Електричні плити

Спільні характеристики електричних плит
Електричні плити призначені для приготування простих і вишуканих блюд. Вони дорожче газових, але менш небезпечні в експлуатації. Електричні плити бувають з виступаючими конфорками і гладкими металевими або склокерамічними варильними поверхнями. Рівна гладка склокерамічна поверхня забезпечує хороший контакт з дном посуду і виключає перекидання.

Моделі із склокерамікою в 1,5-2 рази дорожче за плити з чавунними конфорками. Під склокерамікою можуть бути звичайні конфорки з електроспіраллю усередині, галогенні, індукційні або стрічкові нагрівальні елементи. Конфорки під склокерамікою не горять, а світяться, є видимим красиве свічення зони нагріву. Завдяки низькій теплопровідності матеріалу поверхня плити на відстані 1,5-2 см від зони нагріву залишається майже холодними. Зони нагріву можуть мати різну форму і розміри. Для невеликої каструлі включають лише внутрішню частину концентричної зони нагріву. Для великого посуду підключають зовнішнє кільце нагріву. Дві круглі зони, розташовані поруч, при одночасному включенні утворюють овальну зону нагріву для довгастого посуду типа гусятницы. Бувають зони прямокутної форми.

Конфорки електричних плит
Електричні плити мають різна кількість і розташування конфорок. Конфорки бувають різних розмірів і форми зі всілякими нагрівачами різної потужності. По розмірах конфорок потрібно підбирати і посуд. Якщо розміри каструлі будуть менші, то конфорка швидше зношуватиметься, а термін її служби скорочуватися. Якщо розміри каструлі істотно більше конфорки, то ефективність нагріву знижуватиметься. Дно в каструлі має бути рівним.

Звичайні конфорки повільно нагріваються і повільно остигають. Стандартні конфорки мають середню потужність і розігріваються близько 10 хвилин.

Конфорки підвищеної потужності призначені для швидкого нагріву і розігріваються за 7 хвилин при максимальній потужності. Їх маркіровані червоною плямою в центрі. Після завершення процесу швидкого розігрівання конфорка автоматично перемикається на робочий режим із зниженою потужністю нагрівального елементу. Час розігрівання такої конфорки на 20-30 % менше, ніж стандартною.

Конфорки швидкого нагріву ("Super Quick", "Hi-Light") створюють найбільш рівномірний і найбільш точно направлений тепловий потік. Вони швидко нагріваються, а потім перемикаються на знижену робочу температуру. Інтенсивність нагріву відповідає інтенсивності свічення конфорки.

Автоматичні конфорки, маркіровані білою плямою в центрі, самі визначають момент закипання води і автоматично знижують потужність нагріву. За температурою стежить спеціальний датчик.

Великі конфорки переважні у випадках приготування їжі про запас. Наприклад, для готування варення і компотів.

Двоконтурні конфорки рекомендовані для спеціального посуду, наприклад, качатників. Включення додаткового контура може здійснюватися уручну при повороті ручки регулювальника або автоматично залежно від розмірів посуду (функція "Автофокус").

Конфорка з Теном нагрівається менше 20 секунд.

Радіальні конфорки з 3 радіально розташованими нагрівальними елементами нагріваються за 8-10 секунд. Радіальні конфорки забезпечують рівномірний розподіл тепла і переважні для повільного приготування блюд (окрім гасіння).

Радіальні конфорки із стрічковими нагрівальними елементами (High light ) нагріваються за 3 секунди. За швидкістю нагріву вони наближаються до газових. Стрічкові нагрівальні елементи споживають більше електроенергії, але забезпечують більш направлений тепловий потік.

Галогенні конфорки, що маркіруються латинською буквою H (Halogen), нагріваються за 1 секунду. У галогенних елементах нагрівальні трубки заповнені розрідженими парами галогенів. При проходженні електричного струму пари галогенів випромінюють світло і інфрачервоні хвилі, добре передавальні тепло. Галогенні конфорки з найбільшою інтенсивністю нагрівають весь майдан дна каструлі. Скорочується час нагріву каструлі до кипіння і відповідно вжиток електроенергії. При виключенні нагрів припиняється негайно.

Індукційні конфорки розігрівають безпосередньо дно посуду, а сама варильна плита не нагрівається. Дно каструлі має бути товстим і обов'язково з магнітного матеріалу. Оптимальна товщина дна каструлі з емальованої сталі 2-3 мм, а з неіржавіючої сталі 4-6 мм. Під склокерамікою розташована індукційна котушка, що взаємодіє з магнітним матеріалом на поверхні плити і збуджуюча електромагнітні коливання в нім. Майже вся енергія конфорки витрачається на розігрівання їжі. Тому при високій потужності вжиток електроенергії в 2 рази менший, ніж в інших плит. Це найбільш прогресивний і перспективний метод нагріву. Плити з індукційними конфорками нагріваються швидше газових і електричних, зберігаючи традиційну якість приготування блюд. Низькочастотне електромагнітне поле в індукційній конфорці не представляє небезпеки для здоров'я людини. У навколишніх предметах воно не наводиться.