Як вибрати акумулятор для фотоапарата або відеокамери

Всі сучасні відеокамери і фотоапарати працюють на акумуляторах - вбудованих, які створюються виробником для конкретної моделі пристрою, або стандартних типів AA ¸ рідше - ААА. Вбудовані акумулятори входять в комплект поставки, але зазвичай потужність їх мінімальна, а значить, заряду вистачає ненадовго, тому бажано мати в запасі ще один комплект. Втім, від одноразових батарейок багато користувачів фотоапаратів і відеокамер також з часом відмовляються - акумулятори того ж типу, звичайно, коштують значно дорожче, проте витримують кілька сотень циклів перезарядки і в підсумку обходяться дешевше. У цьому огляді ми поговоримо про основні типи акумуляторів і їх базових характеристиках.

Найбільш простий спосіб вибрати акумулятор для фотоапарата або відеокамери - заглянути в інструкцію до пристрою, де виробник наводить цілком конкретні рекомендації з цього питання. Однак «рідні» батареї нерідко занадто дорогі або доставки підходящої моделі доведеться чекати кілька тижнів. При цьому на ринку широко представлені аналоги інших брендів, які можуть відрізнятися ємністю і ціною, однак з основним завданням - харчуванням пристрою, - вони справляються цілком успішно. На що ж варто звернути увагу при покупці сумісних акумуляторів для фотоапаратів і відеокамер?
Пальчикові акумулятори
Батареї типу АА (рідше - ААА) встановлюються звичайно на недорогих камерах, рідше - на дзеркальних фотоапаратах. На професійних моделях використовувати можна тільки з бустером - електронним пристроєм, що підвищує напругу і стабілізуючим подачу енергії.

Різні моделі пальчикових акумуляторів відрізняються максимальною ємністю і вихідною напругою. Ємність визначає кількість циклів включення-виключення, так як саме на цей момент припадає найбільший витрата енергії, і кількість знімків або тривалість відеозйомці на одному комплекті акумуляторів. Сьогодні у продажу представлені акумулятори ємністю 1500-3200 мАч і більше.

Вихідна напруга - характеристика, від якої залежить, включиться чи взагалі пристрій чи ні; якщо значення даного показника занадто низька, електронна система камери вважає, що батарея розряджена і підлягає заміні.

В цілому варто відзначити, що об'єктивну оцінку акумуляторам АА того чи іншого виробника можна дати тільки за умови використання електронного аналізатора (чого не зробиш, якщо батареї упаковані в пластик) або в лабораторії. Маркування, яка нанесена на товар, часто не збігається з його реальними характеристиками, тому рекомендується віддавати перевагу продукції відомих брендів: energizer, Duracell, Panasonic, Kodak і ін До речі, російські акумулятори «Наша сила» за результатами незалежних досліджень цілком можуть конкурувати з батареями всесвітньо відомих брендів, а по ряду показників навіть перевершують їх.

Спеціальні акумулятори
Для професійної фото-та відеотехніки ємності пальчикових акумуляторів зазвичай не вистачає, тому на них встановлюються елементи живлення більшої ємності і потужності. Як правило, акумулятор конкретної моделі підходить для однієї або декількох моделей камер, тому в даному випадку необхідно почати з вивчення маркування або інформації в інструкції. Часто виробники пропонують до фотоапарата або відеокамери кілька моделей акумуляторів однакової форми і розміру, але різної ємності (виражається в міліамперах на годину, мАч, mAh). Оригінальні акумулятори значно дорожче аналогів з Китаю та інших азіатських країн, однак і надійність їх вище - батареї витримують більше циклів зарядки-розрядки.

Хімічний склад
Найбільш дешевими є лужні: нікель-кадмієві та нікель-металгідридні акумулятори (як правило, типорозміру АА). Їх недолік - ефект пам'яті, через якого батарею потрібно спочатку повністю розрядити і тільки потім зарядити; підзарядка істотно зменшує її ємність. Крім того, діапазон нормальної роботи лужних акумуляторів невеликий: від -10 до +40 градусів Цельсія. Свинцево-кислотні акумулятори дещо дорожче, володіють більшою надійністю, однак при повній розрядці виходять з ладу.

Літій-іонні і літій-полімерні акумулятори, навпаки, потрібно заряджати, коли їх залишкова ємність становить не менше 5-10%, в іншому випадку їх ємність впаде на 20% і більше. Вони ефективні при високих і низьких температурах, більш довговічні, ніж сольові та лужні, однак і коштують на порядок дорожче, до того ж сумісні лише з певними моделями фото-і відеотехніки. Ще одна перевага літій-іонних і літій-полімерних акумуляторів: підтримання необхідного рівня напруги на протязі всього часу роботи і не схильні саморазряду. Зауважимо, що такі елементи живлення нерідко плутають з літієвими батарейками, призначеними для одноразового використання: на них зазвичай коштує маркування Lithium Non-Rechargeable або просто немає напису Rechargeable.

Якщо дозволяє форма і полярність батарейного відсіку, а в рекомендаціях виробників немає заборони на використання, нікель-кадмієві або нікель-металгідридні акумулятори АА можна замінити літій-іонним або літій-полімерним акумулятором формату CR-V3.

Зарядні пристрої для акумуляторів
Вибір зарядного пристрою визначається типом акумулятора. Як правило, спеціальні батареї для фото-та відеокамер поставляються разом із зарядним пристроєм; щоб придбати ще одне, дотримуйтесь інструкції до техніки чи рекомендацій виробника акумуляторів. Для перезаряджаються АА-батарейок вибір зарядного пристрою визначається не тільки їх типорозміром, але і хімічним складом: для лужних акумуляторів необхідні моделі з функцією повної розрядки перед зарядкою, для літій-іонних і літій-полімерних - обладнання відповідних типів. Зауважимо, що моделі для швидкої зарядки, як правило, скорочують термін життя батарей, для більш повільної - забезпечують максимальну ефективність використання комплекту елементів живлення протягом тривалого часу.