Який кухонний комбайн вибрати?

Який кухонний комбайн вибрати? Чи любите Ви готувати ? Далеко не завжди можна почути позитивну відповідь на це питання. І дійсно , для приготування навіть найпростіших страв часто доводиться виконувати велику кількість підготовчих операцій - чистити , різати , натирати , а адже все це забирає не тільки сили , а й час, який можна провести більш приємним чином .

А якщо мова йде не про приготування легкої вечері на швидку руку , а про готуванні великого обсягу найрізноманітніших страв ? Тут вже впору схопитися за голову і змиритися з необхідністю проведення половини дня за захоплюючим процесом підготовки різноманітних компонентів Ваших майбутніх кулінарних шедеврів.
А якщо справа ускладнюється катастрофічною нестачею часу - гості на порозі , а з готових страв в наявності присутній тільки хліб - без вірного і надійного помічника не обійтися ніяк.

Ви, напевно , вже здогадалися , що мова йде не про екстрене зборах всіх присутніх домочадців за обробними дошками , а про використання дуже ефективного пристрою здатного проробляти величезний спектр робіт буквально в блискавичні строки - кухонного комбайна.

Що ж саме він вміє робити , які різновиди бувають , які основні параметри і чим взагалі потрібно керуватися при виборі ?

Будь кухонний комбайн складається з таких основних частин:

  • моторного блоку
  • робочої чаші
  • насадок
  • Основними характеристиками кухонних комбайнів є:
  • потужність
  • Кількість швидкостей та наявність імпульсного режиму
  • Ємність робочої чаші
  • Наявність блендера і його обсяг
  • Наявність універсальної ( центрифужной ) соковижималки
  • Наявність преса для цитрусових
  • Наявність шнековою м'ясорубки
  • наявність млинки
  • Матеріал корпусу і робочих ємностей
  • Захист двигуна від перевантаження
  • Загальну функціональність пристрою забезпечують присутні в комплекті насадки:
  • універсальний ніж
  • Диск для нарізки скибочками
  • Диск для шіновкі
  • Диск- терка
  • Диск для картоплі фрі-
  • емульсійна насадка
  • Насадка для збивання
  • Насадка для замісу тіста
  • наявність лопатки
  • Наявність пристосування для зберігання насадок

Моторний блок являє собою сукупність двигуна і приводу, що передає тягове зусилля до встановленої в робочій чаші насадці . У разі наявності в пристрої насадки - блендера - конструкція доповнюється другим приводом , призначеним для забезпечення його одночасної або окремої роботи .

Запорукою ефективної роботи комбайна є достатня потужність двигуна. Залежно від обсягу встановлених робочих чаш , виробники підбирають оптимальну його потужність. Загальноприйнятим вважається таке співвідношення : 300 Вт - 1,5 л , 400 Вт - 2 л , 700 Вт - 3 л , проте , при виборі з моделей з рівними обсягами чаш , перевага слід віддати тій , показник потужності якої буде найвищим . Велика потужність двигуна забезпечує більш високу швидкість перероблення , а також дозволяє справлятися з більш твердими і важкими в обробці продуктами ( наприклад , подрібнення жилавого м'яса при наявності вузла шнековою м'ясорубки ) .

Можливість регулювання швидкості обертання , найчастіше реалізується за допомогою вибору між двома- трьома попередньо встановленими значеннями , а також спеціальним « імпульсним » режимом , вибір якого призводить до обертання робочих ножів або дисків на максимальній швидкості. Імпульсний режим використовується переважно в кінці приготування для досягнення найкращого ефекту при виробництві пюре і подібних страв , а також для рівномірного і швидкого подрібнення твердих продуктів ( льоду , горіхів та ін.)

Для забезпечення безпеки кухонні комбайни часто оснащуються системами захисту від перевантаження , вимикає електродвигун пристрою в разі блокування робочих ножів , наприклад при попаданні кістки під час подрібнення м'яса.

