У гонитві за окропом: вибираємо електрочайник

З чого починається ранок? Часто - з киплячого на плиті чайника. Ми звикли пити чай і каву, коли нам хочеться підбадьоритися, або хоч трохи відволіктися від рутинної роботи, а то і надто тривалого відпочинку. На допомогу прийде електричний чайник - затишний, набагато швидше гріючий воду і дуже економічний.
Зміст
  • Матеріал
  • Нагрівальний елемент
  • Об'єм і потужність
  • Не шуміти!
  • Додаткові параметри
  • Терморегулятори
  • Захист «від дурнів»
  • Підсвічування
  • Фільтр від накипу
  • Платформа
  • Популярні моделі
  • Bosch TWK 8610
  • Philips HD 4677
  • Tefal KO 410 Тепловізійний
  • Redmond RK-M119
  • Scarlett IS-502
  • Binatone MEJ-3070
  • Supra KES-1733
  • Gorenje K 12 E
  • Polaris PWK 1503CA
  • Rolsen RK-1590C
  • Підсумки
Електрочайник ввійшов у наш побут на початку дев'яностих і відразу ж завоював величезну популярність. Спочатку - як предмет розкоші, до покупки якого треба прагнути з усіх сил, щоб не виглядати «відсталим від життя», кількома роками пізніше - як насправді необхідний помічник у будь-якому господарстві. Було потрібно почекати три хвилини, на худий кінець - п'ять, але воду він кип'ятив гідно і, найголовніше, його дно не стикається з відкритим вогнем або нагрівальним елементом. Та й розташовуватися такий електрочайник міг де завгодно: на столі, підлозі, підвіконні або тумбочці. Стало бути, нагар і бризки жиру з пательні більше не представляли проблеми для власника такого чайника.

І це ще не все! По-перше, стік закривався спеціальним фільтром, і накип не потрапляла в чашку, по-друге, чистити пластмасовий електрочайник зсередини набагато простіше, ніж звичайний, залізний, по-третє, через прозору вставку в стінці завжди можна було побачити, скільки води там ще залишилося. Єдиним недоліком був підвищений витрата електроенергії.

Сьогоднішні електричні чайники вимагають набагато менше дорогоцінних кіловат. Вони простіше і, в той же час, дизайн їх значно вишуканіше і різноманітніше. Давайте подивимося, що ж зараз пропонують нам виробники побутових приладів.

Здавалося б, купити чайник - така проста справа. Зазвичай покупець навіть не замислюється над тим, скільки різних функцій має цей предмет повсякденного побуту: «кип'ятить воду - і добре». Але крім основної функції, простий чайник може робити і багато іншого: нагрівати воду до певної температури, підтримувати заданий режим, мати звукове та світлове оповіщення, володіти багатоступінчастої захистом для забудькуватих і неуважних споживачів, і.т.д.

Матеріал

Перше, про що варто задуматися - матеріал, з якого виготовлений або весь корпус, або більша його частина. Основні матеріали, що застосовуються при виготовленні електрочайників - це метал, пластик і скло. У кожного є свої достоїнства і недоліки.

Найбільш популярними і недорогими чайниками є пластикові. Завдяки пластику їм можна надавати будь-яку форму - хоч змією зігнути. Однак виробники воліють традиційні циліндри з різними декоративними елементами. Безперечні плюси пластикового чайника - величезний вибір кольорів, вагу і термостійкий поверхню.

Мінуси пластикових чайників теж відносяться до матеріалу - так як він все-таки нагрівається, то нерідкі випадки неприємних запахів при нагріванні як від самого чайника, так і прокип'яченої води. Вгадати тут, на жаль, ніяк не можна, оскільки навіть в рамках однієї і тієї ж моделі можна наткнутися як на якісний зразок, так і на неприємно пахне. Не будемо забувати і про те, що і хімічна реакція пластику з гарячою водою теж нічого хорошого не обіцяє для вашого організму. Пластикові чайники випускають практично всі основні виробники, і ціна на них варіюється від 250 до 3000 рублів.

