Nokia 6555

Nokia 6555 - модель, яка займає проміжне цінове положення між іншими "розкладачками" фірми, 6131 і 6267 і що відрізняє ледве більшим ухилом в "дизайнерський" степ у поєднанні з пристойною продуктивністю, забезпечуваною платформою S40. 

Основні характеристики Nokia 6555: форм-фактор "розкладачка", зв'язок третього покоління, QVGA-дисплей діагоналлю 2 дюйми, зовнішній кольоровий дисплей, мультимедійні функції, підтримка карт пам'яті microSD, камера на 1,3 Мпікс. Поставляється в декількох колірних варіантах: сріблястому, чорному, золотистому і бордовому. Нам в руки попав сріблястий варіант. Середня ціна по Москві - 5900 рублів.

Дизайн і конструкція
Nokia 6555 є "розкладачкою" класичної форми і забарвлення, досить симпатичну. Колірна гамма використана з переважанням чорного кольору в сріблястій окантовці. Чорні вставки на лицьовій і передній поверхнях зроблені з глянсового пластика, досить якісного, немаркого. Сріблясті ж окантовки виконані із звичайного пластика. Усередині апарат майже повністю чорний і матовий, за винятком глянсового покриття екрану. Воно тут також немарке. Варто відзначити дуже широкий кут розкриття апарату: майже 180 градусів. В цілому дизайн залишає приємне враження своєю елегантністю.

Кришка апарату, що відкидається. На зовнішній її стороні знаходиться кольоровий дисплей, на якому відображується рядок достатку і час, проріз зовнішнього динаміка, а також віконце об'єктиву камери, що працює і при складеному апараті.




На внутрішній стороні кришки знаходяться вписані в один сріблястий "обідок" екран і проріз розмовного динаміка.

Блок управління, що знаходиться на нерухомій частині корпусу, складається із звичного набору: софт-клавиши, 5-типозиционная навігаційна клавіша, кнопки приема/отбоя виклику і стандартна цифрова клавіатура. Під клавіатурою можна відмітити крихітний отвір мікрофону.




На лівому ребрі частини, що відкидається, знаходяться дві клавіші з ефектом оцинковування без пізнавальних знаків. Та, що довше - це качелька регулювання гучності, та, що поменше - кнопка включения/спуска камери. На нерухомій частині знаходиться роз'єм для з'єднання з ПК.




На правому ребрі кришки Nokia 6555 функціональних елементів відсутні. На нерухомій частині знаходиться 2,5-мм роз'їм для гарнітури і роз'їм для зарядного пристрою.




На нижній частині пристрою функціональних елементів немає.




Так само як і на верхньому торці.




Задня стінка апарату цілком є кришкою акумуляторного відсіку без зайвих елементів на ній, що досить просто відкривається і дає доступ до цього самого відсіку, де під батареєю заховані слот для карти пам'яті microSD і паз для SIM-карты. Жодних проблем з швидким до них доступом і зміною немає.




Управління організоване досить просто. З не зовсім звичайного тут лише дві клавіші на кришці, що відкидається, з яких одна працює досить оригінальний - нижня частина регулювання гучності при її затиску активує голосову команду. У останньому все звично: дві софт-клавиши, навігаційна кнопка з ОК посередині, прием/отбой викликів і цифрова клавіатура. Функції чотирьохпозиційного обідка довкола центральної клавіші ОК: права частина - календар, ліва - меню написання СМС-сообщения, верхня - інтерфейс камери, нижняя - список контактів. Центральна в більшості випадків виконує функції третьої софт-клавиши. На цифровій клавіатурі додатковими функціями наділені лише клавіші "0" і "#": включення браузера і тихого режиму. Блокування немає. По розташуванню і чіткості натиснень все прекрасно: клавіші великі, рознесені один від одного досить сильно, цифрові на дотик легко розрізняються, хід - досить великий. Матова поверхня, приємна на дотик, доповнює враження.

У плані розмірів і ваги Nokia 6555 не належить до надкомпактних телефонів (99,6х44,3х19,6 мм, 97 грам). Але і громіздким його назвати мова ніяк не повертається. Звичайний невеликий телефон, цілком навіть відповідний і для пані.

