Найділовитіша Nokia

E-серия смартфонів фінською компанією Nokia просувається набагато слабкіше, ніж, скажімо, N-серия. Розробка ведеться за якимсь малозрозумілим, "випадковим" принципом, без ясної стратегії і планерування, на рекламну кампанію витрачається значно менше засобів, на ринку вони тримаються зазвичай не дуже довго. Але, не дивлячись на це все, продукти і цій серії користуються серйозною популярністю. Чи лише завдяки тому, що це Nokia або унаслідок якості моделей, що випускаються? На це питання ми спробуємо дати відповідь, випробувавши в справі Nokia E51.

Nokia 6555

Основні характеристики Nokia E51: форм-фактор "моноблок", QVGA-дисплей на 2 дюйми, камера на 2 Мпікс., WiFi, Bluetooth, підтримка мереж третього покоління, 130 Мбайт вбудованої пам'яті, платформа S60, підтримка карт пам'яті microSD (ємкістю до 4 Гбайт), нестандартна система позначень на клавіатурі, що покращується "чисто телефонна функціональність". Випускається в чорно-сріблястому, чорно-бронзовому і повністю чорному корпусах. Нам на тестування прийшов чорно-сріблястий варіант. Середня ціна по Москві вагається від 7800 до 8800 рублів.

Дизайн і конструкція
Зовні E51 максимально наближений до стандартних уявлень про те, яким має бути стільниковий телефон. Обводи будуть знайомі кожному, КТО будь-коли бачив подібні пристрої, тримав їх в руках. Класичний моноблок з крупними клавішами і досить простий і продуманою ергономікою. Єдине, що трішки виділяється в цій "простій" подобі - велика кількість клавіш у функціональному блоці. Втім, це не впадає в очі. У останньому дизайн E51 так само спокійний, без зовнішніх ефектів. Чорно-срібляста гамма з використанням неіржавіючої сталі виключно в декоративних цілях (всі функціональні елементи виконані з пластика), плавні, закруглені обводи. Верхня частина лицьової панелі глянсова, тому вона дуже швидко заляпується. Цей смартфон не повинен впадати в очі, він має бути солідним і служити вірою і правдою. Про це говорить вся його подоба.

Передня панель тут дуже цікава завдяки своєму нестандартному наповненню. Ні, на перший погляд все нормально: середніх розмірів екран разом з розмовним динаміком зверху, звичайна цифрова клавіатура нижча, дві софт-клавиши, прием/отбой викликів, 5-типозиционная функціональна клавіша. Але немає, тут є дещо интересное! Це цілих 5 п'ять додаткових клавіш швидкого доступу: "будиночок", ведучий до основного меню, список контактів, календар, швидкий доступ до електронної пошти і незвичайний значок із стрілкою і вписаним в неї хрестиком - таке позначення вибране для звичної кнопки стирання чого-небудь, замість звичайного "С". Зрозуміліше для не дуже підкованого в області "телефоноведения" користувача. Варто ще відзначити і про наявність вгорі, поряд з розмовним динаміком, індикатора пропущених вызовов/сообщений. Індикатор цей можна набудовувати. На лівому ребрі знаходиться самотня клавіша включення диктофона і Ік-порт. 

На правому ребрі знаходяться дві клавіші регулювання гучності з вписаною між ними клавішею виклику голосової команди, під час дзвінка що працює як Mute (відключення мікрофону).

На нижньому торці знаходиться miniUSB-порт для з'єднання з ПК, роз'їм для зарядного пристрою і 2,5-мм роз'їм для гарнітури. І крихітний мікрофон.

На верхньому торці знаходиться кнопка включения/выключения апарату, що за сумісництвом відповідає за перемикання профілів і блокування клавіатури.

На задній панелі знаходиться навіщось окантоване глянцем віконце об'єктиву камери. Нижче - велика кришка акумуляторного відсіку, зроблена з неіржавіючої сталі. Для того, щоб її зняти, необхідно натиснути на кнопку внизу і зрушити кришку вниз. Під нею знаходяться слоти для карти пам'яті microSD і SIM-карты. Доступ до останньої відкривається, якщо зняти батарею. Все просто і зручно.


