Як вибрати магнітолу

XXI століття давно вже на дворі. У портативний пристрій розміром не більше пачки сигарет сьогодні без зусиль можна закачати не один гігабайт аудіо і відео - і ніхто навіть не здивується. А в гіпермаркетах електроніки як і раніше стоять на полицях магнітоли - посланці далеких 80-х. І продаються навіть. Причому досить непогано. Що говорить про стійкий попит на них. Так в чому ж причина популярності магнітол?

Cекрета жодного тут немає. І відкривається "скринечка" просто: магнітола, не дивлячись на свій технічний "кам'яний вік", - пристрій портативний, а значить, незамінне при поїздці на дачу, в ліс, в гори. куди завгодно. Володіє набором мінімальних функцій, не вимагає багато місця і здатна легко "вписатися" в будь-який інтер'єр. На що потрібно звернути увагу при виборі магнітоли?

Найпростіші моделі оснащені однокассетной декою, аналоговим радіоприймачем і єдиним динаміком, який дає звук моно. Магнітоли рангом вище, як правило, забезпечені двокасетною декою, цифровим або аналоговим радіо і стереозвуком. Більш просунуті моделі, додатково до всього іншого, оснащені CD-проигрывателем. Ну а "вершиною магнитолостроения" можна назвати моделі з функцією об'ємного звучання.

Головне при виборі аудіотехніки, звичайно, звук. Хоча розраховувати на "забійне" звучання магнітоли не стоїть - її конструкція така, що динаміки вбудовані прямо в пластмасовий корпус моноблока, а технології частенько застосовуються найпростіші. Все це значно погіршує якість відтворного аудіо. Існують і моделі з відокремлюваними від корпусу колонками (випускаються, правда, виробниками досить рідко). Як, наприклад, магнітола LG LPX-930: оснащена двокасетною декою, програвачем CD, тюнером з діапазонами FM, УКВ, АМ. Орієнтовна вартість - 2800 рублів.

Магнітоли, як правило, мають незначну потужність - від 2 до 10 Вт на канал. Варто знати про те, що існують різні стандарти потужності. Потужність РМРО - позамежне навантаження, яке може витримати апарат без фізичних пошкоджень протягом 1 - 2 секунд. Цим параметром часто користуються китайські виробники. РМРО в 10 - 20 разів вище за потужність DIN (DIN - потужність, при якій пристрій може працювати, не ламаючись, протягом довгого часу). Якщо потужність PMPO дорівнює 100 Вт, то потужність DIN складе 2 - 3 Вт. Ще існує потужність RMS - максимальне навантаження, при якому техніка здатна працювати без поломок протягом години. Цей показник зазвичай на 20 - 25 % вище за значення DIN. Тому при виборі магнітоли потрібно орієнтуватися на параметр DIN, який є найреальнішим показником потужності пристрою. Магнітоли, що володіють однаковим набором функцій, але що розрізняються по потужності, коштуватимуть по-різному. Чим більше потужність - тим дорожче апарат.

Багато виробників магнітол для залучення споживачів оснащують свої пристрої додатковими функціями. Наприклад, "Звуком довкола" або "Віртуальним звуком", які створюють ефект об'ємного звуку, як би навколишнього слухача. Наприклад, в магнітолі Panasonic RX-ES29EE-S застосована технологія об'ємного звучання Sound Virtualizer, що реалізовує звукове поле з чіткими образами і глибиною. Орієнтовна вартість такої моделі - 2800 рублів.

Поекспериментувавши з функціями "Звук довкола" або "Віртуальний звук" ви навряд чи захочете продовжувати слухати плоске, монотонне аудіо. Деякі продавці-консультанти саме із-за невисокої якості звучання магнітол радять призбирати "грошенят" і придбати музичний центр. Проте, як ми і говорили, найчастіше споживач вибирає магнітолу із-за інших достоїнств: компактність, невелика вага.

Був час, коли двокасетна магнітола цінувалася на вагу золота - рідкі записи можна було копіювати з однієї касети на іншу і передавати друзям. Тепер же касети майже віджили своє і зустрічаються у продажу все рідше - їх практично витіснив компакт-диск. Існують моноблоки і зовсім без касетної деки, лише з CD-проигрывателем. Наприклад, Sony ZS-YN7: підтримка CD-R, CD-RW, програвання MP3-дисков, тюнер на 40 станцій, діапазони FM, АМ, УКВ, пульт ДУ. Орієнтовна вартість - 3100 рублів. Але якщо ви все ж збираєтеся слухати касети, в цьому випадку, купуючи магнітолу, звернете увагу на наявність таких корисних функцій: автореверс, лічильник стрічки, синхронний старт.