Якість збірки - непогане. Люфта рухливої частини або скрипів в шарнірі, що настільки часто зустрічаються на "розкладачках", тут немає. Трохи розпущена кришка акумуляторного відсіку, але спочатку це майже непомітно. Ось при довгій експлуатації апарату через це цілком можуть початися проблеми.

Функціональність
До ПК Nokia 6555 підключається через сервісний порт на лівому ребрі пристрою. Комп'ютером телефон пізнається як звичайний знімний диск з вкладеними теками і операції здійснюються в звичайному режимі. Досить зручно. Швидкість передачі файлів - пристойна, хоча і не дотягує до максимальної дозволеної протоколом USB 2.0.

Зовнішній дисплей тут кольоровий (262000 кольорів) і підтримуючий дозвіл 128х160. Звичайно, розмірами невеликий, але на коректне відображення основної інформації хапає. Рівень яскравості - слабенький, але на сонці розгледіти інформацію можливо. Основний екран підтримує QVGA-разрешение (240х320), до 16 млн. кольорів і володіє діагоналлю в 2 дюйми. Дуже непогані показники для телефону середнього класу. Чіткість і яскравість екрану Nokia 6555 прекрасних, не викликають нарікань. З відблисками на сонці дозволяє впоратися дзеркальна поверхня.

Мультимедіа
З відеоформатів на апараті підтримуються .3gp, H.263, MPEG-4 і AMR. Відтворюються на телефоні файли, заздалегідь стислі до QVGA-разрешения. Якість відтворення - гідне, цьому сприяє і продуктивність, і прекрасна якість екрану. Програвати відео можна на весь екран і у фоновому (!) режимі.

З форматів аудіо Nokia 6555 працює з MP3, ААС, AAC+, E-AAC+, WMA. Жодних обмежень по бітрейту. Пристойний набір. На функціональність цього телефону як плеєра накладає деякі обмеження відсутність нормального виходу на навушники. Хоча для того 2,5-мм виходу, що тут є, не складає труднощів знайти перехідник на стандартний миниджек. Хоча стандартна гарнітура HS-47, варто відзначити, видає не найгірший звук, з урахуванням того, що він тут і так не може вважатися еталонним.

Є п'ятисмуговий еквалайзер з п'ять передвстановленими пресетами і двома призначеними для користувача. Є розширення стерео. Можна створювати свої плейлисты, причому як в телефоні, так і на ПК. Варіанти відтворення треків: випадкове, послідовне, всі композиції, збережені в телефоні, всі композиції конкретних виконавців, фільтр по назві альбомів, фільтр по жанрах, фільтр по композиторах. Є прогресивне перемотування.

Диктофон записує до 60 хвилин. Може працювати і під час розмови по телефону.

Камера
На Nokia 6555 встановлена 1,3-МПикс камера на основі CMOS-сенсора без спалаху, здатна знімати фото з дозволом до 1024x1280, а відео - до 176x144. Інтерфейс простий і не дуже зручний, - всі налаштування здійснюються через єдине меню, окреме від видошукача. Налаштування: нічний режим, таймер, режим серійної зйомки, три рівні якості, 4 ефекти знімків, 5 варіантів балансу білого, отключение/включения звуку затвора, вибір місця збереження фотографий/видеозаписи (пам'ять телефону, або карта пам'яті). Якість знімків і відеозапису - на середньому рівні, але нічого великого чекати, звичайно, від 1.3 Мпікс і не коштувало. Камера працює і при складеному телефоні, а видошукачем служить і зовнішній дисплей - знімати самого себе як ніколи просто.

Ігри
На Nokia 6555 встановлено за умовчанням 4 гру: Golf Tour, Soccer 3D, Rally 3D і Sudoku. Цілком увлекательный набір.

Додаткове програмне забезпечення

• Галерея (простий диспетчер файлів на зразок "провідника")
• Календар
• Будильник
• Поділа (будильник по якій-небудь темі)
• Замітки
• Таймер
• Секундомір
• Калькулятор
• Каталог (програма для покупки контента через інтернет)
• Конвертер величин, 2 версія
• Менеджер презентацій
• Світовий годинник (розрахунок часу для різних часових поясів)
• Opera Mini (найпоширеніший браузер для Symbian)
• Yahoo! Go (величезний інтернет-сервіс)

Є 7 профілів користувача, що піддаються зміні і налаштуванню (звичайний, без звуку нарада, на вулиці, політ і 2 порожніх режиму, підлягаючих повному налаштуванню).

