Samsung D780 Duos :: Огляд :: Замість вступу

Ідея телефонів з двома слотами під SIM-карты стала ще одним слідом в історії розвитку мобільних телефонів в 2007 році, поряд з масовим поширенням 5 Мп камер і вбудованими GPS-приемниками в телефонах і смартфонах. На просторах цієї ніші виступила Samsung і Fly, притому основна увага публіки, зрозуміло, була віддана Samsung D880, благо агресивна рекламна компанія привела до неймовірної впізнанності як суббренду Duos, так і слайдера з двома слотами під SIM-карты. І все було добре в цій картині, але наявність на ринку недорогого моноблока Fly і завищені цінники на Samsung D770 Duos не дозволили добитися очікуваних продажів.

А чекання Samsung були масштабні, і телефонів було виготовлено величезну кількість, що в подальшому і привело до застою і характерного падіння продажів. В той же час, назвати Duos невдалим проектом можна лише порівняно з культовими хітами продажів рівня Sony Ericsson K750i або Motorola V3, але для рядової моделі продажу були дуже хороші, та і про яке-небудь порівняння з Fly B700 не могло бути і мови. Цей момент автоматично привів до становлення ідеї про випуск наступника, так само оснащеного двома слотами під SIM-карты.

Спочатку створювалися два продукти з таким подвійним слотом, але популярність форм-фактора слайдер, наявність моноблока в Fly і ряду проблем з програмною складовою змусили відкласти другий продукт до кращих часів, а конкретна до весни 2008 року. А оскільки травень вже почався, самий час розповісти про Samsung D780, який спочатку носив індекс P240, але успіх попередника вивів продукт в D-серию, а повна назва включає суббренд Duos.

Взагалі, з індексом можна відмітити невеликий казус, якщо набрати D780 в будь-якому пошукачі. Разом з мізерною інформацією про героя нашого сьогоднішнього огляду можна знайти інформацію і про тонку розкладачку дворічної давності. Викликано це тим же, чим і обумовлена поява в Nokia моделі 6600 Slide. Бажанням зберегти спадкоємність індексу перед попередником і наявністю в недавньому минулому телефону з необхідним індексом. Плюс до всього, індекс вже частково зафіксований в пам'яті потенційних покупців, що рідко грає негативну роль.


Samsung D780 Duos :: Огляд :: Дизайн і особливості

Samsung D780 Duos виконаний у форм-факторі моноблока, габаритами 115.6х49.8х16 мм. Форма корпусу телефону частково нагадує слайдер G600, а як відмітний елемент дизайну виступає помітний зсув нижньої частини корпусу, що забезпечує зручне положення апарату в руці. Зручності роботи з телефоном також сприяють округлі бічні торці і закруглений низ і верх. Незвично високий корпус сприймається цілком нормально, якщо не порівнювати телефон лоб в лоб з іншими моноблоками, меншими габаритами, що володіють. До якості збірки претензій не виникає, завдяки щільній підгонці панелей і відсутності скипа при легкому здавленні в руці. Довершує враження про щільну збірку відповідний габаритам вага 99 грам, що дозволяє носити телефон практично в приємно кишені верхнього одягу. У нагрудну кишеню сорочки телефон класти не варто, притому не лише із-за ваги, але і унаслідок крупних розмірів. У кишені джинсів телефон добре відчувається, не дивлячись на товщину і невелику вагу.

