Вибір м'ясорубки
М'ясорубка важливий помічник на вашій кухні і вирішувати йому доводиться досить складні завдання. Звичайна м'ясорубка призначена для переробки сирого м'яса. Сучасна модернізована м'ясорубка здатна впоратися з м'ясом і перетворити його у фарш різної консистенції. М'ясорубка, з наданим набором різноманітних насадок перетворюється на багатофункціональний прилад, який замінює млинок і соковижималку для томатів та ягід.Комбайна і м'ясорубки складно порівнювати. Адже перший не володіє достатньою потужністю і його особливість конструкції інша, а якщо при цьому ви у великих кількостях і часто готуєте фарш і вимоги до якості завищені.
Всі сучасні м'ясорубки нескладні у використанні. Завдяки вбудованим високоякісним деталям, механізми визначаються високою зносостійкістю. Але практично всі електричні м'ясорубки при використанні шумлять, але це є плата за комфорт, швидкість і зручність.
Потужність
Продуктивність залежить від потужності.
Моделі потужність, яких коливаючись від 400 до 700 Вт недорогі, універсальні у використанні і оптимальні для побутових умов. Модель може мати одну або більше швидкостей.
Дорогі за ціною м'ясорубки потужністю 800 - 1800 Вт швидше справляються з роботою, абсолютно не вимогливі до якості м'яса. За потужність теж доведеться платити і великі гроші за споживання електроенергії та за галасливість.
З потужністю пов'язана і така характеристика як продуктивність, тобто кількість м'яса, яке здатна перекрутити електрична м'ясорубка за 1 хвилину. Продуктивність може бути від 0,5 кг / хв м'ясного фаршу до 2,5 кг / хв. Більшість м'ясорубок здатні переробити фарш від 1 до 1,5 кг м'яса всього за 1 хвилину.
Всі виробники намагаються обмежити час безперервної роботи м'ясорубки. Максимальний час безперервної роботи залежить від виду продукту та режиму переробки. Переробляти м'ясо у фарш безперервно можна 10-15 хвилин.
Матеріал
Корпус може бути виготовлений з пластику. Це спеціальний харчовий пластик, він міцний і зможе витримати навантаження, що доводиться на корпус. Внутрішні деталі обов'язково повинні бути металевими, так як основна робота м'ясорубки лягати на них.
Складові
- Шнек є основною деталлю у вигляді спіралі, на яку кріпляться ножі та насадки. При роботі приладу шнек рухає м'ясо від вхідної горловини до вихідного отвору. Так само м'ясорубки можуть комплектуватися відразу двома шнеками: пластиковим для м'яких ягід і фруктів і металевим для м'яса.
- І ножі, і шнек, припадають важливими складовими. Відразу зверніть на якість цих виробів. Ножі обов'язково повинні бути зроблені, виготовлені з добротної сталі, періодично їх потрібно буде самостійно заточувати (звичайно, краще робити це в майстерні, але багато і самі обходяться). Чим буде вище якість сталі, тим рідше доведеться підточувати ножі. Можна пошукати моделі м'ясорубок, ножі яких не виготовлені з високоякісної сталі або просто з наявністю самозагострювальне ножа.
- Грати допомагають створювати потрібну консистенцію переробленого продукту. Існує три види решіток для фаршу: дрібні отвори (від 3 до 3,5 мм), отвори середньої величини (від 4,5 до 6 мм), великі отвори (від 8 до 9 мм). Відповідно, чим менше діаметр отворів, тим дрібніше вийде шинкування. Для тонкого Курінного м'яса підійдуть решітки з дрібними отворами. Для подрібнення фруктів і овочів придасться решітка з великими отворами. Тонка консистенція продукту потрібно для приготування паштету і дитячого харчування. Груба консистенція продукту може використовуватися для приготування нарубаних котлет. Кожна електрична м'ясорубка комплектується двома гратами з отворами різних діаметрів і це як мінімум.
- Лоток з отвором прикріплюється зверху на горловину м'ясорубки, яке дозволить з великою зручністю забезпечити подачу завантажуваного продукту, так як горловина досить вузька. А маленькі шматочки впадуть падати повз і крім прийнятною функції підтримки чистоти, лоток доводиться засобом підвищення безпеки при роботі електричного пристрою. Матеріалом може бути і метал, і пластик.
Перед початком вибору перевірте компактність приладу, де можна буде зберігати додаткові прилади та насадки, яка довжина шнура і місця відведене для його зберігання.