Схожий недолік є і у металевих чайників - це можливий слабкий запах і присмак металу. Але це зустрічається рідше, ніж у випадку з пластиковими «побратимами». Найпоширеніший мінус металевих чайників - сильно гріється поверхню, про яку легко обпектися. Тому часто застосовують комбіноване рішення - металевий чайник в пластиковій оболонці, що дає переваги обох матеріалів.

Металеві чайники коштують дорожче пластикових, важать більше, але виглядають ефектно і служать на порядок довше. Цінова «вилка» металевих чайників - від 500 до 7000 рублів, середня ціна - 2500 рублів. Випускають їх також практично всі основні виробники: Tefal, Rolsen, Daewoo, Scarlett, Polaris, Siemens, Philips та інші.

А ось електрочайники зі скляною колбою стали популярними порівняно недавно. Вони більш екологічні, ніж їх вищезгадані «колеги», виглядають дуже стильно, але підступ є і тут - скло зазвичай обрамляють тим же пластиком або металом. Звертайте на це увагу при покупці.

Подібних моделей на російському ринку поки небагато: це в основному вітчизняні бренди Rolsen, Scarlett, Bork, Vitek і Polaris. Середня ціна скляного чайника - від 1200 до 2500 рублів, окремі моделі можуть доходити в ціні і до 14 тисяч (наприклад, Bork K810).

Сама остання новинка - електрочайники з кераміки. З точки зору екологічності вони перевершують металеві та пластикові пристрої, але володіють і своїми недоліками: крихкістю (можна розбити), довгим нагріванням води, у них відсутні прозорі вставки, що не дозволяє оцінювати кількість води всередині, а також вони мають досить пристойною масою. Моделей на ринку небагато: керамічні чайники пропонують Rolsen, Vitek, ЕТТ і Tefal за ціною від 1200 до 3000 рублів.

Нагрівальний елемент

За типом нагрівального елемента чайники бувають двох видів: з відкритим і закритим елементом. Зовні перший являє собою прикріплену до стінки відкриту спіраль, дуже схожу на радянський кип'ятильник, другий ж виконаний у вигляді металевого диска, що покриває дно чайника

Відкритий нагрівальний елемент кріпиться до стінки чайника ближче до дна
Відкритий нагрівальний елемент кріпиться до стінки чайника ближче до дна

Найбільш зручний другий варіант, і причин тому декілька. По-перше, такий диск набагато зручніше чистити від накипу. По-друге, в нього можна наливати воду рівно на одну кружку або навіть менше - за рахунок відсутності виступаючих частин у нього немає такого обмеження в обсязі рідин, яке присутнє у відкритій спіралі. Але й недоліки закритого нагрівального елемента теж є - це підвищений рівень шуму всієї конструкції і більш висока ціна.

Чайники з відкритим нагрівальним елементом застосовуються в основному в самих бюджетних моделях. Вони дешеві у виробництві, але володіють багатьма недоліками, в числі яких суворо певний мінімальний рівень води (як правило, це 0,5 літра), оскільки спіраль кріпиться до стінки на деякій відстані від дна. Другий мінус - в принципі повільне нагрівання води через малу площу поверхні зіткнення води з металом.

Об'єм і потужність

Два даних параметра оцінювати насправді найпростіше. Обсягом побутові чайники бувають від 1.3 до 2 літрів (в середньому на 1,7 літра), а потужність у них варіюється від 1,3 до 3 кВт (в середньому - 2,2 кВт). Від потужності чайника залежить те, наскільки швидко скипить вода і наскільки швидко вилетять ваші пробки, якщо ви живете в старому будинку. В останньому випадку краще вибирати чайник найменшою потужності - нехай вода кипить не так швидко, але зате квартира залишиться ціла.

Що ж стосується обсягу, то цифра в 1,7 літра є практично універсальною - більше в домашніх умовах зазвичай і не потрібно. Винятком можна назвати лише портативні чайники на 0.6-1 л, але це зовсім окрема категорія і параметри вибору там інші.