Практично весь корпус виконаний з товстого глянсового пластика двох забарвлень: колір мокрого асфальту, як і в i450, а також прозора вставка на лицьовій панелі з чорною підкладкою. Сам пластик середній по щільності, так що вірогідність утворення розсипу дрібних подряпин через пару місяців мінімальна. З іншого боку, від крупних подряпин, нанесених металевими предметами, пластик не застрахований, так що зберегти товарний вигляд через рік експлуатації не вийде. Та сама чорна вставка на лицьовій поверхні примітна крупним отвором єдиного динаміка зверху, ледве нижче за яке розташувався 2.1 дюймовий TFT - екран, вживаний в декількох інших телефонах компанії. До паперових характеристик екрану варто віднести QVGA-разрешение, а також 18 бітову колірну палітру (262000 кольорів). На ділі ми маємо справу з класичною для Samsung відмінним перенесенням кольорів з хорошим контрастом і широким діапазоном яскравості підсвічування. На сонці екран поводиться якщо не зразково, то все одно дуже добре: різкість практично не втрачається, а картинка вицвітає лише наполовину. Останнє, що хотілося б відзначити відносно екрану, не рахуючи товстого захисного пластика, що добре збирає відбитки пальців, це широкі кути огляду, складові порядка 160 градусів в обох плоскості.

Сантиметром нижче за екран, в чорній області розташований навігаційний блок клавіатури, що складається з двох розставлених софт-клавиш, а також чотирьохпозиційної прямокутної клавіші з внутрішнім скосом, де знаходиться невелика срібляста клавіша підтвердження OK. Всі клавіші помітно виступають над поверхнею, а їх середні габарити не доставляють жодних проблем при роботі з телефоном. В клавіш м'який середній хід, а чіткий клік практично позбавлений механічного відгомону. В області закінчення чорної вставки легко відмітити ступінчастий вигин корпусу, чимось Sony Ericsson K750i, що нагадує, хоча нічого спільного з цією моделлю в уступі Samsung D780 Duos немає. Відразу після такої символічної сходинки починається крупний блок, що складається з 15 клавіш, розташований п'ятьма вертикальними рядами по 3 клавіші в кожному. Верхній ряд на міліметр вищий за останніх, і представлений він клавішею видалення по центру, і кнопками приема/отбоя виклику з боків від неї. Клавіша відбою поєднана з кнопкою живлення. Всі вертикальні ряди розділені один від одного ледве втопленими сріблястими вставками, тоді як самі клавіші анітрохи не виступають над поверхнею корпусу. До механічних характеристик клавіш варто віднести в міру тугий середній хід і чіткий клік з помітним механічним клацанням. За рахунок крупних розмірів і хорошої тактильної розрізнюваності вертикальних рядів з клавіатурою зручно працювати, а набір номера "усліпу" не вимагає того, що тривалого звикається. Підсвічування клавіатури біле, притому рівномірно розподілена по всій поверхні, хоча у сутінках декілька ріже око яскравістю.


Отвір мікрофону розташований справа на нижньому торці, виконаному у вигляді матової накладки з дрібними рельєфними поглибленнями на подібність грат. Верхній торець навпаки представлений глянсовою гладкою накладкою увігнутої форми.На правому торці розташована невелика клавіша - качелька із забавним призначенням. Це клавіша камери, причому сенс використання двох спарених клавіш, що виконують абсолютно однакові функції, залишається незрозумілий. Ближче до нижнього краю розташувався інтерфейсний роз'єм старого зразка, прикритий класичною поворотною заглушкою.Така ж заглушка розташована і на лівому торці, хоча тут вона прикриває слот для Мicrosd карток пам'яті без підтримки стандарту High Capacity, а, означає, діє обмеження на об'єм карток не більше 2 Гігабайт.Ледве вище за центр розташована така ж невелика, як і клавіша камери, качелька навігація між SIM-картами. В цьому випадку двопозиційна дія виглядає цілком виправдано. Ледве вище розташована довга качелька регулювання гучності увігнутої форми. На все ці качельки легко натискувати, у них середній хід і м'який безшумний клік. Замикає лівий торець вузька глибока ямка з ледве втопленим металевим штырьком, що забезпечує кріплення ремінця на зап'ясті. Кріплення на подив зручний, так що використовувати підручні засоби для протягування петлі не доведеться.