Управління на E51 - камінь спотикання. Одночасно і головне досягнення розробників, і джерело неприємностей для користувачів. Як плюси справедливо можна відзначити дуже зручно організований набір клавіш, про який вже говорилося вище. Прямий доступ з клавіатури на лицьовій панелі дозволяє майже не користуватися послугами основного меню, яке, за традицією, на платформі S60 дуже складно структуровано. Окремо необхідно відзначити те, що всі додаткові клавіші працюють в двох режимах - при однократному і довгому натисненнях. Однократне означає просто доступ до необхідної функції, а довгою - можливість додавати новий запис в межах вибраної функції. До речі, функції, до яких ведуть ці клавіші, можна перепризначувати. Якщо включити режим Active Standby (у якому за повною програмою буде задіяна і функціональна клавіша), то необхідність в основному меню і зовсім відпаде.

Про додаткові клавіші на ребрах пристрою вже було сказано. Вибір диктофона, треба сказати, не дуже виправданий для виділення йому окремої кнопки. Отже, тепер перейдемо до зворотного боку медалі. Вона тут являє собою зручність користування всіма цими клавішами. Ні, до лицьової панелі претензій жодних - розміри, виділення за розміром навігаційної клавіші, всі ці опуклості і ребра, навпаки, роблять управління дуже зручним. Немає претензій і в плані ходу і чіткості натиснень. Але з тими клавішами, що на ребрах - просто біда. Вони мало того, що надзвичайно тугі, так ще скриплять і володіють жахливою чіткістю натиснення - зворотний зв'язок відсутній повністю. Це безумовний мінус. Бажання користуватися цими органами управління відпадає дуже швидко. Втім, хапає і того, що є на лицьовій панелі і дуже зручно організовано.

Габарити E51 - 114х46х12 мм, вага - 100 грам. Дуже невеликий для свого класу апарат, відмінно лягає в руку. Можна носити його як завгодно, що безумовний плюс для смартфона. Не зробили його дуже важким навіть вставки з неіржавіючої сталі.

Якість збірки - непогане, але не без слабких місць. Це, як ми вже говорили, клавіші на ребрах пристрої, які помітно скриплять при натисненні, а також великий зазор між кришкою акумуляторного відсіку і корпусом, який приводить до того, що там збирається дуже багато пил. Ще варто відзначити, що всі поліровані металеві поверхні досить швидко обдираються і приходять в не дуже показний вигляд.

Функціональність
До ПК Nokia E51 підключається через miniUSB-разъем на нижньому торці пристрою. Для того, щоб в режимі "Передача файлів" телефон пізнавався як звичайний знімний диск з вкладеними теками, необхідно, щоб на телефон була встановлена карта пам'яті. У іншому випадку доведеться скористатися послугами Nokia РС Suite, яка є в комплекті. Швидкість передачі файлів - пристойна, хоча і не дотягує до максимально дозволеною протоколом USB 2.0.

Екран на 2 дюйми тут підтримує QVGA-разрешение (240х320) і до 16 млн. кольорів. Для телефону середнього класу це було б дуже непогано, але для смартфона видається не дуже великим досягненням. Чіткість і яскравість екрану E51 прекрасні, не викликають жодних нарікань. Блікуєт екран дуже сильно, але зображення залишається читаним. На екрані поміщається до 9 рядків тексту.

Мультимедіа
Для відтворення відео тут використовується RealPlayer. З відеоформатів на апараті підтримуються H.263, MPEG-4 і eAAC+. Відтворюються на телефоні файли, заздалегідь стислі до QVGA-разрешения. Якість відтворення - гідне, але екран (перш за все його розміри), встановлений на E51, не дозволяє повною мірою їм насолодитися. Програвати відео можна на весь екран.

З аудіоформатів E51 працює з ААС, AAC+, eAAC, eAAC+, MP3, MP4, M4A, WMA, Mobile XMF, SP-MIDI, AMR (NB-AMR), MIDI Tones (poly 64), RealAudio 7,8,10, True tones (WB-AMR), WAV. Жодних обмежень по бітрейту. Вселяє. Але на борту немає миниджека - для комфортного прослухування музики доведеться купувати перехідник з 2,5-мм виходу. Рівень звуку не є якимсь позамежним. Средненький рівень, порівнянний з посередніми китайськими плеєрами. Втім, цей телефон і не позиціює як мультимедійний орієнтований пристрій.

