Вибір та використання йогуртниці.

Вибір та використання йогуртниці. Багато хто напевно вже чули про появу спеціальних пристроїв для виробництва в домашніх умовах кисломолочних продуктів - йогуртниць , але не багато хто розуміє , навіщо такий пристрій потрібно купувати , якщо полиці магазинів і так ломляться від величезної кількості вже готових йогуртів ?

Відповідь на це питання досить простий. Виробники кисломолочної продукції намагаються всіляко урізноманітнити свою продукцію , надати їй оригінальний і привабливий вигляд , консистенцію , смак , щоб залучити споживачів саме до себе. Це вимагає додаткових вкладень на розробку , сировина , техпроцес . Одночасно з цим зростає собівартість продукції . Чим вище буде собівартість продукції , тим вище доведеться встановити на неї ціну , тим дорожче вона обійдеться покупцям в магазині. А адже конкуренти не дрімають і всіма способами намагаються здешевити свою продукцію , для більшої привабливості потенційним покупцям .
Одним з найбільш дієвих і популярних способів здешевлення продукції є зниження витрат на сировину , заміна більш дорогих компонентів на дешевші . Повсюдно дуже широко використовуються консерванти , згущувачі , стабілізатори , барвники , величезна кількість смакових синтетичних добавок в якості наповнювачів. Ці компоненти дозволяють зберігати продукт довше , надавати йому оригінальні смаки і привабливий зовнішній вигляд , але все це ціною здоров'я споживачів - нашого з Вами здоров'я ! Іноді доходить до того , що в деяких йогуртових продуктах зовсім немає живих культур кисломолочного ряду , а значить і користі для здоров'я від них немає взагалі ніякої.

Природним і відповідно найкориснішим для людини є споживання в їжу натуральних продуктів , тобто таких які були створені природним шляхом. Хімічні харчові добавки та компоненти до таких не належать і поліпшити наше здоров'я явно не можуть. Головне , що б не нашкодили .

Тому все більше і більше людей починають замислюватися про своє здоров'я і здоров'я своїх близьких і намагаються по можливості максимально скоротити кількість продуктів містять в собі синтетичні добавки.

Звичайно , у наш час повністю виключити такі продукти не вдасться за всього бажання , так як добавки ці в тій чи іншій мірі є практично скрізь , але все-таки , щось можна зробити. Наприклад , приготувати той же йогурт самому, в домашніх умовах , не докладаючи особливих зусиль і досить швидко.

Зробити це можна і без спеціальних пристроїв , використовуючи , наприклад , звичайні банки рушники і радіатор опалення. Але можна і набагато комфортніше і з гарантією успіху , за допомогою йогуртниці .

Принцип роботи йогуртниць досить простий. Кисломолочні бактерії успішно розвиваються при дотриманні певного температурного режиму. Головним завданням йогуртниці якраз і є підтримання оптимальної температури (близько 40 ° С) за допомогою вбудованого нагрівального елемента.

Слід пам'ятати , що підвищення температури понад 45 ° С згубно для культур бактерій.

Що ж представляє із себе йогуртница ? За зовнішнім виглядом це кругла , або прямокутна ємність з герметичною прозорою кришкою , в середину якої встановлюються спеціальні баночки , в яких безпосередньо і знаходитиметься майбутній готовий продукт. Кількість баночок чаші всього 5-8 , загальною ємністю близько 1 літра. Якщо Ви плануєте дуже часто готувати кисломолочні продукти - можна придбати додатковий комплект баночок для використання замість зайнятих з готовим продуктом.

Баночки виготовляються зі скла , або з прозорого пластику. Дуже зручно при використанні коли на кришках баночки встановлено механізм виставлення дати приготування .

Також можливий варіант при якому у йогуртниці замість декількох маленьких баночок стоїть одна велика ємність , або передбачені обидва варіанти одночасно.
Принцип дії простий : в баночку заливаємо остигле до кімнатної температури молоко , додаємо спеціальну закваску , ретельно перемішуємо , ставимо в йогуртницю і включаємо. Баночки своїми кришками при цьому не закриваємо - вони потрібні тільки для зберігання готового продукту. Під дією необхідної температури молоко із закваскою починає сквашуватися і через кілька годин отримуємо готовий продукт.

До речі таким чином можна робити не тільки йогурти , а й інші кисломолочні продукти - кефір , сир і пр. Все залежить від того, яку закваску Ви обрали. Якщо це була закваска для йогурту - на виході отримаємо йогурт , якщо для кефіру - кефір.