Задня поверхня розділена на дві області: гладка кришка акумуляторного відсіку і рельєфний упор під пальці. Щодо наполегливої частини можна відзначити лише приємну фактуру з дрібних подовжніх канавок, а також зручність скосу, куди комфортно лягає середній палець руки. Зверху в кришці акумуляторного відсіку є невеликий отвір очка 2 Мп камери, окантоване широким сріблястим кільцем з крупним люстерком зліва. Оскільки кришка глянсова, кріпиться без фіксаторів, а упору під ніготь не передбачено, її демонтаж миє перетворитися на виснажливе заняття, якщо не натиснути на зображення стрілки знизу. Кришка відштовхується вгору з великим зусиллям, а вологими пальцями краще і не намагатися провернути цю операцію.

Під кришкою ховається литий-ионный акумулятор, раніше відмічений в i450, а значить його ємкість так само складає 1200мА/ч. Заряду акумулятора вистачає на четверо діб, при півгодини розмов в день і година використання інших функцій. Якщо додати до цього 2 години прослухування музики, час роботи скоротиться до трьох днів.Для витягання акумулятора передбачено крупне поглиблення знизу відсіку, хоча досить і простого витрушення. Під акумулятором розташований такий же простір, що і в D880 Duos, і замість фотографії цілком можна було б обмежитися рекламним плакатом слайдера. Є два зручні слоти під SIM-карты, процес установки і витягання яких не викликає жодних нарікань. Кожен із слотів пронумерований, так що знатися на назвах SIM1 і SIM2 не складе труднощів.

Samsung D780 Duos :: Огляд :: Призначений для користувача інтерфейс

Як би дивно це не звучало, але Samsung D780 побудований на тій же апаратній і програмній платформах, що і F250, L320 і так далі. Апаратні характеристики так само пригнічують: модель побудована на базі старенького 123 Мгц процесора, що приводить до повільності у всьому, що не стосується переміщень в меню. Відносно пам'яті варто відразу виділити всі області, характерні для телефонів Samsung:порядка 39 Мб під призначені для користувача файлы,8мб під MMS і E-mail повідомлення.

У режимі чекання на екрані відображується традиційний рядок індикаторів зверху, де представлено дві шкали рівня прийому сигналу для кожної з SIM-карт, ікони повідомлень про активність Bluetooth, підключену гарнітуру, встановлену карту пам'яті, ікони пропущених подій, відображення типа сповіщення про вхідний виклик, а також трирівневий індикатор заряду акумулятора. Ледве нижче йде напівпрозора темна смуга з вказівкою поточної дати і часу.

Годинник може відображуватися як для однієї, так і для двох країн. Можна також вивести відображення календаря в режимі чекання поверх повноекранних шпалер. По центру, або над підписами до софт-клавишам, можуть виводитися назви операторів для SIM-карт, причому для цього повідомлення можна набудувати типа шрифту і колір. Крупні підписи до софтклавишам розташовані знизу, а позначають вони незмінно закріплений виклик меню на лівій і контактів на правій клавіші.
Виклик деяких функцій можна призначити на відхилення навігаційної клавіші, тоді як кнопка підтвердження незмінно служить викликом WAP -браузера з режиму чекання.

З режиму чекання натисненням на малу клавишу-качельку на лівому торці можна викликати невелику утиліту перемикання активної SIM-карты. Власне, окрім вибору пріоритетної картки і зміни її назви більше жодних дій не передбачено.

На відхилення навігаційної клавіші можна призначити виклик вікна з чотирма ярликами швидкого запуску, куди можна призначити лише виклик вбудованих функцій, але не Java-приложений.

Головне меню може бути представлене лише матрицею 3х4 з схемними іконами, переходи між якими приємно анімовані, а підпис відображується лише під виділеним пунктом. Присутня цифрова навігація за всіма пунктами. Підміню представлені пронумерованими списками, між якими також можна переміщатися цифровими клавішами, проте в тих же налаштуваннях 14 пунктів, так що навігація цифровими послідовностями не повноцінна.
Серед можливостей персоналізації, окрім хитрощів з режимом чекання, можна:

вибрати одну з трьох колірних тим
змінити стилі анімації переходів між вікнами
набудувати розміри шрифтів в повідомленнях і контактах
змінити параметри підсвічування екрану і клавіатури
включити відображення розділу у вибраному пункті
набудувати розмір і колір шрифту при наборі номера, включаючи колір фону.

