Як вибрати кавомолку

Навіщо потрібна в господарстві така побутова техніка, як кавомолка? Чому обов'язково потрібно молоти каву вдома, а не просто купити в магазині, в розфасованих вакуумних пакетах, перемелений на професійних промислових подрібнювачах.

Звучить переконливо, але якщо замислитися, саме кавомолки відкривають своїм користувачам ті безсумнівні переваги, які ніколи не забезпечить кавового гурману мелену каву з магазину. Головний плюс - з моменту помелу на домашній кавомолці, до моменту вживання проходить мінімальний час. Втрати аромату і смаку при цьому не відбувається.

Мелена кава з магазину, хоч і зберігається у вакуумній упаковці, але тільки до того моменту, поки пачка НЕ ​​буде розкрита (при цьому ви не в силах визначити, скільки часу пройшло з моменту перемелювання до моменту розфасовки). Але навіть якщо ви збираєтеся зберігати порошок в герметичній посуді, хімічно активний кисень з повітря нейтралізує неповторний аромат безповоротно. Не рятує від окислення кави і його зберігання в холодильнику. Ну а якщо Ви пред'являєте особливі вимоги до якості помелу, то цей завжди можна вирішити шляхом вибору підходящої за параметрами моделі. Типи кавомолк
Rotex RCG06 синій
Всі представлені сьогодні на ринку кавомолки можна розділити на два класи: кавомолки з подрібнювачами ножового типу (т.з. "ротаційний ніж".) І кавомолки з жорнами. Найпростішу конструкцію мають ножові моделі (див. прим. Кофемолка MPM XB 9103 Rotex RCG06 або синій), в яких кавові зерна дробить, одночасно перемішуючи обертається з великою швидкістю гострий сталевий ніж. Тонкість помелу в даному випадку визначається часом роботи кавомолки. Головний недолік такої моделі - нерівномірність помелу, оскільки існує різниця в розмірах кавових зерен.

Це не надто принципово, якщо ви збираєтеся готувати каву по-турецьки, в турці або шляхом заварювання в чашку. А от для еспресо-кавоварки або кавоварки гейзерного типу такий порошок не дуже підходить. Для цих типів кавоварна машин буде потрібно порошок грубого помелу з частинками, в ідеалі, однакового розміру. Саме такий помел може забезпечити кавомолка з жорнами, що гарантує більш-менш рівномірний і регульований за величиною гранул помел. Моделі з жорнами технічно досконаліше і дорожче.

При виборі кавомолки ножового типу зверніть увагу на такий параметр, як захист електрощіток від попадання розмолотого в дрібний пил порошку кави або цукрової пудри. Саме вони в незахищених моделях часто стають причиною виходу з ладу електромотора. Краще все-таки, для помелу цукру в цукрову пудру використовувати спеціально пристосовану для цього функцію блендера.

Враховуючи, що в більшості моделей цього типу можливість регулювання такого істотного параметра, як тонкість помелу, відсутній (за винятком деяких моделей на нашій вітрині -. См Scarlett SC-4010), в цьому відношенні будь-який вибір можна вважати вдалим.

Ідеальним вибором, звичайно, виявиться професійна кавоварка з вбудованою кавомолки зернового типу, яка дозволить розкрити смакову гаму і аромат чудового напою в повній мірі. Природно, професійна модель на кухні - надбання обраних.

Про корисні функціях кавниць

Scarlett SC-4010
Регулювання ступеня помелу. Як ви вже, напевно, здогадалися, така регулювання передбачається тільки в моделях з жорнами. Необхідна ступінь помелу забезпечується не певною тривалістю роботи пристрою, а становищем регулятора.

Місткість. Чим більше місткість, тим більше порошку ви зможете намолоти з кави за один робочий цикл. Є моделі, в яких можна розмелювати не всі засипане вміст, а певну його частину. У деяких моделях розмір відсіку, куди засипаються зерна досягає 250 гр. Кавомолка "дозує" і перемелює необхідне на порцію кількість порошку в автоматичному режимі.

Потужність кавомолки - не найвідповідальніший параметр пристрою. Оптимальною для побутових умов вважається потужність порядку 180 Вт. Але навіть потужність в 100 Вт дозволить кавомолці прекрасно справлятися зі своїми функціями (збільшуються тільки тимчасові витрати). Більше того, занадто велика потужність кавомолці протипоказана, оскільки на високих швидкостях обертання ножів кавовий порошок розігрівається занадто інтенсивно і починає обвуглюватися.

Зручність намотування шнура. Спеціальний відсік для шнура в корпусі кавомолки істотно полегшить процес зберігання. Якщо кавомолці відведено на кухні спеціальне місце, скажімо, в шафці, то вона просто зобов'язана залишатися компактною і мати можливість ховання шнура.