Музичний експрес 5610

У відповідь на всім і кожному знайомий бренд Walkman, під яким монстр-об'єднання Sony Ericsson просуває свої рішення в області музичних телефонів, Nokia вже досить давно представила бренд XpressMusic. Сьогодні ми поговоримо про один з останніх апаратів, що вийшли на ринок, під цією маркою.

Основні характеристики 5610 XpressMusic: форм-фактор "слайдер", підтримка мереж 3-го покоління, спеціально пристосований для зручного управління медиафункциями дизайн, QVGA-дисплей на 2.2 дюйма, камера на 3,2 Мпікс., стереогарнитура HS-45 в комплекті. Випускається в двох колірних рішеннях: з червоними і синіми вставками. Нам дістався червоний варіант.

Дизайн і конструкція
Зовнішнім виглядом Nokia 5610 XpressMusic чітко слідує фірмовій традиції і дуже нагадує майже ідентичну модель 6500 Slide. Лише з більш спортивним, молодіжним ухилом, як і личить телефону-плеєру. Поєднання червоного, чорного і асфальтового з переважанням виглядає вигідно, додаткової динаміки додає глянсове покриття спереду (при збіглому огляді може навіть здатися, що клавіші управління на лицьовій панелі, що зрушується, - сенсорні, хоча це і не так) і покрите "пупырышками" неслизьке - ззаду. У практичному плані це теж вдале рішення - в руці 5610 XpressMusic лежить відмінно (що для слайдера - нечасте явище), а підвищеною маркістю лицьовий глянець не відрізняється. Загалом, можна укласти, що дизайн телефону удався на славу.


Передня панель. Вона, згідно законам форм-фактора, розділяється на дві частини: рухливу і нерухому. На верхній, рухливій частині розташований екран, 5-типозиционная навігаційна клавіша із значком Play/Pause в центрі, дві софт-клавиши, кнопки приема/отбоя виклику, повзунок перемикання режимів (детальніше про нього - в абзаці, присвяченому управлінню), розмовний динамік, датчик освітленості і камера для відеодзвінків. На нерухомій частині знаходиться стандартна цифрова клавіатура, що є набором добре розділених (і візуально, і на дотик) глянсових клавіш. На лівому ребрі немає функціональних елементів. На правому ребрі знаходиться качелька регулювання гучності, а також кнопка включения/спуска камери. На нижньому торці розташовується проушина для кріплення ремінця.  На верхньому торці зібрані всі роз'єми: 2,5 мм для гарнитуры/наушников, microUSB для синхронізації з ПК і роз'їм для зарядного пристрою. Також тут є кнопка, за допомогою якої відкривається кришка акумуляторного відсіку. Задня поверхня є цілком кришкою акумуляторного відсіку. Вгорі в неї вписані віконце об'єктиву камери із спалахом, нижче - отвори основного динаміка. Під кришкою знаходяться слоти для карти пам'яті і SIM-картки. Проблем із зміною цих важливих елементів функціонування телефону жодних проблем немає. Доступ до них організований просто і не вимагає жодної еквілібристики або довгих нігтів.

Не дивлячись на те, що управління тут має оригінальну особливість, надмірно ускладненим воно немає. Під цією особливістю ми маємо на увазі повзунок перемикання між режимами, який лише додає зручності: дозволяє миттєво переходити з основного екрану на медиаплеер або радіо. Рухати його можна в будь-яку сторону, а список функцій тут крізний - доходити до кінця" з подальшим поверненням не потрібно. У режимі плеєра використання повзунка не перериває програвання музики. У останньому все звично: схема з двома софт- і центральною навігаційною клавішами. З опциональными кнопками регулювання гучності і включения/спуска камери на боці пристрою. Функції п'ятипозиційної клавіші: управо - календар, вліво - написання СМС-сообщения, вниз - список контактів, вгору - камера, центр - ОК, або софтвер-клавіша. На цифровій клавіатурі додатковими функціями наділений лише нижній ряд клавіш: виклик сторіночки My Nokia, включення браузера і тихого режиму. Блокування немає. До зручності роботи з клавіатурами особливих претензій немає, всі клавіші добре помітні на дотик (цифрові), або рознесені далеко один від одного (функціональні): єдина невелика "помарка" - навігаційну клавішу можна було б зробити і почітко, без помилок не обходиться.

