Як вибрати пральну машину?

Пральна машина-автомат вже давно перейшла з розряду предметів розкоші в розряд необхідних пристроїв, поряд з телевізором або електроплитою. Високий попит народжує відповідна пропозиція: вибирати доводиться серед двох десятків виробників, кожен з яких випускає не один десяток різних моделей. Виникає питання: як вибрати пральну машину і не заплутатися в цьому достатку?
--> Почати слід з визначення місця, де буде встановлена пральна машина. Звичайно це ванна кімната або кухня (рідше - коридор). На жаль, обидва ці місця вдалими не назвеш: у ванні дуже волого (погано для складної техніки), а кухня не краще місце для використання прального порошку. Але близькість до водопроводу і неможливість виділити спеціальне приміщення для прання не залишає цим двом місцям альтернатив. Для багатьох важливим чинником може виявитися шум роботи пральної машини - адже робота програми прання може продовжуватися протягом декількох годинників. В цьому випадку варто помістити її у ванній кімнаті (зазвичай вона замкнута) або вибрати безшумну модель.

Якщо ви вирішили стирати в стандартній ванній кімнаті розміром 1.7х1.7 метра або навіть менше, то слід придивитися до пральних машин невеликого розміру. Але майте на увазі: мініатюризація збільшує ціну, знижуючи надійність (така плата за ускладнення пристрою). Маленький розмір накладає обмеження на кількість білизни, яку можна прати за один раз (об'єм барабана). Втім, для невеликих сімей до трьох чоловік цілком досить пральної машини з максимальним завантаженням 3 кг Моделями невеликих розмірів славляться такі виробники, як Electrolux або Candy. Пральні машини із завантаженням більше 6 кг необхідно сім'ям не менше ніж з семи чоловік. Їх випускають ARDO, Merloni (марки Ariston, Indesit), BEKO, Bosch/Siemens, Candy, Electrolux (марки AEG, Electrolux, Zanussi), Kaiser, LG, Samsung.

Наступний крок - вибрати метод завантаження білизни: вертикальний або фронтальний.

Машини з фронтальним завантаженням (дверці з віконцем збоку) хороші для установки на кухні. Верхню поверхню можна використовувати як стіл, благо її розміри, як правило, відповідають стандартним розмірам кухонних меблів. Вертикальне завантаження дозволяє додавати білизну у будь-який момент прання (якщо, звичайно, цьому не перешкодить понад міру розумна електронна начинка) і використовувати будь-які пральні порошки (а не лише ті, які призначені для прання в пральних машинах-автоматах). Правда, вас втратить при цьому задоволення спостерігати за процесом прання через віконце в бічних дверцях.

Але навіть при відомому форм-факторі вибір все ще дуже великий. Виробники пропонують фірмові технології з хитромудрими назвами і обіцяють чудеса прання і економії електрики і води, не кажучи вже про швидкість процесу. Вивчаючи проспекти виробників слід не забувати про головний: машина перш за все повинна добре стирати! Тому можна сміливо пропускати описи хитрощів технології прання і перш за все дивитися, який клас прання забезпечує та або інша машина. Класи позначаються латинськими буквами А, B, C, D, E, F, G в порядку убування якості. Це цілком об'єктивні показники, визначувані при порівнянні ефективності прання даної машини з еталонною професійною пральною машиною Wascator. Весь процес гранично стандартизований, якість прання визначається за допомогою приладів (на око якість прання сусідніх класів не помітна). Отже цьому показнику можна довіряти.

Виробники приділяють багато уваги економічності своїх виробів. Це поважно для Європи, але в російських умовах вигідно берегти хіба що пральний порошок і, інколи, час. А економія води може довести до того, що білизна після прання пахнутиме миючим засобом. Тому класу енергоекономічності пральної машини в наших умовах не варто надавати дуже великого значення: перевитрата води і електрики не позначиться на родинному бюджеті. Проте, приємно усвідомлювати себе володарем агрегату з системою Fuzzy Logic, прання, що автоматично управляє процесом, залежно від типа і кількості білизни.
Важливі параметри - максимальна кількість зворотів, швидкість віджимання або клас віджимання. Маленька швидкість порядка 400 об/мин недостатня для якісного віджимання, білизна після пральної машини настільки волога, що його часто можна ще раз віджати руками. Починаючи з 500 об/мин це вже скрутно. Швидкості віджимання від 600 і вище за звороти зазвичай вже досить. Не перешкодить наявність сушки, правда, така функція зазвичай робить пральну машину істотно дорожче. Дуже захоплюватися сушкою теж не стоїть: суху білизну важко гладити, та і на терміні служби одягу сушка може відбитися не кращим чином. Сучасні пральні машини-автомати, як правило, забезпечені достатньою кількістю програм прання для всіх випадків життя. Часто програм буває навіть більше, ніж потрібно, що лише ускладнює експлуатацію "навороченого" пристрою. Проте, можна звернути увагу на деякі додаткові функції: замочування (білизна може залишатися у воді з миючим засобом близько 2 годин), попереднє прання (для сильно забрудненої білизни), швидке прання (економить час при пранні слабозагрязненного білизни), інтенсивне прання (для відпирання плям), делікатне прання (наприклад, для прання виробів з шерсті), био-фаза (для прання порошками з біодобавками при невисоких температурах). Функція додаткового полоскання або підвищення рівня води допоможе алергікам.

На жаль, в багатьох містах жорсткість води перевищує стандартну для Європи. У таких випадках на нагрівальних елементах пральної машини може утворюватися накип. Тому довговічнішими можуть опинитися пральні машини, які підключаються не лише до холодної, але і до гарячої води. Правда, майте на увазі, що гарячу воду відключають на двадцять днів в році. Жорстка вода особливо протипоказана пральним машинам бульбашкового типа: вона слабо піниться і може звести нанівець переваги передової технології.

Важлива якість пральної машини - надійність. Проблема в тому, що в точності визначити, скільки прослужить та або інша пральна машина, можна, лише купивши її. Стоїть, звичайно, звернути увагу на країну збірки (одні і ті ж моделі можуть збиратися в різних країнах). Добре, якщо збірка проводилася уручну, а не на автоматичній лінії. Але найпростіше керуватися при покупці максимальним гарантійним терміном. Потрібно звернути увагу на доступність запасних деталей і центрів сервісного обслуговування: чим поширеніша модель, тим менше виникне проблем з ремонтом. Якщо ремонт можливий лише в єдиній фірмовій майстерні, то з великою вірогідністю буде простіше і дешевше купити нову пральну машину, чим ремонтувати стару.

Останній штрих: визначившись з моделлю і магазином, не забудьте поцікавитися умовами доставки - більшість пральних машин неможливо привезти додому в багажнику власного автомобіля! Бажано вибирати магазин з безкоштовною доставкою додому.