Флагманські смартфони Nokia Lumia 920 і Lumia 820

Погляд на флагманські смартфони Nokia Lumia 920 і Lumia 820

П'ятого вересня, за тиждень до анонсу п'ятого «айфона», компанія Nokia представила свої флагманські пристрої на Windows Phone 8. Lumia 920 і Lumia 820 - це головне, що фінський концерн може запропонувати покупцям в останньому кварталі поточного року. Пристрої, які або прискорять падіння Nokia в безодню, або ознаменують повернення вендора до своєї кращої форми.

 Про те, що на Nokia World фіни представлять дві флагманські моделі на Windows Phone 8, було відомо задовго до початку заходу. Однак, без сумнівів, всім хотілося сюрпризу. До прикладу, ту саму Lumia X з поворотним блоком камери, як в музичному смартфоні Nokia 5700 XpressMusic. Або хоча б анонс Третя новинка в особі недорого Windows-фону Lumia 620. Як би там не було, Стівен Елоп представив всього два пристрої: Nokia Lumia 920 і Nokia Lumia 820.

 Як і очікувалося, Nokia Lumia 920 виявився флагманським смартфоном Nokia, в якому використовується технологія PureView. Завдяки оптичної стабілізації камера Nokia Lumia 920 здатна захоплювати в п'ять разів більше світла, ніж будь-які інші конкуруючі смартфони.

 За словами виконавчого віце-президента підрозділу Nokia Smart Devices Джо Харлоу (Jo Harlow), «революційні розробки Nokia забезпечують рівень якості фотозйомки на смартфоні, зіставний із спеціалізованою дзеркальною фотокамерою».

 Lumia 920 заснований на чіпсеті Snapdragon S4 з 2-ядерним процесором з частотою 1,5 ГГц. В апараті використовуються 4,5-дюймовий сенсорний IPS-дисплей з роздільною здатністю WXGA, заснований на технології PureMotion HD +. Він отримав основну 8,7 МР камеру з удосконаленою технологією оптичної стабілізації зображення PureView від Nokia, оптикою Carl Zeiss і LED-спалахом, фронтальну 1,2 МР камеру з підтримкою HD-відео, micro-SIM, підтримку LTE і HSPA, 32 Гб вбудованої пам'яті і 7Гб вільної пам'яті на сервісі SkyDrive. В апараті встановлений акумулятор ємністю 2000 мАг з інтегрованою функцією бездротової зарядки за стандартом Qi. Nokia Lumia 920 буде продаватися в жовтому, червоному, білому і чорному кольорах.


Враховуючи, що, імовірно, флагманська «люмія» буде коштувати 30 тисяч рублів, модель стає прямим конкурентом розкрученому технологічному лідеру - Samsung Galaxy S III (про iPhone 5 поки промовчимо). Чи зможе Lumia 920 запропонувати споживачеві щось таке (крім шановного бренду), що змусить його придбати саме пристрій на Windows Phone, а не на Android?

 Апарат витриманий в традиційному дизайні флагманів Nokia останніх декількох років - починаючи від N8, продовжуючи N9 і закінчуючи Lumia 800 / Lumia 900. Найбільше схожості, звичайно ж, з останніми, благо вони побратими по лінійці Lumia. Очевидно, що в Nokia перейняли модель Apple і дотримуються єдиної, пізнаваного стилю. Поглянувши на Lumia 920, ви ту годину визнаєте в ній продукт фінського виробника. Для мене ці яскраві панелі, прямокутні форми корпусу - краще рішення на даний момент (хоча, відверто кажучи, Lumia 820 мені подобається навіть більше). У той же час варто визнати, що у Samsung Galaxy S III дизайн традиційніше, те ж саме, упевнений, можна буде сказати і про зовнішній вигляд iPhone 5.

 Встановлений двоядерний процесор Qualcomm Snapdragon S4 з частотою 1,5 ГГц. Так, не чотири ядра, але і операційна система теж не Android. Іншими словами, Lumia 920 працює швидко - порівнянно з чотирьохядерними рішеннями конкурентів. І, що найважливіше, швидкодія не зменшується із запуском сторонніх додатків, за що так лаяли «люміі» на Windows Phone 7.5. До того ж тут встановлений самий ємний за всю історію смартфонів Nokia акумулятор - на 2000 мАг. Дуже сумно, що відсутній слот для карти пам'яті. 32 Гб вбудованої пам'яті - непогано, але знімний носій все ж більш зручний.

