Огляд смартфона Philips Xenium W632.

Cмартфон - це компроміс між продуктивністю і часом роботи. Якщо прості телефони здатні працювати без підзарядки близько тижня, то для гаджетів з великими сенсорними екранами і мобільними операційними системами таке практично неможливо.

 Philips заробив репутацію виробника пристроїв, які здатні довго жити поза розетки. Сьогодні ж мова піде про найдоступнішою моделлю серед Android-пристроїв з найбільш ємним акумулятором.

 Philips Xenium W623 пропонує наступні характеристики: Android 2.3.5, 2 SIM-карти, 3,8-дюймовий WVGA-екран, 5-мп камера і великий акумулятор на 2000 мАг.

Комплект поставки

Смартфон

Акумулятор

Кабель microUSB

Блок зарядного пристрою

Інструкція


Дизайн

 Смартфон вийшов досить великим. Його розміри становлять 123х63х14 мм, вага 163 р. Він досить товстий, важить теж пристойно. Не можу сказати, що він зовсім важкий, просто на загальному тлі тонких і легких моделей такі цифри можуть комусь здатися надмірностями, але з урахуванням великого акумулятора це прохально.
 Телефон нормально поміщається в кишеню джинсів або штанів, в руці відчувається масивним пристроєм, що сподобається чоловічій аудиторії.
 Корпус цілком виконаний з пластика, все зібрано дуже добре: ніяких скрипів або інших неприємних звуків.
 Лицьова частина виконана з темно-сірою пластмаси, яка обрамляє екран. Вгорі розташований об'єктив фронтальної камери, датчики світла і наближення, а також розмовний динамік.

 Внизу чотири сенсорні кнопки, які служать для управління пристроєм. Функції, додому, тому і пошук запускаються за допомогою цих клавіш, які забезпечені значками і доповнені неяскравої підсвічуванням. Тим не менш, вони добре видно в темний час. На верхньому торці кнопка блокування екрану. Зліва нічого немає, праворуч качелька регулювання гучності з чітким ходом. Внизу розташовані мікрофон, отвір для навушників з 3,5-мм роз'ємом і порт microUSB, який служить для підключення кабелю або зарядного пристрою. Він захищається відкидається заглушкою із твердого пластику.

 Задня кришка цілком виконана з прогумованого пластика, вона приємно лежить в руці, не дряпається і легко очищається. Знімна деталь частково заходить на боковини корпусу, вона виступає над ними. За рахунок такого прийому телефон зручніше тримати в руці, тут немає слизьких гладких бортиків. Натомість пропонується таке більш оригінальне і практичне рішення.

 Усередині лежить акумулятор, який закриває два відсіки під SIM-карти і слот для карти microSD.

Екран

 Діагональ ємнісного TFT-дисплея складає 3.8 дюймів, роздільна здатність 480х800 пікселів, відображається до 262 тис.кольорів. Підтримується мультитач, пристрій обробляє не більше п'яти одночасних торкань. Є датчик наближення, що відключає екран під час розмови, працює датчик автоматичного регулювання яскравості. Передбачений акселерометр для повороту картинки.
 Екран не найяскравіший, на вулиці картинка буде вицвітати.
 У приміщенні помітні не найбільші кути огляду, якщо дивитися на екран збоку. Але в цілому для TFT-матриці поведінку екрану хороше.

 На картинках представлений Philips Xenium W632 поруч з Alcatel One Touch 993D, у якого трохи більше діагональ, але такий же дозвіл, можна порівняти обидва пристрої одного класу поряд. Мені екран у Philips сподобався більше: він позитивно відрізняється запасом по яскравості від свого конкурента, а також у нього краще кути огляду.