Наведемо орієнтовний приклад приготування кисломолочного продукту:
Необхідно закип'ятити і охолодити до кімнатної температури 1 літр молока. Кип'ятити молоко слід близько 5 хвилин. Це необхідно для отримання чистого молока , вільного від небажаної мікрофлори , яка , при її збереженні заважала б зростанню корисних культур бактерій з нашої закваски. Також можна замість кип'яченого молока використовувати суперпастеризоване (молоко тривалого зберігання) .
Візьмемо флакон з необхідною закваскою (наприклад для йогурту , кефіру, сиру , біфівіту , сімбілакт , віталакт , Стрептосан , ацидофільне молока або іншу). Заливаємо закваску у флаконі на 2/ 3 кип'яченою водою кімнатної температури , закриваємо кришечкою і ретельно збовтуємо .
Після цього виливаємо розчинену закваску в молоко і добре перемішуємо.
Далі молоко розливаємо по стаканчиках , ставимо в йогуртницю і накриваємо загальною кришкою . Включаємо йогуртницю і засікаємо час , або встановлюємо таймер.
Є невеликі відмінності в процесі приготування властиві для йогуртниць різних виробників:

Для йогуртниць Moulinex
Для сиру і віталакт , через 4 години відключаємо йогуртницю , не знімаючи кришки. Для інших заквасок цей пункт пропускаємо .
Продовжуємо заквашування до досягнення продукту густої консистенції. Після приготування стаканчики закриваємо кришечками і ставимо в холодильник. Зберігати готовий продукт можна при температурі +2 .. +6 ° С не більше 2 днів.
Для йогуртниць Tefal
Автовідключення йогуртниці спрацьовує через одну годину після включення. Однак час нагріву йогуртниці необхідно зменшити .
Для віталакт та сиру , відключити йогуртницю з розетки через 25-30 хвилин після включення.
Для інших продуктів відключити йогуртницю з розетки через 35-40 хвилин після включення.
Після відключення кришку йогуртниці не відкривається. Йогуртниця буде підтримувати продукт теплим протягом усього часу сквашування .
Продовжуємо заквашування в відключеною йогуртниці до досягнення продукту густої консистенції. Після приготування стаканчики закриваємо кришечками і ставимо в холодильник.
Час сквашування може відрізнятися в залежності від якості молока , температури в кімнаті і т.п. Чим більше довгої буде процедура сквашування , тим більш густий буде консистенція готового продукту , тому Ви можете підбирати її на свій смак.

Біфівіт Сімбілакт Сир Ацидофільне молоко Йогурт Виталакт Стрептосан
6-8 6-8 6-8 3-6 10-12 10-12 6-7
Для приготування сиру слід виконати наступні додаткові кроки:
На водяній бані підігріваємо отриману суміш до 60-65 ° С. По досягненню цієї температури припиняємо нагрівання і залишаємо на 30-40 хвилин , при цьому конструкцію не розбираючи .
Після цього суміш на 10-20 хвилин ставимо в прохолодне місце. Знизу залишиться сироватка , а на поверхні повинні утворитися сирні пластівці.
За допомогою марлі підвішуємо продукт до досягнення бажаної консистенції . Готовий сир необхідно охолодити і зберігати в холодильнику при температурі від +2 до +6 ° С не більше 2 днів.
Існують і інші виробники йогуртниць - DEX , Оріон , Vinis , Ariete , але в будь-якому випадку завжди слід уважно прочитати інструкцію до пристрою та рекомендації щодо його використання , а також , обов'язково , ознайомитися зі способом застосування обраної Вами закваски.

Слід також сказати , що перед початком приготування продукту слід ретельно вимити всі ємності для молока і обшпарити їх окропом , в тому числі і ложки. Робити це потрібно для виключення попадання в продукт небажаної мікрофлори.

В якості закваски також можна застосовувати готовий продукт виготовлений не пізніше п'яти днів тому в обсязі 20-30 мл на 1 літр молока. Для повторного заквашування приготований таким способом продукт вже не використовується.

Кисломолочні продукти , приготовлені прямим внесенням закваски з флакона , мають більш вираженим лікувально - профілактичним ефектом .

Також як закваску можна використовувати і магазинну кисломолочну продукцію , але користі від такого продукту буде набагато менше.

Наостанок наведемо основні переваги молочнокислої продукції приготовленої в домашніх умовах , у порівнянні з магазинними аналогами:

1 . У приготованих будинку кисломолочних продуктах повністю відсутні синтетичні речовини , адже для їх приготування використовувалися виключно натуральні складові - молоко і чисті заквашувальні бактеріальні культури . У них немає ні стабілізаторів , ні загусників , ні ароматизаторів , ні барвників та інших харчових добавок.

