Як вибрати акумулятор для мобільного телефону

Акумулятор для мобільного телефону ,представте таку ситуацію. Вам в руки попав уживаний "мобільник" разом із старим акумулятором. Останній доки начебто працює. Але рано чи пізно все одно доведеться купувати новий. А може, ви вирішили придбати запасний акумулятор до свого нового апарату. Якій же вибрати? Нікель-кадмієвий (NiCd), никель-металлгидридный (NIMH) або литий-ионный (Li-ion)? Говорять, з'явилися ще і литий-полимерные акумулятори (Li-рol). А яка ємкість переважно? Питань багато. Спробуємо знатися на всьому по порядку і розглянемо основні достоїнства і недоліки кожного типа.

Нікель-кадмієві (NiCd) акумулятори
NiCd-аккумулятор - ветеран на ринку мобільних пристроїв зв'язку. Має масу достоїнств:
чудова працездатність в широкому діапазоні температур, у тому числі і при негативних;
тривалий термін служби: понад тисячу циклів заряда/разряда;
слабка чутливість до неправильної експлуатації;
легке відновлення при пониженні ємкості і після тривалого зберігання;
низька ціна.
Недоліки, зрозуміло, теж є:
необхідність періодично повністю розряджати акумулятор для усунення "ефекту пам'яті";
високий саморазряд (до 10% протягом перших 24 годин);
великі габарити.
Із-за розміру і проблем з утилізацією (кадмій вимагає спеціальної утилізації) NiCd-аккумуляторы поступово покидають ринок стільникових телефонів.

Никель-металлгидрідниє (NIMH) акумулятори
NiMH-аккумулятор прийшов на зміну NiCd. Його відрізняє:
більша (приблизно на 30%), ніж в NiCd-аккумуляторов, ємкість при тих же габаритах;
менша, ніж в NiCd, схильність до "ефекту пам'яті" - цикли відновлення потрібно виконувати рідше;
менша токсичність.
Проте по ряду параметрів NiMH-аккумуляторы все ж програють NiCd. У них менше циклів заряда/разряда (близько 500), вищий саморазряд (вище в 1,5-2 рази) і вища ціна.

Літій-іонниє (Li-ion) акумулятори
Li-ion-аккумуляторы поступово завойовують позиції на ринку пристроїв мобільного зв'язку, що обумовлене:
приблизно удвічі більшою ємкістю, чим в NiCd того ж розміру;
низьким саморазрядом (менше 1% в добу);
відсутністю яких-небудь вимог до обслуговування, за винятком необхідності зберігання в зарядженому достатку.
Проте Li-ion-аккумуляторы деяких виробників можуть працювати лише при позитивних температурах; вони схильні до старіння, навіть якщо не використовуються, плюс висока ціна. Погіршення ємкості спостерігається приблизно після року експлуатації. Через два роки акумулятор практично виходить з буд. Тому Li-ion-аккумуляторы не рекомендується зберігати протягом довгого часу.

Літій-полімерниє(Li-рol) акумулятори
Li-рol-аккумуляторы зовсім недавно з'явилися на ринку стільникових телефонів і портативних комп'ютерів. При такій же приблизно щільність, як і в Li-ion-аккумуляторов, Li-pol можуть мати різну геометричну форму - наприклад, вони можуть бути дуже тонкими, щоб займати будь-яке вільне місце.

Як купувати акумулятори
Перше, на чому варто зупинитися, - це вага, габарити і ціна. NiCd - найбільший і найважчий, він приблизно в два рази товще і важче, ніж Li-ion. NiMH-аккумулятор відчутно легше і менше, ніж NiCd, але більше і ваговито, ніж Li-ion. Аналогічна картина і за ціною: наскільки дешевий NiCd-аккумулятор, настільки ж доріг Li-ion.

Другий момент. При продажі акумуляторів зазвичай не афішується термін їх служби. Якщо NiCd при правильній експлуатації може протриматися роки три і більше (навіть при щоденній зарядці), то NIMH при інтенсивній експлуатації хватит всього на рік з невеликим, а Li-ion приблизно на півтора - два. NiMH-аккумулятор вичерпає ресурс по числу циклів заряда/разряда, а Li-ion просто постаріє, навіть якщо можлива для нього кількість циклів не буде вичерпана, і він просто лежатиме на полиці.