Платформа

 Смартфон працює на базі процесора МТ6573 з частотою 800 Мгц і графічним прискорювачем PowerVR SGX 531. Тут доступно 256 Мб оперативної пам'яті і 512 Мб для зберігання даних в пам'яті смартфона. В якості операційної системи використовується Android 2.3.5. Пристрій підтримує накопичувачі до 32 Гб. Смартфон працює швидше своїх попередників, на сьогоднішній день це найбільша спритна з усіх моделей смартфонів від Philips. В цілому, особливих нарікань по швидкості роботи немає, іноді помітно легке пригальмовування, але це зустрічається нечасто. Так що смартфон повинен сподобатися своєму власникові в плані продуктивності.

 Інтерфейс

 При заблокованому екрані на дисплеї відображається час і дата, а також віджет з годинником. Щоб отримати доступ до меню, потрібно потягнути смужку на дисплеї вниз. Менеджер програм активується кнопкою «Додому». Смартфон показує 8 останніх використаних програм.

 Вгорі екрана перебуває сервісна рядок, де відображається час, заряд акумулятора, індикатор рівня прийому сигналу. Там же видно активні підключення та інші дані. У випадаючому списку можна більш детально дізнатися про те, які програми були завантажені, що за повідомлення та листи отримані або які файли прийняті по Bluetooth. Статусний рядок прокручується в сторону, дозволяючи побачити ярлики для управління бездротовими підключеннями, яскравістю екрану і іншими потрібними функціями.

 Натиснувши на клавішу «Додому», можна зайти на робочий стіл. Там створюється до 5 додаткових областей. На них розміщуються нечисленні стандартні віджети, оригінальні віджети від Philips і ярлики додатків. В якості елементів оформлення можна використовувати анімовані або статичні шпалери.

 Меню складається з різнокольорових іконок, одночасно відображається не більше 16 значків: 4 по горизонталі та 4 по вертикалі. Значки впорядковуються за абеткою, перегортаються вгору і вниз.

Телефонна книга

 У загальному списку показуються зберігаються контакти, як в пам'яті телефону, так і SIM-карт, а також дані з облікового запису Google. Можна вибирати серед них, встановивши можливість відображення абонентів лише з обраного типу пам'яті. Натиснувши поле, відведене для картинки абонента, можна зробити дзвінок, відправити йому повідомлення або лист по електронній пошті, а також переглянути по ньому інформацію.

  Контакту присвоюються різні поля. Сюди входять види телефонних номерів, адреси електронної пошти, засоби швидкого спілкування (AIM, ICQ, Gtalk, Skype та інші), адреси проживання, інші відомості.

  Якщо абоненту задано зображення, воно відобразиться на екрані. Для спрощення пошуку можна скористатися вертикальною рядком, на якій зображений алфавіт. Таким чином, якщо провести по ньому пальцем, спливуть букви і можна швидко зорієнтуватися. Звичайно ж, є і стандартна функція пошуку серед контактів. Номери можуть бути розподілені по різних групах.

 Журнал дзвінків

 Прямо з телефонної книги можна отримати доступ до журналу викликів, він виділений окремим вкладкою. Номери впорядковані за датою. Дані поділяються на кілька груп: всі, пропущені, вхідні, прийняті. Додатково зазначається використана SIM-карта яскравою іконкою. Також виводяться відомості для різних SIM-карт окремо, якщо не влаштовує змішаний вид.

 Вибравши абонента, можна подивитися, які дзвінки і скільки разів здійснювалися - такий згорнутий список значно зручніше довгої низки однотипних набраних номерів. Набір номера здійснюється за допомогою віртуальної клавіатури. На кнопках є символи російської та англійської мови, працює швидкий набір контактів.

 Налаштування карт дозволяє присвоїти кожній з них свою назву, вибрати колір і дія за замовчуванням. Радіомодуль в смартфоні один, тому одночасно розмовляти по обидва SIM-картками не вийде. Якщо вийти в інтернет за однією з них, то друга в цей момент теж буде не доступною. Смартфон запам'ятовує, яка з SIM-карт використовувалася для виклику в останній раз, тому набираючи номер, він запропонує використовувати саме її. Також тут реалізована запис розмови.

