Як вибрати карту пам'яті (флэш-память, flash-накопичувач)

На даний момент практично будь-який мобільний пристрій, будь то стільниковий телефон, кишеньковий комп'ютер, ноутбук, MP3-плеер, DVD-плеер, фотоапарат, відеокамера, диктофон і багато інших, має можливість розширення своєї пам'яті за допомогою карт пам'яті.

При покупці мобільних пристроїв необхідно враховувати, яка флэш-картка (пристрій для зберігання флэш-памяти) потрібна для даного пристрою.

Трохи теорії
Флэш-память - це особливий вигляд пам'яті, який використовується для мобільних пристроїв. Завдяки своїм параметрам флэш-память ідеально личить для всього спектру мобільних пристроїв. Флэш-память не вимагає додаткової енергії для зберігання даних (енергія потрібна лише для запису). Вона перезаписувана - тобто допускає зміну (перезапис) що зберігаються в ній даних. Не містить механічно рухомих частин (як звичайні жорсткі диски або CD), а тому споживає значно менше енергії (і це одна з основних переваг флэш-памяти). Залежно від типа флэш-памяти можливий перезапис інформації від 10000 до 1000000 разів.

Крім того, інформація, записана на флэш-память, може зберігатися дуже тривалий час (від 20 до 100 років), і здатна витримувати значні механічні навантаження (у 5-10 разів що перевищують гранично допустимі для звичайних жорстких дисків).

Ну і, нарешті, флэш-память дуже компактна. Розмір флэш-памяти складає від 10 до 40 мм в довжину і ширину і товщина до 3 мм.

Флэш-память може бути вмонтована в мобільний пристрій, а може бути переносною (це і є карта пам'яті, flash-накопитель) і використовуватися в декількох пристроях (наприклад, флэш-карта мобільного телефону може бути прочитана на звичайному комп'ютері). В даний час мікросхеми флэш-памяти проводять більше 50 компаній по всьому світу. Природно, перед споживачем коштує проблема вибору серед цього різноманіття.

Типи карт пам'яті
У технічному описі будь-якого мобільного пристрою зараз вказується тип використовуваної флэш-памяти. При придбанні мобільного пристрою (або переносної флэш-карты до мобільного пристрою) має сенс набувати найпоширеніших на ринку флэш-карты (інакше може виникнути проблема сумісності флэш-карты з яким-небудь пристроєм, де її необхідно прочитати). Для найпоширеніших типів флэш-карт існують адаптери, які дозволять застосовувати флэш-карту в ширшому спектрі пристроїв. 

Отже, про типів карт пам'яті. При всьому різноманітті карт флэш-памяти, можна виділити 7 основних типів.

CompactFlash, скорочено CF, випускаються двох типів - CF type I і CF type II. Завдяки тому, що швидкісна межа інтерфейсу карт CompactFlash досить висока, і, що найпривабливіше, легко і просто піддається збільшенню, а також тому, що у них фактично немає конкурентів по ємкості і за ціною, цей стандарт залишається найпопулярнішим і перспективнішим, не дивлячись на більший в порівнянні з іншими картами розмір (42*36*4 мм.). На думку фахівців, CompactFlash є зараз найбільш універсальним типом флэш-карт і може використовуватися в багатьох пристроях.

IBM Microdrive - ще один пристрій, що є не зовсім "картою" пам'яті, формату Compact Flash type II власне, це повноцінний жорсткий диск об'ємом до гігабайта. Така "карта" стоїть дешевше звичайних за рахунок дешевшого носія, проте через це ж її надійність нижча, та і енергії Microdrive потрібна більше звичайного, що є причиною його обмеженої сумісності - він працює далеко не у всіх пристроях, нехай навіть і з роз'ємом CF type II.

SmartMedia - дуже дешева і ультратонка (завтовшки всього три чверті міліметра) флэш-карта. Низька ціна досягається за рахунок граничний простий конструкції, проте і мінуси в наявності - не настільки висока захищеність інформації від випадкового стирання.

Multimedia Card (MMC) - основна гідність цього типа - мініатюрність і максимально низьке енергоспоживання, але при цьому досить низька швидкість читання і запису. Розмір стандартної карти 24x32x1,4 мм, укороченою 24x18x1,4 мм. Використовується в мобільних телефонах і інших мініатюрних пристроях.

SecureDigital (SD) - її розмір дещо більше MMC, але швидкість читання і ємкість значно вищі. Ціна, відповідно, дорожче.

MICROSD - основна відзнака від SD - це крихітний розмір. Останнє як в SD.

SD і MMC назад сумісні, тобто картки MMC можна вставити і використовувати в роз'ємі для карт SD, а ось навпаки сделать знову не вийде. Втім, зараз майже всі пристрої обладнані саме роз'ємом SD (найчастіше він навіть називається SD/MMC).

MemoryStick - розробка фірми Sony. Розмір 24*32/1,4 (2,1) мм, досить високий захист інформації, швидкість читання і запису порівнянні з SecureDigital (SD), але ємкість невисока.

На даний момент, по оцінках аналітиків, найбільш поширеними типами флэш-карт є CompactFlash і SD/MMC.

Ціни на флэш-картки також залишають споживачеві можливість вибору і мають тенденцію до постійного зниження.

Вибір карти пам'яті
Вибір карти пам'яті в першу чергу залежить від вибраного вами мобільного пристрою. Саме ваш улюблений мобільний пристрій поставить вас перед фактом покупки певного типа карти пам'яті. І особливого вибору перед вами не буде, окрім як вибір серед виробників даного типа карти.
картки памяті

Який об'єм вибрати?
Вибір об'єму карти пам'яті залежить від переслідуваних цілей. Для прикладу можна сказати, що на флэш-карту об'ємом 256 Mb може поміститися 100 якісних фотографій, або 3-4 години музики у форматі Mp3, або близько 30 хвилин якісного відео.

Як завжди, при виборі треба враховувати індивідуальні потреби. Чим більше об'єм, чим вище швидкість, чим менше розмір, тим дорожче ціна. Різноманітність моделей в межах кожного типа карт пам'яті дозволяє вибрати саме те, що треба.

Ми розповіли про найбільш поширені карти пам'яті на одеському (і українському) ринку. Існує ще досить багато видів флэш-карт, у тому числі і досить спеціалізовані, але вважаємо "звичайному смертному" це навряд чи згодиться.

Девайси