Для порівняння можемо взяти будь-який популярний магазинний йогурт. Отже, що ж ми бачимо у складі ?
молоко нормалізувати , сироп цукровий , добавка фруктова
загусники : гуарова камедь , камедь ріжкового дерева , пектини
ароматизатор , ідентичний натуральному
регулятори кислотності: цитрати кальцію і натрію , молоко сухе знежирене
і нарешті , глюкоза з використанням йогуртової закваски і лактобактерій .
Кефір, сир та інші кисломолочні продукти є одними з перших , з яких починається прикорм маленької дитини . Говорити про виняткову важливість відсутності в цих продуктах різних добавок , напевно, зайве .

2 . Найбільше користі для організму приносять свіжоприготовані кисломолочні продукти. Вони мають найбільш виражену лікувально - профілактичну дію. Приготовлені в домашніх умовах вони володіють ніжним природним смаком і ароматом.

Скільки простояв магазинний йогурт на полиці , в більшості випадків не відомо , але завжди набагато більше , якщо порівнювати з Вашим власним , який Ви тільки що приготували .

3 . Ваш йогурт або будь-який інший кисломолочний продукт , який Ви самі приготували - це завжди живий продукт , тобто продукт , який містить живі культури молочнокислих і біфідобактерій у високих концентраціях , яким і належить провідна роль в оздоровленні людини.

На полицях магазинів дуже часто продаються кисломолочні продукти зазнали стерилізації. Такі продукти зберігаються довше , але біологічна цінність їх набагато нижче , адже вони містять вже загиблі культури бактерій.

Досить часто зустрічається варіант і того гірше - береться пастеризоване молоко , для потрібної консистенції до нього додається желатин , смак і кислотність створюються фруктовими концентратами .

Найкращі зразки йогуртів виготовлених в промислових умовах утримують концентрацію лактобактерій в 10-100 разів меншу , ніж продукт виготовлений будинку.

4 . При дотриманні нескладних вимог чистоти і стерилізації кисломолочні продукти приготовані в домашніх умовах не містять сторонньої мікрофлори.

У магазинних зразках при мікробіологічних дослідженнях знаходять велику кількість сторонньої мікрофлори , в тому числі дріжджів. Кількість корисних біфідобактерій часто визначається як дуже низьке або взагалі відсутнє . Слід пам'ятати , що сторонні мікроорганізми можуть розмножуватися в продукті і досягати при певних умовах небезпечних величин .

5 . У домашніх умовах приготування кисломолочного продукту доводять до природного завершення процесу ферментації. Завдяки цьому домашній продукт містить не тільки максимальну кількість корисних бактерій , а ще й високі концентрації продуктів метаболізму цих бактерій (вітамінів , амінокислот , пептидів , антібіотікоподобних речовин та інших мікробних модуліни ) .

На виробництвах молочнокислих процес способом охолодження зупиняють занадто рано. Пов'язано це з контролем кислотності продукту , а не розмноженням лактобактерій .

6 . У свіжоприготовані домашні кисломолочні продукти перед вживанням можна додати будь-які фрукти , ягоди , зелень (як городню , так і лугову ) . Додавання смородини , чорноплідної горобини , обліпихи , кураги корисно при гіпертонії. При захворюваннях нирок і атеросклерозі корисним доповненням до кисломолочних продуктів будуть плоди журавлина , чорниці , суниці , брусниці , глоду.

7 . Удома можна приготувати не тільки звичні види кисломолочних продуктів , але і цілий ряд продуктів , які не виробляються харчовою промисловістю . Це такі продукти як:

Сімбілакт - ефективно відновлює мікрофлору кишечника при її зниженні до критичних меж , коли самовідновлення ускладнене або неможливе .

Біфівіт - містить біфідо і лактобактерії , які складають до 90 % мікрофлори дітей раннього віку і сприяє корекції дисбіозів і дисбактеріозів .

Ацидофільне молоко - містить стійкі до антибіотиків і хіміотерапевтичних препаратів лактобактерії , мінімізує негативний вплив антибіотиків на мікрофлору кишечника.

Віталакт - продукт підвищеної біологічної цінності , призначений для дітей раннього віку (від 1 до 3 років) і дієтичного харчування.

Стрептосан - має антисклеротичну дію і уповільнює старіння організму.

Чи варто витрачати додаткові гроші на придбання йогуртниці - вирішувати Вам , але відзначимо , що економія на здоров'я дуже часто призводить до досить сумних наслідків , і в кінцевому підсумку, до набагато більших витрат , але вже вимушеним і зовсім неприємним.