Повідомлення

 Для SMS і MMS існує загальна папка, куди потрапляють прийняті повідомлення. При відправці, додаючи до SMS різні об'єкти, можна автоматично перетворити його в MMS. Телефон вміє виводити останні використані номери, тим самим значно спрощується пошук адресата. Настроюється розмір шрифту, задається пам'ять для зберігання повідомлень.

 Повідомлення можна відправляти одночасно як декільком абонентам, так і групі. Пристрій поєднує листування з абонентами в діалоги. Смартфон може автоматично видаляти старі SMS, якщо немає бажання зберігати багатотисячні архіви в пристрої. Набираючи текст, можна його вирізати, копіювати і вставляти. Є набір кумедних смайликів - андроїдів.

 Для введення тексту використовується як стандартна клавіатура Android, так і інший варіант, який пропонується розкладкою TouchPal. Це менш зручний, на мій погляд, варіант, хоча вона і пропонує кілька варіантів: QWERTY, імітація телефонної розкладки.

Електронна пошта

 Підтримується копіювання і вставка тексту. Можливості поштового клієнта включають в себе масштабування зображення за допомогою пальців. Смартфон дозволяє переглядати додаються до листа файли відомих йому типів (наприклад, зображення або офісні документи). При відправці пошти є функція додавання під вкладення різноманітних файлів. І для повідомлень, і для електронної пошти настроюється розмір шрифту. Користувач налаштовує інтервал перевірки, задається сигнал для оповіщення або вібродзвінок.

Галерея

 Галерея працює як у вертикальній орієнтації, так і в горизонтальній. Робота з файлами супроводжується анімаційними ефектами, картинки відкриваються досить повільно і з відчутною затримкою. Файли відображаються сіткою 2х3 або 3х2, залежно від положення пристрою. У папках превью картинки вже поменше розміром, завдяки чому вже не 3, а 4 картинки по вертикалі.

 Зображення відкривається на весь екран, працює масштабування за допомогою мультитач. Файли можна відправляти по електронній пошті, Bluetooth, SMS або розмістити на Picasa. Можна призначити зображеннями в якості шпалер робочого столу або привласнити контакту. Підтримується поворот картинок, їх обрізання, а також висновок додаткової інформації про конкретний файл.

 Зображення показуються як папками (наприклад, прийняті по Bluetooth, розділ з фото), так і впорядковані по даті. Завдяки цьому дуже зручно переглядати фотографії - в одній і тій же папці виходить кілька розділів. Перегортувати можна як за допомогою смуги, яка відображається внизу екрану, так і простими торканнями екрану пальцями в будь-якому його місці.

 Плеєр

 Загальним списком відображаються всі наявні в пам'яті смартфона пісні. Є й додаткові графи: плейлисти, альбоми, виконавці, жанри.

 Під час програвання музики на екрані відображається прописана в теги файли обкладинка, якщо такої немає - замість неї зображення диска. На екран виводиться ім'я виконавця, назва альбому і програється пісні. Треки можна ставити на повтор (пісня, альбом, всі композиції) або слухати в режимі перемішування.

 Для навігації задіюються віртуальні клавіші (вперед-назад і пауза). Під час прослуховування вподобану пісню можна встановити як мелодії виклику. Включаються звукові ефекти, які включають в себе посилення басів, еквалайзер, об'ємний звук. Кілька готових профілів змінять відчуття від сприйняття музики, хоча на якості це сильно не позначиться.

Радіо

 Вбудований приймач дозволяє створювати список улюблених станцій, а також задавати їм назви. Підтримується RDS, при бажанні цю інформацію можна відключити. Якість прийому хороша. Пошук здійснюється не тільки в автоматичному, але і в ручному режимі.

Камера

 У смартфоні 5-мегапіксельна камера з автофокусом і спалахом. Інтерфейс дуже простий, це стандартне оформлення для Android без будь-яких надмірностей. На екрані показуються допоміжні іконки, полегшують умови фотозйомки. Збоку відображаються функціональні іконки. Звідси можна переключитися на фронтальну камеру.

