Тонкий музичний здоров'як. Nokia 5310

Продукція під брендом XpressMusic є відповіддю Nokia на всьому і кожному знайомий бренд Walkman, під яким монстр-об'єднання Sony Ericsson просуває свої рішення в області музичних телефонів. Модель Nokia 5310 на даний момент є молодшою в музичному сімействі XpressMusic.

Основні характеристики Nokia 5310 XpressMusic: форм-фактор "моноблок", спеціально пристосований для зручного управління медиафункциями дизайн, QVGA-дисплей з діагоналлю 2 дюйми, камера на 2 Мпікс., FM-приемник, стереогарнитура HS-45 в комплекті. Випускається в двох колірних рішеннях: з червоними і синіми вставками (ми тестували варіант з червоними). В середньому по Москві модель коштує 6500 рублів.

Дизайн і конструкція
Зовнішнім виглядом Nokia 5310 XpressMusic чітко позиціює себе як молодіжна модель телефону-плеєра. Поєднання червоного і сірого (сухий асфальт) виглядає вигідно, додаткової динаміки додає глянсова чорна вставка спереду і намальовані "пупырышки" - ззаду. 

Тонкий корпус 5310 XpressMusic в руці лежить дуже комфортно, управляти їм зручно, як за допомогою основних, так і додаткових кнопок.

Передня панель візуально розділяється на дві частини (верхню екранну і нижнюю - клавіатурну), чому сприяють кольорові бічні накладки. На лівій розташовано три опуклі кнопки для управління медиаплеером, що мають сріблясту рельєфну маркіровку, добре помітну навіть у сутінках.

Над екраном, який оснащений захисним склом, розташовані розмовний динамік і датчик освітленості. У нижній частині знаходяться 5-позиційний перемикач з чотирма звичними функціональними клавішами з боків, стандартна цифрова клавіатура із злегка опуклими глянсовими клавішами і розмовний мікрофон, розміщений праворуч від другого знизу ряду клавіатури.

На лівому ребрі зверху розміщено гніздо зарядного пристрою. На правому ребрі знаходиться роушина для кріплення ремінця і качелька регулювання гучності.

На нижньому торці жодних функціональних елементів немає.


На верхньому торці зібрані всі роз'єми: стандартний 3,5-мм для гарнитуры/наушников (що є великим плюсом моделі), microUSB для синхронізації з ПК, захищений досить хисткою кришечкою, і кнопка для включення апарату.


Задня поверхня майже цілком є кришкою акумуляторного відсіку. Над нею уміщалося лише віконце об'єктиву камери. На нижній частині кришки розташовані отвори динаміків. Під кришкою знаходяться слоти для карти пам'яті і SIM-карты. 

Жодних проблем із зміною цих важливих елементів функціонування телефону не виникло. Доступ до них організований просто і не вимагає жодних хитрувань, вживання пінцета або довгих нігтів.

Управління апаратом звично: схема з двома софт-клавишами і центральним навігаційним 5-позиційним перемикачем. Його функції наступні: управо - календар, вліво - написання СМС-сообщения, вниз - список контактів, вгору - камера, центр - ОК, або софтвер-клавіша.

На цифровій клавіатурі додатковими функціями наділений лише нижній ряд клавіш: виклик сторіночки My Nokia, включення браузера і беззвучного режиму. Блокування проводиться через меню режимів, що викликається коротким натисненням на кнопку включення апарату або швидке меню, що викликається лівою софт-кнопкой. 

До роботи з цифровою клавіатурою особливих претензій немає, всі клавіші добре помітні на дотик. То ж можна сказати і про функціональні клавіші.

Габарити Nokia 5310 XpressMusic - 103,8х44,7х9,9 мм, вага - 71 грам. Одним словом, витримає навіть кишеню тонкої кофтини, та і засунути девайс в задню кишеню джинсів зовсім нескладно.

Якість збірки - на високому рівні. Нічого не скрипить, жодних люфтів не спостерігається. Виключення - хистке кріплення захисної кришечки роз'єму microUSB.

Функціональність
Телефон Nokia 5310 XpressMusic підключається через microUSB-разъем. Комп'ютером телефон пізнається як звичайний знімний диск з вкладеними теками і операції здійснюються в звичайному режимі. Досить зручно. Швидкість передачі файлів - пристойна, хоча і не дотягує до максимальної, передбаченої протоколом USB 2.0.

