Переходимо на склокераміку!

На початку XXI століття приготування їди перетворилося з приємного, але досить нудного і важкого обов'язку в задоволення. Тепер для того, щоб побалувати своїх домашніх черговим кулінарним шедевром, нам не доводиться возитися з нарізкою овочів - для цього ми використовуємо кухонний комбайн, не потрібно натирати мозолі, збиваючи крем віночком, - міксер завжди на підхопленні. А сучасна функціональна плита - це взагалі межа мріянь будь-якої хазяйки. Особливо якщо це склокерамічна плита.

Склокераміка - матеріал відносно новий. Він з'явився лише в середині минулого століття і спочатку використовувався для системи дзеркал астрономічних телескопів. Лише через пару десятків років склокераміку пристосували і для побутової нужди.

Процес виробництва склокераміки досить простий: спочатку на заводі виготовляються пластини зеленого скла завтовшки декілька міліметрів. Пластини обрізуються відповідно до вимог компанії-замовника - звичайно це квадрати і прямокутники, проте деякі фірми пропонують своїм покупцям цікавіші форми. Потім на скло наноситься малюнок - контури конфорок, різні індикатори і будь-які інші узори. Враховуючи, що фарба "удруковується" прямо в скло на молекулярному рівні, а не наноситься на його поверхню, опасатися, що малюнок зітреться від частого миття, не доводиться. Після цього панелі піддаються керамизации - стекло при температурі більш 900°С "бомбардується" кристалами, що і робить цей матеріал таким унікальним. Зараз виробництвом склокераміки для варильних панелей займаються дві компанії - німецька фірма SCHOTT AG (торгівельна марка Ceran) і французька EuroKera.

Достоїнств в склокераміки багато. По-перше, вона дуже швидко нагрівається і так же швидко остигає - досить зменшити потужність конфорки, і вже через хвилину ваше блюдо перестане википати. Крім того, склокераміка дуже добре проводить тепло вгору, по вертикалі, тобто безпосередньо до дна каструлі, а ось по горизонталі тепло практично не поширюється. Це означає, що, доторкнувшись до плити буквально в декількох сантиметрах від розжареної конфорки, ви не ризикуєте обпектися. Ще один плюс - стійкість до перепадів температур: можна не боятися, що крапля холодної води, що випадково попала на плиту, заподіє їй якусь шкоду або стане причиною появи тріщин або плям. Склокераміка дуже міцна, легко виносить великі статичні навантаження. Ну і звичайно ж склокерамічні плити просто красиві - різних розмірів і форм, з малюнками і без них, ці панелі ідеально вписуються в будь-який дизайн.

Залежна або незалежна?

Якщо всі вищеперелічені плюси склокерамічної плити запали вам в душу і ви готові, кинувши всі справи, бігти в магазин побутової електроніки, радимо спочатку подумати ось про що. Сучасна плита - це не та монолітна конструкція, який ми її пам'ятаємо з дитинства. Зараз плита складається з двох відносно автономних елементів - варильної панелі і духової шафи. Звичайно, багато компаній випускають плити, де духова шафа і варильна панель є єдиними цілими, проте така конструкція поступово відходить в минуле. З точки зору функціональності розділення плити на дві частини зручніше - варильну панель можна розмістити в центрі робочої зони, а духову шафу підняти з рівня підлоги вище - це дозволить не нахилятися постійно до духовки, щоб перевірити готовність блюда, а також визволити місце на підлозі для посудомийної машини або морозильної шафи. Тому, кажучи про склокерамічні плити, ми маємо на увазі саме склокерамічні варильні панелі.

Варильні панелі бувають двох типів - залежні і незалежні. Незалежна варильна панель - річ абсолютно самостійна: вона забезпечена власними органами управління і може працювати без духовки. У сучасних моделях незалежних варильних поверхонь в основному використовується сенсорне управління. Це робить панель візуально легшою, оскільки її дизайн не переобтяжений ручками і кнопками, і значно спрощує управління: досить одного дотику, щоб конфорка розігрілася на максимальну потужність. Крім того, відсутність ручок робить панель абсолютно гладкою, що дозволяє дуже легко її мити. Для тих, КТО сумнівається в сенсорному управлінні, випускаються плити різних цінових категорій із звичними ручками.

