Як вибрати пароварку ?

Як вибрати пароварку ? Прогрес , як відомо , не стоїть на місці. Розвиваються технології впроваджуються в виробництва , розробляються і випускаються все нові і нові моделі з поліпшеними характеристиками , а часом не просто нові моделі , а нові види пристроїв.
Останнім часом це стало особливо помітно , причому абсолютно у всіх сегментах побутової техніки та електроніки .
Не стала винятком і техніка для кухні. У відносно недавньому минулому все було значно простіше: плита , холодильник , міксер. Для багатьох людей « старого гарту » і просто для людей не досвідчених в кулінарних тонкощах такий набір і зараз здається практично вичерпним .
Сміємо запевнити всіх, хто сумнівався , що це не так , причому , більш категорично - зовсім не так !

Нові пристрої дають нові можливості своїм користувачам , полегшують побут і звільняють час , постійна нестача якого сьогодні стала практично нормою для багатьох наших співгромадян.
Боязнь придбання непотрібної речі утримує від покупки , а в багатьох випадках узагалі відштовхує людину від вивчення того, чим власне користуються інші люди в побуті.
Відлякує також дійсно велика кількість видів нової техніки - Термопоти , фритюрниці , аерогрилі , блендери й комбайни , мультиварки і йогуртниці - як тут не заплутатися ?
Але не варто себе накручувати . Насправді все дуже просто!
Будь-який з перелічених видів техніки виконує певну функцію саме тим способом , який обумовлений принципом його роботи.
Зрозуміти , чи необхідний Вам конкретний вид техніки досить просто - достатньо відповісти на питання « ? Чим він може бути корисний саме мені і , що конкретно буду робити я з його допомогою»
Одним із сучасних кухонних пристроїв частота застосування якого в побуті дуже висока , є пароварка . З великою часткою впевненості можна сказати , що вона не стане предметом , використання якого полягатиме в прикрасі кухонної полиці або вічної стоянки в шафі.
Що являють собою пароварки і чому ж вони стають все більш популярними у величезного числа господинь ?
Пароварки - це пристрої реалізує функцію приготування продуктів за допомогою впливу пари.
Технічно пароварка влаштована дуже просто . У основі пристрою знаходиться ємність для води з встановленим нагрівальним елементом . Вода , швидко нагріваючись , перетворюється на пару, яка піднімається вгору , проходячи крізь спеціальні отвори в днищах встановлених зверху ємностей для приготування продуктів. Утворений конденсат і соки , що виділяються продуктами , стікають в спеціальний піддон , встановлений між ємністю для води і робочими ємностями .

Головними перевагами пароварки є:

  • Приготування їжі здійснюється самим корисним для здоров'я способом - впливом пари , що дозволяє зберегти набагато більше корисних речовин , у тому числі вітамінів і мікроелементів , які при традиційних способах приготування - варінні , а тим більше смаженні , руйнуються , тим самим значно знижуючи біологічну цінність продукту . Ніякого додаткового рослинного або тваринного жиру застосовувати не потрібно . Приготована таким чином їжа є найбільш придатною для дитячого харчування , дієтичного харчування під час загострень з боку шлунково - кишкового тракту , а також для всіх , хто веде здоровий спосіб життя і прагнути споживати не тільки смачну , але і корисну їжу.
  • Час приготування помітно скорочується. Також слід зауважити , що залежно від кількості робочих ємностей , які встановлюються один на одного , можна одночасно готувати від одного до трьох страв без шкоди для їх смакових і поживних властивостей .
  • Немає необхідності в постійному контролі процесу приготування - нічого не пригорить , що не втече і перевертати також нічого не потрібно , можна наповнити ємність для води , укласти продукти і спокійно займатися своїми справами.
  • При виборі конкретної моделі слід керуватися основними параметрами пароварки :
  • потужністю
  • типом управління
  • Кількістю робочих ємностей , їх обсягом і формою
  • Кількістю піддонів для конденсату і бульйону
  • Наявністю додаткової чаші для приготування круп
  • Можливістю доливання води в процесі роботи і наявністю індикатора її рівня
  • Наявністю автоматичного відключення при израсходовании води
  • А також наявністю необхідних для Вас додаткових можливостей:
  • Присутністю дисплея і електронного управління
  • відстрочкою старту
  • Наявністю автоматичні програм приготування
  • Функцією підтримки температури після закінчення приготування
  • Потужність пароварки безпосередньо залежить від кількості «поверхів» , передбачених у її конструкції . Чим їх більше , тим більша потужність буде необхідна для прогріву продуктів.


Потужність пароварок коливається в діапазоні від 450 до 2000 Вт Найбільш поширеним значенням є показник в 900 Вт , чого в переважній кількості випадків цілком достатньо для прогріву продуктів знаходяться на трьох рівнях приготування.

За типом управління пароварки діляться на дві великі групи - з механічним керуванням і електронним .

У моделях з механічним управлінням встановлено механічний таймер , що представляє собою регулятор з нанесеними відмітками часу в хвилинах . Користуватися пароваркою з механічним управлінням дуже легко - залили воду , поклали продукти , повернули регулятор на потрібний час , все.

Моделі з електронним управлінням не можуть похвалитися такою простотою управління , зате володіють рядом додаткових функцій , серед яких обов'язково прісутствовует цифровий дисплей . Безпосередніми органами управління служитимуть кнопки або сенсори .

Залежно від моделі можуть бути присутні всі або деякі додаткові можливості , зазначені вище.

Скажімо , що відстрочення старту може знадобитися у разі якщо Вам необхідно буде приготувати страву на певний час у свою відсутність . Для цього необхідно буде залити воду , укласти продукти і виставити час початку процесу приготування. До Вашої поверненню все буде готово , а якщо поряд з цією присутня функція підтримки температури , пароварка збереже готові страви гарячими , продовжуючи працювати на малій потужності , навіть якщо Ви встигнете .

