Проектор або телевізор. Що краще для дому?

Сьогодні багато хто задається питанням, що краще купувати для будинку - телевізор або проектор? Можливо, є сенс змінити свій вже старенький РК-телевізор або плазмову панель на сучасний проектор, яких у продажу з'являється все більше? У цій статті ми спробуємо розглянути основні переваги обох варіантів. Хоча, справедливості заради, потрібно відзначити, що відмінностей між телевізором і проектором не так вже багато, як це може здатися на перший погляд. Тим не менш, вони існують і мають важливе значення для споживача.

Проектори

 Коли мова йде про перегляді кінофільмів в домашніх умовах, то проектори з великим екраном і затемненням в кімнаті, безумовно, мають очевидну перевагу перед звичайними РК-телевізорами і навіть сучасними плазмовими панелями. Ця перевага полягає у величині екрану. За допомогою проектора можна дивитися кіно на широкоформатному екрані, де чітко видно всі деталі зображення, а спецефекти виглядають набагато реалістичніше. При затемненні в приміщенні перегляд фільму на великому екрані перетворюється на справжнє задоволення, порівнянне з походом в кінотеатр.

Проектор і створювана ним велика картинка високої чіткості дає можливість людині зануритися в атмосферу того, що відбувається на екрані. За одні й ті ж гроші, придбавши комплект з екрану і проектора, Ви можете отримати картинку в півтора - два рази більше, ніж на плазмовому або рідкокристалічному телевізорі. Крім того, проектор на відміну від телевізорів обмежений не фіксованим розміром екрану, а тільки особливостями конкретного приміщення, зокрема, розмірами вільної стіни, де передбачається встановити екран.

 Плюсом проектора є те, що він дозволяє створити в будинку справжній домашній кінотеатр. Ніяка плоска і дорога HD-панель не зрівняється з проектором в плані створення атмосфери кінотеатру. Проектор і екран можуть стати одними з центральних елементів інтер'єру кімнати, стилізованого під кінозал. У своїй квартирі будь кіноман може організувати своєрідний куточок відпочинку, де можна насолоджуватися переглядом останніх кіноновинок і улюблених фільмів.

  Також варто відзначити, що проекційний екран традиційно не так сильно навантажує очі людини, як звичайний телевізор. Адже в разі використання проектора ми маємо справу не з прямим світлом, а з відбитим. Так що проекційний екран - це хороший варіант для тих, хто стежить за своїм зором і проводить досить багато часу за переглядом кінофільмів або ігровими сеансами.

 Отже, проектор володіє наступними перевагами:


  •  Великий екран і широкі можливості для вибору проекційного екрану різних розмірів і конструкції, включаючи підвісні рулонні моделі та екрани з електромеханічним приводом;
  •  Гарне співвідношення діагоналі екрана і вартості;
  •  Менше навантаження на очі;
  •   Проектор ідеально вписується практично в будь-які інтер'єри і не займає багато місця.


  Тепер про недоліки. Для використання проектора потрібно затемнення в приміщенні, оскільки будь-яке світло, пропадає на екран, може призвести до падіння контрастності і передачі кольору картинки. Тому в кімнаті повинні бути світлонепроникні штори на вікнах і, в ідеалі, інтер'єри, пофарбовані в темні тони. Для кіномана перегляд фільму на великому екрані в затемненому приміщенні - це задоволення, але погодьтеся, що дивитися телепередачі або новини по федеральних каналах в таких умовах не надто приємно.


 До того ж, не надто високий дозвіл, використовуване деякими телеканалами, призводить до того, що на великому екрані негайно виявляються недоліки зображення. Також певним незручністю проектора є те, що до нього обов'язково необхідно купувати проекційний екран, з установкою якого ще доведеться трохи повозитися.

 Деякі недоліки проекторів пов'язані з особливостями конкретної технології, реалізованої в тій чи іншій моделі. На сьогоднішній день найбільшого поширення набули моделі проекторів, в яких застосовуються технології DLPі LCD. У DLP-проекторах використовуються спеціальні мікродзеркальні чіпи, завдяки яким і формується зображення. Такі проектори відрізняються рівномірністю колірного тону по всій площі екрану, відмінною контрастністю та якістю картинки.