Залежна варильна панель, на відміну від незалежної, не може працювати без духової шафи, оскільки саме на духовці розташовується спільна зона управління цими пристроями. Яку варильну панель краще придбати, залежить від того, наскільки ви любите посвячувати себе готуванню і як плануєте організувати вашу кухню. Наприклад, тим, КТО не захоплюється створенням кулінарних шедеврів, більше підійде незалежна варильна панель - можна купити лише її, не переплачуючи за непотрібну духову шафу. Таку панель краще вибрати і в тому випадку, якщо ви плануєте покупку духовки, але хочете встановити її окремо від варильної панелі, скажімо, на відстані декількох метрів. Звичайно, залежну панель теж можна розташувати далеко від духовки, проте це пов'язано з деякими труднощами. По-перше, вам доведеться через півкухні протягувати дроти, що сполучають духовку і варильну панель. По-друге, під час готування на плиті вам доведеться постійно бігати до духовки, щоб регулювати потужність нагріву конфорок, що не зовсім зручно.

Визначившись з тим, залежну або незалежну панель ви хочете придбати для вашої кухні, самий час вирішити, якого типа склокерамічної плити ви хочете і можете придбати.

Краса і сила струму

Газові варильні панелі, у тому числі і склокерамічні, поступово стають історією, оскільки у всіх новобудовах згідно розпорядженню уряду тепер встановлюються лише електричні плити. Отже саме електричні склокерамічні панелі представлені на ринку в найширшому асортименті. Багато володарів пральних машин згадують, як в перший вечір після покупки сиділи всією сім'єю біля нової "стиралки" і заворожений дивилися на те, як машинка стирає і вичавлює білизну. З електросклокерамікою ситуація абсолютно та ж - спостерігати, як в глибині матової чорноти огняно-червоним кольором розгорається спіраль конфорки, новоспеченим власникам цієї чудо-техники не набридає досить довго.

Крім того, таку панель можна розмістити як на скромній кухні малогабаритної квартири, так і у величезному заміському особняку - у продажу можна знайти склокерамічні поверхні шириною 30, 60, 80, 90 і більше сантиметрів. Для маленького приміщення підійде одноконфорочная (Teka VT TC 1P, 12000 рублів) або двохконфорка (Ariston DK 302 IX, 7000 рублів), такого малятка можна порадити і противникам "кухонного рабства". Можна придбати стандартну, майже квадратну модель (Gorenje EIT 2600 P2, 30000 рублів), подовжену (Miele KM 5775 Panorama, 65000 рублів) або витончено зігнуту (Teka VR TC 90, 44000 рублів).

Електричні склокерамічні панелі розрізняються (у тому числі і за ціною) залежно від того, який тип конфорок в них використовується. Це можуть бути рапидные конфорки, галогенні або конфорки HighLight. У рапидных конфорках спіраль за 10-15 секунд розжарюється до червоності і дає дуже високу температуру. У галогенних конфорках, окрім спіралі, встановлюється ще і галогенна лампа, яка під впливом електричного струму починає світитися і виділяти додаткову кількість тепла. Такі конфорки нагріваються практично вмить, проте не всі виробники побутової техніки прагнуть встановити їх на свої продукти - наприклад, тому, що лампа рано чи пізно може перегоріти, що приведе до виходу конфорки з буд. У конфорках HighLight (їх ще називають ультрарапидными) як нагрівальний елемент замість спіралі використовується спеціальна гофрована тонка стрічка, зігнута змійкою; швидкість нагріву конфорки - 5-7 секунд.

Варильні панелі вищої цінової категорії оснащуються індукційними конфорками, які нагрівають не склокерамічну поверхню, а безпосередньо дно посуду. Це дозволяє економніше витрачати електроенергію (адже вона не розсівається даремно при нагріванні склокераміки) і робить плиту безпечною - отримати опік, доторкнувшись навіть до нагрітої до максимуму конфорки, неможливо.

