Вибір фена для сушіння й укладання волосся

Сучасний фен, на відміну від свого попередника, здатного тільки видавати потік гарячого повітря є складним, багатофункціональним приладом і до вибору його потрібно підходити грунтовно. При виборі потрібно врахувати безліч нюансів, чи буде фен використовуватися тільки для сушіння волосся, або для укладання, чи плануєте ви ним користуватися виключно вдома, або будете брати в дорогу. Від правильно зробленого вибору залежатиме зручність використання і здоров'я вашого волосся. У цій статті розглянемо характеристики і можливості сучасних фенів і дамо рекомендації з вибору.

Які вони?

Професійні фени використовують для сушки і укладання волосся в салонах краси та перукарень. Вони мають потужність 1500-2500 Вт, кілька швидкостей, декілька температурних режимів. Зустрічаються моделі фенів з озонової лампою, яка іонізує повітря в приміщенні (Фен GammaPiu OK 5000 OZONO). Професійні фени забезпечені знімним повітряним фільтром, який можна періодично чистити.

Найпростіші й дешеві фени - це фени з однієї насадкою - концентратором, що забезпечує швидку сушку волосся. Випускаються вони багатьма виробниками фенів, і, найчастіше, як дорожні фени. Тобто як фени, призначені для подорожей.
Фен-щітка, їх ще називають стайлери, поєднують в собі багатофункціональність фенів і зручність перукарських інструментів. Потужність щіток близько 200 Вт, тобто майже в десять разів менше звичайного фена. Виглядає такий фен як невеликий циліндр, на кінці якого закріплюється насадка у вигляді круглої щітки. Фен-щітка BABYLISS керамічні іонні d28, BABYLISS BAB 2620E і фен-щітка BABYLISS керамічні ION D32. У комплекті може бути кілька щіток різного діаметру.
Технічні особливості

Перше на що потрібно звернути увагу при виборі фена - це його потужність, яка безпосередньо впливає на швидкість видування повітря. Чим сильніший повітряний потік здатний створити фен, тим менше потрібно розігрівати повітря і тим дбайливо і швидше він сушить волосся. Для комфортної сушіння волосся потужність фена повинна бути в межах 1800-2200 Вт, виняток становлять фени-щітки, така потужність для них буде зайвою в силу їх особливостей, які розглянемо нижче. При цьому слід пам'ятати те, що виробники, як правило, вказують максимальну потужність, на яку здатний прилад, реальна потужність буде трохи нижче, до того ж вона може знизитися в процесі експлуатації. З цієї причини вибирайте фен з запасом по потужності в 10-15%.
Електродвигун є найважливішою деталлю фена, саме він відповідальний за створення повітряного потоку. З цієї причини важливо щоб двигун в фені був якісний. Оцінити якість виготовлення не складно, хороший двигун повинен бути важким. Ключовий елемент електродвигуна - обмотка з мідного дроту, чим вона товщі, тим більше вага, і менше ймовірність того, що вона перегорить від великого навантаження. Якщо вам складно оцінити вагу приладу, то залишається варіант довіритися перевіреного бренду, якість приладів якого незмінно високу. Так само важливий момент - шум видаваний феном, звичайно, електродвигун в роботі не може бути безшумним, але він не повинен сильно ревіти. Попросіть продавця включити пристрій, звук повинен бути рівним і приглушеним, цей момент, також побічно вкаже на якість електродвигуна.

Насадки

Насадки - невід'ємна частина будь-якого сучасного фена, існує два типи насадок, концентратори і дифузори. У комплект фена може входить як одна з типів насадок, так і обидві, з цієї причини потрібно визначитися чи потрібні вам обидві насадки, якщо ви будете користуватися тільки однією, то немає ніякого сенсу в переплаті.


  • Конценраторні насадки


Насадки концентратори - найбільш популярні в силу своєї універсальності, така насадка дозволяє сушити і укладати волосся. Конструктивно така насадка має вигляд звужується у форму щілини циліндра, через це її іноді називають щілинний. Щілина створює потужний, вузько направлений потік повітря дозволяє сушити окрему пасмо волосся. Важливий момент - щілина не повинна бути дуже широкою, інакше потік повітря буде сушити сусідні пасма, приводячи зачіску в безладдя. Професійні інструменти мають щілину шириною в 1-1,5 сантиметра, зверніть увагу на те, щоб ваша насадка відповідала цим параметрам. Недоліком цього типу насадок є те, що застосовуючи їх легко пересушити волосся, важливо, щоб фен мав можливість гнучко регулювати температуру видуває повітряного потоку, і звичайно, необхідно її дотримуватися, на комфортному для волосся рівні.

  • Діффузорного насадки

Насадка дифузор представляє з себе диск з стирчать трубочками-пальцями і отворами в них. Головна функція дифузора - розсіювання повітряного потоку, завдяки чому сушка волосся відбувається набагато дбайливіше, повітряний потік стає менш гарячим порівняно з концентраторних насадкою. Ще одна перевага дифузора - більш швидкий час сушки, завдяки великим розмірам дифузор охоплює більший об'єм голови і результат досягається набагато швидше. Ще одна можлива функція дифузора - додання зачісці обсягу. Для створення об'єму звичайно застосовуються активні дифузори - "пальчики" у яких приводяться в рух повітряним потоком і піднімають волосся у самих коренів. Однак не варто розраховувати, на те, що активний дифузор здатний створити великий обсяг, до того ж із створенням обсягу він краще впорається на волоссі короткої або середньої довжини. Недоліком дифузора є про, що він саме сушить волосся, зробити якісне укладання з такою насадкою складно.

  • Фен-щітки

Фен-щітки, або як їх ще називають фени-стайлери окремий вид фенів призначений для якісного укладання волосся. З такими фенами в комплекті йде ряд насадок дозволяють укладати, випрямляти або завивати локони, завдяки вузькій спеціалізарованності кожна насадка найкращим чином справляється з покладеним на неї функцією. Як вже згадувалося, такі фени мають малу потужність, з тієї причини, що вони найбільш щільно контактують з волоссям, і якщо будуть мати високу швидкість видування і температуру, то можуть пошкодити волосся.

  • Інші особливості

Існує ще ряд параметрів, які можуть визначити Ваш вибір. Якщо планується брати фен в дорогу, то потрібно придивитися до моделей мають складну ручку, такі фени мають менші габарити, зручні в перевезенні.

У деяких фенах є функція іонізація, що дозволяє звести до мінімуму можливість появи статичної електрики, цю функцію не можна назвати необхідною, але вона може істотно спростити укладання волосся.
Ще однією корисною функцією є функція "круто", це функція "холодного обдування", по суті, фен в цьому режимі працює з відключеним нагрівальним елементом. Такий режим використовується професійними стилістами, якщо після того, як локон сформований гарячим повітрям його обдути холодним, то він протримається набагато довше.

Система захисту від перегріву - функція покликана захистити фен у випадку якщо він нагріється до такої міри, що це створить загрозу виходу приладу з ладу. Фен в цьому випадку просто вимкнеться і включити його можна буде тільки, через якийсь час.
Так само існує ряд дрібниць які роблять використання фену комфортним, наявність гумових вкладок по краях запобіжить ковзанню фена на гладкій поверхні. У процесі роботи в фен потрапляють волоски, пил скупчуються на спеціальних фільтрах, легка доступність до фільтру зробить його чистку справою однієї хвилини. Довгий шнур дозволить використовувати фен на деякому віддаленні від розетки.