На що потрібно звернути увагу при покупці холодильника.

Що б ви не купували, завжди хочеться вибрати краще. У різних людей різні критерії оцінки, проте, завжди видається, що вже я-то точно зроблю правильний вибір. Не є виключенням і покупка холодильника. Цей прилад досить дорогий і купується він, як правило, надовго, тому завдання - зробити правильний вибір - ще актуальніша. Спробуємо розібратися, на що ж треба звертати увагу при виборі холодильника, і, що ще важливіше, ніж дорогі моделі відрізняються від дешевших.

ХОЛОДИЛЬНИК - ПО КИШЕНІ
Визначальне значення при виборі тієї або іншої побутової техніки для багатьох має ціна. Чим більше об'єм холодильника, престижніше за марк, більше додаткових функцій і пристосувань, нижче енергоспоживання, современнее дизайн, тим вище ціна.

Умовно всі холодильники можна підрозділити на три цінові категорії:

1. Дешеві холодильники. До цієї категорії відносяться моделі вартістю 150-500$. Це, як правило, однокамерні холодильники з невеликим морозильним відділенням. Але можна зустріти в цьому ціновому діапазоні і двокамерні моделі не дуже великих розмірів і морозильники. Проводять холодильники цього цінового діапазону в основному російські виробники: "Атлант", "Саратов", "Позіс", "Норд", "Бірюса", а також деякі іноземні виробники, наприклад, Indesit, Ardo, Beko. Можна зустріти моделі цього класу в LG, Samsung, Snaige, Kaiser.

2. Холодильники середньої цінової категорії представлені в модельному ряду практично кожного виробника (Indesit, Ariston, Electrolux, Bosch, Vestfrost, Reeson, Hansa і ін.). Це агрегати вартістю 500-1200$, як правило, двокамерні, хоча зустрічаються інколи і трикамерні моделі. Вони мають велику місткість, сучасніший дизайн, а також комфортніші в експлуатації завдяки наявності додаткових функцій, наприклад, сигналізації відкритим дверям, можливості окремого регулювання температур в холодильній і морозильній камерах, перестановки полиць усередині холодильника або перенавешивания дверець і так далі

3. І нарешті, дорогі моделі. Вони ідеально підійдуть володарям великих квартир або котеджів, для яких вартість холодильника не є визначальним параметром. Ці моделі стоять від 1200$. Вони оснащені всіма сучасними досягненнями в цій області, мають високий клас енергоспоживання, низький рівень шуму, виконані по останніх вимогах моди як зовні, так і усередині холодильної і морозильної камер. Дорогі моделі проводяться широко відомими виробниками, що добре зарекомендували себе, вони зручні і надійні в експлуатації, але і їх ремонт, якщо буде потрібно, також обійдеться дорожчим. Така модель може стати предметом гордості будь-якої хазяйки. Їх проводять Electrolux, Liebherr, Miele, AEG, Siemens, Whirlpool, General Electric та інші. 

СКІЛЬКИ КАМЕР КРАЩЕ
Більшість холодильників, представлених сьогодні на ринку, мають від однієї до трьох камер, в кожній з яких підтримується певний температурний режим, відповідний для зберігання або заморожування продуктів.

Однокамерні холодильники - це, як правило, холодильна камера з морозильним відсіком усередині. Холодильна камера в таких моделях досить містка, а ось морозильна - дуже маленька або зовсім відсутній. Інший вигляд однокамерних холодильників - морозильники, які можуть бути виконані як у вертикальному, так і в горизонтальному варіанті. В кожного з цих видів є свої достоїнства і недоліки. Вертикальні морозильники добре впишуться в інтер'єр будь-якої кухні, часто їх встановлюють під столешницу. Установка горизонтальної морозильної скрині вимагає досить багато місця, тому найчастіше їх встановлюють в квартирах, що мають підсобні приміщення. Безперечною гідністю горизонтального морозильника є менші втрати холоду при витяганні продуктів з нього. Оскільки холодне повітря важче, то він знаходиться в нижній частині холодильника. Дверці, що відкриваються зверху, дозволяють випустити назовні лише тепліше повітря з верхньої частини камери. Абсолютно інше відбувається при відкритті дверець вертикального морозильника - холодне повітря з нижньої частини камери виходить в приміщення, заміщаючись теплішим, таким, що поступає ззовні. Ще одна гідність горизонтального морозильника - можна, вийнявши вертикальні перегородки, покласти який-небудь великогабаритний (довгий) продукт - велику рибину, маленького поросяти і тому подібне Якщо розміри вашої квартири дозволяють, то дуже зручно мати на кухні і морозильник, що окремо стоїть, і холодильник. Вони матимуть більший об'єм, чим холодильне і морозильне відділення, наприклад, двокамерного холодильника, і користуватися ними через меншу висоту набагато зручніше.