Робоча чаша являє собою ємність зі скла , прозорого або непрозорого пластику, більш дорогі пристрої професійної спрямованості оснащені чашею з нержавіючої сталі.

Пластиковими чашами обладнується переважна більшість моделей кухонних комбайнів , вони є найбільш дешевими у виробництві і витримують великі навантаження. Чаші з нержавіючої сталі вважаються найміцнішими і зносостійкими , однак, і більш дорогими. При обмеженому бюджеті , а також , у разі якщо Вам необхідна комбайн задля професійного використання - стандартні моделі з пластиковими або , значно рідше , скляними чашами підійдуть Вам якнайкраще.

Загальний обсяг чаш коливається в межах від 1 до 3 літрів , проте при необхідності можна підібрати і більш ємкі моделі , аж до 6 літрів. При цьому слід пам'ятати , що ефективно подрібнювати продукти можна тільки в тому випадку , коли ножі повністю ними покриті , отже , об'єм чаші повинен приблизно відповідати обсягам використовуваних Вами продуктів.

Залежно від завдання , яке необхідно виконати в даний момент в чашу встановлюється відповідна насадка.

Універсальний ніж - це ніж , що з двох лопатей з загнутими лезами , виконаними з високоякісної нержавіючої сталі. З його допомогою виконується операція подрібнення найрізноманітніших продуктів .

Зазначимо , що з його допомогою можна приготувати відмінний рубаний фарш різного ступеня подрібнення , аж до пастоподібної , однак для його приготування таким способом необхідно використовувати тільки високоякісне м'ясо без жилок , плівок і жиру. В іншому випадку необхідно використовувати вузол шнековою м'ясорубки або отдельностоящую м'ясорубку.

Універсальний ніж дуже гострий і для підвищення безпеки експлуатації комплектується чохлом , що прикриває леза.

Диск- терка - насадка , що представляє собою диск з загостреними отворами особливої ​​форми , встановлюваний у верхню частину робочої чаші і перетирали подаються через спеціальний отвір продукти , які падають на дно чаші. У комплект комбайна може входити кілька таких дисків з різними розмірами отворів для забезпечення різного ступеня перетирання .

Диск для нарізки скибочками - функція нарізки забезпечується наявністю на диску вузького поздовжнього розрізу , від висоти якого залежить товщина скибочок . Виробники комбайнів такі диски можуть виконувати двосторонніми ( на одній стороні поздовжній розріз однієї висоти , при перевороті , на протилежному боці - іншої висоти ) , комплектувати свої пристрої кількома дисками для нарізки або одним , але з регульованою висотою леза.

Диск для шинкування призначений для нарізування соломкою овочів або фруктів. Насадка являє собою диск з невеликими отворами. Для отримання соломки різної величини можуть бути двосторонніми або міститися в комплекті поставки в декількох варіаціях.

Диск для картоплі фрі використовується при підготовці картоплі для приготування цієї страви і забезпечує його нарізку довгими , однаковими по товщині брусочками.

Емульсійна насадка необхідна для приготування кремів , соусів та інших густих однорідних сумішей - емульсій . Виконується із пластику і являє собою хвилястий диск або плоску тарілку з рифленими напрямними.

Насадка для збивання або ж віночок (одинарний або подвійний) , встановлюється на центральний стрижень робочої чаші і використовується при необхідності збивання яєць і вершків , приготування рідкого тіста і майонезів , а також для змішування соусів та інших легких в переробці продуктів. Переважніше використання віночків виконаних із сталі, а не з пластику .

Перевагою виконання цих операцій на комбайні , а не за допомогою міксера , є наявність закриває робочу чашу кришки , що дозволяє не хвилюватися про прибирання кухні , забрудненою розлетілися бризками .