Що стосується налаштування звуків і іншого, все це покладено на профілі.Всього є 6 профілів, в кожному з яких можна задати типа сповіщення про вхідний виклик, повідомлення SMS/MMS, E-Mail, а також звуки натиснення клавіш або включения/виключения телефону.

Поверх 6 наявних профілів можна створити ще до п'яти призначених для користувача налаштувань, яким можна привласнити будь-яку назву.

Samsung D780 Duos :: Огляд :: Книга контактів, телефонний сервіс

Телефонна книга організована аналогічно останнім моделям телефонів Samsung, як наприклад F330 або G600. Є три вікна перегляду: контакти, групи, або список інших захищених паролем номерів. Перемикання між закладками здійснюється горизонтальними відхиленнями навігаційної клавіші. У вікні перегляду списку контактів одночасно на екрані відображуються лише два записи, тоді як для виділеної відображується ще і основний номер. Присутня можливість пошуку по аналогії з T9, проте алгоритм пошуку записів викликає швидше здивування, ніж зручність. У налаштуваннях можна задати порядок відображення імені і прізвища, вибрати перегляд телефонної книги з активної SIM-карты, встановити за умовчанням місце для збереження нових контактів, а також вписати свій особистий номер.

Пам'ять телефонної книги розрахована на 1000 контактів, кожному з яких можна задати:

ім'я
прізвище
номер мобільного телефону
номер домашнього телефону
номер факсу
номер робочого телефону
будь-який інший номер
адреса електронної пошти
дату народження з нагадуванням
зображення
персональну мелодію виклику (mp3 підтримується)
розташування у вибраній групі
невелику замітку довгої до 50 символів.

Єдиним способом організації SMS/E-Mail розсилок залишається створення груп. Всього можна створити до десяти груп, в кожній з яких може бути до 20 абонентів.
Списки викликів складаються з простенького засобу з горизонтальним сортуванням по входящим/исходящим/пропущенным викликах. У головному меню доступні рівно ті ж списки викликів, правда, з можливістю перегляду інформації про час і вартість викликів.

Samsung D780 Duos :: Огляд :: Повідомлення

Для створення SMS і MMS повідомлень представлені окремі засоби. У випадку з SMS доступне створення об'єднаних повідомлень спільною довжиною до 1836 знаків латиницею, в яких може міститися різний EMS контент. До цікавих моментів варто віднести наявність пункту пересилки vcf-файлов, хоча жодних файлів, зрозуміло, не пересилаються. До дійсно зручних дрібниць варто віднести можливість копіювання адреси закладки з браузера, номера контакту, або тексту замітки.

З MMS все ще цікавіше: є чотири закладки: одержувачі, фото-відео наповнення, музика, сам текст. Довжина тексту обмежена 1000 символів, тоді як останній контент повинен укластися в рамки 300кб. Це може бути один звуковий файл, один відеоролик, або картинка, а також файли органайзера (замітки, контакти). Додавати непідтримувані формати файлів не можна.

Наявність GPRS-Internet профілів, укупі з підтримкою GPRS Class 8 і EDGE Class 32, не залишає сумнівів в наявності клієнта електронної пошти, хоча нічого тямущого на поточних прошивках сказати про програму не вийде. Є зручний засіб по створенню облікових записів, знайома з серверами POP3/SMTP. Цікаво організовано автозаповнення полів фактичної адреси сервера, а також імені користувача на основі введеної користувачем адреси поштової скриньки. Для електронної пошти необхідно персонально задавати GPRS-Internet профілі, що може здатися незручним, враховуючи скидання налаштувань при зміні SIM-карт.

