Що можна приготувати за допомогою фритюрниці

Якщо Ви любите картоплю-фрі або будь-які інші страви, для приготування яких потрібно багато киплячого масла, то Вам варто придбати на свою кухню фритюрницю. Цей кухонний електроприлад дозволяє істотно полегшити процес приготування продуктів в рослинному жирі. Адже отримати смачний картоплю фрі або курячі крильця з ароматною скоринкою в звичайній сковорідці виходить далеко не завжди.

 Сучасна фритюрниця дозволяє порадувати себе і своїх гостей величезною кількістю різноманітних страв, приготованих в маслі. Звичайно, сьогодні багато домогосподарки відмовляються від придбання фритюрниці через прагнення вести здоровий спосіб життя. Однак немає нічого поганого в тому, щоб час від часу насолоджуватися смачними продуктами, обсмаженими у фритюрі. Тим більше, що за допомогою фритюрниці можна готувати безліч цікавих і смачних страв, про які багато хто навіть не чули.

Фритюрниця як корисний кухонний помічник

 Французьке слово «friture» означає шар рослинного або тваринного жиру, який використовується в кухарському справі для приготування різних кулінарних виробів. Фритюрниця - це, відповідно, прилад для смаження у фритюрі. Про те, що у фритюрниці можна готувати хрустку картоплю фрі, здається, знають практично всі. Але цим призначення фритюрниці не обмежується. З її допомогою можна готувати в домашніх умовах найрізноманітніші страви.

 Навіть в традиційній російській кухні можна знайти чимало страв, для приготування яких необхідно використовувати кипляче рослинне масло. Картопляні крокети і чіпси, дуже смачні пончики з солодкою начинкою, м'ясні фрикадельки, чебуреки, креветки в клярі, страви з філе риби, обсмажені в маслі ананаси з мигдалем, знамениті котлети по-київськи у фритюрі, сирники і вареники, пиріжки - це далеко не повний перелік страв, які Ви можете приготувати на своїй кухні за допомогою фритюрниці. Причому це буде набагато зручніше, ніж у звичайній глибокій сковорідці, а готовий результат виправдає всі Ваші очікування.

 Якщо Ви задумалися про придбання електрофрітюрніци і вже читаєте в Інтернеті корисну інформацію про це досить рідкісному приладі на наших кухнях, то Ви неминуче зіткнетеся з думкою, що смажені у фритюрі продукти шкідливі для здоров'я. Але це не зовсім так, адже для фритюру сьогодні використовується рослинне масло замість тваринних жирів, що містять насичені жирові кислоти, які, в свою чергу, призводять до підвищення вмісту холестерину в крові людини. Тому страви, приготовлені у фритюрниці з використанням рослинної олії, набагато менш калорійні і не дуже позначаються на фігурі.

 Крім того, приготування продуктів у фритюрниці дозволяє зберегти в них вітаміни і мінеральні речовини, корисні для Вашого здоров'я, в тому числі вітамін E, який, як відомо, сповільнює процес старіння клітин, зміцнює стінки кровоносних судин і знижує ризик розвитку онкологічних захворювань. Безумовно, це не означає, що можна щодня харчуватися виключно смаженими у фритюрі стравами без будь-якої шкоди для свого здоров'я. Однак і поширена думка про шкоду, якої завдають такої не дуже дієтичною їжею, дещо перебільшено.

 Про кулінарних радощах, які може подарувати Вам фритюрниця, говорити не доводиться. Адже всі продукти, які обсмажуються у фритюрі, набувають приголомшливу хрустку скоринку. Кипляче рослинне масло схоплює зовнішню поверхню продуктів, не проникаючи всередину. В результаті, виходять ніжні, ароматні страви з поджаристой скоринкою.

