Як влаштована “склокераміка”?

Тонована склокераміка робочої поверхні плити приховує під собою гнучкий тэн, укладений спіраллю на азбестову підставу. На скло насенеса розмітка зон, що нагріваються, які і називають конфорками. Склокераміка володіє високими теплополяризующими властивостями: вона добре пропускає тепло від тэнов вгору, але при цьому воно практично не поширюється по поверхні. Означає нагрівається лише конфорка, а простір довкола неї залишається майже холодним.

Різні моделі склокерамічних плит оснащені конфорками різного типа: рапидными (самі растпространенные. Нагрів відбувається за допомогою раскаляющейся спіралі), галогенними (спіраль нагрівається від галогенної лампи) і індукційними (найсучасніші. Нагріваючи посуди відбувається за допомогою електромагнітного поля. Ось тільки щоб користуватися такою плитою, вам знадобитися посуд з намагніченим дном). 

Матеріал, з якого виготовлена поверхня конфорки грає не останню роль. Емальована сталь володіє високими гігієнічними якостями, може мати різні кольори і коштує не так дорого. Неіржавіюча сталь дорожча, але відмивати її легше. Спеціально оброблений алюмінієвий сплав володіє найбільш високими якостями. Він не блякне, не дряпається і догляд за ним мінімальний. 

Плити із склокерамічною поверхнею По зручності і швидкості приготування ці плити порівнянні з газовими, при цьому вони безпечніші (немає відкритого полум'я). Крім того, на абсолютно рівній поверхні каструля не може перекинутися, а гладка поверхня особливо зручна в чищенні. 

Якщо ви вирішили придбати склокерамічну плиту, врахуйте наступне:

Достоїнства

Окремо слід сказати про конфорки в керамічних плитах. У деяких моделях зустрічаються двоконтурні конфорки, в яких ви можете по вибору включати майдан нагріву більшого або меншого діаметру, відповідний під велику сковороду або маленьку каструлю. 


Існують також конфорки з овальною зоною нагріву, де при відповідному положенні перемикача включається додатковий сегмент нагрівального елементу, перетворюючи круглу конфорку на овальну. Таким чином, забезпечується рівномірний нагрів качатників, лотків для приготування риби і тому подібне 

Ще одна ваговита гідність - сегментний індикатор залишкового тепла, за допомогою якого ви легко визначите, яка з конфорок ще не остигнула, і, отже, її можна використовувати для підтримки блюда в нагрітому достатку.

Недоліки

Недоліки плит із склокерамічною поверхнею досить неожиданны: 


- по-перше, низькі борти по краях плити. У поєднанні з абсолютно рівною поверхнею плити при сильному неконтрольованому кипінні це може привести до того, що суп, що "втік", який ви готували у великій каструлі на всю сім'ю, доведеться витирати не лише з поверхні плити, але і на підлозі; 

- по-друге, рідина, що "втекла", може легко попасти на ще незахололу поверхню сусідньої конфорки, що зовсім не йде їй на користь і у гіршому разі може привести до розтріскування панелі. Зрозуміло, міняти доведеться цілком всю, а це не дуже дешево. Вірогідність такого результату невелика, але продавець в магазині обов'язково вам про це скаже, щоб забезпечити свою фірму від можливих неприємностей; 

- по-третє, керамічні плити пред'являють жорсткі вимоги до посуду. Її дно має бути ідеальне рівним і гладким. Якщо вам скажуть, що на подібні плити не можна ставити чавунні сковорідки (алюмінієвий посуд, емальований посуд) - знайте, що це забобон. Абсолютно не поважно, з якого матеріалу виготовлений посуд. Поважно, щоб дно було без деформацій. Таким чином, більшість вітчизняного і китайського посуду дійсно не годяться для таких плит. Отже, доведеться купити новий посуд, причому теж не дешеву;

- по-четверте, склокерамічні плити стоять дорожче звичайних (мінімум на $100); Звичайні плити, відповідно, дешевше, конфорки стійкіше до механічних дій і температурних перепадів, вони менш примхливі, проте готують їжу довше, і не можуть похвалитися тими специфічними достоїнствами, про які було сказано вище.

Електричні плити