Загалом, звертати особливу увагу на обсяг не варто.

Не шуміти!

Шум від чайника може бути дуже дратівливим. Ніяких помітних конструктивних особливостей, які скажуть, чи буде один чайник гучніше іншого, немає. І якщо вам насправді важливий цей параметр, то шукати, наскільки гучний той чи інший продукт, потрібно виключно за відгуками. Наприклад, про особливо гучні моделі пишуть мало не в кожному першому відкликання.

Найдорожчі моделі дійсно практично безшумні завдяки особливим конструкціям - але це, повторимо, вибір, який можна зробити тільки на підставі слів інших людей. Як відомо, практичний результат втілення поняття «безшумність» в тлумаченні виробника і користувача часто відрізняється кардинально.

Одне сказати можна точно: чим чайник потужніший, тим він може бути гучніше, особливо якщо це недорога пластикова або металева модель. З керамічними чайниками все з точністю до навпаки - вони, як свідчать очевидці, практично всі безшумні. Мабуть, є куди ховати зайві децибели.

Додаткові параметри

Крім чайників існують і так звані Термопоти: якийсь гібрид чайника з термосом. Він сам по собі дуже дорогий (у середньому його ціна варіюється від 3000 до 14 000), але при цьому забезпечує довго неостивающім воду. Чи варто воно того - вирішуйте самі.

Терморегулятори
Якщо ви вибрали варіант «не варто», тоді, можливо, є сенс придивитися до чайникам з терморегулятором. Тим більше, що таких останнім часом стає все більше і більше. Як зрозуміло з назви, такі чайники дозволяють не тільки кип'ятити воду, але і нагрівати до певної температури, і підтримувати ону на тій чи іншій позиції. Як правило, температура варіюється від +40 до +95 градусів, а окремі моделі, як і Термопоти, можуть підтримувати задану температуру досить тривалий час. Правда, підтримка ця відбувається за допомогою періодичного нагріву до потрібного значення - в той час як Термопоти зберігають його виключно завдяки своєму корпусу і новим технологіям.

Терморегулятори бувають ступінчасті і безступінчаті, оснащуються ними як пластикові, так і металеві чайники. Ступінчасті дозволяють нагріти воду до строго певної температури в цифрах, безступінчаті являють собою плавний регулятор з вказаними на шкалі цифрами.

Захист «від дурнів»
Саме так у просторіччі називаються різні захисні функції електрочайників, покликані вберегти дорогий електроприлад від провалів у пам'яті. Основних методів тут два: це захист від включення без води, яка є у всіх моделях середньої і високої цінової категорії, і правильне розташування вимикача.

І якщо з першим способом все зрозуміло і без пояснень, то на другий уваги практично ніколи не звертають. А між тим, є досить багато моделей чайників, чиї вимикачі знаходяться в настільки незручних місцях, що випадково їх зачепити не складе труднощів. Найпопулярніше і саме ж небезпечне в цьому плані місце - під ручкою. Якщо вимикач виконаний у вигляді довгої клавіші, а сам електрочайник не споряджений системою захисту від включення без води, це практично стовідсоткова гарантія того, що одного разу ви, не помітивши, залишите пристрій включеним і підете по своїх справах. Тоді доведеться купувати новий чайник, бо згоріла спіраль хоч і буде працювати, але смак воді додає при цьому жахливий.

Варто відзначити, що у всіх присутніх на російському ринку моделей керамічних чайників вимикач розташований під ручкою і виконаний у вигляді довгої клавіші. Тому при спілкуванні з ними треба бути максимально обережним.

Підсвічування
Даний елемент у більшості агрегатів несе в собі чисто декоративну функцію. Погодьтеся, красиво ж, коли вода світиться зачаровує блакитним неоновим кольором?