 Процес приготування в сучасній фритюрниці дуже простий, він не доставить ніяких труднощів господарці. Фритюрниця швидко нагріє масло точно до встановленої регулятором температури (150 - 200 ° С), після чого продукти деякий час будуть буквально плавати в киплячому маслі. Таймер попередить Вас звуковим сигналом про те, коли закінчиться заданий час і продукти будуть готові. Незважаючи на високу температуру, яка підтримується в цьому пристрої, фритюрницю завжди можна взяти руками за корпус без ризику обпектися. Одним словом, фритюрниця - це корисний, зручний і безпечний кухонний прилад, який дозволить Вам приготувати у фритюрі немислиму кількість страв.

Вибір фритюрниці

Вибираючи фритюрницю для своєї кухні, слід звернути увагу на такі основні аспекти, як:

- Ємність чаші фритюрниці

 У чаші з алюмінію або нержавіючої сталі відбувається весь процес обсмажування продуктів у маслі. Сьогодні випускаються фритюрниці з різною місткістю чаші. При цьому розрізняють ємність чаші для масла і для нарізаних скибочок картоплі (допустима вага). Що стосується ємності чаші для масла, то вона може коливатися в межах від 1,2 до 3 літрів. Універсальним вважається об'єм чаші 2,2 літра. Стандартний вага чаші фритюрниці, вимірюваний в свіжонарізаних скибочках картоплі, становить 1 - 1,2 кг.

Сама чаша буває круглої або квадратної форми. Варто вибрати фритюрницю з квадратною формою чаші, якщо Ви плануєте часто готувати різноманітні страви з риби - в ній готувати зручніше. Крім місткості і форми, потрібно звернути увагу на наявність у чаші спеціального антипригарного покриття, щоб в процесі приготування продукти не пригорали до стінок.

 - Потужність фритюрниці

  Важливою характеристикою будь фритюрниці є її потужність. Вона безпосередньо впливає на швидкість прогрівання масла допомогою нагрівального елемента, встановлюваного зазвичай під чашею, а, відповідно, і на швидкість приготування самого блюда. Потужність в сучасних моделях побутових фритюрниць варіюється в діапазоні від 1200 до 2300 Вт Прилади, які характеризуються меншою ємністю чаші, і потужність мають, як правило, менше. У будь фритюрниці повинна розташовуватися так звана «холодна зона» між дном і нагрівальним елементом. Вона необхідна для того, щоб продукти не пригорали завдяки зниженій температурі в цій зоні, а масло можна було використовувати протягом тривалого часу (кілька разів).

 - Кошик фритюрниці

 Сітчаста металева корзина присутній практично в кожній фритюрниці. Її завдання полягає в тому, щоб забезпечити максимальну зручність від користування приладом - продукти не потрібно кидати в чашу з маслом, їх можна спокійно покласти до кошика, звідки вони вже відправляться всередину пристрою, де буде підтримуватися задана температура. Звичайно, потрібно перевірити, щоб корзина була зручною і досить місткою. До речі, виймати готову їжу з киплячого масла Вам теж не доведеться. Досить натиснути на кнопку, перевести ручку кошика в необхідне положення і вона автоматично підніметься разом з готовим блюдом.

- Фільтри фритюрниці

  Процес приготування продуктів у фритюрі, на жаль, сполучений з появою на Вашій кухні специфічних і не надто приємних запахів від киплячого масла. Цей запах буде негайно поширюватися по квартирі, в результаті чого Вам доведеться відкривати всі вікна і двері для провітрювання приміщень. Щоб цього не відбувалося, сучасні фритюрниці оснащуються особливими фільтрами, на які обов'язково потрібно звернути увагу при виборі. Фільтри можуть бути стаціонарними або знімними. Стаціонарний фільтр зручний тим, що Вам не доведеться замислюватися про покупку для своєї фритюрниці нового фільтру. До того ж, він легко миється.

   У свою чергу, знімні фільтри являють собою спеціальні картриджі, які здатні утримувати запахи і маслянисті випаровування всередині себе. Вони більш ефективно борються з запахами в порівнянні зі стаціонарним фільтром і володіють досить тривалим терміном служби. Але природно зажадають від Вас додаткових витрат на утримання фритюрниці.