Двокамерні холодильники - найчисленніший клас холодильників. Вони найбільш зажадалися покупцями, тому і ширше представлені виробниками. Такі холодильники мають дві камери: холодильну і морозильну, кожна з яких оснащена окремими дверцями. Морозильник може бути розташований як зверху, так і знизу холодильної камери. Якщо ви досить частий користуєтеся морозильною камерою, а ваш холодильник має велику висоту, то переважно варіант з нижнім розташуванням морозильної камери. Усередині холодильного відділення таких моделей може знаходитися камера, температура усередині якої близька до 0°С. Вологість - близько 50 % у нульовій камері з одним відсіком, 50 і 95 % - якщо відсіків два. Розділення нульової зони на два відсіки дозволяє відокремити продукти рослинного походження, які краще зберігаються при підвищеній вологості. Відділення з вологістю 50 % призначено для зберігання м'яса, риби або птиці.

Трикамерними холодильниками є моделі, що мають три розділені між собою камери: холодильне відділення, морозильна і нульова камери. Нульова камера може бути виконана у вигляді висувного ящика, а може має звичайні двері і полички як в холодильному відділенні. Відзначимо, що можуть зустрічатися і зовсім інші варіанти, наприклад, нульова камера може бути найбільшою, а холодильна - висувний ящик в нижній частині холодильника.

ВЕЛИКИЙ І МІСТКИЙ
Важливим критерієм при покупці холодильника є об'єм морозильної і холодильної камер. Підбір об'єму - справа індивідуальна. Якщо ви заморожуєте багато продуктів, то велика морозильна камера (об'єм понад 90 л) вам просто необхідна, якщо ж ви не користуєтеся замороженими напівфабрикатами і не запасаєте продукти про запас, то вибирайте моделі з невеликим морозильним відділенням (50-70 л). Розмір холодильної камери також залежить від потреб конкретної сім'ї. Наприклад, для сім'ї з 3-4 чоловік рекомендуємо брати холодильники, об'єм холодильної камери в яких не менше 200 л. Морозильна камера, розташована внизу, має, як правило, більший об'єм (до 150 л) і призначена для зберігання більшої кількості продуктів. Такий варіант оптимально підійде тим, КТО заморожує на зиму гриби і ягоди. У таких морозильниках для зручності зазвичай використовуються висувні корзини або ящики.

З об'ємом камер тісно пов'язані габарити холодильника. По розмірах моделі можна розділити на три групи:

1. Маленькі холодильники - висота до 150 див. Це, як правило, однокамерні моделі, але можна зустріти в цій групі і двокамерні. Об'єм таких холодильників близько 250 л.

2. Середні - висота до 185 див. Це двокамерні моделі об'ємом 250-350 л.

3. Великі моделі - висота 190-210 см, їх об'єм складає 350-800 л. Зустрічаються моделі заввишки 185 см, але із збільшеною глибиною - 75-80 см (на відміну від 60 см в звичайного холодильника). Морозильне відділення в таких моделей, як правило, розташоване зверху.

При виборі холодильника звернете увагу, що ваш холодильник має бути хоч трохи менше дверних отворів. Інакше для внесення апарату до приміщення доведеться розбирати дверні коробки. Причому інколи навіть ці заходи не допомагають.

ДВА КРАЩЕ, НІЖ ОДІН...
Однією з величезних переваг холодильників часто вважається наявність двох компресорів. При виборі холодильника виникає питання, наскільки виправдана така покупка. Двохкомпресорні моделі, як правило, стоять дорожче, але у них є свої переваги, а саме: 
менший вжиток електроенергії;
можливість незалежно регулювати температуру в холодильній і морозильній камерах (хоча варто відмітити, що в деяких однокомпрессорных моделей температуру в камерах можна теж регулювати окремо);
вища потужність заморожування (кг/сут);
при тривалій відсутності ви можете відключити холодильну і / або морозильну камеру, тобто використовувати так званий режим «відпуск». Відключити холодильну камеру (залишивши включеною морозилку) можна і в деяких однокомпрессорных моделях (з клапаном). А ось відключити морозилку, залишивши включеною холодильну камеру, можна лише в двохкомпресорного холодильника;
двохкомпресорні холодильники працюють, як правило, тихіше однокомпрессорных. Але тут треба мати на увазі, що визначальну роль грає те, наскільки якісно виготовлений конкретний компресор.

