Поштовий телефон

Літера G на початку назви моделі Sony Ericsson зазвичай означає те, що вона (ця модель) є смартфоном. Зі всім, що з цього виходить. Але герой сьогоднішнього нашого огляду, G502, зовсім не відноситься до цієї категорії. Звичайний телефон, на перший погляд. Може, якщо приглянутися уважніше, чогось таке особливе і вийде назовні?

Основні характеристики: форм-фактор "моноблок", підтримка мереж третього покоління, 2-хдюймовый дисплей з підтримкою дозволу 320х240, камера на 2 Мпікс., всі основні мультимедійні можливості (аудіо, відео, фото), Bluetooth, наявність на борту Mail-агента і спільний доступ до електронної пошти. G502 випускається в двох варіантах забарвлення: чорному і сріблястому. У нас тестувався телефон з чорним корпусом.

Дизайн і конструкція
G502 не особливо виділяється своїм зовнішнім виглядом, не прагне уразити футуристичностью, або ж своєю "дорожнечею". Немає. Це простій, по суті, стільниковий телефон, створений по всіх сучасних стандартах і канонах. Це не іміджева модель, але і не бюджетна. Але при цьому якось залучає своїми формами, плавними і вивіреними лініями, відмінно вписаними в спільну канву органами управління і приємним, хай і не оригінальним поєднанням в дизайні чорного, сріблястого і червоного кольорів. Передня панель, як зараз модно, зроблена з глянсового пластика, але при цьому не особливо мазка. Вся остання поверхня апарату покрита гладким, але не глянсовим пластиком.

Простір на передній панелі поділений порівну між екраном і клавіатурою. Над екраном знаходяться 4 дірочки розмовного динаміка, під екраном - функціональний блок, що складається з п'ятипозиційної навігаційної клавіші, софт-клавиш, клавіш приема/отбоя викликів, кнопка виклику Activity Menu (інформація по запущених застосуваннях, останніх програмах, що відкривалися, нових подіях і інтернет-додатках) і клавіша З - отмена/удаление. Включеніє/виключеніє апарату покладене на клавішу C. Чому так зроблено - незрозуміло. Варто відзначити незвичайного виконання клавіш отбоя/приема виклику і бічних клавіш навігаційного блоку. Вони поєднані один з одним і є такі "качельки" хвилеподібної форми. Цифрова клавіатура стандартна. Ліве ребро вільне від функціональних елементів. На правому ребрі знаходяться клавіша включения/спуска камери і качелька регулювання гучності. На нижньому торці знаходиться роз'єм Fast Port, проушина для кріплення ремінця і отвір мікрофону. Верхній торець також вільний від функціонала. Ззаду все просто. Велику частину місця займає кришка акумуляторного відсіку, а над нею видно металева смужка, в яку вписаний об'єктив. Кришка знімається стандартно - зрушенням вниз. SIM-карта вставляється в гніздо під батареєю. Жодних проблем з її зміною бути не може, все дуже просто і зручно.

Управління організоване просто і зрозуміло. Немає непотрібних клавіш, майже всі неосновні перепризначувалися. Чіткість натиснень при роботі з цифровою і функціональною клавіатурою - на високому рівні, роботі на дотик допомагають виступи, що є на всіх клавішах, а функціональні кнопки до того ж відрізняються за розміром і досить сильно розведені по відстані. Декілька бентежить спочатку те саме зведення в один блок навігаційних клавіш і приема/отбоя виклику, але вже через хвилин 15 всіх основних дій можна здійснювати, не дивлячись під руки. Це не доставляє особливих проблем. 

Блокування, зміна профілю і інші стандартні команди подаються звичайними способами. В цілому управління викликає лише позитивні емоції. Єдине невелике засмучення - слабенький рівень підсвічування.

У плані розмірів G502 є стандартним сучасним телефоном, що не належить до "ультрамелких", - 103x 46x13,5 мм. У руку лягає добре, в будь-яку кишеню і сумочку поміститься без проблем. Вага, 87 грам, теж не викликає жодних проблем.

Якість збірки пристойна. Лише в області кришки акумуляторного відсіку при натисненні відчуємо деякий скрип. Більш жодних проблем немає.