Встановлений в телефоні TFT-экран має середній розмір - 2 дюйми. Він підтримує 16 млн. кольорів. Яскравість не регулюється уручну, зате підстроюється автоматично за допомогою датчика освітленості. Інколи це приводить до того, що зображення стає дуже темним і тьмяним. У останньому все чудово - чіткість і перенесення кольорів на цьому екрані прекрасні.

Мультимедіа
З аудіоформатів 5310 XpressMusic працює з MP3, MP4, ААС, eAAC+ і WMA. Жодних обмежень по бітрейту немає. Також підтримується програвання відеофайлів наступних форматів: .3gp, H.263, MPEG-4 і AMR. Відтворюються файли, заздалегідь стислі до QVGA-разрешения.

Функціональність цього телефону як плеєра виграє у конкурентів завдяки наявності нормального виходу на навушники, що окрім зручності виключає виникнення додаткових перешкод від використання перехідників. Рівень звучання в девайса досить хороший і може змагатися із спеціалізованими плеєрами середньої руки. 

Для корекції звучання є 5-смуговий еквалайзер з п'ятьма готовими пресетами і двома призначеними для користувача налаштуваннями. Присутня функція розширення стерео. В цілому ситуація з програванням музики не повністю відповідає вимогам, що пред'являються до музичних моделей.

Софтвер дозволяє створювати свої плейлисты, причому як в телефоні, так і на ПК. Варіанти відтворення треків: випадкове, послідовне, всі композиції, збережені в телефоні, всі композиції конкретних виконавців, фільтр по назві альбомів, фільтр по жанрах, фільтр по композиторах. Є прогресивне перемотування. Є чотири різні теми для оформлення медиаплеера.

Радіоприймач: FM-диапазон від 87,5 до 108 Мгц, пам'ять на 20 станцій з назвами, що довільно задаються, фірмова система Visual Radio, RDS. Може працювати у фоновому режимі.

Диктофон здатний вести запис тривалістю до 60 хвилин, у тому числі, під час розмови по телефону.

Камера
У моделі 5310 XpressMusic встановлена 2-мегапиксельная камера на основі CMOS-сенсора, здатна записувати фото з дозволом до 1600x1200, а відео - до 176x144 пікселів. Інтерфейс управління зйомкою простий і не дуже зручний: всі налаштування здійснюються через єдине меню, що повністю займає екран. 
Налаштування: пейзажний режим, автотаймер, режим серійної зйомки, три рівні якості, 5 фільтрів ефектів для фотознімків, 4 варіанти балансу білого, включаючи "Авто", отключение/включения звуку затвора, вибір місця збереження фотографий/видеозаписи (пам'ять телефону, або карта пам'яті), можливість встановити час перегляду зробленого знімка. Якість знімків досить пристойна, особливо з урахуванням того, що апарат не позиціює як фотографічний.

Ігри
У моделі Nokia 5310 XpressMusic встановлене за умовчанням 3 гра: City Bloxx (увлекательная містобудівна аркада), Music Guess (музичний квиз, заснований на вашому списку музики) і Snake III (тривимірна "змійка"). 

Додаткове програмне забезпечення
• Стандартний клієнт електронної пошти 
• Конвертер II (валюта, майдан, довжина, маса і температура) 
• Калькулятор II 
• Світовий час II 
• Download! 
• Браузер Opera mini 
• Yahoo Go! 
• Nokia Visual radio 
• Nokia Sensor 
• MyNokia 
• Персональні шпалери 
• Установка Widset 
• Мобільний пошук Nokia

У телефоні є сім профілів користувача, що піддаються зміні і налаштуванню (звичайний, без звуку, нарада, на вулиці, політ і два порожні слоти, що підлягають повному налаштуванню).

Безпровідні з'єднання
Nokia 5310 XpressMusic працює в чотирьохдіапазонному стандарті GSM (850/900/1800/1900 Мгц), передає дані по протоколах GPRS Multislot Class 32+EGPRS Multislot Class 32 (до 177,6 кбит/с), а також HSCSD (високошвидкісна передача даних по комутованих каналах) передача до 43,2 кбит/с в мережах HSCSD. 