Але крім зовнішньої естетики, підсвічування може володіти і практичними функціями - наприклад, в деяких чайниках колір води залежить від її температури. Закип'ятили її - милуйтеся на підсвічування червоного кольору. Трохи подост вода - ось вже і жовтий колір замість червоного, а коли вода ледь тепла - включаються сині світлодіоди. Такий варіант зустрічається рідко, і, якщо ви хочете вибрати собі чайник з підсвічуванням, то подбайте, щоб вона могла бути відключена в період неактивності або по закінченню деякого терміну після відключення - іншими словами, щоб підсвічування не горіла постійно, дратуючи цим вас.

Це єдина практична користь від підсвічування, тобто вибирати за цим параметром потрібно насамперед виходячи з естетики.

Фільтр від накипу
Насправді, нічого особливого в них немає. По суті це просто мелкоячеистая сітка, що розташовується в носику чайника. Таким фільтром володіє більшість чайників, в характеристиках яких зазначено «захист від накипу». Рідко зустрічається другий фільтр, який очищає воду вже під час попадання її в чайник. Одним словом, краще потурбуватися цим моментом заздалегідь і користуватися доброю питною водою, а не тієї, яка під крана - водопровідна вода сильно забруднить нагрівальний елемент вже за 2-3 місяці.

Платформа
Підставка у чайників буває двох типів: кругова або бічна. Перша являє собою круглу платформу з контактом посередині, і чайник на неї може ставитися у будь-яке положення. Друга - це жорстко закріплений вертикально розташований контакт, і чайник надівається на неї як рукавичка на руку.

Практичної різниці між цими двома типами немає (за винятком того, що в першому випадку ви можете ставити чайник в будь-якому положенні на колі), отже, вибирати за цим параметром можна, виходячи виключно з естетичних і практичних переваг.

Якщо вам зручніше, коли чайник стоїть в одному місці і в одній позі цілодобово - беріть девайс з боковим контактом. Якщо вам все одно, то кругла платформа забезпечить більшу свободу дій.

Популярні моделі

Bosch TWK 8610
Строгий німецький пан, застебнутий на всі гудзики, елегантний і холодний на вигляд. Зате вміє відмінно кип'ятити воду, причому робить це з розумом: чотири температурні режими для заварки різних сортів чаю та розчинної кави. Функція підтримки температури води не дасть окропу охолонути занадто швидко, індикатор покаже рівень води, а знімний фільтр від накипу, зроблений з нержавіючої сталі, збереже ваш напій від неприємних несмачних пластівців. Кришка відкривається кнопкою, цоколь чайника повертається на 360 градусів. Щоб вода не розхлюпувалась, коли ви переносите чайник або наливаєте воду в чашку, в модель Bosch TWK 8610 вбудована засувка для блокування кришки. Матеріал корпусу - пластик зі вставками з нержавіючої сталі. Потужність 2,4 кВт, 1,5 літра обсяг.

Варто чайник Bosch TWK 8610 близько 2 300 рублів. Судячи з відгуків покупців, модель дуже хороша: корпус не нагрівається, запаху пластику немає або він зникає після одного-двох кипяченій, зручна ручка, звуковий сигнал включення-виключення приємного тону, подвійні стінки добре тримають тепло, кришка відкривається натисканням на центр. Правда, деякі говорять про незручному розташуванні віконця індикатора, але сходяться в думці, що це не суттєво.

Philips HD 4677
Красиві обтічні форми, ніжний бузковий колір у поєднанні зі шляхетним білим, ергономічна ручка, вбудована котушка для зберігання шнура - не чайник, а осередок зручності і турботи про покупців. У нього є дуже потрібна штука - індикатор води по чашках для економії води та електроенергії. Є підставка з поворотом на 360 градусів, кнопка підняття кришки і підсвічування кнопки включення-виключення. Індикатори рівня води розташовані по обидва боки корпуса. Подвійний фільтр від накипу робить чай і кава ще смачніше, а плоский нагрівальний елемент добре чиститься і дозволяє швидше кип'ятити воду. Корпус пластиковий. Потужність чайника 2,4 кВт, 1,7 літра обсяг.

