксуючого гвинта, який розташований на бічній панелі. Тільки деякі моделі можуть похвалитися такою функцією. Так само сприяє додатковому закріпленню деталей, при цьому підвищуючи безпеку поводження з приладом.
  3.  Так само може бути присутнім електронне блокування двигуна, яка відключає мотор при перезавантаженні або перегрів. Або присутній автоматичний переривник електричного кола.
  4.  Теплоелемент може виконувати захисну функцію від перегріву мотора. Це в тому випадку, якщо перевищено межу допустимого значення. Двигун від шнека просто відключається.
  5.  Блокування мотора при перевантаженні є найбільш звичним способом захисту мотора від перевантаження. У моделях, які використовують даний спосіб захисту, є втулка-запобіжник, яка розривається при підвищенні температури мотора або попаданні твердих частин.
  6.  Автоматичний переривник ланцюга є відмінним способом захисту мотора в деяких моделях електричних м'ясорубок від перевантаження і перегріву. При звичайному процесі роботи, дві біметалеві пластини, які вбудовані всередині, знаходяться в замкнутому стані. А коли йде потужний потік електрики, то вони розмикаються. Після відключення пристрою переривник ланцюга автоматично приходить у вихідне положення і можна далі продовжувати роботу.

 Насадки

 Деякі моделі комплектуються великим набором насадок: для приготування пюре, соку, виготовлення ковбас.

 Насадка «кеббе» є оригінальною насадкою, яка допоможе отримати порожнисті трубочки. У підсумку ви отримаєте «фаршировані сосиски».

 Легко зможете приготувати домашню ковбасу. Вам доведеться тільки контролювати цей процес: всього то натуральну оболонку кріпите на насадку, а насадку на шнек.

 Поширена опція-соковижималка для цитрусових фруктів.

Присутні терки, овочерізки, шинкування у вигляді циліндрів з отворами. Можна отримати стружку і пластинки різних розмірів, все залежить від форми обраних отворів. У швидкості шинкування м'ясорубку не поступиться жодному комбайну.

Існує насадка для печива, яка призначена для виготовлення різноманітних фігурних ковбасок з тіста.

 Любите робити домашні макарони постарайтеся знайти прилад з насадкою для макаронних виробів. Зустріти її буде важко.

 Є й формочки для котлет, які допоможуть приготувати котлетки однакової форми і величини.

Зберігання і зручність експлуатації

Складаний корпус значно зменшує габарити пристрою до мінімальних розмірів у невживаному стані. Якщо у вас невелика кухня, наявність даного корпусу спростить ситуацію.

 Наявність поглиблення в корпусі приладу для зберігання мережевого шнура і насадок підвищують зручності використання. Ряд м'ясорубок має по два відділення: для зберігання мережевого шнура і насадок. Є моделі і з одним відділенням для зберігання або шнура, або насадок.

 Вибирайте м'ясорубки з довгим електричним шнуром або намотувальним пристроєм. Змотувати барабан дозволить витягнути шнур на необхідну довжину. Намотувальний пристрій під корпусом і короткий шнур менш зручні у використанні. Потрібно буде постійно перевертати прилад, щоб укласти шнур, при його зберіганні під низом.

Значне зниження трудомісткості обслуговування забезпечить можливість обмивати деталі в посудомийній машині. Дивіться у паспорті приладу. За відсутності наявності дозволу виробником мити деталі м'ясорубки в посудомийній машині забороняється. В іншому випадку при порушенні правил поламані деталі скасовують гарантійні зобов'язання і купувати нові доведеться за свої гроші.

 Шум
Шум, який створює працююча м'ясорубка, залежить від потужності пристрою. Шумність безпосередньо залежить від потужності. Середня величина шуму становить 70 дБ (децибел), а допустима для слуху - 80 дБ. М'ясорубка безперервно може працювати всього 10 хвилин, так що з шумом на лагідний період можна змиритися.