За тривалу експлуатацію NiCd-аккумуляторов потрібно буде заплатити підвищеною увагою до їх обслуговування. Рекомендується розряджати їх до кінця перед черговим зарядом, і періодично, приблизно раз на місяць, проводити відновні цикли. Ці ж вимоги, хоча і у меншій мірі, відносяться і до NiMH-аккумуляторам (відновні цикли тут потрібні разу в два рідше). У цьому плані Li-ion-аккумуляторы - безумовний лідер: вони не вимагають жодного спеціального обслуговування. Їх можна заряджати у будь-який час дня і ночі, не чекаючи повного розряду.

Третє. Прагніть купувати акумулятори того ж виробника, що і ваш телефон. Фірмові акумулятори, як правило, мають і фірмову якість. Якщо вам пропонують акумулятори іншого виробника, проконсультуйтеся в тих, КТО вже мав з ними справу. Обов'язково отримаєте згоду продавця прийняти акумулятор назад, якщо він вас не влаштує, хоч би протягом 2 тижнів. Відразу після покупки кілька разів проконтролюйте час роботи вашого телефону з новим акумулятором і порівняєте його з вказаним в інструкції з експлуатації. Порівняєте набутого значення з часом роботи на колишньому акумуляторі (врахуйте різницю в ємкості). Оптимальний варіант оцінки параметрів акумулятора - до або після покупки протестувати куплений акумулятор на аналізаторі типа Cadex 7000.

Проте навіть при дотриманні всіх умов і первинною 100% ємкостей акумулятора в процесі експлуатації може виникнути передчасне зменшення його ємкості, викликане, наприклад, порушеннями в технології виготовлення або якимись вашими неправильними діями. Тому було б непогано періодично контролювати параметри акумулятора на аналізаторі.

Спільні правила експлуатації акумуляторів
1. Для збільшення терміну служби нові NiCd- і NiMH-аккумуляторы поставляються, як правило, в розрядженому достатку, тому перед використанням необхідно провести повний заряд акумулятора. Максимальної ємкості акумулятор досягає через 3 - 4 цикли заряда/разряда. Це правило справедливо і для Li-ion-аккумуляторов, але вони поставляються вже в зарядженому достатку.

2. Для збільшення терміну служби і ємкості NiCd- і NiMH-аккумуляторы необхідно повністю розряджати (у телефоні або зарядному пристрої) перед подальшим зарядом. Рекомендується заряджати акумулятор після того, як залишений включеним телефон сам відключиться із-за розряду акумулятора.

3. Якщо з тієї або іншої причини у вас немає можливості повністю розрядити NiCd- або NiMH-аккумулятор перед зарядом, зробіть це пізніше. І хоч би двічі в тиждень проводите цикли повного разряда/заряда.

4. Дуже зручно мати запасний акумулятор. Це дозволить вам постійно доводити NiCd- або NiMH-аккумулятор, що знаходиться в телефоні, до повного розряду і тим самим збільшити термін його експлуатації. Крім того, ви застрахуєтеся від випадкових поломок і будете позбавлені від необхідності заряджати акумулятор, якщо він раптом закінчить працювати в середині робочого дня.

5. Не залишайте акумулятор в холодних або теплих місцях, наприклад в автомобілі взимку і літом або біля радіатора. Телефон з переохолодженим акумулятором може тимчасово не працювати, навіть якщо він повністю заряджений. Прагніть зберігати акумулятор при температурі від 15°С до 25°С (граничні температури для NiCd- або NiMH-аккумуляторов - від -20oС до +45oС і від 0oС до 45oС - для Li-ion).

6. Не варто заряджати теплий або холодний акумулятор. Почекайте, поки він нагріється до кімнатної температури. Оптимальна температура для заряду 15 - 25oС.

7. Час роботи із зарядженим акумулятором залежить від його реальної ємкості, інтенсивності розмов по телефону, від відстані, яка віддаляє вас від базової станції, від режиму роботи і температури довкілля.

8. Використовуйте зарядні пристрої з комплекту постачання вашого телефону або куплені у вашого оператора стільникового зв'язку саме для вашого типа акумулятора.