Ціна цього красивого глечика приблизно 1300 рублів. Ті, хто вже купив такий чайник, стверджують, що немає ніякого запаху пластику, сигнал про закипання ненав'язливий, вода кип'ятиться швидко, а заливати її дуже зручно. Як завжди, і тут не обійшлося без недоліків: кілька людей попереджали, що кнопка може не вимикатися автоматом при знятті чайника з підставки.

Tefal KO 410 Тепловізійний
Якщо дивіться з боку, то нічого особливого не побачите: чайник як чайник, чорний ніби сажа, з сріблястою кришкою і синім індикатором рівня води. А поглянете на його ручку - моментально зрозумієте, що модель не так проста: саме там розташовані дисплей і панель управління. На екрані буде висвітлюватися температура води, а сама смуга поміняє колір у міру нагрівання. Можна вибрати будь-яку з п'яти установок температур, а якщо натиснути кнопку включення, встановивши режим 50-60-70-85 градусів, то чайник видасть функцію «зігрітися» і стане зберігати воду теплою протягом 30 хвилин. Tefal KO 410 Тепловізійний обертається на 360 градусів, на його кришці стоїть замок для блокування під час перенесення чайника. Корпус пластиковий. Потужність 2,4 кВт, 1,5 літра обсяг.


Заплатити за нього треба буде близько 2 000 рублів. Покупці в один голос заявляють, що чайник дуже голосно пищить і навіть радять заклеювати «пискавку» або від'єднувати від неї дроти. Зате Tefal KO 410 Тепловізійний швидко кип'ятить воду, запаху пластику немає або він пропадає після кип'ятіння з содою. І, зрозуміло, всім без винятку подобається підсвічування на ручці.

Redmond RK-M119
На вигляд він здається гордовитим, недоступним, як вершина Чогорі, і важким, ніби залізний термос на 10 літрів. Але насправді чайник дуже простий, досить легкий і дуже зручний у використанні. У Redmond RK-M119 немає індикатора рівня води і, відповідно, гумових і силіконових ущільнювачів; мінімум контакту з пластиком (тільки кришка) рятує воду від неприємного запаху. До слова, металевий корпус укладений у спеціальну адіабатних оболонку для заощадження тепла. Носик сконструйований так, що вода не розбризкується; сам чайник можна повертати на 360 градусів, в корпусі є відсік для шнура. Кнопка включення підсвічується синім, є функція захисту від википання. Потужність 2 кВт, 1,5 літра обсяг. Два варіанти кольору корпусу: чорний і білий.

Scarlett IS-502
Прозорий корпус з термостійкого скла SCHOTT, блискуча чорна підставка, сенсорне керування - а де ж провід з вилкою? Його немає. Тому що модель Scarlett IS-502 має бездротове харчування. А ще у неї є функції автоматичного відключення при закипання, відключення при недостатній кількості води і при знятті чайника з бази. Для різних сортів чаю можна вибрати температуру підігріву води від 60 до 100 градусів Цельсія, а також, при бажанні, включити режим «зігрітися». Чайник може обертатися на 360 градусів, кришка відкривається кнопкою, фільтр - знімний, індикатор рівня води з обох сторін корпусу. Потужність 2,2 кВт, 1,7 літра обсяг.

Напевно, за термостійкий посуд і бездротове харчування. Покупці кажуть, що пластик підставки легко подряпати, зате хвалять цю модель за те, що вода не пахне пластиком і її можна підігріти до бажаної температури. І так, підсвічування води біля Scarlett IS-502 немає.

