Вибираємо електричну м'ясорубку. На що ж звернути свою увагу?

Якщо Ви любите готувати вдома різні м'ясні страви, то без мясорубки Вам, звичайно, не обійтися. Всім добре знайомі механічні ручні м'ясорубки, які непогано справляються зі своєю роботою. Однак більш зручними і простими у використанні є електричні м'ясорубки. З їх допомогою можна за лічені хвилини прокрутити велику кількість м'яса у фарш. Для тих, хто просто не уявляє своє життя без м'ясних запіканок, котлет, тефтелькою, зраз і інших м'ясних ласощів, електрична м'ясорубка стане незамінним помічником на кухні.

 Сучасні електричні м'ясорубки можуть не тільки переробляти м'ясо або рибу для приготування фаршу, але і допоможуть Вам за допомогою спеціальних насадок натерти овочі, порізати ковбаски або навіть вичавити сік з фруктів. Але на відміну від ручних моделей, що відрізняються між собою, головним чином, тільки якістю металу і обробки деталей, вибір електричної м'ясорубки - набагато складніше завдання. На що ж звернути свою увагу при покупці електричної м'ясорубки?

  Кухонний комбайн або м'ясорубка?

 Багато хто сьогодні стикаються з проблемою вибору - що вибрати кухонний комбайн або окрему електричну м'ясорубку? Справа в тому, що кухонний комбайн є універсальним приладом, який поєднує в собі кілька агрегатів, в тому числі і м'ясорубку. Споживачі досить часто робить вибір на користь кухонного комбайна, у складі якого є ще й соковижималка, і блендер, і терка, і інші корисні на кухні пристрою. Дійсно, навіщо купувати електричну м'ясорубку, коли можна вибрати кухонний комбайн з широким набором функцій? Однак, як показує практика, кухонні комбайни не дуже добре справляються з функцією м'ясорубки. Це пов'язано і з певними особливостями конструкції кухонного комбайна, і з недоліком потужності.

 Відповідно, краще все-таки придбати окрему електричну м'ясорубку для своєї кухні. При цьому всі представлені на ринку моделі електричних м'ясорубок можна поділити на два види. Прилади першого виду заточені тільки на переробку м'яса та риби. Вони володіє невисокою вартістю, максимально прості у використанні і не вимагають особливого догляду. Приготування фаршу з допомогою такої класичної електричної м'ясорубки займає набагато менше часу, ніж при використанні звичайних механічних м'ясорубок. Прилади другого виду також прекрасно справляються з приготуванням фаршу з м'яса і риби. Але вони являють собою більш універсальні прилади, які здатні виконувати найрізноманітніші завдання. У комплекті до таких кухонним приладам йдуть різноманітні насадки. За допомогою універсальної м'ясорубки можна різати овочі та фрукти, готувати соки.

Потужність м'ясорубки

Якщо Ви вирішили зупинити свій вибір на електричній м'ясорубці для приготування різноманітних м'ясних страв, то, перш за все, Вам необхідно визначитися з потужністю цього приладу. Потужність - це важлива характеристика для будь-якої електричної м'ясорубки, адже при недостатній потужності вона просто не зможе швидко подрібнити м'ясо до потрібної Вам консистенції. Таки м'ясо набагато міцніше більшості овочів і фруктів. Потужність сучасних електричних м'ясорубок варіюється в досить великих межах - від 200 до 1600 Вт До речі, потужність приладу, кількість ножів і насадок є головними параметрами, що визначають вартість тієї чи іншої м'ясорубки.

   Якщо Ви виберете недорогу електричну м'ясорубку невеликої потужності (наприклад, від 200 до 400 Вт), то для приготування того ж фаршу Вам доведеться виконати кілька додаткових дій. Зокрема, перед переробкою в м'ясорубці порізати м'ясо не дуже великими шматочками і видалити з нього всі кісточки. Електричні м'ясорубки великої потужності практично позбавлять Вас від цієї необхідності. Вони здатні швидко переробляти м'ясо, нарізане великими шматками (хоча і не варто цим надто зловживати).

   Потужність багато в чому визначає продуктивність електричної м'ясорубки. На цей параметр також варто орієнтуватися при виборі конкретної моделі. Адже під продуктивністю кухонного приладу розуміється то кількість м'яса в реальних кілограмах, яка здатна переробити м'ясорубка за одну хвилину. Нерідко можна зустріти моделі електричних м'ясорубок, одна з яких володіє більш високою потужністю, але при цьому обидві вони мають приблизно однакову продуктивність. Різниця в роботі між цими двома приладами проявляється в моменти максимального навантаження, де більш потужна м'ясорубка краще справляється з переробкою м'яса, особливо великих шматків. В цілому, сучасні моделі електричних м'ясорубок навіть при малій потужності досить добре справляються з приготуванням фаршу з м'яса.

Матеріал і якість виготовлення м'ясорубки

   З чого виготовлений матеріал корпусу, а, найголовніше, окремі деталі внутрішньої конструкції м'ясорубки - це важливий момент при виборі конкретної моделі. Що стосується корпусу і лотка з штовхачем, то вони можуть бути виготовлені з нешкідливого харчового пластику, який має достатню міцність. Але інші деталі конструкції електричної м'ясорубки повинні бути виконані з металу, адже саме на них буде припадати основне навантаження при обробці м'яса та інших продуктів.