Доступні наступні налаштування камери:

 Фокусування: авто, макро, нескінченність, серія. Експокорекція. Режим зйомки: звичайний, портрет, дія, пейзаж, ніч, пляж, сніг, спорт. Дозвіл фото: 5М (2552х1944), 3.2м (2048х1536), 2М (1600х1200), 1М (1024х768), 0.3м (640х480), 0.1м (320х240 пікселів).

 Якість: Відмінне, Гарне, Звичайне. Ефекти: монохром, сепія, негатив. Режим: звичайний, краще фото, посмішка, панорама, брекетинг експозиції.

  •  Серійна зйомка.
  •  ISO: авто, 100, 200, 400, 800, 1600.
  •  Таймер: 2, 10 секунд.
  •  Фокусування.
  •  Експозамір.
  •  Різкість, насиченість, яскравість.
  •  Перемикання між камерами.
  •  Геотеггінг.
  •  Баланс білого: Авто, Лампа розжарювання, Денне світло, Лампа денного світла, похмуро.
  •  Спалах.


 Цифрове масштабування.

 Смартфон добре фотографує для моделі свого класу, він вигідно відрізняється від раніше випущених телефонів Philips за якістю знімків.

Відео

 Максимальна якість запису відео - 864х480 пікселів, 30 кадрів в секунду зі стереозвуком. Зберігаються ролики у форматі 3GP. Тривалість: 10 секунд, 10 хвилин, 30 хвилин (висока або низька якість). Інші параметри відповідають функціям при фотозйомці.

Приклад відео:

Приклад відео, 3gp, 46.5 Мб >>

Органайзер

Календар

 Настроюється вид відображення: події за місяць, за тиждень, за день або виводяться тільки записи. Ті дати, на які призначені які-небудь події, відзначені кольором. Поточний день тижня добре видно - на нього автоматично наводиться курсор сірого кольору. Користувач також налаштовує календар залежно від дня тижня, а також вибираючи зручний для себе формат відображення.

 При створенні нового запису їй надається назва, задається період, місце. Вказується, з яким з календарів вона буде синхронізована, можна відправити запрошення контактам із записника. Встановлюється період повтору (щодня, щотижня, щомісяця, щороку). Нагадування допоможе не упустити запис з уваги - сигнал спрацює заздалегідь.

Годинник

 Смартфон дозволяє зберігати в пам'яті кілька будильників. Повтор встановлюється як на один раз, так і на кожен день, тільки на робочі дні або тиждень. Також можна задати певні дні. Встановлюється мелодія сигналу, можна додати до неї вібродзвінок. YouTube - стандартне для більшості сучасних пристроїв додаток. Дозволяє переглядати ролики, здійснювати серед них пошук. Воно працює в повноекранному режимі. Калькулятор працює як в портретній, так і в альбомній орієнтації. Є додаткові функції. 

  •  Є голосовий пошук.
  •  Встановлено функціональний файловий браузер.
  •  Працює диктофон.
  •  Працює чат Google Talk.
  •  Вбудовано додаток Google+.
  •  Можна скористатися Mail.Агент.
  •  Є таймер і секундомір.
  •  Відображається прогноз погоди і новини.
  •  Працює погода від Gismeteo.
  •  Вбудований книжковий магазин.
  •  Працює пошук Google.

 Встановлено функціональний диспетчер задач, який допоможе очистити пам'ять від зайвих додатків.

 Google Play пропонує багато програм, серед яких як безкоштовні версії, так і ті, які потрібно купувати. Є зручна функція пошуку, а також розподіл програм на категорії, що сильно спрощує перегляд. Можна подивитися на відгуки, оцінити рейтинг і висловити свою думку про софт. Кожний додаток забезпечене коротким описом і зображеннями для більшої наочності. Куплені додатки виводяться окремим списком.

GPS-навігація

 Для навігації використовується Google Maps - стандартний софт для всіх андроідофонов. Єдиний недолік - програма вимагає постійної мережевої активності, що позначається на обсягах споживаного пристроєм трафіку. Відображаються пробки на дорогах, таким чином, додаток стало повнофункціональним і зручним не тільки для пішоходів, але і для власників автомобілів.