ХОЛОДИЛЬНИКИ ТЕЖ ПЛАЧУТЬ
При покупці холодильника вам необхідно зупинити свій вибір на одному з двох типів вживаної системи охолоджування: це може бути випарник", що "плаче, або система примусової вентиляції (типа No Frost). Холодильник з випарником, що «плаче», працює таким чином: випарник, розташований на задній стінці, охолоджується і на нім утворюється іній. Під час зупинки компресора иней тане, перетворюється на воду, стікає по стінці і поступає в систему зливу. При роботі компресора ємкість нагрівається, і вода випаровується. У холодильниках, що працюють за таким принципом, підтримується підвищена вологість. Усередині холодильників з примусовою системою вентиляції охолоджування відбувається за рахунок подачі охолодженого повітря. Інею в таких моделях не видно, оскільки випарник прихований в задній панелі. Створюється враження, що його взагалі немає. Насправді нагрівальний елемент відтає іній, вода стікає в лоток і випаровується. Із-за постійної циркуляції повітря усередині холодильника продукти злегка підсушуються, тому їх треба завжди тримати упакованими. Хоча холодильники з системою No Frost сучасніші, вони не змогли витіснити з продажу звичайні. Чому? Холодильники з системою No Frost стоять дорожче, більше витрачають електроенергії, висушують продукти і мають підвищений рівень шуму із-за одночасного включення компресора і вентилятора, а також постійного руху повітряних мас. Якщо в звичайних холодильників рівень шуму в середньому 40-42 дБ, то в моделей з системою No Frost - 45-47 дБ. Але справедливості ради варто відзначити, що в таких моделей є і безперечні достоїнства: більш рівномірний розподіл температури усередині камери.

ЕКОНОМІЧНІ ХОЛОДИЛЬНИКИ
Одним з показників високої якості холодильника є клас енергоспоживання. Деякий час назад найвищим класом вважався клас А. Однако розвиток технології привів до можливості посилювання вимог до енергоспоживання, і були введені ще два класи - А+, А++. Зараз все більше число моделей мають клас А+, А++. Нижчий клас енергоспоживання - D. Наскільки поважно враховувати цей параметр при виборі холодильника - вирішувати вам. Відзначимо тут лише три моменти. Перше - при обчисленні витрат електроенергії може опинитися, що невеликий холодильник класу C витрачатиме менше електроенергії, чим двометровий гігант класу A. Друге - в двох холодильників класів A і B різниця в річному енергоспоживанні може складати близько 100 кВт•ч, що відповідає додатковим витратам в 100 рублів в рік.

ВСЕ ДУЖЕ ПРОСТО
Панель управління може бути механічною або електронною. На електронній панелі управління зазвичай розташовані регулювальники температури в холодильній і морозильній камерах (температура в обох камерах може регулюватися одним перемикачем), кнопки включення додаткових режимів («супер», «відпуск»), індикатори роботи холодильника: підвищення температури, незакритих дверець і так далі Все частіше холодильники забезпечуються дисплеями, на яких видно всі параметри роботи холодильника. Відзначимо, що, як правило, холодильники з механічним управлінням менш точно витримують температурний режим в холодильній і морозильній камерах в порівнянні з моделями з електронним управлінням.

ЧИМ ШВИДШЕ, ТИМ КОРИСНО...
При роботі в звичайному режимі температура в морозильній камері підтримується біля мінус 18°С. Але в багатьох сучасних моделях передбачений режим суперзаморожування для швидкого заморожування великої кількості продуктів. При швидкому заморожуванні при температурі мінус 24°С (а в деяких моделях дорогих холодильників до мінус 38°С) в продуктах зберігається більше вітамінів, живильних і смакових речовин, оскільки кристалічна решітка води, що утворюється при швидкому заморожуванні, має іншу форму, ніж при звичайному заморожуванні. Кристали льоду виходять більше, що і дозволяє зберігати смакові якості і мікроелементи в продуктах. У деяких моделях з електронним управлінням, якщо цей режим не буде відключений уручну, то через 24 ч він відключиться автоматично. Аналогічний режим зустрічається і в холодильній камері. Наприклад, якщо ви купили велику кількість продуктів, то для їх швидкого охолоджування можна вибрати режим суперохолоджування. Як тільки продукти будуть охолоджені, холодильник автоматично перейде в оптимальний режим.

ПРИЄМНІ ДОПОВНЕННЯ

Окрім основних функцій і характеристик холодильника в кожній моделі присутні додаткові, забезпечуючі комфорт споживачеві. До таких функцій можна віднести можливість перенавешивания дверей, звуковий і світловий індикатори відкритих дверець або підвищення температури в холодильній камері, можливість перестановки полиць усередині холодильника (про внутрішній дизайн холодильника ми писали в журналі «Покупка» червень-липень). У деяких моделях передбачений льодогенератор, призначений для здобуття харчового льоду у великих кількостях. Ця функція дуже зручна для любителів вечірок. У холодильниках Ariston передбачена функція Ice Party - охолоджування шампанська в спеціальному відерку, всередину якого закачаний хладагент. Звуковий сигнал сповістить про закінчення процесу, запобігаючи заморожуванню і розколу пляшки. Шампанське можна ставити на святковий стіл в цьому ж відерку. У моделях AEG використовується система регулювання вологості в нульовому відділенні. На нижній скляній полиці в холодильному відділенні встановлений пристрій з прорізами, при закритих прорізах у відсіку буде забезпечена вища температура і велика вологість. При відкритих прорізах температура і вологість у відсіку збережуться такими, як у всій холодильній камері.

ЯК вибрати холодильник?