Огляд GSM-телефону Sony Ericsson MIX Walkman (WT13i)

Зміст:
Комплект поставки
Позиціонування
Дизайн, розміри, керуючі елементи
Дисплей
Акумулятор
Комунікаційні можливості
Пам'ять, карта пам'яті
Камера
Галерея
Система, меню і інтерфейс
Контакти та виклики
Повідомлення
Додатки
Веб-браузер
Мультимедіа
Висновок
Комплект поставки:
Телефон
Карта пам'яті 2 ГБ
Бампер
Мережевий адаптер з USB-кабелем
Провідна гарнітура
Керівництво користувача
Гарантійний талон
Позиціонування

У продажу з'явився музичний телефон Sony Ericsson MIX Walkman. Серед основних можливостей апарату слід виділити музичний плеєр, камеру, два стереодинаміки, радіо та наявність Wi-Fi. Варто WT13i близько 5 000 рублів. Ціна для звичайного телефону (тобто не смартфона), як мені здається, не найпривабливіша. А фірмові штучки, наприклад, Sense Me, Zappin, караоке - на великого любителя.

Дизайн, розміри, керуючі елементи

Телефон має невеликі розміри (95.8x52.8x14.3 мм) і вага (88 г). Виконаний повністю з чорного пластику двох видів: лицьова сторона - глянсова, тильна - пориста, нагадує софт-тач, відбитки пальців на ній не залишаються. Кант по периметру - з хромованого пластика. Його можна замінити на зелений або рожевий бампер з певним рельєфним малюнком хмари або пташки на верхній грані.

Рішення цікаве, проте воно вплинуло на якість збірки апарату: з часом задня кришка при стисненні у руці стала сильно хрустіти і трохи скрипіти. Крім того, не сподобалися надто чутливі механічні кнопки: достатньо легкого дотику, щоб розблокувати / заблокувати екран, запустити плеєр і ZAP або ненавмисно викликати режим «без звуку» при натисканні на кнопку гучності. Хотів би сподіватися, що мені просто не пощастило з тестовим пристроєм, і ці неприємні моменти не будуть відображатися в інших SE MIX.

На лицьовій панелі знаходяться датчик наближення, розмовний динамік і механічна кнопка «додому», виконана в стилі лінійки Xperia 2011 року. Динамік середній по гучності, в шумному місці співрозмовника чути погано. «Додому» по контуру не підсвічується, як, наприклад, в SE Ray.

На верхньому торці розташовано дві прогумовані клавіші: активація плеєра і ZAP (або ZAPPIN, яка дозволяє виконувати послідовне відтворення уривків композицій із заздалегідь заданою тривалістю). Поруч - стандартний 3,5 мм роз'єм для підключення гарнітури або навушників. Мікрофон знаходиться на нижньому торці. Клавіша-гойдалка регулювання гучності і кнопка активації камери - на правому боці, а на лівому - роз'єм MicroUSB і кнопка включення / виключення телефону. На тильній стороні - вічко камери і два стереодинаміки.

У цілому, ергономіка непогана, але з чутливістю клавіш і заміною бамперів не коштувало експериментувати. Як у тому анекдоті: «... а неприємний осад залишився».

Зовнішній вигляд Sony Ericsson MIX (ліворуч) і Sony Ericsson Xperia Mini:

Зовнішній вигляд Sony Ericsson MIX (ліворуч) і Samsung Star II:

Зовнішній вигляд Sony Ericsson MIX (ліворуч) і Sony Ericsson Play:

Дисплей

Він має діагональ 3 "(фізичний розмір - 66х40 мм), роздільна здатність 240х400, відображає 256 тисяч відтінків кольору, тип матриці - TFT-LCD. Сенсорний шар виконаний за ємнісною технологією без підтримки мультитач. Чутливість його висока, але, мабуть, через «криво» написаної операційної системи тактильні відчуття ближче до негативних: часто замість того, щоб перегорнути меню, запускається один з його пунктів, а переміщаючись на головному екрані по віджетів, можна випадково їх завантажити.

Перенесення кольорів середня, і картинка не виглядає живою. Кути огляду великі, під нахилами злегка падає яскравість, але зображення не спотворюється. Ну, хоч з цим все в порядку. Датчика освітлення в телефоні немає. Яскравість середня і регулюється вручну (на жаль, діапазон невеликий). За відключення екрану під час дзвінка відповідає датчик наближення. Реагує швидко. При денному світлі екран не вицвітає. Є акселерометр.