 Екран - 4,5-дюймовий PureMotion HD + IPS з роздільною здатністю 1280х768 пікселів - не підкачав, картинка повинна порадувати найвимогливішого ... скажімо, веб-дизайнера. В Nokia обіцяють якісне покриття екрану, що оберігає від появи подряпин. Дисплей швидкий, чутливий, реагує на торкання в рукавичках (притому, що технологія ємнісна).

 Багато слів було сказано про 8,7-мегапіксельною камері. Як було сказано вище, завдяки оптичної стабілізації камера Nokia Lumia 920 здатна захоплювати в п'ять разів більше світла, ніж будь-які інші конкуруючі смартфони, а отже, навіть у темряві повинні виходити непогані кадри.

Більше увагу приділили «фішці» бездротової зарядки смартфона. Спеціальна колонка називається JBL Power Up і заряджає «по повітрю». Правда, як я зрозумів, подібна зарядка буде можлива тільки в салонах операторів і різних кав'ярнях (причому навряд чи в Росії).

 Модель Lumia 820 мені припала до душі трохи більше. Можливо, тому, що зовнішнім виглядом вона пішла від попередників лінійки Lumia трохи далі, ніж 920. Вона буде коштувати дешевше (імовірно, 25 тисяч рублів), але, зрозуміло, і функціональність у неї слабший. Вона виконана в такому ж монолітному концепті, як і смартфони Nokia Lumia преміум-сегменту, проте в апараті використовується знімний корпус, що дозволяє міняти яскраві кольорові панелі або ж використовувати спеціалізовані функціональні корпусу (з можливістю бездротової зарядки, захисні пиловологозахищені). При цьому під корпусом гаджета є роз'єм для карти пам'яті microSD.

 Lumia 820 отримав точно такий же 2-ядерний процесор з частотою 1,5 ГГц на платформі Snapdragon S4. В апараті встановлені 4,3-дюймовий сенсорний ClearBlack OLED-дисплей з роздільною здатністю 800 х 480 крапок, основна 8МР камера з автофокусом, подвійним LED-спалахом і оптикою Carl Zeiss, фронтальна VGA-камера, 1 Гб RAM, 8Гб масової пам'яті з підтримкою карт пам'яті microSD і 7Гб вільної пам'яті на сервісі SkyDrive. Його акумулятор ємністю 1650 мАг має можливість бездротової зарядки за стандартом Qi. У смартфоні є підтримка LTE-мереж і технології NFC. Його розміри - 123,8 x 68,5 x 9,9 мм, вага - 160 г. Він буде поставлятися в жовтому, червоному, білому і чорному кольорах.

 За великим рахунком, відмінності Lumia 820 від Lumia 920 не кількісні, а якісні. Головне - процесор і операційна система - такі ж, як у флагмані Lumia 920. Гірше екран: 4,3 дюйма, 480х800 пікселів, виконаний за технологією AMOLED, особливою чутливістю не володіють. Камера теж 8-мегапіксельна, але старого покоління, без інноваційної системи оптичної стабілізації і без використання технології PureView.

 Не виключено, що, оскільки основна рекламна підтримка попрямує на Lumia 920, флагманський апарат буде деякий час тримати в ціні, коли вартість Lumia 820 знизиться швидше. Тисяч за двадцять - це, на мій погляд, смачне рішення.

 В цілому важко сказати щось погане про новинки Nokia. Практично все, що можна вичавити з Windows Phone 8, фіни вичавили. Запам'ятовується дизайн, швидка робота інтерфейсу, відмінна камера, конкурентоспроможний екран, безліч додаткових «фіч» і фішок, ємна батарея. За минулий рік для Windows Phone написано чимало додатків, тому першовідкривачі операційної системи без проблем знайдуть в маркеті потрібну програму або гру. По суті, засмучує лише відсутність слота для карти пам'яті в 920-му. Інша справа, чому Lumia 920 повинні купувати краще, ніж Lumia 800 в минулому році? Які для цього передумови? Мабуть, ніяких. Зараз як ніколи сильний Samsung Galaxy S III; через тиждень Apple представить iPhone 5, і новинки Nokia, про які будуть говорити цей тиждень, подзабудут.

 Поки рано робити якісь висновки - треба взяти пристрої на руки, спробувати їх у дії. Мені вони сподобалися.