Насадка для тіста . Дуже зручна і буде корисною , у випадку якщо Ви любите піч , або робите це хоча б час від часу. Насадка за формою подібна з універсальним ножем , але виконана з пластика , також може мати форму вигнутого гака і виготовлятися при цьому з металу. При їх використанні тісто перемішується особливим чином - « відвалюється » від стінок чаші до центру, завдяки чому заміс відбувається однорідний заміс високої якості.

Як видно насадок в комплекті кухонного комбайна може бути вельми значне число і для зручного їх зберігання і використання бажано наявність спеціального пристосування або ж передбаченої у пристрої спеціальної камери для цих цілей.

При роботі будь насадки категорично забороняється заштовхувати переробляються продукти рукою , що загрожує отриманням серйозної травми. Для цієї мети призначені спеціальні пристосування - штовхачі , використання яких забезпечує абсолютну безпеку і високий комфорт роботи .

Дуже практичним є наявність підключається до пристрою блендера , що представляє собою прозорий глечик з розташованими в днищі вигнутими ножами і призначеного для змішування будь-яких рідин - коктейлів , дитячого харчування , овочевих і фруктових пюре , рідкого тіста і пр.

Найбільш поширеними є Блендерна насадки об'ємом 1,5-1,7 л , проте , залежно від потреби , можна вибрати моделі як з великим ( до 2,2 л) , так і з меншим ( 0,5-1,25 л) значенням цього показника.

На відміну від робочих чаш , для ефективної роботи яких необхідне забезпечення якомога більш повного завантаження , глечики блендерів успішно виконують свої функції навіть за умови малої кількості змішуються продуктів.

Пристрої з відсутнім вузлом блендера , малою кількістю насадок і об'ємом чаші не перевищує одного літра називають подрібнювачами .

За допомогою цитрусового преса , що представляє собою ребристу насадку , шляхом сильного притиснення до неї половинки фрукта отримують свіжовіджатий сік, що стікає в чашу .

Вузол універсальної ( центрифужной ) соковижималки призначено віджимання соку з найрізноманітніших фруктів , ягід і овочів і ідеально підходить для епізодичних випадків приготування невеликих обсягів соку.

Якщо Ви займаєтесь заготівлі великих обсягів , переважніше буде використовувати отдельностоящую соковижималку на увазі більш високої частки готового продукту на виході і відповідно меншої кількості відходів.

Для порівняння: вузол універсальної соковижималки кухонного комбайна забезпечує не більше 50 % соку на виході , в той час як використання соковижималки може принести до 85 %.

Як вже згадувалося м'ясний фарш можна приготувати і без вузла м'ясорубки , використовуючи для цих цілей універсальний ніж , однак якщо передбачається часта переробка м'яса , в т.ч. і не тільки вищого гатунку , зайвою вона не опиниться .

На відміну від соковижималки , вузол м'ясорубки кухонного комбайна за швидкістю та ефективності роботи ні чим не відрізняється від звичайних шнекових м'ясорубок. Додатково як до тієї, так і до іншої можна придбати значну кількість додаткових перфораційних решіток , ножів і різноманітних насадок , що значно розширюють функціональні можливості.

Деякі моделі комбайнів комплектуються млинки - невеликими ємностями з дволопатеве ножем на дні , спеціально призначеними для перемелювання круп , горіхів, зелені , спецій і прянощів.

При виборі найбільш відповідної моделі кухонного комбайна слід в першу чергу виходити з підтримки пристроєм найпотрібніших і необхідних функцій , найбільш часто виконуваних на Вашій кухні.

Якщо у Вас вже є стаціонарний або занурювальний блендер , можна підібрати кухонний комбайн без нього , якщо є соковижималка - логічно буде придбати комбайн з підтримкою іншого , ще не автоматизованої функцією , наприклад м'ясорубкою , якщо такої на Вашій кухні ще немає.

Навіть якщо Ви дотримуєтеся вкрай консервативних поглядів і не визнаєте «непотрібних» приладів , без яких чудово обходилися раніше , кухонний комбайн змусить Вас перенести його до списку винятків.