Сенсори і слайдери

Сучасний ринок стільникових телефонів наповнений величезною кількістю всіляких "варіацій на тему": моноблок, слайдер, "розкладачка", з цифровою клавіатурою, з QWERTY-клавиатурой, з сенсорним екраном, з частково сенсорним управлінням. Все це комбінується, змішується і подається на суд користувачеві деколи в самих незвичайних поєднаннях. Отже, сьогодні ми маємо справу з BBK S202 - слайдером з частково сенсорним управлінням.


Основні характеристики апарату: підтримка дводіапазонного GSM, дисплей, що підтримує дозвіл 240x320, вбудований медиаплеер, підтримка карт пам'яті microSD ємкістю до 2 Гбайт, камера на 0,3 Мпікс., 128 Мбайт вбудованої пам'яті. Коштує цей апарат в середньому по Москві 3700 рублів.

Дизайн і конструкція
Зовні S202 виглядає дуже навіть непогано, сучасно. Кільце навігаційної клавіші в манері IPod, великий сенсорний екран, втоплений в корпус, лаконічно розташовані з боків клавіші приема/отбоя виклику, гладка панель цифрової клавіатури, що висувається. Дуже охайний і акуратний дизайн, якому, можливо, не вистачає родзинки і оригінальності. За матеріали конструкції корпусу взято два варіанти пластика: приємний на дотик і метал, що нагадує, матовий чорний і дешевий білий. Таким чином виходить чорно-біло-срібляста колірна гамма.

Передня панель. Вона, згідно законам форм-фактора, розділяється на дві частини: рухливу і нерухому. На верхній, рухливій, частині розташований сенсорний екран, 5-типозиционная навігаційна клавіша, що є білим кільцем з чорною вставкою-кнопкою посередині і клавіші приема/отбоя виклику і розмовний динамік.


На нерухомій частині знаходиться стандартна цифрова клавіатура, що є рівною і гладкою сріблястою поверхнею.  На лівому ребрі немає жодних функціональних елементів.
На правому ребрі знаходяться дивним чином скомпонованные і запихнуті під одну кришечку роз'їм для зарядного пристрою і з'єднання з ПК і слот для карти пам'яті microSD.
На нижньому торці видно лише маленький отвір мікрофону.

На верхньому торці знаходиться той, що кнопка-блокує кришки акумуляторного відсіку і паз для стилуса. Стілус там кріпиться дуже надійно, вірогідність, що він випаде, практично відсутній. Сам по собі стилус - телескопічний, досить зручний і по довжині, і по ширині.

На задній стінці знаходяться прорізи основного динаміка, а також кришка акумуляторного відсіку. Кришка прироблена до корпусу "намертво", зняти її досить важко. Для цього треба затиснути кнопку зверху і нігтем підколупнути кришку. Процедура трудомістка і незручна, особливо з врахуванням постійний що зрушується при натисненні на кнопку частини телефону. Зате SIM-карта кріпиться в своєму пазу дуже легко, жодних проблем з її зміною немає.

На задній стінці частини зрушення окрім полозів розташовано віконце об'єктиву камери.
Управління тут організоване, не дивлячись на хитромудрість конструкції, що видається, досить просто. Можна як "рулювати" апаратом однією рукою, подаючи всі команди за допомогою навігаційної клавіші (центральна частина - включення плеєра, права - зміна профілів, ліва - меню повідомлень, нижняя - список контактів, верхня, - основне меню) і кнопок приема/отбоя виклику, так і за допомогою стилуса. Жодних проблем не виникає ні в тому, ні в іншому випадку. Єдине - для сенсорного управління пальцями всі значки дуже малі, такий варіант управління неможливий. Для навігації сенсорним дорогою в нижній частині екрану намальовані дрібні значки швидкого доступу до основного меню, створення повідомлень, цифрової сенсорної клавіатури, медиаплееру і камері. Єдине меню, пристосоване спеціально під екранні натиснення, - медиаплеер, в останньому всі менюшки і утиліти стандартні. Цифрова клавіатура залишає дивне відчуття через відсутність виступаючих кнопок. На дотик орієнтуватися важко. Деколи навіть легко набрати номер через екранну сенсорну клавіатуру. Блокування через клавіатуру тут немає, можна встановлювати лише автоматичну. Зміна профілів здійснюється через "зірочку". Підсвічування клавіатури дуже слабеньке. Для звикання до управління S202 потрібний не більше 10-15 хвилин.