Додатковий плюс електричних варильних панелей - наявність у більшості моделей змінних зон нагріву. Це означає, що одна і та ж конфорка може використовуватися як для приготування блюд в маленькій каструльці, так і в подовженому качатнику. Наприклад, дві з чотирьох конфорок незалежної варильної панелі Electrolux EHS 6696 X (16000 рублів) оснащені додатковими нагрівальними елементами: верхня права конфорка з круглої перетвориться в овальну, а ліва нижняя підійде для каструль з дном трьох різних діаметрів. Для управління зонами розширення використовуються додаткові сенсорні клавіші - натискує на таку клавішу, ви вмить отримаєте конфорку з розширеною або модифікованою зоною нагріву. А ось індукційні конфорки розширених зон нагріву не потребують - наприклад, конфорки автономної панелі Miele KM 5753 (60000 рублів) автоматично розпізнають розмір посуду, що дозволяє використовувати при готуванні каструлі і сковорідки з дном різного діаметру.

Чим більше, тим краще

Враховуючи, що склокерамічні варильні панелі - задоволення не з дешевих, і означає, щороку міняти застарілу модель на нову буде вельми скрутне, до вибору треба личити з розумом. Це означає, що краще заздалегідь передбачити всі необхідні саме для вашої сім'ї функції, які у вибраній вами плиті будуть якнайповніше представлені.

По-перше, варильна панель обов'язково має бути оснащена індикатором залишкового тепла, який убереже вас від дотику до гарячої конфорки. Це може бути або просто світлодіод, розташований поряд із зоною нагріву, - тоді в робочому достатку він буде червоною крапкою, що світиться. У більш просунутих моделях передбачається цифрова індикація, причому дворівнева. Такі індикатори позначаються латинською буквою h (від англійського hot - гарячий). Залежно від міри нагріву конфорки поряд з нею світитиметься h (нагріваючи слабкий) або H (конфорка дуже гаряча). У моделях простіше встановлюється один індикатор для всіх конфорок, в "наворочених" панелях передбачена індикація кожної конфорки окремо.

Інша важлива функція - захист на час відпочинку. Наприклад, варильна панель Gaggenau VC 422 (35000 рублів) автоматично вимкнеться, якщо протягом чотирьох годин безперервної роботи не зміниться жодна з налаштувань. Отже якщо через неувагу ви залишили удома включену плиту, хвилюватися не доведеться - розумна автоматика сама поклопочеться про пожежну безпеку. Незручно це лише в одному випадку - коли треба варити холодець. На розум приходить лише це блюдо, яке вимагає такої тривалої обробки.

У будинку, де є маленькі діти або домашні тварини, що люблять у відсутність господарів бути схожим по столах і інших горизонтальних поверхнях, у тому числі і варильним, плита обов'язково повинна підтримувати функцію захисту від дітей. Вона може бути реалізована як за допомогою звичайного блокування клавіш управління, яка активується при певній послідовності натиснень на сенсори, так і іншим способом. Наприклад, у варильних панелях Gaggenau і Neff (Neff T1543 NO, 28000 рублів) для управління конфорками використовується спеціальний магнітний перемикач TwistPad. Це невелика кругла ручка, яка кріпиться до плити як магніт між датчиками конфорок (зона, куди кріпиться перемикач, позначена на поверхні). Датчики конфорок реагують на поворот перемикача і включають потрібну конфорку. Після того, як обід приготований, цей перемикач можна просто зняти і покласти поряд з плитою або заховати кудись. Датчики конфорок, виявивши відсутність перемикача, відправлять сигнал "мозку" варильної панелі, і вона автоматично буде заблокована.

У деяких моделях Miele і Electrolux передбачена зручна функція "Stop & Go". Вона дозволяє одним дотиком до сенсорної клавіші зменшити потужність всіх конфорок - скажімо, якщо під час приготування складного блюда вам потрібно буде на пару хвилин відлучитися від плити, щоб відповісти на телефонний дзвінок або відкрити двері гостям, що рано прийшли.