Binatone MEJ-3070
Блакитний металік, шампань, сріблястий металік - звучить заманливо. Слова ніби з реклами автомобілів або ж мотоциклів. Але засоби пересування тут ні при чому: це кольори емалевого покриття нержавіючої сталі корпусів чайників моделі Binatone MEJ-3070. Шкала рівня води і кнопка включення підсвічуються синім, є знімний фільтр, захист від роботи без води, автоматичне відключення при закипання. Кришка теж не як у всіх: вона знімна - чайник легко мити, зручно набирати воду. Шнур змотується й укладається в підставку, чайник повертається на 360 градусів. Потужність 2,2 кВт, 1,7 літра обсяг, вага 1,5 кг.


 За відгуками власників, Binatone MEJ-3070 дуже легкий, вода з носика не капає, кришка щільно прилягає до горловини. Але може сильно нагріватися корпус (він все-таки металевий), вода закипає не надто швидко, а працює чайник досить шумно.

Supra KES-1733
Схоже, нині модно створювати колекції, випускаючи чайники однієї моделі в різних кольорах. Ось і компанія Supra вирішила не відставати від інших, придумала три кольори - червоний, білий, сріблястий - для чайника КЕС-1733. У нього металевий корпус, є фільтр від накипу, причому незнімний, індикатор рівня води, підсвічування кнопки включення / виключення, спеціальний відсік для мережевого шнура. Закрита спіраль швидко кип'ятить воду і чудово чиститься, відмінний дизайн чайника легко впишеться в будь-який, навіть самий сучасний, інтер'єр кухні. Потужність 2 кВт, 1,5 літра обсяг, вага 0,92 кг.

Коштує такий красунчик - скільки б ви думали? Близько 750 рублів. Ті, хто вже купив чайник Supra KES-1733, хвалять цікавий зовнішній вигляд моделі, відразу кидається в очі і прикрашає кухню, чистий воду, не пахне пластиком, зручну ручку і носик, з якого окріп не тече повз чашки, то і справа повторюють, що з таким легким чайником справляється навіть школяр. Але всі в один голос твердять, що обсяг міг би бути і більше, хочуть таку ж модель на 2 літри. Або на 3. Але за ті ж гроші.

Gorenje K 12 E
Матовий сірий метал корпусу з нержавіючої сталі, ергономічна пластикова ручка, елегантні вигини форм, акуратний носик, витончена кришка - це і є чайник Gorenje K 12 E, красивий і дуже стильний. Знімний фільтр не дасть накипу пробратися у ваш чашку, індикатор покаже рівень води, режим відключення при википанні не дозволить приладу перегоріти. Коли вода скипить або ви знімете чайник з підставки - Gorenje K 12 E автоматично відключиться. Корпус обертається на 360 градусів, закрита спіраль відмінно гріє і добре чиститься. Потужність 2,2 кВт, 1,2 літра об'єм - саме те для сім'ї з двох чоловік або одного холостяка-чаеголіка.


Покупці задоволені, кажуть, що Gorenje K 12 E справляє враження добротно зробленої речі, так, власне, такою і є. Також відзначають, що час кип'ятіння повного чайника всього 4 хвилини, що важливо, коли поспішаєш на роботу або навчання. Але нарікають, що малий діаметр ручки: рука не пролазить. І воду наливати не дуже зручно, тому що кришка відкидається не більше ніж на 80 градусів.

Polaris PWK 1503CA
Він шикарний, в нього можна закохатися з першого погляду і надовго забути, що на світі існують інші чайники. Матова срібляста поверхня, красивий продуманий візерунок з квітів і стебел трави. Двошарові металеві стінки надійно оберігають від опіків, кришка піднімається не ривком, а плавно, тому що зроблена за запатентованою технологією мікроліфт - краплі окропу тепер не небезпечні. Polaris PWK 1503CA відразу відключається, коли вода закипає, і не працює, якщо ви забули його наповнити. Багаторазовий фільтр з нержавіючої сталі затримає всі пластівці накипу, шнур зберігається в спеціальному відсіку, корпус обертається на 360 градусів, а функція захисту від перегріву не дасть чайнику перетворитися на непотріб. Кнопка включення підсвічується, а на кришці є замок-блокування для захисту рук від киплячої води. Потужність 2,8 кВт, 1,5 літра обсяг, вага 1,15 кг.