Нижче наведені кути огляду Sony Ericsson MIX:

Sony Ericsson MIX і Sony Ericsson Xperia Mini (праворуч):

Акумулятор

В апараті встановлена ​​літій-полімерна (Li-Polymer) батарея ємністю 1000 мАг. Модель - BST-43. Вона сумісна з Sony Ericsson Elm, Yari, TXT і TXT Pro. Виробник заявляє, що телефон пропрацює від одного повного заряду до 10 годин у режимі розмови, до 13 годин у режимі прослуховування музики і до 465 годин (близько 20 днів) в режимі очікування.

Незважаючи на те, що у властивостях MIX є індикатор заряду акумулятора у відсотках, відстежити по ньому енергоспоживання було неможливо. Наприклад, фіксуємо цифру в параметрах системи - 80%, ставимо плеєр на відтворення музики і через деякий час знімаємо показники. У підсумку телефон видає нам 85%, тобто, судячи по цифрі, акумулятор не те щоб розряджався, а навпаки - заряджався ... Мабуть, якийсь баг. Втім, відстежувати можна і по індикатору у верхньому куті.

При 15-20 хвилинах розмов в день, використанні Wi-Fi близько чотирьох годин і стільки ж прослуховування музики повного заряду батареї вистачило приблизно на три дні. Після Android-смартфонів ці показники здаються нереальними.

Акумулятор заряджається від USB близько трьох годин, від мережі - в два рази швидше.

Комунікаційні можливості

Телефон працює в мережах GSM 850/900/1800/1900. Підтримка мережі третього покоління (3G) відсутня. Швидкість GPRS - до 115 Кбіт / с, EDGE - до 200 Кбіт / с. Є Wi-Fi стандарту B / G, але з підключенням до мережі виникали проблеми: або інтернет з'являвся з десятої спроби і ледве відкривалися сторінки, або індикатор Wi-Fi показував впевнений прийом, але серфіть інтернет відмовлявся.

Мережа можна додати і відредагувати:
Ім'я мережі
Безпека
IP-адресу
Шлюз
Маску подсети
Основний DNS
Додатковий DNS

Присутній бездротовий зв'язок Bluetooth версії 2,1 з A2DP. Для передачі даних і зарядки використовується USB 2.0.

Пам'ять, карта пам'яті

Всього внутрішньої пам'яті 256 МБ, але для користувача доступно 116 МБ. На неї можна встановлювати різні JAVA-додатки. Заміри швидкості не став робити з огляду на її невеликого обсягу.

У комплекті йде картка MicroSD на 2 ГБ. Максимально підтримуваний обсяг - до 32 ГБ. Слот знаходиться під акумулятором.

Камера

У Sony Ericsson MIX Walkman встановлено 3-мегапіксельний модуль камери без автофокусу (фіксований фокус від 20 сантиметрів до нескінченності, EDOF) і спалаху. Максимальний розмір фото - 2048х1536, відео - 320х240 при 12 кадрах в секунду. Камера запускається з меню або тривалим утриманням кнопки на правому торці апарату.

Якість фотографій середнє, динамічний діапазон вузький. Нижче наведено два порівняння:

Макро на Samsung Star II (знизу) і Sony Ericsson MIX:


Пейзаж на Samsung Star II (праворуч) і Sony Ericsson MIX:


Інтерфейс простий: зверху - сенсорна кнопка активації затвора, знизу праворуч - перемикання з фото в відеорежим і назад, зліва внизу - прев'ю. Настройок немає ніяких.


Галерея

У ній відображаються всі фотографії, впорядковані по даті. На екрані вміщається до 15 ескізів фотографій. Після відкриття картинки по її кутах будуть розташовані піктограми: «назад», відіслати (як повідомлення, електронний лист, через Bluetooth, завантажити на Picasa), видалити і призначити фото як фоновий малюнок або аватар контакту. Оскільки мультитач тут немає, то для збільшення або зменшення фотографії необхідно натиснути пальцем на екран і провести їм вгору або вниз відповідно. На жаль, збільшується тільки превью, а не все зображення. Тому марно закачувати фотки і картинки в дозволі більшому, ніж 240х400 пікселів.

З фотофайлів можна отримати EXIF-інформацію:

Характеристика відеофайлу:
Формат: 3GP
Відео кодек: MPEG-4, 500 Кбіт / сек
Дозвіл: 320x240, 12 к / с
Аудіо кодек: AMR, 12 Кбит / сек
Канали: 1 канал, 8 кГц

Система, меню і інтерфейс

Телефон MIX працює на пропрієтарної операційній системі. Це власна розробка команди Sony Ericsson. Інтерфейс нагадує фірмову оболонку Android-SE - «чотири кути». Багатозадачність відсутня, але згорнути плеєр або радіо можна.