Всі магнітоли оснащені радіоприймачем. Залежно від моделі він може бути аналоговим - налаштування радіостанцій уручну, або цифровим - пошук станцій в автоматичному режимі. 

Перевага тюнера полягає в тому, що вам не доведеться кожного разу налаштовуватися на хвилю, крутивши ручку - досить внести до пам'яті знайдену частоту. Проте якщо в потрібної Вам радіостанції слабкий сигнал, то при автоматичному пошуку тюнер може її просто не відмітити. Варто звернути увагу і на діапазони, що приймаються: AM, FM, УКВ. Найпопулярніший, звичайно - FM-диапазон. У нім працюють більшість сучасних музичних радіостанцій. Ну а якщо ы хочете послухати "Маяк", "Радіо Росії" і "Радіо Юність", то без Укв-діапазона вам не обійтися.

Також деякі магнітоли оснащені функцією RDS - якщо радіостанція, яку ви слухаєте, підтримує формат RDS, то на дисплеї висвічуватиметься її назва, назва пісні, прогноз погоди, курс обміну валюти і інша інформація. Проте далеко не всі російські радіостанції працюють в режимі RDS.

Практично всі моделі магнітол з програвачем CD дозволяють програмувати відтворення треків: у будь-якому порядку або в режимі випадкового вибору. Також більшість сучасних магнітол справляються з читанням дисків MP3.

Існують в моноблоках і інші "корисні" функції. Наприклад, еквалайзер, призначений для регулювання тембру - зміни високих і низьких частот. Більшість апаратів оснащена еквалайзером із запрограмованими налаштуваннями: доля, піп, джаз, класика. Проте є еквалайзери, що дозволяють регулювати звук на свій розсуд. Також можна звернути увагу на наявність пульта дистанційного керування, який робить експлуатацію магнітоли максимально комфортним.

Далеко не останній аспект при виборі магнітоли - дизайн. Тут кожен орієнтується на власний смак, стилістичні переваги або враховує інтер'єр квартири. Спеціально для любителів екстраординарних речей існують пристрої, що випускаються в обмеженій кількості. Наприклад, концепт-магнітола в стилі military від компанії Polyconcept 543.272: складається з двох блоків з обробкою під дерево і металевими вставками, оснащена CD-проигрывателем, аналоговим радіоприймачем, годинами з будильником, вага - 4 кг Орієнтовна вартість - 7900 рублів.

Більшість покупців при виборі будь-якої техніки не в останню чергу звертають увагу на бренд, віддаючи перевагу маркам відомим. Але при виборі апаратури таких фірм варто пам'ятати про те, що 15-20 % ціни на товар складає ім'я. Якість же продукції від рядових виробників, як правило, не поступається маркам розкрученим. Тому, якщо звучний бренд не має для вас вирішального значення, варто звернути увагу на компанії, що не включають у вартість ім'я.

Також частенько споживачів цікавить країна збірки. І якщо магнітола зроблена, наприклад, в Китаї, то довіра до неї зменшується. Але тут варто пам'ятати про те, що практично всі відомі фірми давно перестали збирати техніку у власній країні, а займаються лише розробками. Panasonic, Sony і Aiwa розмістили виробництво в Малайзії, Таїланді і Китаї. Daеwoo, Samsung і LG розроблені в Кореї і збираються там же. Європейські фірми Philips і Thomson здійснюють збірку в Іспанії, Італії, Польщі, Німеччині і інколи в Китаї. Тому знайти в магазинах техніку, зібрану на батьківщині, досить складно.

Отже, підводячи підсумки, скажімо, що магнітолу потрібно вибирати, враховуючи те, як ви збираєтеся її використовувати. Якщо вам потрібний апарат для того, щоб ваші діти могли, наприклад, слухати казки і вчилися поводитися з технікою, звернете увагу на недорогі моделі з простим набором функцій: читання дисків CD/MP3, запас міцності (перевага моноблокам з вбудованими в корпус колоками), дизайн. Якщо вам потрібний апарат для того, щоб слухати музику на дачі, то звернете увагу на хороший запас потужності пристрою і на діапазони, що приймаються: FM, УКВ, АМ. Ну а якщо ви хочете узяти з собою магнітолу, вирушаючи на рибалку подалі від цивілізації, то вибирайте пристрій компактне, з невеликою вагою, тривалим періодом роботи від батарей і аналоговим радіо, щоб була можливість точного налаштування на потрібну радіостанцію.