Габаритами S202 є апаратом ледве більших розмірів, чим типовий сучасний слайдер, досить товстий, але дуже короткий, - 98x51x15,5 мм. У руку він лягає непогано, лише трохи широкуватий для зовсім вже зручного хвата. А ось вага пристрою несподівано велика - цілих 122 грами. Не всякий смартфон настільки важкий. Втім, це не критична маса, кишеню апарат не відтягує.

Зібраний S202 якісно, але не без слабкого місця, яким тут є механізм зрушення. У розсуненому вигляді є помітний люфт.

Функціональність
Всі входи і виходи телефону зосереджені в одному роз'ємі, розташованому на правому ребрі. Сюди підключається зарядний пристрій, здійснюється з'єднання з ПК, в нього встромляються навушники. Оригінально, звичайно, і багатофункціонально, але в багатьох ситуаціях не дуже зручно. З'єднання з ПК збудоване досить просто: при вибраному в телефоні режимі "передача файлів" S202 пізнається як звичайний знімний диск і обмін даними з ним здійснюється за звичайною схемою. Швидкість передачі невелика, але і не зовсім вже слабка. Одна проблема - після закінчення операції телефон відключається, це не дуже зручно. Також є режими COM-порт (модем) і Web-камера.

Екран на S202 встановлений досить непоганою. Дозвіл 240х320, підтримка 260 тис. кольорів, до 10 рядків на екрані. Яскравість і чіткість зображення - на хорошому рівні, пикселизации зображення немає. Гідне перенесення кольорів.

Мультимедіа
Телефон читає відео винятково у форматі 3gp і MP4, частотою кадрів 25 fps і дозволом не выше220х170. Причому перекодувати відео в такий формат доведеться самостійно - софтвера, здатного на такі операції, в комплекті не поставляється. Якість відтворного відео - цілком пристойне, екран дозволяє. Правда, трохи страждає деталізація і в особливо складні моменти показ може пригальмовувати. Ролики можна ставити як меню заставки, анімацію включения/выключения.

S202 позиціює як телефон з покращуваними можливостями по відтворенню аудіо. Що ж, він дійсно здатний програвати треки у форматах MP3, ААС, AMR і MIDI. Причому навіть з цілком гідною якістю. Жодних шумів, артефактів або відвертої недостачі по якомусь спектру частот не відмічено. Обмеження накладає відсутність іншого роз'єму для навушників, окрім як фірмового багатофункціонального, спонукаючого використовувати комплектну гарнітуру посереднього рівня. 

Медіаплєєр тут відрізняється від того, що був використаний в найближчому родичі моделі, K202. Відрізняється перш за все дизайном і можливістю виходити в меню налаштувань прямо з основного екрану відтворення. Самі налаштувань тут мало - лише еквалайзер на 8 пресетов без можливості набудовувати його уручну. Підтримка тегів ID3 - ні. Створювати плейлисты не можна. Варіанти режимів відтворення: випадковий (шаффл) і повторення одне, або всіх треків. Можна ставити відтворення у фоновий режим, і вона гратиме при роботі з іншими функціями телефону.

Фотоальбом. K202 підтримує картинки форматів GIF, JPEG і BMP. Режими відображення файлів: у вигляді таблиці або списку. Функції слайд-шоу немає.

На борту є і простенький диктофон.

Камера
На S202 встановлена камера на 0.3 Мпікс з CMOS-сенсором. Знімає фото з дозволом до 640x480, відео - до 128х96. Інтерфейс дуже простий: всі налаштування здійснюються через єдине меню, дивитися при цьому на картинку і контролювати зміни неможливо. Налаштування: 6 варіантів балансу білого, включаючи авто; 2 режими зйомки (авто і нічний); 13 спецефектів; рамка; 3 варіанти якості зображення; 3 варіанти звуку затвора; таймер; серійна зйомка.

