Що потрібно знати перед покупкою фотоапарата.

Ми всі хочемо, щоб найяскравіші моменти нашого життя назавжди збереглися в пам'яті, щоб можна було розповісти про них родичам, знайомим, друзям. Але як мовиться у відомому прислів'ї: "Краще один раз побачити, чим сто разів почути". Тому розповідь вийде значно цікавіше, якщо супроводжувати його наочним матеріалом, краще всього - фотографіями. 

Звичайно, відеоролик - теж непоганий варіант, але, по-перше, якісний ролик набагато складніше зробити, а по-друге, щоб його показати, потрібний телевізор або комп'ютер.

З фотографією все значно простіше. Знімки не займають багато місця, їх можна показувати кому завгодно і де завгодно.

Але тут виникає проблема. Знімок зробити нескладно, багато сучасних фотоапаратів працюють за принципом "Натискуйте на кнопку, а останнє ми зробимо за вас". Але результат може вам не сподобатися. Розмите зображення, засвічені особи, дуже темний (або світлий) фон - це далеко не повний перелік проблем, з якими стикається початкуючий фотоаматор.

Природно, багатьох проблем можна уникнути, якщо правильно підійти до вибору і покупки фотоапарата.

Давайте розберемося, що вам потрібно знати перед походом в магазин.

На сьогоднішній день існує два типи фотоапаратів: цифрові і плівкові. Відразу скажу, що покупка плівкового не має жодного сенсу (для любителя, професійне використання ми тут не розглядаємо). По-перше, ціни на цифрові фотоапарати досить низькі. По-друге, вони забезпечують ряд дуже важливих переваг.

Ви зможете відразу проглянути знімок і, якщо він вам не сподобається, зробити інший. Не потрібно возитися з плівкою. Сучасні флеш-карты дозволяють зберігати декілька сотів знімків. Вам не знадобиться сканер, щоб обробити фотографії на комп'ютері.

Отже, з типом фотоапарата розібралися. Але якщо ви прийдете в магазин і просто попросите цифровик, то вам запропонують декілька десятків моделей від різних виробників і за ціною від 150 до 5000 доларів (є дорожче). Природно, в такій ситуації очі розбігаються, а покладатися цілком на думку і ради продавця теж не хочеться.

Щоб звузити зону пошуку, відповідайте на наступні питання:

1) Як часто ви збираєтеся фотографувати (щодня, пару раз на місяць, лише під час поїздок або якихось торжеств)?

2) Який у вас бюджет (потрібно встановити верхню планку)?

3) Чи будете ви знімати в складних умовах (вночі, з швидко рухомого транспорту, з великої відстані)?

Тепер список відповідних моделей значно скоротиться.

Розберемо основні відзнаки цифрових фотоапаратів. Характеристик, звичайно, дуже багато, але ми зупинимося лише на основних.

Матриця
Характеризується двома параметрами: числом мегапикселей і світлочутливістю. Якщо параметр має бути більше 5-7, то можна на нього не звертає уваги. Подальше збільшення числа мегапикселей дає ефект лише при збільшенні геометричних розмірів самої матриці, а це відноситься вже до професійних камер. Другий параметр вимірюється в одиницях ISO. Він показує, як зніматиме фотоапарат при поганому освітленні. Але врахуйте, що чим вище цей параметр, тим вище шуми на знімку, тому для любительської зйомки цілком достатньо, щоб камера забезпечувала значення 400 ISO.

Об'єм вбудованої пам'яті
На цей параметр звертати увагу взагалі не стоїть, оскільки зазвичай він менше сотні мегабайт. Тому краще відразу купити додаткову одно-двухгигабайтную картку пам'яті. 

Зум
А ось це вже цікаво. Перш за все дивимося його типа: оптичний або цифровий. Важливе лише значення оптичного зума. На цифровій можна не звертає уваги, оскільки ви завжди зможете розтягнути фотографію до потрібного розміру за допомогою графічного редактора (якість, природно, при цьому погіршується).

До речі, наявність оптичного зума можна легко визначити, поглянувши на об'єктив фотоапарата. Якщо він висувається, то зум є. Для любительських камер звичайне значення оптичного зума знаходиться в районі 3х.

Останнім часом з'являються камери з великим оптичним зумом 10х-15х. Це дуже хороші значення, але потрібно пам'ятати, що зробити різкий знімок при такому збільшенні можна, лише якщо фотоапарат встановлений на штативі або має вбудований стабілізатор зображення.

Стабілізатор зображення
Теж дуже корисний пристрій. Компенсує тремтіння рук під час зйомки, що дозволяє робити різкіші знімки. Як і зум, буває цифровий і механічний (оптичний). Цифровий нас не цікавить, оскільки той же самий ефект можна отримати використовуючи фільтри різкості в Photoshop. А ось наявність механічного або оптичного стабілізатора дійсно дозволяє зробити знімок краще. Єдиний недолік - досить висока ціна. Камери з таким пристроєм зазвичай стоять більше $400.

Пам'ятаєте, знімок робить не фотоапарат, а ви. Підберіть камеру, відповідну для умов, в яких знімаєте, і отримаєте добрий результат.