Є п'ятисмуговий еквалайзер з п'ятьма ж передвстановленими пресетами. Створення плейлистов неможливе. Варіанти відтворення треків: випадкове, послідовне, всі композиції, збережені в телефоні, всі композиції конкретних виконавців, фільтр по назві альбомів, фільтр по жанрах, фільтр по композиторах, фільтр по доріжках, що часто програються. Є прогресивне перемотування і показ обкладинки альбому.

Радіо тут стандартне для телефонів Nokia: FM-диапазон з 87,5 по 108 Мгц, пам'ять на 50 станцій з назвами, що самостійно задаються, фірмова система Visual Radio. Працює і у фоновому режимі.

Диктофон записує до 60 хвилин. Може працювати і під час розмови по телефону.

Перегляд фотографій тут організований ретельно. По-перше, радує кількість підтримуваних форматів: JPEG, JPEG2000, EXIF 2.2, GIF 87/89, PNG, BMP (W-BMP). По-друге, є можливість створювати слайд-шоу і віддавати картинки на друк прямо із смартфона. По-третє, є декілька варіантів сортування.

Камера
На E51 встановлена 2-МПикс камера на основі CMOS-сенсора без спалаху, здатна знімати фото з дозволом до 1600x1200, а відео - до 640x480. Інтерфейс простий і не дуже зручний, - всі налаштування здійснюються через спливаюче меню, що майже повністю перекриває видошукач.

Налаштування: нічний режим, таймер з трьома градаціями, режим серійної зйомки, три рівні якості, 4 ефекти, 4 варіанти балансу білого, отключение/включения звуку затвора, вибір місця збереження фотографий/видеозаписи (пам'ять телефону, або карта пам'яті). Якість знімків і відеозапису - відверто кажучи, невисоке, особливо якщо знімати при недостатньому освітленні (витримка стає нестерпимо великою). Цей апарат явно далекий від фотографічних досягнень компанії.

Ігри
Ігор на E51 не встановлено зовсім. Залишається розраховувати на власні сили, благо підтримка Java присутня.

Додаткове програмне забезпечення
• Диспетчер файлів
• Галерея 
• Календар
• Годинник з вбудованим будильником і таймером
• Замітки
• Активні замітки (замітки з видео- і аудио-сопровождением)
• Конвертер
• Калькулятор
• Пошук (пошук в пам'яті пристрою)
• Adobe PDF
• ZIP (архіватор)
• QuickOffice (читання офісних документів)
• Принтери 
• Flash-плеер 
• 3D-сигналы
• Групи (управління групами контактів - групові повідомлення, конференц-звонки в одне торкання)
• Ключі (утиліта, в якій можна зберігати список ключів активації)

Є 6 профілів користувача, що піддаються зміні і налаштуванню (звичайний, без звуку, зустріч, на вулиці, пейджер, автономний).

Безпровідні з'єднання
E51 працює в чотирьохдіапазонному GSM (850/900/1800/1900 Мгц)+GPRS і EDGE multiclass 32, а також WDCMA (850/2100). Регулювання гучності сигналу присутнє (причому організована дуже зручно), якість прийому відмінна, сигнал ловиться і в найскладніших умовах. Загалом, зі своїми основними функціями пристрій справляється без нарікань, на "відмінно". Гучність дзвінка пристойна, в складних умовах почути апарат можна. Розстроює тільки той факт, що динамки один і дуже невеликих розмірів. У кишені такий дуже легко може бути чимось притиснутий і тому не бути почутим. Вібродзвінок середній. 

WiFi 802.11b/g. Робота WiFi-интерфейса теж не викликала жодних проблем і нарікань. На E51 встановлений браузер власної розробки.

На борту є такий пережиток минулого, як Ік-порт. Перевірили. Працює справно.