Samsung D780 Duos :: Огляд :: Календар

У календарі доступний перегляд місяця, тижні з почасовим розкладом дня або перегляд нагадувань на вибраний день. Як нагадування можуть так само виступати записи про зустрічі, просто завданнях і річницях. Поля заповнення інформації обмежені:

описом (30 символів)
короткою заміткою (100 символів)
датою почала
датою закінчення
часом почала
часом закінчення

Деякі пункти можуть бути присутніми або бути відсутнім залежно від типа нагадування:

місце зустрічі
учасники зустрічі
пріоритет

В цілому, можливості засобів по створенню нагадувань будуть достатні більшості, КТО користується цією функцією більш, ніж рідко.

Samsung D780 Duos :: Огляд :: Органайзер

Стандартний набір, за традицією званий органайзером, розташований в розділі Додатка головного меню.

Будильник.Доступний три будильники, кожному з яких можна задати назву, мелодію і типа сповіщення, гучність, активні дні тижня, спрацьовування при вимкненому телефоні, і, зрозуміло, час сигналу з точністю до хвилини. Втім, назву можна задати лише двом вічкам, тоді як перша жорстко записана як сигнал пробудження від сну.

Диктофон.Звичайні диктофон, що дозволяє записувати звук з мікрофону в Amr-файлы тривалістю до 1 години. Під час розмови можна включити запис, оскільки під час розмови можна викликати головне меню.
Світовий час.Звичайний індикатор поточного часу для 1-20 часових поясів. Особливі естети можуть встановити одну країну на всі вічка.
Калькулятор.Функціональний калькулятор, що дозволяє вирішувати приклади з різними функціями і з дужками.
Конвертер одиниць відсортований за типом необхідних величин: довжини, ваги, майдану, температури, валюти, об'єму. Вибравши закладку, що цікавить, її можна перемкнути вже у вікні конвертації за допомогою верхньої закладки. В кожному випадку на вибір доступні порядка 8 величин виміру, а ось з додаванням власних заходів виміру справи йдуть плачевно, втім, більшості користувачів це і не потрібно зовсім.
Таймер.Простенький щохвилинний таймер з непоганою анімацією.
Секундомір в телефоні обмежений п'ятьма проміжними значеннями.
Samsung D780 Duos :: Огляд :: Комунікації

Bluetooth.Что цікаво, налаштування Bluetooth 2.0 також розташоване в пункті додатків. Як завжди, підтримувані профілі банально винесені в розділ сервісів, відповідно підтримується:

робота з моно-гарнитурой
робота із стерео-гарнітурою
управління програвачем музики
робота з безпровідним модулем гучного зв'язку
емуляція послідовного COM-порта
праця модемом
передача незахищених файлів
передача контактів і записів органайзера
передача доступу до ресурсів SIM-карт.

Жодних проблем в роботі з Bluetooth відмічено не було, а ось швидкість передачі даних порадувала: порядка 150-160 Кб/с.
До інших комунікацій можна віднести вищезазначену підтримку EDGE, а також необхідність установки драйверів на ПК перед використанням телефону в режимі передачі даних.

Що стосується профілів GPRS-Internet і інтернет браузера, тут все виглядає декілька застарілим. По-перше, наш зразок некоректно працював з профілями, необхідними для WWW-страниц і електронної пошти, хоча з інтернетом ситуацію прояснює використання WAP браузера від Open ware, що не сприймає WEB-страницы. Виходом з ситуації може послужити Opera Mini, проте класичні способи установки мидлетов без WAP не діють.

Samsung D780 Duos :: Огляд :: Організація роботи з двома SIM-картами

Наявність двох слотів під SIM-карты є, без сумніву, ключовою особливістю Samsung D780 Duos, так що не зайвим буде розглянути організацію роботи з цією функцією.Перше, що відразу варто виділити як позитивний аргумент: у телефоні не лише два слоти під картки. До кожної SIM-карте є свій радіо модуль, що дозволяє приймати виклики з другої карти, одночасно розмовляючи по першій. Для зручності організації роботи при наборі номера ви можете оперативно перемкнутися на потрібну картку, використовуючи відповідну клавишу-качельку на лівому торці. Аналогічним чином можна відправляти повідомлення SMS і MMS. Про простенького менеджера перемикання між пріоритетними картками ми писали вище, так що відразу звернемося у бік профілів, де так само задаються стилі сповіщення для кожної картки окремо у вікні редагування налаштувань.