Функціональність
Підключення до ПК, так само як і зарядка, здійснюється через Fast Port. Сюди ж підключається і гарнітура, яка є в комплекті. Обмін файлів з комп'ютером проводиться без жодного додаткового ПО. G502 повинен пізнаватися як знімний диск. Але наш екземпляр при підключенні до ПК в режимі передачі файлів намертво підвисав і відгукувався на які-небудь команди лише після перезавантаження. Підключити удалося виключно через Sony Ericsson PS Suite.

TFT-экран тут встановлений діагоналлю в 2 дюйми. Останні характеристики: 262 тис. кольорів, дозвіл 240х320. Максимальна кількість рядків на екрані - 9. Контрастність, яскравість і чіткість зображення залишають приємне враження. Якісний екран, тим більше з урахуванням того, що пристрій не має яскраво вираженої мультимедійної орієнтації.

Мультимедіа
G502 підтримує відео формати .3gp (H.263, H.264), RealVideo 8 і WMV. Нестисле до QVGA-разрешения відео не підтримується, так само як і відео з високими бітрейтами. Відтворення ж такого "урізаного" відео здійснюється на досить гідному рівні. Можна використовувати прогресивну прокрутку, дивитися відео у весь екран, робити стоп-кадр і зберігати картинку у файл. Є прямий доступ до потокового відео з сайтів Sony Ericsson. 

З форматів аудіо G502 працює з MP3, ААС, AAC+, E-AAC+, WAV, WMA і m4a. Жодних обмежень по бітрейту. Для неспеціалізованого пристрою - відмінний, треба сказати, набір. На функціональність цього телефону як плеєра накладає деякі обмеження відсутність нормального виходу на навушники. Лише стандартний роз'єм Fast Port. І, на жаль, комплектна гарнітура не може вважатися зразком для наслідування в середі акустичних пристроїв. 

Є п'ятисмуговий еквалайзер, режим посилення нижніх частот MegaBass і розширення стерео. Варіанти відтворення: всі треки у випадковому порядку, повтор одного або декількох треків. При відтворенні трека показується обкладинка альбому.

Є вбудоване FM-радио з підтримкою RDS, пам'яттю на 20 станцій і функцією автоматичного налаштування.

Є простий диктофон, захований в меню "Розваги".

Камера
На G502 встановлена 2-МПикс камера на основі CMOS-сенсора без спалаху, здатна знімати фото з дозволом до 1600x1200, а відео - до 176x144. Інтерфейс організований стандартно для камер серії CyberShot із знижкою на те, що тут ми маємо справу з телефоном. Налаштування можуть здійснюватися як через єдине меню, так і через цифрову клавіатуру. 

Налаштування: баланс білого (5 режимів, включаючи автоматичний), 3 ефекти зображення, таймер, режим зйомки (панорама, рамка, серійна зйомка, нічна зйомка), звук затвора. 

Перегляд фотографій тут організований ретельно. По-перше, радує кількість підтримуваних форматів: GIF, JPEG, BMP, WBMP, PNG, SVG Tiny 1.2. По-друге, є можливість створювати слайд-шоу, позначати фотографії тегами і робити до них підписи. Є можливість друкувати фотографії безпосередньо з телефону за допомогою програми PictBridge.

Ігри
За умовчанням на G502 встановлена лише одна гра: QuadraPop (аналог тетриса). Так, в ігровому плані залишається розраховувати лише на власні сили - підтримка Java на місці, можна щось цікаве викачати.

Додаткове програмне забезпечення
• Диспетчер файлів 
• Календар
• Будильники
• Додатки (доступ до встановлених в пам'ять телефону застосувань)
• Замітки
• Синхронізація (синхронізує інформацію на телефоні з обліковим записом в інтернеті)
• Таймер
• Секундомір
• Калькулятор
• Music DJ (створення власних мелодій з сэмплов)
• Photo DJ (простий фоторедактор)
• Video DJ (Music DJ з додаванням картинок і написів)
• Дістанц. управління (можливість управляти іншими пристроями по Bluetooth)
• Track ID (пізнання трека по його шматочку. Для роботи необхідне з'єднання з інтернетом)
• Пам'ятка код (утиліта, що дозволяє зберігати в собі всі свої паролі. Закривається своїм паролем)
• Google Maps другій версії
• FaceWarp (редактор осіб на зображеннях)
• AccuWeather (прогноз погоди)
• Converter (багатофункціональний конвертер величин, температур і інш.)
• MGMaps (визначення місця розташування, поєднано з GoogleMaps 2)
• Mail-agent від mail.ru (мобільна версія відомого мэйл-агента)
• RSS-клиент

Є 7 профілів користувача, що піддаються зміні і налаштуванню (спільний, нарада, на вулиці, в автомобілі, аудіопристрій, удома, на роботі).

