Вибір праски. Давайте гладити із задоволенням!

Сучасне життя неможливо без безлічі різноманітних електроприладів, які полегшують побут. Часом, купити побутову техніку для дому стає важливіше, ніж купити меблі. Одним з предметів, без якого просто неможливо обійтися, є праска. Довгі роки прасування білизни була довгим і важким заняттям серед моря інших домашніх турбот. Крім всього цього, це був не завжди безпечний процес. Ще зовсім недавно електричний праска на сталевий підошві був верхи технологічної думки. У багатьох досі збереглися такі агрегати, і це не дивно. Вони практично не ламаються і їх можна передавати у спадок:. Сьогодні на ринку представлено безліч різноманітних прасок. Кожен виробник прагне придумати щось нове, щоб виділитися серед конкурентів. А одяг, який ми носимо, відрізняється за типом тканин. Є дуже делікатні тканини, які вимагають особливого дбайливого поводження. Деякі ж навпаки, вимагають інтенсивного пропарювання. Виробники стали враховувати вимоги до тканин і завдяки цьому різноманіття прасок на ринку часом ставить у глухий кут. Купити "правильний" праска стає все складніше. Зараз ми спробуємо розповісти вам, як же купити праску, не помилившись в його виборі.

 Першою важливою складовою праски є підошва. Це вже далеко не проста нержавійка, а спеціальне покриття, склад якого є секретом фірми виробника. Покриття повинне бути міцним, не дряпатися, добре ковзати і володіти антипригарні властивості. З'єднати всі ці властивості в одному прасці неможливо, тому кожна фірма шукає оптимальний баланс між ними. Наприклад, фірма Braun робить упор на міцність підошви, для чого напилюють на сталь сапфіровий порошок. Таку підошву складно подряпати навіть ножем. Фірма Tefal розробила підошви з покриттям з металокераміки, що забезпечує неперевершене ковзання. Ця технологія одержала досить широке поширення і зараз практично у будь-якої фірми виробника є праски з металокерамічними підошвами. При прасуванні таким праскою тканина не заминається, а підошва легко чиститься. Але купуючи праска з металокерамічної підошвою, слід пам'ятати, що будь-які металеві деталі одягу можуть пошкодити крихку кераміку. Маленького відколу буде достатньо для того, щоб покриття стало руйнуватися. Алюмінієва підошва забезпечить рівномірний швидкий підігрів по всій підошві, а спеціальне покриття забезпечить їй міцність, не властиву алюмінію. На відміну від сталевого, алюмінієвий праска розігріється набагато швидше і так само швидко охолоне при відключенні. Але по міцності алюмінієві сплави все ж поступаються сталевим, тому найчастіше виготовляють комбіновані підошви з алюмінієвої основи і сталевий, тефлоновою або керамічної накладки.

 Існує ще дві сучасних розробки: праски з нержавійки з напиленням Caresa і праски з подвійною підошвою. Праски з особливим напиленням (розробка фірми Philips) досить міцні і дуже добре ковзають, але є одне "але" - вони "бояться" металу. Праскою з подвійною підошвою можна легко гладити без марлі - синтетика і шовк не с'ежатся, і не буде блиску на тканині. А якщо зняти другу підошву, то можна гладити найскладніші тканини.

 У всіх матеріалів є свої переваги і недоліки. Нержавіюча сталь зарекомендувала себе як зносостійкий і високоміцний матеріал. З точки зору опірності подряпин і антипригарним, вона поступається кераміці та надтвердої емалі, але зате її можна відполірувати і знову спокійно користуватися праскою. Але якщо трісне емаль, відновити її не вдасться ніяк. Фірми виробники намагаються максимально поліпшити хімічну і механічну стійкість металевого покриття шляхом обробки його високим тиском, хромування, введення в хімічний склад сталі легуючих добавок.

 Але родзинкою сучасного праски є не підошва, а його здатність працювати з водою. Вона може просто розприскуватися на тканину, шляхом натискання на кнопку, або подаватися у вигляді пари через отвори в підошві. Чим більше пара може видати праска, тим краще він розгладить пересушені і товсті тканини. Деякі праски при постійно подачі видають велику кількість пари, яке в імпульсному режимі збільшується в два рази. Так званий, паровий удар - нетривалий викид великої кількості пара для того, щоб розгладити невеликий сильно застряглий ділянку тканини. Кількість пари вимірюється в грамах, число яких можна вибирати за принципом, чим більше, тим краще. Для того, щоб добитися рівномірного відпарювання, отвори розташовують по всій підошві, або прокладаються спеціальні жолобки для пари.