Регулювання гучності сигналу присутнє, якість прийому хороша, сигнал ловиться і в складних міських умовах. Показники по цьому параметру відповідають сучасним стандартам. А ось гучність дзвінка в галасливих умовах може здатися недостатньою. Зате вібродзвінок відчувається добре. 

Підключення по Bluetooth v2.0 +EDR з підтримкою профілю A2DPработает справно, без претензій.

WAP-менеджер не викликає жодних питань. Це логічна і звична програма. Її версія - WAP 2.0. Як веб-браузера цілком можна використовувати перевірений Opera Mini.

Інтерфейс
У головному меню все розташовано стандартно: статусний рядок з інформацією про рівень сигналу, заряду батареї, про включені безпровідні з'єднання і будильник, про час і дату. У нижньому рядку - три софт-клавиши: "Актив" (швидкий доступ до деяких функцій), "Меню" і "Імена" (вхід в телефонну книгу). Можна включити режим Active Standby, що є якимсь аналогом екрану "Сьогодні" на смартфонах, через який цілком зручно управляти всіма основними функціями телефону.

Основне меню може мати чотири види: список матриця з 9 ікон (3х3) з підписами, матриця з 12 символів (3х4) без підписів і вкладки (горизонтальний список з показом всього вмісту на тому ж екрані). Меню анімоване. Промальовування ікон і шрифти гідні. Пункти в меню можна розставляти і упорядковувати, як душі завгодно. У режимі вкладених тек всі менюшки набувають вигляду вертикальних списків з великими шрифтами і супроводжуючими їх іконами. 

У телефонній книзі доступні 2000 вічок. У "особистій картці" кожного збереженого на телефоні контакту доступні поля імені, прізвища, до 3 номерів телефонів з вибором типа номера, адреса e-mail, адреса PTT, особистий сайт, назва організації, посада, офіційне ім'я, псевдонім, адреса, дата дня народження, індивідуальне зображення, свій дзвінок, відеофайл, замітка, ідентифікатор для сервісу присутності. Є декілька груп користувачів, назви для яких придумує сам користувач - до них можна "причепити" свою картинку, а також мелодію дзвінка. Клавіші 2-9 можуть призначатися для швидкого набору.

Є підтримка SMS, MMS (OMA 1.2) і Nokia Smart Messaging, для текстового набору є функція Т9. Апарат підтримує flash-сообщения. Є вбудований поштовий клієнт, що працює з POP3/SMTP/IMAP4-протоколами.

Комплектація
• Літій-іонная батарея Nokia Battery BL-4CT (860 мАч) 
• Зарядний пристрій Nokia AC-3 
• Короткий посібник користувача 
• Стереогарнітура Nokia HS-45 з AD57 
• Кабель для підключення до комп'ютера Nokia Micro USB CA-101 
• Карта пам'яті Nokia MICROSD MU-37 ємкістю 2 Гбайт 
• CD-ROM 
• Музичний флаер

Батарея
На Nokia 5310 встановлена литий-ионная батарея ємкістю 860 мАч. 




По завіреннях виробника, її повинно хапати на 300 годин роботи в режимі чекання або 5,4 години в режимі розмови. При середньому повсякденному завантаженні її повинно хапати на 2-3 дні (менший час - з врахуванням стабільного прослухування з телефону музики). Лише у музичному режимі Nokia 5310 XpressMusic тримається до 18 годин.

Виводи
"Молодший" музичний телефон від Nokia вийшов досить непоганим, як по телефонних функціях (перевірена платформа S40 не зазнала жодних змін), так і по музичних (і якість звуку, і час роботи плеєра на хорошому рівні). Велика перевага даного девайса - наявність 3,5-мм виходу на навушники. У числі достоїнств відзначимо досить якісну камеру, відмінно організоване управління і динамічний дизайн.

До недоліків можна віднести звичну для Nokia невисоку продуктивність і не дуже гучний зовнішній динамік. 

Резюме

Найбільш доступне музичне рішення від Nokia з динамічним моноблочним дизайном, грамотно організованим управлінням і стандартним 3,5-мм роз'ємом для навушників.

Девайс