 Крім фільтрів від запаху, виділяють також масляні фільтри, які зазвичай не входять в стандартну комплектацію і отримуються окремо. Це спеціальні паперові фільтри, що дозволяють швидко відфільтрувати масло, на якому Ви тільки що обсмажували у фритюрниці продукти. Паперові фільтри дозволяють використовувати вже «відпрацьоване» у фритюрниці масло ще кілька разів. Правда, варто відзначити, що використовувати масло по багато разів не рекомендується, оскільки в багаторазово кіпевшего маслі вже можуть міститися хімічні сполуки, далеко не найкорисніші для здоров'я людини.

-Управління та регулювання температури фритюрниці

 Фритюрниця оснащується термостатом з регулюванням температури. При цьому регулювання температури може бути або плавна, або «жорстка», тобто з декількома попередньо встановленими варіантами. Фритюрниця з «жорсткою» регулюванням температури обійдеться Вам дешевше. Однак плавне регулювання температури більш зручно в процесі приготування продуктів у фритюрі. Оскільки в цьому випадку Ви зможете точно встановити температуру, яка буде найбільш правильною для готування даної страви.

 Саме управління фритюрницею може бути електромеханічним або електронним. За великим рахунком великої різниці тут немає, але електронне управління більш зручно тим, що має декілька індикаторів, за допомогою яких користувач може своєчасно дізнатися, наприклад, про необхідність заміни фільтра або масла. Бажано наявність у фритюрниці таймера, який би дозволив Вам займатися своїми справами під час процесу приготування страви. Таймер сповістить Вас звуковим сигналом про те, що час, відпущений на приготування страви, закінчився. При цьому фритюрниця автоматично вимкнеться.

- Безпека фритюрниці

 Коли маєш справу з киплячим маслом, одне зіткнення з яким може викликати серйозний опік, то, звичайно, безпека є важливим критерієм при виборі фритюрниці. У сучасних моделях фритюрниць все зроблено для того, щоб убезпечити користувача від ризику обпектися. Зокрема, при відкритті кришки фритюрниця повинна автоматично відключатися, а її стінки повинні бути обладнані відповідною системою теплоізоляції, щоб в процесі приготування можна було спокійно брати фритюрницю за корпус.

- Догляд за фритюрницею

Фритюрниця, можливо, як ніякий інший кухонний прилад, потребує догляду. Адже вона постійно знаходиться в контакті з рослинним маслом. З точки зору зручності в догляді, краще вибрати модель фритюрниці зі знімною чашею. Прилади з незнімною чашею, хоч і коштують трохи дешевше, але зате їх жахливо незручно очищати. До того ж, з'являється ризик того, що вода при митті чаші потрапить в які-небудь частини корпусу, де вона просто не повинна бути за визначенням. Як результат, можуть виникнути проблеми з експлуатацією фритюрниці згодом. Так що рекомендується вибирати фритюрниці, в яких і чашу, і кошик можна вільно зняти і вимити під краном окремо.

   В процесі приготування продуктів у фритюрі поверхню приладу зовні з плином часу також піддається різних забруднень, на корпусі неминуче з'являються неприємні масляні плями. Щоб було легше очищати корпус фритюрниці, він повинен бути по можливості гладким, без яких-небудь додаткових виступів і деталей, де можуть згодом сховатися жирові забруднення.

  Звичайно, будь-яка смажена їжа, приготована у фритюрі - це все-таки ризик появи зайвих кілограмів. Тому прихильники здорового способу життя та дієтичного харчування всіляко відхрещуються від використання фритюрниці на своїй кухні. Однак ніхто не змушує Вас кожен день зловживати смаженої, калорійною їжею. Можна купити фритюрницю для того, щоб час від часу отримувати задоволення від смачних страв, які готуються з використанням киплячого рослинного масла. Крім того, фритюрниця дозволяє домашнім господаркам освоїти приготування нових кулінарних страв і вишукувань, про які раніше їм доводилося читати тільки в різних журналах.