 Доброю функцією є і "вертикальне відпарювання" - подача пару, коли праска знаходиться вертикально. При наявності в прасці такої функції можна вирівняти складку на костюмі, не знімаючи його з вішалки. Іноді без такої праски просто не обійтися. Щоб зволожити тканину можна скористатися розбризкувачем води. У ньому струмінь води не повинна бути дуже сильною, щоб тканина тільки злегка змочують, і не залишалося калюжі. Але разом з тим, вона не повинна бути і дуже слабкою, щоб не доводилося кілька разів поспіль тиснути на кнопку. Можна купити праску з двома незалежними камерами для води, одна працює в звичайному режимі, а інша в режимі інтенсивного відпарювання. Завдяки такій конструкції подача пари здійснюється безперебійно навіть при переході з одного режиму в інший.

 Не тільки праски різняться між собою за можливостями роботи з парою, але розрізняється і сам пар. Пар складається з суміші повітря, води в рідкій фазі і води в газоподібній фазі. А ідеальний пар для праски повинен складатися з суміші води в газоподібній фазі і повітря. У парі завжди знаходиться певна кількість не випарувалися крапельок води. Пар, у якому мінімальну їх кількість, називається сухим. Він дуже добре зволожує тканину будь-якої товщини, а мокрий пар мочить тканину, не пропарівая її. В результаті чого, тканина відволожується. Розгладжуючі властивості такого пара дуже низькі. Крім усього іншого, сухий пар, потрапивши на шкіру, не обпікає. Перевірити якість пара можна, потримавши 5-10 секунд під його струменем тканину. Якщо на ній залишаться краплі вологи, значить пара недостатньо сухою.

 На здатність виробляти пар впливає також потужність праски, так як для випаровування води витрачається багато енергії. Чим могутніше праска, тим краще.

 Буває таке, що при гладінні на низькій температурі пар в прасці не встигає формуватися, в результаті чого, вода капає на тканину. Щоб цього не відбувалося, в праски вбудовується протикраплинна система. Вона не дає пару перетворюватися на воду, що запобігає виникненню засохлих розлучень на тканині.

 Тривалість прасування з парою залежить від обсягу ємності для води. Традиційно їх виготовляють на 200-250 мл, але є праски з великим об'ємом. Купуючи праска, слід звернути увагу на те, чи якщо кришка для ємності, чи зручно заливається вода і видно чи її залишок у резервуарі.

 У багатьох прасках присутні системи захисту від накипу, для цього вбудовується спеціальний стержень для пом'якшення води. Але він також не завжди запобігає виникненню накипи. У зв'язку з цим деякі моделі мають спеціальну кнопку для самоочищення праски. Практично всі нові моделі прасок обладнані системою автоматичного відключення. Деякі праски відключаються, пробувши в горизонтальному положенні більше 30 секунд, а у вертикальному більше 8 хвилин. Завдяки такій можливості виникнення пожежі повністю виключається, що ідеально для сімей, де є діти. Але наявність такої опції підвищує вартість приблизно на 10%.

 Важливе значення має також шнур для праски, або його відсутність. Чим він довший, тим зручніше прасувати. У деяких моделей передбачена спеціальна система, що запобігає скручування шнура. Також повинна бути спеціальна кліпса для його кріплення до праски. Випускаються також бездротові праски. Такий праска розташовується на спеціальній підставці, до якої проведено провід. Гріється він тільки перебуваючи на ній. Все це виглядає непогано, але без підставки праска дуже швидко остигає. Тому його доводиться ставити назад, при чому не абикуди, а саме на підставку. Великі речі таким праскою гладити незручно.

 При прасуванні сорочок ми не раз стикаємося з такою проблемою, як гудзики. Багато сьогоднішніх праски мають спеціальний жолобок для гудзиків. Якщо подивитися на край підошви, то помітно, що він дуже тонкий. Це і є жолобок, завдяки якому гладити біля гудзиків стає легше.

 Наявність усіляких функцій звичайно добре, але сама робота не принесе задоволення, якщо праска погано тримати в руці. При купівлі праски слід звернути увагу на його вагу. Він не повинен бути занадто важким, але й не повинен бути занадто легким, так як він повинен забезпечувати якісне розгладження без стороннього тиску. Деякі фірми роблять ручки прасок гумовими, щоб вони не ковзали.

 Як бачите, купити побутову техніку для дому не так вже й легко. Всі нові праски хороші, але різноманітність технологій робить вибір досить складним. Але все-таки найважливішим є вибір підошви, а вже потім з лінійки даної моделі можна вибрати праску з необхідними функціями. Зробіть свій вибір, і нехай прасування стане задоволенням!