 Але в недорогих, одне чіпових моделях DLP-проекторів іноді проявляється неприємний ефект «веселки» у вигляді розташованих перпендикулярно руху очей червоних, зелених і синіх контурів на краях світлих об'єктів картинки. Також моделі, в яких реалізована DLP-технологія, не можуть похвалитися хорошими вертикальними кутами огляду.

   Інша поширена технологія в сучасних проекторах припускає використання РК-матриці з підсвічуванням і системою лінз. LCD-проектори відрізняються доступністю, непоганою якістю картинки і можливістю використання великих широкоформатних екранів. У теж час вони нерідко програють DLP-проекторів по яскравості і контрастності зображення, а також кутах огляду по горизонталі.

   Існують ще й моделі проекторів на основі LCoS-технології, що представляє собою своєрідну комбінацію DLPі LCD. Однак такі проектори, позбавлені деяких недоліків пристроїв, в яких реалізована DLP або LCD-технологія, володіють більш високою вартістю. Треба сказати, що вищезгадані технології проекційних телевізорів продовжують удосконалюватися. І з кожним виходом нових поколінь DLP і LCD-проекторів їх недоліки поступово зменшуються за рахунок самих різноманітних технічних хитрувань. На проекційних екранах збільшується контрастність і яскравість зображення, і за цими показниками проектори практично вже перестають відставати від плазмових панелей і, тим більше, ЖК-телевізорів

 Телевізори

  З особливостями сучасних ЖК-телевізорів і плазмових панелей більшість людей добре знайоме. Головна перевага телевізорів в порівнянні з проекторами і раніше є те, що вони забезпечує чудову якість зображення, кращі показники по яскравості і контрастності зображення. Мова, звичайно, йде про найбільш сучасних моделях телевізорів. При використанні телевізора задоволення від перегляду кінофільму можна отримати не тільки в затемненому приміщенні, але і при будь-якому рівні зовнішнього освітлення.

   Як не крути, але в умовах зовнішнього освітлення проектори не можуть забезпечити високу якість зображення. Втім, вже не за горами вихід на масовий ринок лазерних проекторів, які за показниками контрастності і яскравості зображення вже не повинні будуть ні в чому поступатися телевізорам.

 Гідність телевізорів полягає ще й у тому, що рідкокристалічні моделі та плазмові панелі сьогодні представлені в магазинах в самому широкому розмаїтті. Для покупця не представляє особливої ​​складності вибір відповідної моделі телевізора виходячи зі своїх індивідуальних вимог та бюджету. З установкою телевізора вдома також не виникає жодних проблем. З проектором ж спочатку доводиться визначати його оптимальне місце розташування в приміщенні (на підлозі, під стелею або на столі), а потім ще коригувати параметри проекції.

   Таким чином, можна виділити наступні переваги телевізорів у порівнянні з проекторами для домашнього користування:


  • Оптимальні для перегляду телепередач і телетрансляцій;
  • Високу якість зображення з чудовою яскравістю і контрастністю практично незалежно від рівня зовнішнього освітлення;
  • Проста установка і відсутність додаткових витрат на придбання екрану.


 Про головне недоліку телевізорів вже говорилося вище. Навіть дорогі плазмові панелі не можуть забезпечити Вам ті розміри зображення, які дасть проектор з проекційним екраном. Та й покупка РК-телевізора або HD-панелі з великою діагоналлю обійдеться набагато дорожче, ніж придбання проектора, що забезпечує аналогічні розміри екрана.

   До вибору між проектором і телевізором для дому варто підходити дуже відповідально. Не варто поспішати. Перш за все, Ви повинні визначити для себе, які цілі Ви ставите перед телевізором або проектором, яка якість картинки Ви очікуєте і, нарешті, в яких умовах буде відбуватися перегляд. Якщо Ви плануєте дивитися, головним чином, телевізійні програми і телетрансляції, то краще зупинити свій вибір на рідкокристалічному телевізорі або плазмової панелі. Якщо ж Ви хочете створити в кімнаті справжній домашній кінотеатр, то Ваш вибір - проектор з великим проекційним екраном. Для повноти ефекту до нього можна докупити сучасну акустичну систему.