 Є функція визначення поточного місцезнаходження, розрахунку маршруту від початкової до кінцевої точки, причому задається спосіб пересування: на машині, пішки або громадському транспорті. Маршрут прокладається на карті, при цьому позначаються ключові місця у вигляді текстових повідомлень, які відображаються на екрані у вигляді колонки, між ними можна перемикатися: переглянути маршрут заздалегідь або навпаки, повернутися назад і прокласти інший шлях. Працює масштабування за допомогою мультитач або віртуальних кнопок. Визначення координат працює швидко, на це йде всього близько 20 секунд.

Браузер

 Для інтернет-серфінгу застосовується стандартний додаток. Вгорі екрана відображається рядок навігації, праворуч від неї знаходиться ярлик, який дозволяє додати сторінку в закладки. Телефон запам'ятовує найбільш відвідувані сторінки, мається журнал переглянутих сторінок.

 Можна тримати відкритими декілька віконець, працює пошук слів на сторінці, виділення тексту, а також практична функція зміни яскравості екрану прямо з браузера. Завдяки мультитач сторінки легко масштабуються (працюють і віртуальні клавіші для зміни розмірів відображуваного). Змінюється розмір шрифту, можливе збереження паролів.

Підключення

 Телефон працює в частотах 850/900/1800/2100, 3G підтримує перша SIM-карта. Пристрій має Bluetooth 3.0 з підтримкою А2DP. Wi-Fi з підтримкою b / g працює нормально. Ще в смартфоні є функція Wi-Fi Direct, яка рідко зустрічається в дешевих смартфонах. Роз'єм microUSB, дозволяє передавати дані через USB 2.0. Смартфон уміє працювати в якості точки доступу.

Налаштування

 Тут варто виділити чотири настроюються звукових профілю. На жаль, задати індивідуальну мелодію виклику для кожної SIM-карти не вийде. Також є зручна функція таймера для автоматичного виключення і включення смартфона в заданий час.

Акумулятор

 У смартфоні встановлений літій-іонний акумулятор ємністю 2100 мАг. За офіційними даними телефон повинен працювати до 10 годин у режимі розмови, до 850 годин у режимі очікування. Заряджається телефон близько 2:00. Можна скористатися не тільки стандартним зарядним пристроєм, але і USB-портом комп'ютера. При невеликому навантаженні з 10-15 хвилинами дзвінків в день і періодичної синхронізацією даних виходить близько 8-10 днів роботи. Якщо дивитися дзвонити близько години на добу, дивитися стільки ж відео, постійно працює Wi-Fi, Bluetooth і фонова синхронізація, а також близько 2 годин на день працює плеєр, виходить 3-4 дні роботи. При мінімальному навантаженні за добу йде лише близько 2-5% від усього заряду акумулятора. Думаю, що в плані автономності це рекордсмен у своєму класі та й взагалі на ринку. У режимі відео на максимальній яскравості смартфон працював. За часом роботи можна розраховувати на півтора-два дні роботи з 20 хвилинами дзвінків, 2 годинами плеєра, 1 годиною відео або іграми. В режимі програвання відео на максимальній яскравості смартфон працює 6 годин 13 хвилин.

Висновок

 Дзвонить телефон голосно, мелодію добре чути. До розмовної динаміку теж претензій немає, з ним все в порядку. Вібросигнал середній по силі.

 Модель з'явилася в продажу і цей пристрій однозначно варто своїх грошей. Смартфон працює досить спритно, у нього хороший екран, принаймні для TFT-матриці він поводиться дуже пристойно. Непогана камера і музичний плеєр, а також чудова автономність для пристрою такого рівня. Android часто лають за те, що смартфони живуть не дуже довго. В даному випадку можна отримати цікаве рішення за помірні гроші. До того ж не варто забувати, що тут є і дві SIM-карти. Нарікань немає, вийшов цікавий апарат за свої гроші, який заслуговує на увагу.