Все, що купили Polaris PWK 1503CA, дуже хвалять його і власний вибір, кажуть, що хороший, придатний прилад. Вода в ньому закипає швидко і довго не остигає. Єдиним недоліком вважають «танець» чайника при нагріванні, але охоче миряться з ним за незвичайного стильного зовнішнього вигляду, що додає кухні особливий шарм.

Rolsen RK-1590C
Ось ми і дісталися до цікавої новинки - керамічного чайника. Заповітні слова «екологічно чисті матеріали» змушують серця покупців битися сильніше, а самих майбутніх власників - відчувати, що їм обов'язково потрібно придбати таку корисну річ. Перед вами колекція чайників Rolsen RK-1590C: матовий білий фон і три малюнка на вибір. Один з них, за словами виробника, істинна «перлина» - зображення квітучої гілки з ефектом «хамелеон», що міняє колір у міру нагрівання води.

Спочатку квітка синій, а листя - рівномірно золоті, як тільки чайник закипає, квітка стає малиновим, а листочки - зеленими з золотими прожилками. Звичайно ж, у чайника є індикатор роботи, причому з підсвічуванням, закрита спіраль для кращого нагріву та чистки, можливість повороту на 360 градусів, автовідключення при закипанні, відсік для зберігання шнура і шкала рівня води. Потужність 1,8 кВт, 1,5 літра обсяг.

Ціна цієї дивини всього лише близько 1500 рублів. Покупці хвалять, незадоволених практично немає. Чайник Rolsen RK-1590C дуже розумно сконструйований: при закипання корпус гарячий, але ручка холодною, а пимпочка, за яку притримують кришку - тепла. Але всі говорять, що не можна наливати воду вище максимуму, інакше на столі буде потоп з окропу. Також відзначають, що немає відмітки замку на кришці; якщо її випадково повернути до того, як вона закриється, то не видно, в якому становищі перебувають штирі запору.

Підсумки

Як ми бачимо, навіть у такого постійного гостя на кухні, як чайник, досить багато параметрів, за якими їх потрібно вибирати.

Зауважимо, ми свідомо не вказували такий фактор вибору, як бренд. Перш за все, це було зроблено тому, що, як відомо, «все робиться в Китаї», і часом навіть вітчизняний бренд Scarlett виявиться кращим дорогого «німецького» Bosch, який збирається, може бути, в тій же провінції. І, наприклад, не помічено присутності дорогих брендів у сегменті скляних чайників, а в керамічних з відомих і дорогих є хіба що Tefal.

Крім того, слід з обережністю ставитися до монобрендів популярних торгових мереж на зразок Trony, Elenberg або Tehno - вони дуже недорого коштують, але нарікань на якість у них безліч, так як, по суті, вони виробляються безвісними китайськими заводами за мінімальну відпускну ціну.

Тому, вибираючи собі чайник за параметрами, слід визначитися, насамперед, з тим, що важливіше персонально для вас. Наявність терморегулятора, функції підтримки температури, підсвічування - або ж головне, щоб чайник був керамічним і взагалі красивим? Чи має значення рівень шуму, видаваний чайником, або вам важливіше те, щоб вода не мала запаху і присмаку пластмаси?

Окремим рядком стоять чайники, що нагріваються на газовій плиті. Ми також навмисно не включили їх в огляд, тому що оглядати тут, загалом-то, нічого. Вони металеві і зі свистком: цим опис подібних раритетних агрегатів, загалом-то, вичерпується. Звичайно, є імітатори подібних чайників в сегменті металевих пристроїв, але це всього лише один з підвидів, які легко знайти у продажу тим, хто ностальгує за радянськими часами.

Підсумувавши, хочеться лише додати, що вибирати чайники варто насамперед у системах пошуку товарів зразок price.ru і за відгуками користувачів) - у звичайних, «оффлайнових», магазинах ціна може бути помітно вище.