Якість знімків, звичайно, зовсім не велика. Не дивлячись на чималу кількість додаткових налаштувань, камера не може вважатися сильним местомом цього пристрою.

Ігри
У відповідному меню S202 можна знайти дві простенькі логічні ігри: класичний тетрис і "суперкільце". Але в каталозі Робота і дозвілля -> Java -> Запуск Java є ще три, знову-таки, логічні: Tower Hanoi, The link, Magnetic cube.

Додаткове програмне забезпечення
• Календар
• Список завдань
• Будильник
• Поясний час
• E-Book Reader (дозволяє читати тексти у форматі txt)
• Секундомір
• Калькулятор
• Конвертер одиниць
• М-коди-дані (провідник по теках на телефоні і карті пам'яті)

Є 8 профілів дзвінка, що набудовуються, включаючи стандартний.

Безпровідні з'єднання
S202 працює в дводіапазонному GSM (900/1800 Мгц), GPRS Multi-slot Class 12. Регулювання гучності сигналу присутнє, якість прийому хороша, сигнал ловиться і в складних умовах. Жодних нарікань по цьому пункту немає. Гучність дзвінка дуже велика, почути його навіть в найгаласливіших умовах не складає проблем. Вібродзвінок же не так хороший, його легко не відмітити.

WAP-менеджер теж не викликає питань. Логічна і звична програма.

Інтерфейс
На екрані заставки немає жодних софт-клавиш. Їх замінює вже згадана сенсорна панель з набором тематичних ікон. Завдяки покращуваному в порівнянні з K202 екрану інтерфейс візуально справляє не таке погане враження. Ікони як і раніше не дуже красиві, але хоч шрифти виглядають попристойнішими.

Основне меню складається з 9 ікон, розташованих в матриці 3х3. Ікони не анімовані. Вибрана ікона виділяється підсвічуванням і кольором. Промальовування слабке, але розрізнити їх не складає особливих труднощів. У підпунктах меню все має форму списків, вкладених один в іншій. Частенько важливі застосування заховані так глибоко, що просто знайти їх складає цілу проблему. Отже в режимі вкладених тек користуватися S202 не дуже приємно. Також декілька напружує система з двома софт-клавишами, на яких треба натискувати для здійснення всіх дій. І якщо для підтвердження дії досить натискувати на центральну частину навігаційної клавіші, то для відміни доводиться тикати по дрібному напису на екрані.

У телефонній книзі доступні 1220 вічок - 220 на номери з SIM-карты і 1000 в пам'яті телефону. У "особистій картці" кожного збереженого на телефоні контакту доступні поля стільникового телефону і домашнього телефону, можна ввести назву компанії, адресу e-mail, робочий телефон, факс, дату дня народження, індивідуальне зображення, відеосупровід, свій дзвінок, вибір абонентської групи з 5 доступних. 

Треба окремим рядком згадати можливість рукописного введення смс за допомогою стилуса. Працює прямо, скажімо, не дуже, але функція є.

Комплектація
• USB-кабель для з'єднання з ПК
• Зарядний пристрій
• Стереогарнітура
• Документація

Батарея
На S202 встановлена литий-ионная батарея ємкістю 800 мАч.  Її ємкості, по завіреннях творців телефону, повинно вистачити на 4 години безперервної розмови і 200 годин роботи режимі чекання. При середньому рівні завантаження батарея "тримається" ледве більше 2 днів.

Виводи
Трохи чудний телефон від BBK. Модний форм-фактор, цілком конкурентоздатний дизайн, пристойна функціональність, хороший екран є сусідами тут з розмірами, по яких він перевершує інші смартфоны, низькою продуктивністю і громіздким управлінням. І навіть ціна, що наближається до 4 тисяч, не видається такою вже низькою.

Резюме
Мультимедійний телефон модного форм-фактора "слайдер" з сенсорним екраном і круглою навігаційною клавішею. Володіючи пристойним набором функцій і хорошим екраном, S202 розстроює продуктивністю, габаритами і управлінням. І навіть ціна не радує так, як зазвичай.