Також в моделях з електронним типом управління можуть бути присутніми автоматичні програми приготування. Вказавши тип продукту і його масу , пароварка сама розрахує оптимальний час приготування.

Наступною основною характеристикою пароварок є кількість робочих ємностей , або як їх ще називають , парових корзин . Найбільш поширеними є пристрої з трьома кошиками , однак часто зустрічаються моделі і з двома , рідше - з одного кошиком .

Наявність більшої кількості кошиків дає можливість готувати одночасно більше страв , заощаджуючи час і енергію. Якщо у Вас велика сім'я - триярусна пароварка буде оптимальним варіантом .

Важливим чинником , крім кількості , є обсяг чаш . Типовими є значення в проміжку 2,5-3,5 л . Рекомендація тут ті ж - чим більше сім'я , тим більші обсяги пиши потрібно готувати , тим більше буде корисний більший обсяг .

Говорячи про обсяги , слід сказати , що виробники у своїх моделях можуть передбачати чаші однаковою ємності , а можуть різною! В останньому випадку чаші зручно буде складати для зберігання одна в одну , значно заощаджуючи місце , але тим самим буде загублена частина загального корисного об'єму і, відповідно , кількості їжі, що готується .

Справедливості заради , зауважимо , що деякі виробники у своїх нових модельних рядах , об'єднали без шкоди як однаковий обсяг кошиків , так і можливість їх компактного складання один в одного для зберігання. На наш погляд це найбільш практичний варіант , адже не кожен може похвалитися кухнею великих розмірів .

У переважній більшості випадків в якості матеріалу як корпусів в цілому , так і парових корзин , використовують пластик , однак , при бажанні , можна підібрати моделі, виконані з нержавіючої сталі. Зауважимо , що крім естетичних переваг , більш дорогий варіант пароварки зі сталі , ніяких переваг не має.

За формою корзини можуть виконуватися круглими , або , значно частіше , овальними , що при рівних обсягах дає перевагу в раціональному їх використанні.

Бажано також , що б кошика не були суцільнолитими , а мали знімні днища -решітки , що дозволяє не тільки більш зручно їх мити , а що більш важливо , готувати продукти , що перевищують можливості розміщення самою ємною кошика.

Наприклад , Ви хочете приготувати в пароварці курку цілком , але вона не поміщається навіть в найбільшу ємність. Не біда ! Знявши з другої ємності днище -решітку , Ви з легкістю впораєтеся з поставленим завданням.

На днище парових корзин можуть бути спеціально передбачені поглиблення для варіння яєць , при використанні яких , яйця , на відміну від традиційного методу варіння , що не тріснуть .

Наступною особливістю є кількість конструктивно передбачених піддонів для збору конденсату. Найбільшого поширення отримала схема з одним піддоном , встановлюваним між ємністю для води і нижньої парової кошиком .

Така схема має як недоліки , так і переваги . Недолік полягає в тому , що соки , що виділяються продуктами на різних рівнях , змішуються внизу в одному піддоні . Наприклад , м'ясний бульйон може змішатися з соками овочів , що може не припасти до смаку деяким людям .

Перевага , до речі , полягає в тому ж - багатьом навпаки подобається поєднання в утворився бульйоні смаку декількох компонентів.

У випадку якщо Вам це не до смаку , можна порекомендувати пароварки ні з загальним , а з індивідуальними піддонами для конденсату для кожної парової корзини . Таких моделей не дуже багато і всі належать до вищого цінового діапазону . Зауважимо , що при необхідності змішування бульйону зайві піддони можна зняти.

Дуже часто пароварки комплектуються додатковою ємністю для приготування круп. Дуже часто її називають « ємністю для приготування рису » , що в принципі не правильно , адже з таким же успіхом в ній можна приготувати гарнір з будь-якої іншої крупи , і навіть суп.

Пояснюється це просто : на відміну від парових корзин , ємність для приготування круп не має отворів в днищі , а вміщена в неї крупа заливається водою. Далі ємність встановлюється в одну з парових корзин і відбувається процес приготування шляхом передачі тепла пари воді.

Гарнір з круп приготований таким чином виходить розсипчастим , смачним і дуже корисним.

Передбачена конструкцією можливість доливання води під час приготування , без необхідності відключення пристрою від мережі і зняття встановлених парових корзин , є надзвичайно корисною , можна сказати необхідною. Для контролю залишку води повинен бути передбачений спеціальний індикатор , найчастіше реалізований у вигляді позначок нанесених на ємність для води.

Ще більш необхідною можна назвати функцію автоматичного відключення пристрою , у разі закінчення води в резервуарі. При виборі пароварки обов'язково уточніть її наявність , адже від цього залежить безпека її експлуатації!

Для повноти картини слід згадати про присутність на ринку моделей пароварок з так званим Акватаймер . У таких пристроях нагрівальний елемент працює доти , поки в резервуарі є вода ( немає механічного таймера ) . Повний витрата води є моментом закінчення приготування і, відповідно , для завдання певного часу приготування в резервуар необхідно налити води по відповідну відмітку , градуированную у хвилинах .

Звичайно , такий спосіб управління має право на існування і знаходить своїх користувачів , але на наш погляд зручності в експлуатації така схема не додає.

Мабуть, це все характеристики необхідні для виваженого вибору надійного помічника , яким може стати на Вашій кухні електрична настільна пароварка .

Звичайно ж вона не в змозі замінити собою варильну поверхню або духовку , але те , що використовувати її Ви будете дуже часто - не викликає жодних сумнівів , особливо якщо у Вашій родині є маленькі діти.

Вдалого Вам вибору!