Вибір кавоварки для дому

Кава - один з найпопулярніших напоїв у всьому світі, хтось любить його за тонізуючі властивості, хтось цінує тонкий смак і аромат. П'ють його по-різному, великими чашками - американо, маленькими - еспресо, з молоком, прянощами, з цукром чи без. Об'єднує всіх кавоманів одне - любов до цього чудового напою.

Кава має тривалу історію, батьківщиною цього напою прийнято вважати Ефіопію, а перші згадки про напій датовані IX століттям до нашої ери. Спочатку він отримав поширення на Близькому Сході, потім став популярний в Європі, а пізніше і в Америці. У XIII столітті цей напій знали і любили по всьому світу.

Першу кавоварку винайшов Міланський інженер Луїджі Беццера на початку XX століття. Вона не була схожа на звичні нам, сучасні кавоварки, тим не менш, це поклало початок процесу автоматизації приготування кави. В даний час існує декілька типів кавоварок відрізняються способом приготування напою. Саме широке поширення набули кавоварки крапельного типу і автомат еспресо.

Краплинні кавоварки

Краплинні або фільтраційні кавоварки - найпоширеніші на сьогоднішній день кавоварки через невисоку вартість і великого вибору. Багато виробників дрібної побутової техніки виробляють кілька моделей таких кавоварок. Принцип роботи крапельних кавоварок наступний: кавоварка має ємність, в яку заливається вода, проходячи по нагрівального контуру вона розігрівається до температури близької температурі кипіння. Після чого капає у фільтр в який засипається мелена кава і, проходячи через нього, накопичує смак і аромат кави стікаючи в спеціальний кавник з термостійкого скла. Найчастіше під кавником розташований нагрівальний елемент, який не дає кави охолонути.

На що звертати увагу при виборі кавоварки краплинного типу?


Потужність кавоварки - досить важлива, але не однозначна величина. Чим більше потужність - тим швидше буде приготований напій, з іншого боку, чим повільніше вода проходить через фільтр з меленою кавою тим більше ароматний і міцний напій вийде. Для любителів кави міцніше рекомендується вибирати потужність до 800 Вт, для тих, хто завжди поспішає від 1 кВт.

Фільтри кавоварки діляться на одноразові і багаторазові. Одноразові фільтри зручні у використанні, після використання їх не потрібно очищати, на відміну від багаторазових вони просто викидаються. Виготовляються з пористої, що не розмокає паперу. Багаторазові фільтри виготовляються з нейлону іноді з металевим напиленням, це збільшує термін служби.

Вже згаданий авто підігрів кави - функція корисна. У недорогих моделях підігрів кави здійснюється безпосередньо при заварюванні. Дорожчі моделі можуть підтримувати постійну температуру і після приготування кави.

Противокрапельна система - функція яка призупиняє подачу кави, якщо кавник не встановлений на своє місце. Таким чином, ви можете налити чашечку кави не чекаючи поки завариться весь обсяг. Все ж, не варто залишати працюючу кавоварку на час більше п'яти хвилин без кавника, оскільки готову каву рано чи пізно накопичиться і протече.

Обертовий фільтродержатель - ще одне пристосування роблять використання кавоварки більш комфортним. Такий фільтродержатель можна відсунути вбік у процесі засинання кави в іншому випадку його потрібно буде від'єднувати і ставити на стіл, що не зовсім зручно.

Автоматична декальцінація - можливість кавоварки самостійно проводити очищення від накипу й кавового масла, якщо такої функції немає, але очищення доведеться проводити самостійно.

Ріжкові кавоварки


Ріжкові кавоварки, названі так за конструктивної особливості - наявності ріжка, працюють зовсім за іншим принципом. Напій готується за допомогою водяної пари проходить через мелену каву під тиском. Така кава називається "еспресо", з цієї причини кавоварки цього типу ще називають «еспрессо кавоварки". Принцип роботи таких кавоварок в наступному: в бойлер заливається вода, в ріжок засипається мелена кава. Після випаровування вода під тиском проходить через мелену каву і ваш еспресо готовий до вживання. У такому кави менше кофеїну, він міцніше і володіє наявністю "крему" - густою пінкою, за яку так цінується еспресо. Крім приготування еспресо ріжкова кавоварка зможе приготувати капучино і латте.

На що звертати увагу при виборі еспресо кавоварки?


Оскільки кава готується під тиском, то перше на, що потрібно звертати увагу при виборі еспресо кавоварки - який тиск (у Барах) вона розвиває. Молодші моделі розвивають тиск в 3-4 бару. Через конструктивні особливості виконання, пар в таких кавоварках виявляється перегрітий, внаслідок чого аромат кави частково втрачається. З іншого боку велика температура сприяє вилучення більшої кількості кофеїну, кави буде більш бадьорить. Дорожчі моделі за допомогою вбудованого насоса розвивають тиск до 15 бар. Вважається, що такі кавоварки готують каву володіє кращими смаковими і ароматичними якостями.

Практично всі еспресо кавоварки володіють можливістю приготування капучино - еспресо з додаванням молока і збитою молочної пінки. У недорогих моделях пінка збивається вручну за допомогою панарелло - насадки на трубку для виведення пари. У моделях мають автоматичний режим молоко подається в спеціальний відділ і збивається автоматично за допомогою капучинатора.

Додатково, спростити приготування кави допоможе можливість використовувати чалди - мелений, спресований і розфасований в паперові пакетики порційний кави. Саме головне достоїнство чалд - незмінна якість кави і легка чистка кавоварки.

Кавомашини


Кавомашини - справжні багатофункціональні комбайни. Готувати каву в таких машинах просто і приємно, достатньо засипати зерна, залити воду і молоко в спеціальні відділи і натиснути одну кнопку відповідальну за приготування того чи іншого рецепта. Машина все зробить сама, змеле кави до потрібної консистенції, спресують, заварить каву і якщо потрібно зробить молочну пінку. Чистка такої машини, так само зведена до мінімуму, відходи від звареної кави поміщаються в окремий відсік, який потрібно просто очищати по заповненні. Головний недолік кавоварок їх висока вартість.