Що стосується налаштувань GPRS, електронної пошти і іншого, тут ви не маєте можливості призначення режиму передачі даних конкретно на вибрану картку - використовуватися буде та, для якої встановлений основний пріоритет. У останньому, більшість моментів, будь то повідомлення про пропущені виклики або створення контакту на SIM-карте, логічно розділені навпіл, де карти позначаються не встановленими назвами, а іконами з підписами 1 або 2.


Samsung D780 Duos :: Огляд :: Ігри

Спочатку в телефоні предустановлен стандартний комплект з семи демо-версий ігор сторонніх розробників. Крок цікавий, проте, жодних виразних засобів для закачування повних версій в Росії не передбачено.

Samsung D780 Duos :: Огляд :: Додатки

Окрім стандартного комплекту функцій органайзера, в розділі додатків присутній редактор зображень, а також утиліта накладення контурних шарів. Редактор зображень є стандартною утилітою, що нерідко зустрічається в телефонах Samsung.

Можливості програми не сильно відрізняються від аналогів, і складаються з:

накладення різних ефектів зміни яскравості, колірного балансу
використання різних фільтрів колірних палітр
накладення геометричних спотворень, схожих з Face Warp в телефонах Sony Ericsson
автоматичного коректування колірних рівнів
зміни яскравості, контрасту, балансу кольорів
обрізання зображення, зміни розмірів, повороту картинки
накладення клипартов, простого тексту, рамок.

Створене зображення можна оперативно встановити як фоновий малюнок або привласнити як картинку на дзвінок будь-якому абонентові.
Друге застосування назване в оригіналові Image Stamp. Утиліта раніше зустрічалася хіба що в P520, за своєю суттю розрахована на виділення контурів в зображенні з подальшим виводом контура як шар. Власне, заголовне вікно утиліти і складається з двох вікон. У верхньому ви вибираєте зображення, з якого витягуватиметься контур, а в нижньому вікні розташовується фон для цього шару. Якщо в нижньому вікні не завантажувати зображення, фоном для шару контура виступить біла картинка. Зберігається зображення з дозволом 320х240, так що сфера застосування обмежена рамками телефону.

Samsung D780 Duos :: Огляд :: Мультимедійні можливості

Музичний програвач є урізаною версією того, що використовується в найдорожчому представнику музичної лінійки телефонів Samsung, а саме F250. Якщо вікно відтворення збігається з телефонами музичної лінійки, то ось бібліотеки сортування не передбачено, і вибір музики обмежується створенням списків відтворення, з подальшим наповненням треками з теки Music.

Вікно відтворення представлене крупним рядком, що біжить, зверху, що відображує назву файлу, що програється, а під нею знаходиться порожня область, де могла б бути обкладинка альбому. Над підписами до софтклавишам розташовуються підписи з позначеннями дій, призначених на навігаційну клавішу, а також смуга прогресу, з вказівкою повного часу, що пройшов. Над смугою прокрутки знаходяться ікони активності різних налаштувань режимів відтворення.
Самі ж налаштування представлені можливістю вибору повтору списка/текущей композиції, а так само активацією режиму випадкового відтворення. У налаштуваннях звуку можна включити пріоритет програвання музики над останніми сигналами, включити розширення стереоефекту, а також вибрати одне з чотирьох налаштувань еквалайзера, без можливості створення власних надбудов або редагування тих, що існують.

Що стосується якості звуку, тут в телефону все цілком на рівні, а якщо, сказати точніше, порівнянно з G600, F330 і так далі. Якщо максимальний рівень гучності ще може здатися недостатнім для перекриття шуму вагону в метро, то до якості претензій не виникає, враховуючи той факт, що D780 Duos не відноситься до музичних телефонів.

Поряд з MP3-проигрывателем присутній настільки ж простий FM-приемник, що працює в діапазоні від 87.5МГц до 108МГц. Говорити про функціональність в умовах настільки нехитрого інтерфейсу і відсутності RDS безглуздо.