Безпровідні з'єднання
Nokia 6555 працює в чотирьохдіапазонному GSM (850/900/1800/1900 Мгц), GPRS+EDGE class 10, а також WCDMA/HSCSD (850/2100). Регулювання гучності сигналу присутнє, якість прийому хороша, сигнал ловиться і в складних умовах. Загалом, зі своїми основними функціями пристрій справляється на хорошому сучасному рівні. Гучність дзвінка не дуже хороша, все ж динамік тут слабкий. Вібродзвінок також нижче середнього рівня. По цих параметрах є претензії.

Bluetooth v2.0 з підтримкою профілю A2DP працює цілком справно. Жодних претензій.

WAP-менеджер теж не викликає питань. Логічна і звична програма. Версія - WAP 2.0. Як www-браузера цілком можна використовувати перевірений Opera Mini.

Інтерфейс
У головному меню все розташовано стандартно: статусний рядок з інформацією по рівню заряду, зв'язку, включеним безпровідним з'єднанням, часу, даті і включеному будильнику. Нижнім рядком йдуть три софт-клавиши: меню Go To (швидкий доступ до деяких функцій), меню і музичний програвач. Можна включити режим Active Standby, що є якимсь аналогом екрану "Сьогодні" на смартфонах, через який цілком зручно управляти всіма основними функціями телефону.

Основне меню може мати чотири види: список матриця з 9 символів (3х3) з підписами, матриця з 12 символів (3х4) без підписів і вкладки (горизонтальний список з показом всього вмісту на тому ж екрані). Меню анімоване. Промальовування ікон і шрифти гідні. Пункти в меню можна розставляти і упорядковувати, як душі завгодно. У режимі вкладених тек всі менюшки набувають вигляду вертикальних списків з великими шрифтами і супроводжуючими їх іконами.

У телефонній книзі доступні 1000 вічок. У "особистій картці" кожного збереженого на телефоні контакту доступні поля імені, прізвища, до 5 номерів телефонів з вибором типа номера, адреса e-mail, адреса PTT, особистий сайт, назва організації, посада, офіційне ім'я, псевдонім, адреса, дата дня народження, індивідуальне зображення, свій дзвінок, відеофайл, замітка, ідентифікатор для сервісу присутності. Є декілька груп користувачів, назви для яких придумує сам користувач - до них можна "приробити" свою картинку, а також мелодію дзвінка. Клавіші 2-9 можуть призначатися для швидкого набору.

Є підтримка SMS, MMS і Nokia Smart Messaging, для текстового набору є функція Т9. Апарат підтримує flash-сообщения. Є вбудований поштовий клієнт, що працює з APOP/POP3/SMTP/IMAP4-протоколами.

Комплектація
• Зарядний пристрій
• Стереогарнітура
• Документація

Батарея
На Nokia 6555 встановлена литий-ионная батарея ємкістю 1020 мАч.




По завіреннях виробника, її повинно хапати на 300 годин роботи в режимі чекання або 6 годин розмови. При середньому повсякденному завантаженні її вистачає на 3 дні. При використанні виключно для розмов і відправки повідомлень - до 5 днів. Непогані показники.

Виводи
В Nokia вийшов черговий якісний апарат, лише цього разу - з не зовсім зрозумілою "спеціалізацією". Дуже дорогий для бюджетних моделей і недостатньо яскравий для іміджевих, він як би "застряг на роздоріжжі" в модельному ряду фінського виробника. Фактично, при всіх своїх достоїнствах (пристойний функціонал, елегантний дизайн, упевнене виконання основних обов'язків, непогана якість збірки) і мінімумі недоліків (середня продуктивність, відсутність радіо) йому нічим виділитися з ряду подібних. Немає в нім "родзинки", того, за що можна зачепитися при виборі телефону. То хіба лише зовнішнім виглядом залучить.

Резюме
Елегантна "розкладачка" від Nokia середньої цінової категорії, що не має явних недоліків, не володіє також і родзинкою, за яку хотілося б 6555-а купити. Всі достоїнства і недоліки - типові для фірми.