Габарити 5610 XpressMusic - 98,5х48,5х17 мм, вага - 111 грам. Не найменший телефон на ринку, звичайно, але скрути в перенесенні це не викликає. А в руці настільки важку дрібницю тримати лише приємно.

Якість збірки - на високому рівні. Навіть у "найнебезпечнішій" зоні, стику рухливої частини з нерухомою, жодних люфтів не спостерігається.

Функціональність
До ПК Nokia 5610 XpressMusic підключається через microUSB-разъем на верхньому торці пристрою. Комп'ютером телефон пізнається як звичайний знімний диск з вкладеними теками і операції здійснюються в звичайному режимі. Досить зручно. Швидкість передачі файлів - пристойна, хоча і не дотягує до максимальної дозволеної протоколом USB 2.0.

TFT-экран тут встановлений чималою - 2,2 дюйма. Є підтримка 16 млн. кольорів. Яскравість нерегульована уручну, зате регульована автоматично, за допомогою датчика освітленості. Інколи це приводить до того, що зображення стає дуже темним, тьмяним. У останньому все прекрасно - чіткість і перенесення кольорів на цьому екрані прекрасні.

Мультимедіа
З відеоформатів на апараті підтримуються .3gp, H.263, MPEG-4 і AMR. Відтворюються на телефоні файли, заздалегідь стислі до QVGA-разрешения. Якість відтворення - гідне, цьому сприяє і продуктивність, і прекрасна якість екрану. Програвати відео можна на весь екран і у фоновому (!) режимі.

З форматів аудіо 5610 XpressMusic працює з MP3, ААС, AAC+, E-AAC+, WMA. Жодних обмежень по бітрейту. Пристойний набір. На функціональність цього телефону як плеєра накладає деякі обмеження відсутність нормального виходу на навушники. Хоча для того 2,5-мм виходу, що тут є, не складає труднощів знайти перехідник на стандартний миниджек. В принципі, комплектна гарнітура має такий перехідник на своєму пульті управління, але, що найцікавіше, сам її штекер розрахований на 3,5-мм вихід, тому підключити її не вийшло. Рівень звуку на телефоні досить хороший, може змагатися із спеціалізованими плеєрами середньої руки. З врахуванням деяких проблем на високих частотах. В цілому ситуація з програванням музики декілька не відповідає вимогам, що пред'являються до музичних моделей.

Є п'ятисмуговий еквалайзер з п'ять передвстановленими пресетами і двома призначеними для користувача. Присутнє розширення стерео. Можна створювати свої плейлисты, причому як в телефоні, так і на ПК. Варіанти відтворення треків: випадкове, послідовне, всі композиції, збережені в телефоні, всі композиції конкретних виконавців, фільтр по назві альбомів, фільтр по жанрах, фільтр по композиторах. Є прогресивне перемотування. У наявність - 4 різних теми для оформлення медиаплеера.

Радіо: FM-диапазон з 87,5 по 108 Мгц, пам'ять на 20 станцій з назвами, що самостійно задаються, фірмова система Visual Radio, RDS. Працює і у фоновому режимі.

Диктофон записує до 60 хвилин. Може працювати і під час розмови по телефону.

Камера
На 5610 XpressMusic встановлена 3,2-МПикс камера на основі CMOS-сенсора із спалахом, здатна знімати фото з дозволом до 1536x2048, а відео - до 640x480. Інтерфейс простий і не дуже зручний, - всі налаштування здійснюються через єдине меню, окреме від видошукача. Налаштування: нічний режим, таймер, режим серійної зйомки, три рівні якості, 3 ефекти знімків, 5 варіантів балансу білого, включаючи авто, отключение/включения звуку затвора, вибір місця збереження фотографий/видеозаписи (пам'ять телефону, або карта пам'яті), можливість поміняти рівень ISO. Якість знімків досить пристойна, особливо з урахуванням того, що апарат не позиціює як фотографічний.

Ігри
На 5610 XpressMusic встановлене за умовчанням 4 гра: City Bloxx (увлекательная містобудівна аркада), Music Guess (музичний квиз, заснований на вашому списку музики), Snake III (тривимірна "змійка") і Rally 3D.

Додаткове програмне забезпечення
• Галерея (простий диспетчер файлів на зразок "провідника")
• Календар
• Будильник
• Поділа (будильник по якій-небудь темі)
• Замітки
• Таймер
• Секундомір
• Калькулятор
• Конвертер величин
• Світовий годинник (розрахунок часу для різних часових поясів)
• Opera Mini (найпоширеніший браузер для Symbian)
• Yahoo! Go (величезний інтернет-сервіс)
• Nokia Sensor (програма обміну даними через Bluetooth)
• Search (web-поисковик)

Є 7 профілів користувача, що піддаються зміні і налаштуванню (звичайний, без звуку нарада, на вулиці, політ і 2 порожніх режиму, підлягаючих повному налаштуванню).