Швидкість апарату не викликає нарікань, а от до стабільності його роботи претензій багато: телефон часто перезавантажувався при відключенні від USB, запису відео на камеру, запуску браузера і так далі.

На «екрані блокування» відображаються час, дата, індикатор мережі і батареї. Для розблокування два рази натискається кнопка включення. Головний екран містить до чотирьох віртуальних робочих столів, на які автоматично призначаються віджети: наприклад, музичний плеєр, замітки, годинник або додаток «друзі». За замовчуванням на кутах закріплені такі ярлики: плеєр, Opera, номеронабирач, контакти. Щоб замінити їх, треба зайти в меню, довгостроково натиснути на ярлик, потім перенести його в один із кутів.



Для входу в меню необхідно провести пальцем по екрану знизу вгору. Воно представлено 12-ю іконками сіткою 3х4 на кожній з трьох зон. Переміщення по ним плавне.

Контакти та виклики

У телефоні може зберігатися до 1 000 контактів і до 5 000 номерів. У налаштуваннях телефону є пункт резервування контактів (збереження на карті пам'яті). Там же вибирається порядок сортування (по імені або прізвища), передача контактів по Bluetooth або електронній пошті, призначаються фіксований набір (необхідно вводити PIN2 «сімки»).


Контакти представлені списком без номерів. Для більш зручного пошуку праворуч знаходиться прокрутка. При натисканні на неї відображається буква (перша в імені контакту). Шукати абонента можна і по вводу літер в полі «пошуку». Щоб призначити клавішу швидкого доступу до обраному контакту, необхідно перейти у вкладку з малюнком зірки.


При створенні нового контакту для кожного з них призначається наступна інформація:
Фото контакту
Ім'я
Номер телефону
Адреса електронної пошти
Адреса
Організація
Сигнал виклику
День народження
Примітка


Номеронабирач середній за розміром. Іконка посилання виклику знаходиться дуже близько до нього, тому іноді випадково натискається «зірочка». Невдале розташування.



Під час дзвінка на екран виводиться фото контакту на половину екрану, його ім'я, іконка номеронабирача, кнопка скидання, перемикання на гучний зв'язок і відключення мікрофону.

У журналі викликів відображаються відсортовані по даті контакти з іменами, номерами телефонів, часом і типом дзвінка (вхідний, вихідний, відхилений або не прийнятий).

Повідомлення

Телефон підтримує SMS і MMS. Всі вони потрапляють в одну загальну папку. Для введення тексту доступна латиниця та кирилиця. Перемикання між ними здійснюється вибором потрібної розкладки з меню.

Клавіатура виглядає так само, як і на звичайних кнопкових телефонах. Віртуальні кнопки не дуже великі, але вводити текст зручно. Є прискорений введення Т9. Праворуч і ліворуч від клавіатури розміщені додаткові символи, включаючи смайлики. На екрані вміщається до 152 символів: 19 букв на 8-ми рядках. Шрифт маленький, збільшити не можна. До речі, у вхідних повідомленнях він ще менше.


Додатки

Апарат підтримує JAVA-додатки обсягом до 1 МБ. За замовчуванням встановлені наступні програми:

Друзі. Швидкий доступ до SMS, Твіттер і Фейсбук - повідомленнями ваших друзів. Віджет може бути розміщений на одному з робочих столів.


Календар. Відображається календар на місяць. Нинішня дата виділяється жирним шрифтом. Для створення нової замітки доступні наступні поля: тема, час, дата, нагадування, місцезнаходження, опис, повтор.


Замітки. Вводиться невеликий текст, який можна вивести на одному з робочих столів як віджет. Застосовується сигнал сповіщення.


Будильник. Для нього доступно час, текст вітання, повтор (день тижня) і сигнал будильника.


Пошта. Простий поштовий клієнт. Щоб отримувати пошту, необхідно буде ввести тип сервера, адресу сервера, адресу електронної пошти, пароль, вибрати шифрування і порт. І все те ж саме для сервера вихідної пошти.

Диктофон. Уміє записувати телефонні розмови, причому не тільки голос співрозмовника, але і ваш. Запис можна використовувати в якості дзвінка, сигналу дзвінка контакту або будильника.


TrackID. Cервис, що дозволяє дізнаватися виконавця і назву музичного твору за його короткому уривку, записаному на мікрофон телефону.