Samsung D780 Duos :: Огляд :: Камера

У телефоні встановлений 2 Мп модуль камери без автофокусу і спалаху. Інтерфейс по роботі з камерою виконаний у вигляді повноекранного вертикально орієнтованого видошукача з різними пояснюючими іконами зверху і контекстними підписами до клавіш знизу. Вертикальні натиснення навігаційної клавіші управляють цифровим масштабуванням, а відхилення влево/вправо змінюють яскравість.

Налаштування режиму зйомки відносно широкі і включають:
режими зйомки (одиночний знімок, серія з 6, 9, 15 знімків, а також мозаїки 2х2, 3х3)
колірні ефекти рамки зйомка по 3, 5, 10 секундному таймеру вибір дозволу знімка (1600х1200, 1280х960, 1024х768, 800х600, 640х480, 320х240, 176х220, 176х144) 
світлочутливість ISO (100, 200, 400) режим видошукача (з іконами, без ікон, альбомна орієнтація видошукача на половину екрану) баланс білого.

Інші налаштування камери охоплюють такі параметри, як якість стискування, місце збереження, звуковий супровід різних дій і так далі.

Для відеозйомки доступний вибір дозволу (352х288, 320х240, 176х144, 128х96), а також зміна обмежень по тривалості.

Що стосується підсумкової якості знімків, камера не претендує на звання фотографічного рішення, та і перенесення кольорів знімків далеке від бажаного рівня. Для перегляду на телефоні, якості цілком достатньо, а ось на ПК знімки виглядають гнітючо.

Samsung D780 Duos :: Огляд :: Враження і виводи

Телефон забезпечує непогана якість зв'язку в умовах Москви і ближнього Підмосков'я, причому різниці між операторами як такий не спостерігається. Якість і гучність передачі голосу співбесідника можна оцінити як хорошу. Немає жодних перевантажень і сторонніх шумів, а ось максимальний рівень гучності достатній лише для звичайної вуличної обстановки або приміщення. У метро почути співбесідника, не удаючись до використання гарнітури, навряд чи вийде. У свою чергу, цей же динамік демонструє хороша якість відтворення як музики, так і простий поліфонії. У випадку з mp3-файлами гучність ледве вище середньою, зате звучання приємне. Чисте опрацювання високих частот з м'якістю останнього спектру припаде до душі всім тим, КТО не любить чути замість сигналу виклику свист і тріск. Вібромоторчик по потужності нижче середнього, хоча в кишені легкого одягу телефон непогано відчувається.

Підсумкове враження від моноблочного Duos від Samsung набагато краще, ніж від Flu B700 Duo, який і можна записати як конкурента героєві нашого сьогоднішнього огляду. На жаль, Samsung D780 Duos страждає великим числом дитячих хвороб, властивих телефонам компанії. Так, наприклад, фактична програмна платформа зберегла за собою проблеми з установкою Java, заплутаний диспетчер файлів, простоту інтерфейсу, а також проблеми з GPRS-Internet профілями. До класичних дитячих хвороб можна винести також традиційні проблеми з картами пам'яті з FAT32 а також слабкими комунікаційними можливостями GPRS.Если ж на ці проблеми ви готові закрити очі, а можливість забувати заряджати телефон щодня вам не перешкодила б, та і необхідність в двох SIM-картах для дзвінків присутня - Samsung D780 Duos - це краще, що можна буде придбати на початок липня. Порівняно з D880 поліпшень практично немає, але класичний форм-фактор може виявитися ваговитою причиною непоганих продажів героя нашого сьогоднішнього огляду.

Другий приємний момент стосується ціни. Так, рекомендована роздрібна ціна Samsung на початок продажів складає 10000 рублів, і це враховуючи агресивну цінову політику компанії, здатну як утримати ціну на початковому рівні, так і знизити вартість D780 Duos до 8000р. - а це не може не радувати всіх тих, КТО цікаві такі телефони з двома слотами під SIM-карты.