Електричні духовки

Електричні духовки бувають статичні і багатофункціональні. У статичній духовці для нагріву застосовують трубчасті електронагрівачі вгорі і внизу камери. У верхній частині може бути гриль і рожен. Електричний гриль дорожче газового в експлуатації, але забезпечує точніше регулювання температури і більш рівномірний нагрів. Рожен, що обертається, забезпечує рівномірне підсмажування продукту з усіх боків. Багатофункціональні електричні духовки мають примусову циркуляцію повітря.
--> Вони дозволяють приготувати всілякі блюда за рахунок зміни нагріву і точного дотримання температурного режиму. Для нагріву застосовують 4 нагрівачі елементу: верхній, нижний, бічний і на задній стінці довкола вентилятора. Вентилятор рівномірно розподіляє гаряче повітря за всім обсягом шафи і це дозволяє готувати їжу відразу на декількох рівнях.

Самоочищення стінок в електричних духовках може здійснюватися або каталітичним способом, або випалюванням залишків продуктів. У другому варіанті духовку нагрівають до 500 °С і всі залишки їжі згорають. Дверці при очищенні блокируеся. Після "випалення" досить лише протерти стінки вологою ганчірочкою. Вартість одного очищення не дорожча за чашку кави. Недоліком цього варіанту є сильний запах, що виникає при вигоранні продуктів. Тому в духовках із стінками, що самоочищаються, має бути витяг, влаштований так, що б нею можна було користуватися при закритих дверцях. Для газових духовок другий метод самоочищення не застосовується, оскільки за допомогою газового пальника неможливо нагрівати стінки до температури, необхідної для випалювання залишків продуктів