Bluetooth 2.0 з підтримкою A2DP+EDR теж на місці. Працює справно, нарікань у нас не виникло.

На E51 встановлена утиліта Nokia Maps і прості GPS-программы. Це найпрямішим чином говорить про те, що смартфон можна використовувати як навігаційний пристрій. Але для цього треба приготувати GPS-приемник, що діє, до якого можна підключитися через Bluetooth. Бортового приймача на E51 немає.

Інтерфейс
У головному меню все розташовано стандартно: статусний рядок з інформацією по рівню заряду, зв'язку, включеним безпровідним з'єднанням, часу, даті і включеному будильнику. Нижнім рядком йдуть дві софт-клавиши, призначити які ви можете самі. Можна включити режим Active Standby, що є якимсь аналогом екрану "Сьогодні".

Основне меню може мати два види: список або матриця з 12 символів (3х4) з підписами, Меню анімоване, але анімацію можна відключити. Промальовування ікон і шрифти гідні. Пункти в меню можна розставляти і упорядковувати, як душі завгодно. У режимі вкладених тек все менюшки в кінцевому вигляді є вертикальними списками з написами великим шрифтом і супроводжуючими їх іконами. На вибір можна ставити одну з 5 тим, встановлювати анімовану заставку і будь-яке зображення як фоновий малюнок.

У телефонній книзі доступно необмежена кількість вічок. Точніше, обмежене, але лише об'ємом пам'яті. У "особистій картці" кожного збереженого на телефоні контакту доступні поля імені, прізвища, назви компанії, посади, номер телефону, мобільний, факс і адреса електронної пошти + величезна кількість додаткових рядків, куди можна вписати абсолютно всю інформацію про людину, включаючи його титул і ім'я служниці. Можна встановлювати індивідуальне зображення, свій дзвінок, відеофайл, замітку і ідентифікатор для сервісу присутності. Є декілька груп користувачів, назви для яких придумує сам користувач - до них можна "приробити" свою картинку, а також мелодію дзвінка. Клавіші 2-9 можуть призначатися для швидкого набору.

Є підтримка SMS і MMS, для текстового набору є функція Т9. Апарат підтримує flash-сообщения. Є вбудований поштовий клієнт, що працює з POP3/IMAP4/SMTP/MIME2-протоколами.

В цілому інтерфейс залишає приємне враження як своїм виглядом, так і взаимоинтеграцией всіх елементів. Проблеми з не дуже продумано організованим основним меню знімає грамотна організація управління через клавіатуру.

Комплектація
• USB-кабель 
• Зарядний пристрій 
• Стереогарнітура 
• Ганчірочка для протирання екрану
• Документація
• CD з ПО

Батарея 
На E51 встановлена литий-полимерная батарея ємкістю 1050 мАч.




По завіреннях виробників, в режимі чекання смартфон повинен триматися до 13 днів і до 4.4 годин - в режимі розмови. При середньому завантаженні E51 здатний протриматися 2,5-3 дні, що для такого багатофункціонального пристрою просто відмінний результат. При активному використанні WiFi цей показник впаде до 1,5-2 днів, що теж не дуже погано.

Виводи
Nokia E51 є смартфон з досить нестандартною, такою, що хоча і видається гранично простий орієнтацією - для тих, КТО потрібно з максимальною зручністю розмовляти. Під цю нужду була розроблена ергономіка, максимально просто організований інтерфейс і оптимізовано управління. Ради цього довелося пожертвувати зайвим - мультимедійна складова разом з розважальною і фотографічною знаходяться "на задвірках". У результаті ми маємо "голий" бізнес-телефон, що володіє солідним класичним дизайном, відмінною продуктивністю і гнучкістю в управлінні. Як же сьогодення, повноцінного смартфона зі всіма його чеснотами розглядати E51 не варто, він "не з цього племені".

Резюме

Ідеальний вибір для тих, КТО більш всього цінує в телефонах саме можливість "просто говорити". Пристосовані для цього функціонал і управління у поєднанні з гнучкістю, характерною для смартфонов не повинні залишити такого користувача байдужим. Але і в цієї моделі є свої недоліки.

Ноутбуки