Огляд телефон Nokia N9: без кнопок, але з MeeGo

Найгучніша новинка літа - топовий смартфон Nokia N9 фінської компанії. Ми не змогли поки протестувати його по повній, але загальне враження про нього вже склалося. І воно не таке скептичне, як у багатьох.

Дизайн і ергономіка

 Мінімалізм і простота - такими принципами керувалися дизайнери, які розробили вигляд новинки. Корпус позбавлений елементів, за які чіпляється погляд (крім металевої вставочки на задній панелі). Увага фокусується на головному - на тому, що відбувається на екрані. Втім, яскраві розмальовки (крім чорної, є синя і рожева) не дають занудьгувати. А сам апарат не схожий на iPhone (хоча, на думку деяких схожий на один з iPod).

Корпус з полікарбонату зібраний бездоганно. Тому що знімних деталей немає і навіть заглушки щільно підігнані до роз'ємів. Акумулятор у смартфона незнімний і його заміна буде можливо тільки в сервісному центрі. Як відзначив один зі співробітників компанії, якщо енергію берегти (тобто не захоплюватися інтернетом по Wi-Fi і GPS), то заряду вистачає на два дні. Пластик приємний на дотик, не ковзає, а оскільки він матовий, то і не брудниться. Незважаючи на солідні габарити, телефон добре лежить в руці. Свою роль тут, крім практичного матеріалу, зіграла і форма корпусу: нижній і верхній торець у нього рівні, а передня і задня панелі трохи заокруглені.

 Важливим принципом дизайну смартфона стало управління без кнопок. Всі команди можна зробити за допомогою тачскріна. Втім, пристрій все-таки має три кнопки, без яких можна було обійтися: регулювання гучності та розблокування. Теоретично і без них можна було обійтися, але мабуть розробники не наважилися на такий радикальний крок. В наявності також слот для карт microSD, 3,5 мм вихід для навушників і слот для установки картки Micro-SIM (на верхньому торці), а також динамік (на нижньому торці).

 Компанія не пояснює, чому в N9 використана картка Micro-SIM, замість звичайної «сімки». Можна припустити, що позначилася компактність корпусу. Micro-SIM вже доступні для в операторів «Київстар» і «МТС». До того ж зі звичайної картки можна випиляти зменшену копію, як це зробили багато власників iPhone 4. Так що особливої ​​використання Micro-SIM для покупців «дев'ятки» не буде проблемою.


Гонка озброєнь серед смартфонів призвела до того, що самі просунуті з них мають екрани гранично допустимого розміру (щоб телефон нормально лежав в руці і містився в руці). Nokia трохи відстає від корейських виробників і її смартфони виглядають компактніше конкурентів. З N9 ситуація повторюється: екран хоч і великий (3,9 дюйма), але менше, ніж у топових смартфонів. А дозвіл - 480 × 854 - на рівні інших аналогічних моделей. Матриця AMOLED трохи поступається новітнім Samsung з Super AMOLED по яскравості і барвистості зображення, але заслуговує твердої «четвірки». Скло Gorilla Glass захищає екран від пошкоджень, правда неабияк брудниться. Фірмова технологія Clear Black Display покращує читаність інформації на сонці, однак ми не змогли поки побачити її в дії. Нарешті, відсутність повітряного прошарку (no air gap) надає зображенню чіткість під будь-якими кутами огляду і створює відчуття, що воно нанесено прямо на передню панель.

Вагомою причиною для критики N9 стало його технологічне відставання від флагманських смартфонів інших виробників. При прямому порівнянні з ними Nokia програє, однак це не сильно позначається на споживчих якостях апарату. Так, у «дев'ятки» 1-ядерний процесор, тоді як у LG Optimus 2x, HTC Sensation, Samsung I9100 Galaxy S II і за чутками у iPhone 5 2-х ядерний чіп. Представники Nokia спокійно сприймають цю ситуацію і кажуть, що має процесора цілком достатньо, а 2-х ядерні CPU поки не актуальні. З ними можна погодиться, адже софт поки що не оптимізований відповідним чином. Як ми переконалися, у N9 немає проблем з продуктивністю і його власники не будуть відчувати дискомфорт від «пригальмовування» системи або програм. Претензію можна висловити хіба що до невеликих лагам при скролінгу карт з 3D об'єктами, але у нас не було можливості повноцінно протестувати навігацію і однозначні висновки зробити можна. Ну а відставання в розмірах екрану, компенсується середніми габаритами пристрою.