Багато варильних панелей підтримують функцію контролю неполадок - у випадку, якщо суп, що википів, або молоко, що втекло з каструлі, попаде на сенсори управління, всі конфорки автоматично вимкнуться.

Для економії електроенергії передбачена функція автоматичного закипання - натискує на сенсор, ви на певний час включите конфорку на максимальну потужність, після чого частина потужності буде відключена автоматично, а під каструлею або сковорідкою підтримуватиметься температурний режим, вибраний вами спочатку. Скажімо, вам потрібно приготувати гарячий шоколад і зберегти його гарячим до прибутку гостей. Для цього потрібно вибрати температурний режим, який варильна панель підтримуватиме автоматично (скажімо, 2 або 3), а потім включити автоматичне закипання. Конфорка на декілька хвилин заробить на повну потужність, що дасть шоколаду розтопитися, а потім сама перемкнеться на вибраний вами мінімум. Звичайно, самостійно розпізнати, закипіла вода, молоко або суп в каструлі, система автоматичного закипання не може - у неї немає ні очей, ні термометра, який можна занурити в киплячу рідину. Просто для кожного рівня потужності запрограмований свій час максимальної роботи (наприклад, для 2 рівня - 5 хвилин, для 3 - 2 хвилини). Навчитися грамотно користуватися цією функцією можна лише на власному досвіді. Можливо, спочатку молоко втікатиме або, навпаки, залишатиметься недостатньо гарячим для кипіння. Проте з часом ви запам'ятаєте, скільки хвилин потрібний для закипання тієї або іншої рідини, і радітимете наявності у вашої варильної панелі цієї функції.

Додаткові можливості можуть бути приховані і в самій конструкції варильної панелі. Наприклад, в незалежній панелі Teka TT 75 VZ (37000 рублів) одна з конфорок представляє поглиблення в поверхні, краї якого підняті на декілька сантиметрів над рівнем панелі - це велика двоконтурна конфорка-пароварка швидкого нагріву, готувати в якій можна навіть без допомоги сковороди. У панелі Bosch Domino PKT 345E (35000 рублів) використовується так звана "нова склокераміка", що відрізняється вищою мірою теплопровідності і стійкістю до температурних навантажень, дозволяє скоротити час доведення до кипіння на 20%. А в залежній варильній панелі AEG 62300 MFAN (13000 рублів) є отвір для виведення пари з духовки у витяг.

Солдатський простий казанок

При всіх своїх плюсах склокерамічні плити, на жаль, не позбавлені деяких недоліків. По-перше, не дивлячись на свою міцність склокераміка боїться точкових ударів, тому з нею поважно бути гранично акуратним. Звичайно ж, поверхня не розколеться лише тому, що ви поставите на неї доверху повну сковороду, а ось що впав перпендикулярно поверхні предмет надасть непомірне навантаження на одну точку склокерамічної панелі, що може привести до появи тріщини. По-друге, склокерамічні електричні неіндукційні конфорки дуже чутливі до попадання часток їжі, особливо солодких продуктів. Все, що містить цукор, краще відразу видаляти з поверхні панелі за допомогою спеціального скребка (зазвичай він входить в комплект постачання, також його можна придбати окремо в магазині побутової електроніки). Всі інші забруднення слід видаляти після повного охолодження поверхні, використовуючи спеціальні чистячі засоби. У жодному випадку не тріть електрокерамічну панель металевими губками, не застосовуйте абразивні засоби - на поверхні плити можуть з'явитися неусувні подряпини і плями.

Крім того, дуже поважно правильно підібрати посуд для склокерамічної панелі. Використовувати старі каструлі і сковорідки, які не один рік провели на газовій плиті, краще не стоїть - їх дно може бути зігнуте із-за нерівномірної дії вогню. Дно посуду для склокераміки має бути максимальне рівним і як можна товщим, для індукційних конфорок личить лише чавунний і сталевий (в т.ч. емальована) посуд. При підборі посуду звертайте увагу на маркіровку упаковки - зазвичай виробники вказують, для використання на якій поверхні личить їх продукція.