Реверс
Перевантаження найчастіше виникає, коли намотуються жили на вісь шнека, там, де кріпиться ніж. Щоб не розбирати включену м'ясорубку і не діставати намотали жилу, в дорогих моделях передбачена функція реверсу - варто зупинити мотор і кілька секунд утримувати натиснутою цю кнопку, тоді шнек м'ясорубки почне обертатися у зворотний бік, і жила сама вийде. Не всі м'ясорубки володіють такою корисною функцією. Моделі, що володіють високою потужністю, в тореверсі просто не потребують, тому що жили для них не проблема.
Безпека
- Висота горловини на м'ясорубці повинна бути вище Ваших пальців вертикальному положенні. Вузька і висока горловина запобігає попадання пальців в зону наточених ножів і дає гарантію від травм кисті рук за будь-яких непередбачених обставин.
- Існує кнопка блокування голівки м'ясорубки, у вигляді спеціального фіксуючого гвинта, який розташований на бічній панелі. Тільки деякі моделі можуть похвалитися такою функцією. Так само сприяє додатковому закріпленню деталей, при цьому підвищуючи безпеку поводження з приладом.
- Так само може бути присутнім електронне блокування двигуна, яка відключає мотор при перезавантаженні або перегрів. Або присутній автоматичний переривник електричного кола.
- Теплоелемент може виконувати захисну функцію від перегріву мотора. Це в тому випадку, якщо перевищено межу допустимого значення. Двигун від шнека просто відключається.
- Блокування мотора при перевантаженні є найбільш звичним способом захисту мотора від перевантаження. У моделях, які використовують даний спосіб захисту, є втулка-запобіжник, яка розривається при підвищенні температури мотора або попаданні твердих частин.
- Автоматичний переривник ланцюга є відмінним способом захисту мотора в деяких моделях електричних м'ясорубок від перевантаження і перегріву. При звичайному процесі роботи, дві біметалеві пластини, які вбудовані всередині, знаходяться в замкнутому стані. А коли йде потужний потік електрики, то вони розмикаються. Після відключення пристрою переривник ланцюга автоматично приходить у вихідне положення і можна далі продовжувати роботу.
Насадки
Деякі моделі комплектуються великим набором насадок: для приготування пюре, соку, виготовлення ковбас.
Насадка «кеббе» є оригінальною насадкою, яка допоможе отримати порожнисті трубочки. У підсумку ви отримаєте «фаршировані сосиски».
Легко зможете приготувати домашню ковбасу. Вам доведеться тільки контролювати цей процес: всього то натуральну оболонку кріпите на насадку, а насадку на шнек.
Поширена опція-соковижималка для цитрусових фруктів.
Присутні терки, овочерізки, шинкування у вигляді циліндрів з отворами. Можна отримати стружку і пластинки різних розмірів, все залежить від форми обраних отворів. У швидкості шинкування м'ясорубку не поступиться жодному комбайну.
Існує насадка для печива, яка призначена для виготовлення різноманітних фігурних ковбасок з тіста.
Любите робити домашні макарони постарайтеся знайти прилад з насадкою для макаронних виробів. Зустріти її буде важко.
Є й формочки для котлет, які допоможуть приготувати котлетки однакової форми і величини.
Зберігання і зручність експлуатації
Складаний корпус значно зменшує габарити пристрою до мінімальних розмірів у невживаному стані. Якщо у вас невелика кухня, наявність даного корпусу спростить ситуацію.
Наявність поглиблення в корпусі приладу для зберігання мережевого шнура і насадок підвищують зручності використання. Ряд м'ясорубок має по два відділення: для зберігання мережевого шнура і насадок. Є моделі і з одним відділенням для зберігання або шнура, або насадок.
Вибирайте м'ясорубки з довгим електричним шнуром або намотувальним пристроєм. Змотувати барабан дозволить витягнути шнур на необхідну довжину. Намотувальний пристрій під корпусом і короткий шнур менш зручні у використанні. Потрібно буде постійно перевертати прилад, щоб укласти шнур, при його зберіганні під низом.
Значне зниження трудомісткості обслуговування забезпечить можливість обмивати деталі в посудомийній машині. Дивіться у паспорті приладу. За відсутності наявності дозволу виробником мити деталі м'ясорубки в посудомийній машині забороняється. В іншому випадку при порушенні правил поламані деталі скасовують гарантійні зобов'язання і купувати нові доведеться за свої гроші.
Шум
Шум, який створює працююча м'ясорубка, залежить від потужності пристрою. Шумність безпосередньо залежить від потужності. Середня величина шуму становить 70 дБ (децибел), а допустима для слуху - 80 дБ. М'ясорубка безперервно може працювати всього 10 хвилин, так що з шумом на лагідний період можна змиритися.