Безпровідні з'єднання
G502 працює в трьохдіапазонному GSM (900/1800/1900 Мгц), GPRS Multi Slot Class 10 і EDGE class 10, а також UMTS/HDSPA (2100). Регулювання гучності сигналу присутнє, якість прийому хороша, сигнал ловиться і в найскладніших умовах. Загалом, зі своїми основними функціями пристрій справляється на хорошому сучасному рівні. Нарікань - жодних. Гучність дзвінка можна було б зробити і посильніше. В деяких випадках така потреба присутня. Вібродзвінок ледве вище середнього рівня. 

WAP-менеджер теж не викликає питань. Логічна і звична програма. Браузер звичайний - NetFront 3.4. Можливості при перегляді електронної пошти звичні, є можливість синхронізації з ПК. Особливою є лише наявність Mail-агента.

Bluetooth 2.0 з підтримкою A2DP+EDR теж на місці. Працює справно, нарікань у нас не виникло.

Інтерфейс
На G502 встановлена платформа Sony Ericsson A200. Вона включає основний інтерфейс телефону і мультимедійний інтерфейс. Спочатку поговоримо про основний. Головне меню цього інтерфейсу складається з 12 ікон (3 стовпці по 4 ікони в кожному). Ікони не анімовані, але вибрані збільшуються в розмірі і міняють вигляд. Орієнтація всіх меню вертикальна. Але в деяких меню передбачено і горизонтальне перемикання між закладками (наприклад, Activity Menu). Навігація здійснюється за допомогою трьох софт-клавиш. Третьою в разі потреби стає центральна клавіша функціонального блоку. Промальовування і дизайн інтерфейсу - відмінні, так само як і якість шрифтів. Можна вибирати один з 5 варіантів оформлення.

Мультимедіа-інтерфейс. Він тут організований абсолютно іншим чином, чим все останнє і є такою монохромною галереєю, об'єднуючою всі види мультимедійної інформації. Орієнтація тут може бути як альбомна, так і книжна.

У телефонній книзі доступні 5000 імен з повністю заповненими полями, але обмеження на число телефонів дорівнює 35000. Для роботи із списком контактів необхідно скопіювати його целіком з SIM-карты в телефон. У "особистій картці" кожного збереженого на телефоні контакту доступні поля стільникового телефону (до 7), назва компанії, адреса e-mail, web-адрес, робоча адреса, домашня адреса, інформація, день народження, індивідуальне зображення, голосова команда і свій сигнал виклику. Можливе створення абонентських груп.

Комплектація
• USB-кабель
• Зарядний пристрій 
• Дротяна стереогарнитура 
• CD з ПО
• Документація

Батарея
На G502 встановлена литий-полимерная батарея ємкістю 950 мАч. 




Виробником заявляються 330 годин в автономному режимі і 9 годин безперервної розмови. У стандартному робочому режимі заряд тримається 1,5-2,5 дня. Несподівано небагато для такого апарату.

Виводи
Дуже пристойний стільниковий телефон середньої ланки без перекосів убік "мультимедийности", "бізнес-класу" або "фотографічних рішень". І без ухилів в смартфонную сторону. Дуже рівна багатофункціональна модель з досить широкими можливостями, пристойним поєднанням цена/качество, незвично, але зручно організованим управлінням і якісно виконуюча свої основні завдання. Недоліків тут небагато: несподівано недовгий час автономної роботи і деякий провал продуктивності в певних режимах.

Резюме

Компактний і якісний телефон від Sony Ericsson середнього класу, що виділяється хорошим показником по відношенню цена/качество. Приємний дизайн, незвичайне, але зручне управління, обширний функціонал переважують недовгий час автономної роботи.

Nokia 6500 classic