Можливості та оснащення

Nokia N9 працює на основі операційної системи MeeGo створеної на базі Linux. Також як і Android і iOS, вона може працювати не тільки на смартфонах, але і інших пристроях (нетбуках, планшетах та ін.) За своєю суттю система ще більш «гиків», ніж Android і iOS. При великому бажанні розробників з неї можна витиснути більше, ніж з інших, а можливість працювати в консолі (нехай і в спеціальному режимі) по-своєму символічна. Втім, ці тонкощі цікавлять трьох з половиною гиків. А приємний парадокс в тому, що серед всіх платформ для смартфонів, MeeGo в її нинішньому стані схоже, найпростіша в освоєнні і повсякденному використанні. Хіба що iOS може конкурувати з нею за цими параметрами. І все завдяки двом ідеям.

 Перша ідея полягає у відмові від віртуальних робочих столів з можливістю їх налаштування на користь трьох стандартизованих меню виведення інформації: меню для запуску додатків, меню багатозадачності і список всіх повідомлень збираються з SMS, пошти, соціальних мереж. З головним меню все як звичайно - список іконок формується з базових і встановлених додатків. Можливості персоніфікації мінімальні: користувач може лише налаштувати їх порядок на екрані або прибрати зайві. Іконки меню запозичені з останньою версією Symbian (Anna) та дуже симпатичні.

Друге меню це список запущених додатків у вигляді матриці 2 на 2 або 3 на 3 з превьюшек. Між двома режимами можна переключаться спеціальним жестом, а вибір потрібної програми виконується одним натисненням на екран. Також як і закриття будь-якої програми (яке виконується тут). «Фішка» в тому, що ці віконця оновлюються в реальному часі. Правда, поки не зрозуміло для яких додатків це буде актуальним, до того ж розглянути деталі дуже важко. Головне, що ця наочна демонстрація багатозадачності. Програми висять у фоні і теоретично навіть не «їдять» батарею, а оперативної пам'яті вистачить. По-крайней мере, немає ліміту на одночасний запуск безлічі додатків.

 Третє меню припаде до душі тим, хто вважає, що спілкування по телефону не повинно обмежуватися дзвінками. У систему інтегровані Facebook, Twitter, Goggle Talk, Nokia (у минулому Ovi) і усі дописи від них будуть збиратися в одному меню. Ідея, звичайно не нова, але від цього не менш цінна. До того ж, тут будуть відображатися повідомлення про пропущені дзвінки, листах і повідомленнях. Причому повідомлення будуть згруповані не тільки за типом (дзвінки, SMS і т. д.), але і за важливістю: вгорі будуть пропущені дзвінки та СМС, потім події в календарі і письма, а лише потім повідомлення з соціальних мереж. В принципі, на екрані блокування буде дублюватися ця ж інформація. Причому і там і там можна буквально в пару тапов відповісти на пропущений дзвінок або повідомлення.

 Також є допоміжний екран, що викликається кліком вгорі екрану. Там можна вибрати режим роботи телефону («Звичайний», «Тихий» і «Без звуку») і змінити гучність, побачити стан модулів Wi-Fi і Bluetooth і статус в соцмережах. Також тут вказується звіт про виконання передач - «розшарювання» контенту в соцмережах. Крім того, якщо підняти екран трохи вгору, то на ньому з'являться 4 іконки самих затребуваних додатків: дзвінки, SMS, браузер і камера.