   Мова йде, в першу чергу, про шнеку - однією з головних частин будь-якої електричної м'ясорубки. Шнек являє собою спіраль, до якої кріпляться ножі та насадки. Саме шнек, обертаючись, прокручує фарш. При виборі м'ясорубки звертайте найпильнішу увагу на матеріал і якість виготовлення шнека. Краще всього якщо він буде виготовлений з міцної нержавіючої сталі.

   З гарної сталі також повинні бути виготовлені і ножі м'ясорубки. Чим якісніше сталь, тим рідше Вам потрібно точити ножі. Зазвичай вони вимагають заточення один або два рази на рік. У деяких моделях використовуються Самозагострювальні ковані ножі з нержавіючої сталі, які не вимагають заточування взагалі. М'ясорубки з такими ножами, безумовно, більш переважні при виборі, але і стоять вони, як правило, дорожче. Зате при правильній експлуатації м'ясорубка і Самозагострювальні ножі прослужать Вам роками. Завантажувальна платформа або трей виготовляються з металу або пластику. Знову таки краще якщо трей буде виконаний з металу, адже пластикова платформа набагато швидше забруднюється і очищати її потім важче.

 Безпека та зручність в експлуатації

  Електрична м'ясорубка повинна бути безпечною і зручною у використанні. Якісна м'ясорубка повинна мати конструкцію, яка б не дозволяла б Вам після включення приладу дотягтися пальцями до обертового шнека. Також м'ясорубка повинна бути оснащена функцією автоматичного відключення при перегріві або застряванні кістки. До речі, з застрягла житлової або кісткою допоможе впоратися інша функція м'ясорубки - реверс (автореверс) для зворотного прокручування шнека.

  Для захисту мотора електричної м'ясорубки може використовуватися запобіжник або механічне блокування на шнеку. Але деякі сучасні моделі електричних м'ясорубок оснащуються спеціальним тепло елементом, який виробляє автоматичне відключення двигуна від шнека при перевищенні температури гранично припустимого значення.

  Полегшує користування м'ясорубкою завантажувальна платформа з отвором (трей), яка одягається на вхідний отвір м'ясорубки і забезпечує зручну і швидку подачу продукту. Адже сама горловина у м'ясорубки досить вузька, тому без використання трея маленькі шматочки м'яса будуть просто падати вниз, повз горловини. З точки зору зручності користування, не буде зайвим перевірити, наскільки електрична м'ясорубка компактна і стійка.


Компактні розміри приладу дозволять Вам розмістити його на будь-якому кухонному столі. Особливо розмір м'ясорубки має значення для невеликих кухонь, де на столі крім м'ясорубки можуть розміщуватися ще кілька приладів. Дуже зручно, коли м'ясорубка обладнана спеціальним ящиком або окремим відсіком для зберігання додаткових приналежностей, зокрема, насадок.

  Грати й насадки

При купівлі електричної м'ясорубки зверніть увагу на решітки та насадки, що йдуть з нею в комплекті. Грати - це перфоровані диски з отворами різного діаметру. Зазвичай до м'ясорубці додається дві або три ножові решітки, які дозволяють отримувати фарш різного ступеня подрібнення. Крім того, універсальні електричні м'ясорубки комплектуються різними додатковими насадками:

 - Насадка кебе, за допомогою якої роблять порожнисті сосиски для подальшого їх заповнення небудь начинкою і обсмажування;

 - Овощерезка і шинкування. Дані насадки мають вигляд циліндрів або барабанів з отворами. Завдяки їм м'ясорубка може нарізати овочі рівними пластинами або стружками різного розміру. Універсальна м'ясорубка, оснащена такими насадками, в цьому плані не поступиться будь-якому кухонного комбайну;

 - Насадка для ковбаси, призначена для приготування домашніх ковбасок, сосисок та сардельок;

 - Насадка для терки;

 - Насадка для приготування соку і пасти з томатів;

 - Насадка для тіста з отворами різної геометричної форми. Вона підходить для приготування локшини і печива.

 - Прес-насадка для приготування свіжовичавленого соку з цитрусових фруктів і м'яких овочів.

 Які насадки Вам дійсно необхідні, а які Вам абсолютно не потрібні, краще вирішити заздалегідь. Частина цих насадок йде в комплекті з електричною м'ясорубкою, інші ж доведеться докуповувати додатково. До речі, в комплекті з кухонним приладом часто йдуть і спеціальні формочки для котлет, які дозволяють отримати з готового фаршу котлетки однакового розміру.

   Наостанок варто сказати про такий параметр, як рівень шуму м'ясорубки. Багатьом домовласникам не подобається, що м'ясорубка під час роботи дуже сильно шумить. Дійсно, навіть найсучасніша і дорога м'ясорубка не відрізняється безшумністю. Під час приготування фаршу вона може ще й вібрувати, «повискувати» і дзижчати. Якщо для Вас рівень шуму м'ясорубки досить важливий, то краще вибрати модель невеликої потужності. У будь-якому випадку переважніше моделі з характеристиками шуму до 70 дБ.

   Отже, якщо Ви любите м'ясні страви і не хочете витрачати багато часу на їх приготування на кухні, то купіть електричну м'ясорубку. Вона ідеально підходить для подрібнення м'яса і риби, нарізки і обробки різних овочів. Побутова електрична м'ясорубка з широким набором насадок може стати корисним інструментом на кухні та чудовим подарунком Вашим знайомим або друзям.