Безпровідні з'єднання
5610 XpressMusic працює в чотирьохдіапазонному GSM (850/900/1800/1900 Мгц), GPRS Multislot Class 32+EGPRS Multislot Class 32, а також WDCMA 850/2100. Регулювання гучності сигналу присутнє, якість прийому хороша, сигнал ловиться і в складних умовах. Показники по цьому параметру відповідають сучасним стандартам. Гучність дзвінка може здатися недостатньою в галасливих умовах. Вібродзвінок добре відчувається завдяки товщині пристрою. 

Bluetooth v2.0+EDR з підтримкою профілю A2DP працює справно. Жодних претензій.

WAP-менеджер теж не викликає питань. Логічна і звична програма. Версія - WAP 2.0. Як www-браузера цілком можна використовувати перевірений Opera Mini.

Інтерфейс
У головному меню все розташовано стандартно: статусний рядок з інформацією по рівню заряду, зв'язку, включеним безпровідним з'єднанням, часу, даті і включеному будильнику. Нижнім рядком йдуть три софт-клавиши: меню Go To (швидкий доступ до деяких функцій), меню і музичний програвач. Можна включити режим Active Standby, що є якимсь аналогом екрану "Сьогодні" на смартфонах, через який цілком зручно управляти всіма основними функціями телефону.

Основне меню може мати чотири види: список матриця з 9 символів (3х3) з підписами, матриця з 12 символів (3х4) без підписів і вкладки (горизонтальний список з показом всього вмісту на тому ж екрані). Меню анімоване. Промальовування ікон і шрифти гідні. Пункти в меню можна розставляти і упорядковувати, як душі завгодно. У режимі вкладених тек всі менюшки набувають вигляду вертикальних списків з великими шрифтами і супроводжуючими їх іконами. 

У телефонній книзі доступні 1000 вічок. У "особистій картці" кожного збереженого на телефоні контакту доступні поля імені, прізвища, до 5 номерів телефонів з вибором типа номера, адреса e-mail, адреса PTT, особистий сайт, назва організації, посада, офіційне ім'я, псевдонім, адреса, дата дня народження, індивідуальне зображення, свій дзвінок, відеофайл, замітка, ідентифікатор для сервісу присутності. Є декілька груп користувачів, назви для яких придумує сам користувач - до них можна "приробити" свою картинку, а також мелодію дзвінка. Клавіші 2-9 можуть призначатися для швидкого набору.

Є підтримка SMS, MMS і Nokia Smart Messaging, для текстового набору є функція Т9. Апарат підтримує flash-сообщения. Є вбудований поштовий клієнт, що працює з APOP/POP3/SMTP/IMAP4-протоколами.

Комплектація
• Зарядний пристрій
• USB-кабель
• Стереогарнітура
• Карта пам'яті
• Документація

Батарея
На Nokia 5610 встановлена литий-ионная батарея ємкістю 900 мАч.

По завіреннях виробника, її повинно хапати на 320 годин роботи в режимі чекання або 6 години розмови. При середньому повсякденному завантаженні її вистачає на 2-3 дні (менший термін - з врахуванням стабільного прослухування з телефону музики). Лише у музичному режимі Nokia 5610 XpressMusic тримається ледве більше 20 годин.

Виводи
Черговий музичний телефон від Nokia вийшов досить непоганим, як по своїх телефонних функціях (перевірена платформа S40 не зазнала жодних змін), так і по музичних (і якість звуку, і час роботи плеєра дуже гідні). Але обмеження накладає дивна для музичного вирішення відсутність виходу на 3,5 мм, із-за якого доводиться використовувати перехідник. Також в число недоліків можна внести звичну для Nokia невисоку продуктивність і неголосний зовнішній динамік. А в число достоїнств - незвично якісну камеру, відмінно організоване управління і динамічний дизайн.

Резюме

Музичне вирішення верхнього ешелону. Відрізняється динамічним дизайном, грамотно організованим управлінням і відсутнім на борту 3,5-мм роз'ємом для навушників. Останнє декілька обмежує музичні можливості телефону.

Nokia 5310