  • Голосова пошта.
  • Facebook. Відсилає на мобільну сторінку сайту facebook.com.
  • Кілька IM. Програма, що дозволяє використовувати інтернет-пейджери без їх завантаження.
  • Калькулятор.
  • Таймер. Вводяться час і сигнал. Працює у фоновому режимі.
  • Секундомір. Працює у фоновому режимі.
  • YouTube. Перегляд відео з сайту YouTube.com.
  • Twitter. Так само, як і Facebook - відсилає на мобільну сторінку.
  • Orkut. Мобільна версія соціальної мережі.
  • Google Talk. Чат від Google.
  • Picasa. Хостинг фотографій від Google.
  • Gmail. Поштовий клієнт для пошти Google.

Пошта Yahoo.

Предустановлено кілька ігор:

  • BB революції
  • Quadrapop
  • Нічний клуб
  • Music Quiz



Будьте уважні: при запуску деяких ігор відсилається SMS на платний номер для їх активації!
Налаштування

Веб-браузер

Встановлено два додатки: Opera Mini ™ і Obigo Q7. Обидва мають приблизно однакову функціональність. Раніше вже було сказано про якість Wi-Fi-зв'язку. Погіршує становище ще й відсутність 3G.

Мультимедіа

Музичний програвач

Плеєр запускається кнопкою на верхньому торці або з меню. Інтерфейс так само, як і головний екран, представлений «чотирма кутами»: зліва вгорі - медіатека, справа вгорі - список композицій, зліва внизу-ZAP, справа внизу - активація караоке-режиму. Вгорі відображаються ім'я виконавця, назва композиції, назва альбому. Нижче - невеликого розміру обкладинка альбому, кнопки управління плеєром і часова шкала.

Під час програвання мелодій на верхньому торці спалахують два світлодіоди. Судячи з усього, вони встановлені для краси, так як переморгуються зовсім не в такт музиці.

У телефоні є декілька спеціальних функцій: Підгонка, SenseMe і караоке. Про першу коротко розповів на початку огляду. SenseMe - сортування пісень за настроєм. Тобто коли ви передаєте файли з ПК за допомогою Media Go на MIX Walkman, програма аналізує ритм. Ну а караоке повинно бути всім знайомо. Щоб текст пісні виводився на екран, потрібно створити текстовий файл і відредагувати за інструкцією.

Гучність в навушниках середня. У метро або на галасливій вулиці чутно погано. Комплектні «вуха» доведеться відразу відкласти - вони незручні. Якість звуку теж не порадувало, враховуючи, що телефон позиціонується компанією як музичний: слабкі низькі, завалені середні і нечітко виражені високі частоти. Крім того, немає еквалайзера, налаштовуваного вручну, а для «меломана» явно не вистачить найпростіших пресетів. Єдине, що реалізовано добре - розширене стерео.

Гучність стереодинаміків вище середньої.

FM-радіо

Воно працює в діапазоні частот від 85 - 108 МГц. Підтримується RDS - багатоцільовий стандарт, призначений для передачі інформаційних повідомлень по каналах ЧС-радіомовлення (FM). На екрані відображається шкала частот. Для переміщення по ній необхідно проводити пальцем знизу вгору або навпаки. Найбільш цікаві станції можна зберігати, натискаючи на «зірочку» праворуч. Чутливість середня, гучність така ж, як і в плеєрі.

Відеоплеєр

Найпростіший плеєр. Розуміє формат MP4 і 3GP. Максимальна роздільна здатність - до 320х240.
Висновок

Незважаючи на те, що нова модель Sony Ericsson MIX Walkman пропонує користувачеві масу можливостей для розваг (музичний плеєр, радіо, камера, Wi-Fi), варто зауважити, що ціна на апарат межує з вартістю бюджетного Android-смартфона. Наприклад, LG P350 має не тільки Bluetooth, Wi-Fi, але і GPS і 3G. Крім того, Optimus Me - це смартфон, а значить, він володіє повноцінною багатозадачністю, не кажучи про кількість додатків, які можна встановити. Не подобається Android - придивіться до Symbian. Наприклад, Nokia 5228: пристойне дозвіл - 360х640 пікселів, Wi-Fi, запис відеороликів в дозволі 640х480 пікселів, відмінний музичний плеєр і т.д. Існує ще один варіант - Samsung Wave 525 на операційній системі Bada. У нього теж не сама слабка характеристика: 3,2 "дисплей, 3-мегапіксельна камера, MP3-плеєр, радіо, Bluetooth 3.0, Wi-Fi стандарту B / G / N з функцією точки доступу.

Тому, на мій погляд, Sony Ericsson MIX варто купувати в тому випадку, якщо з якоїсь причини вам зовсім не цікава ні одна з трьох представлених мобільних ОС.