 Друга ідея полягає в тому, що практично всі дії зводяться до звичного натисненню на іконки, жестам двома пальцями (мульти-тач) і проведенню пальцем від краю до краю екрану. Саме останній жест, званий swipe, є «фішкою» N9. З його допомогою розблокується екран, перегораються меню, а відкриті програми згортаються (але не закриваються) та ін Причому рухати екран практично завжди можна в будь-яку сторону: вгору, вниз, вправо і вліво. А ось зміна розкладки при введенні повідомлення вимагає проведення пальцем по клавіатурі. Swipe-жест зручно робити великим пальцем, коли тримаєш телефон в одній руці. Треба лише пристосуватися - по початку не кожен раз виходить «зачепити» екран у самої кромки. Крім того, розблокування виконується подвійним кліком на екрані, а вивіз випадного меню - одним кліком у верхній частині екрана.

На відміну від Windows Whone 7, meeGo вже локалізована ... і локалізована добре

 Всі сходяться на думці, що смутні перспективи MeeGo псують всю картину. Поки що рано ставити хрест на ній, адже вона може розвиватися, навіть якщо N9 стане першим і останнім смартфоном на цій платформі. Ну а Nokia обіцяє підтримувати «дев'ятку» оновленнями і залучати розробників до створення і портированию софта. До речі, поки за неперевіреною інформацією можливий безболісний перенесення на MeeGo Android-додатків. Скептично налаштованим людям слід почекати відповідних дій. Перші ластівки вже є: приміром, це особлива версія іграшки Angry Birds. І якщо ви зважитеся на покупку, будьте готові задовольнятися мінімумом.

 Поки що N9 немає в списку доступних моделей в Ovi Store і не можна сказати напевно, скільки ж додатків доступно для флагмана. Представники компанії не готові відповісти на це питання. Зате відомо, що в саму ОС інтегровані клієнти для Skype, Facebook і Twitter. До речі, у Skype поки доступні тільки голосові дзвінки і чи буде доступні відеодзвінки представники компанії нам не сказали. Всі основні додатки (контакти, дзвінки, камера, галерея, карти Ovi і т. п.) є і вони працюють. Карти України в моделях, що продаються в Україні, будуть російською та українською мовами, з голосовою навігацією російською. Є погодний віджет, прив'язаний до ресурсу AccuWeather. Не забутий і офісний пакет, що дозволяє відкривати і редагувати документи Word, Excel і PDF. Ще відомо, що підтримується відтворення не конвертованого MKV відео. Так що, купивши N9 можна особливо і не завертатися сторонніми програмами. Але це не відповідає концепції смартфона.

 Камера у смартфона з 8 Мп матрицею, оптикою Carl Zeiss, автофокусом і LED-спалахом. Ксеноновий спалах розмістити в тонкому корпусі не вдалося, а шторка об'єктиву вже вважається морально застарілим елементом конструкції. Новинка не пробує відібрати лаври кращого камерофона Nokia у N8, але знімати повинна непогано. Теоретично, у нас не було можливості зробити тестову сесію. Ми змогли лише переконається в моторною роботі тач-фокусу при фото-і відео-зйомки. У будь-який момент зйомки можна пальцем вказати на якому місці слід сфокусуватися. Також експериментальним шляхом нам стало відомо, що кут охоплення об'єктива у «дев'ятки» більше, ніж у N8.

Багатству налаштувань камери багато смартфони можуть позаздрити

Резюме

Як гаджет Nokia N9 досить гарний, хоч і поступається конкурентам. Бездоганна якість збірки, відмінний екран, яскраві забарвлення корпусу, цікаві «фішки» - аргументів «за» вистачає. Як мобільна платформа MeeGo справляє позитивне враження простотою і високою швидкістю роботи. Лише смутні перспективи її підтримки і виходу сумісного софта псують враження. Загалом, флагманський смартфон N-серії вийшов суперечливим і не позбавленим недоліків. Не можна назвати його покупку раціональної, особливо, якщо ціна виявиться на рівні очікуваної 700-1000 доларів. Але зате він цікавий сам по собі і подвійно цікавий як смартфон нового покоління від Nokia, кардинально відрізняється від колишніх моделей. Не кажучи вже про те, що він індивідуальний на відміну від маси Android-клонів. Напевно, наступні моделі на Windows Phone 7 будуть більше схожі на «дев'ятку», ніж на старичків, начебто N82 або E71. Але вони будуть до Нового Року, а «дев'ятка» (у версії 16 Гбайт і трьох кольорах) до початку осені.