Нелегка це справа - придбання холодильника.

Все почалося з того, що у моєї родички зламався її старий добрий холодильник, що прослужив вірою і правдою багато років ще з давніх радянських часів. І дала вона мені спецзавдання: купити їй новий агрегат за середньою ціною.

Скажу чесно: для мене вибір холодильника зводився спочатку до критеріїв "красиво", "надійно", "недорого", "тихо" і щоб форма для льоду була обов'язково в комплекті. Проте я вирішив взнати у читачів нашого журналу за допомогою форуму www.pokup.ru/forum, по яких критеріях вони особисто зробили б вибір. І варіантів мені підказали безліч! Ульяна Токмакова хотіла, щоб її холодильник швидко охолоджував спиртне, і в нім можна було зберігати косметику (про косметику я б ніколи не здогадався), Alex видала цілу гору критеріїв, у тому числі: подача звукового сигналу при відкритих дверцях, автоматична разморозка і автоматичне наповнення вмістом (останній критерій, напевно, найважливіший). Чоловіча половина форуму також не залишила тему без уваги: наприклад, холодильник з виходом в Інтернет, з великим відсіком для швидкого охолоджування пива, з телевізором в дверцях, але притому абсолютно безшумний - такі вимоги висловив форумчанин DDK. А відвідувачка форуму Люба, напевно, виявилася найбільш підкованою технічно і віддала перевагу б холодильнику з системою No Frost, двохкомпресорний і двокамерний. Тут я зрозумів, що вибір в магазині мене чекає зовсім не легкий, тому вирішив знатися на термінології і взнати, що до чого.

ЛІКНЕП
Компаній, що поставляють холодильники на наш ринок, більше 70, і моделей вони пропонують безліч! Найбільш впізнанні у покупців фірми Atlant, Stinol, Indesit, Liebherr, LG, Samsung, Бірюса, Ardo, Candy, Bosch, Electrolux, Nord, Zanussi і ін. Ці компанії заслужили на популярність по-різному. Деякі - якістю своєї продукції, інші - активною рекламою, треті - тим, що їх холодильники сім'ї купують з покоління в покоління.

Один з важливих параметрів холодильника - зручність користування. І чималу роль в цьому грає висота моделі. Співвідношення вашого зростання і висоти холодильника має бути розумним. Не кожна жінка зростанням 165 см погодиться мати холодильник заввишки 210 див. Якщо у вас малогабаритна кухня, важливим критерієм є ширина холодильника - шукайте моделі шириною 50-60 див. Якщо кухня величезна, та і засобів на покупку досить, можна дозволити собі холодильник будь-якого розміру і навіть Sideby-by-Side. Це холодильники з 3-4 дверцями (як правило, американські), де холодильна камера знаходиться поряд з морозильною. Це достатньо зручний, оскільки подібні моделі дуже місткі при невеликій висоті.

Визначившись з розмірами, варто поглянути на об'єм холодильника і кількість камер. Для сім'ї з 3-5 чоловік кращий вибір - двокамерний холодильник об'ємом 250-300 л. Для 1-2 чоловік цілком достатньо і однокамерного холодильника невеликого об'єму (близько 200 л). А для тих, КТО любить робити запаси про запас, виробники пропонують моделі об'ємом до 600 л.

Важливий чинник - кількість компресорів. Основна перевага однокомпрессорных холодильників - нижча ціна. У двохкомпресорних моделях кожен компресор обслуговує "свою" камеру, тому ви спокійно можете їхати у відпуск, не турбуючись про зайві витрати электроэнерии при роботі порожнього холодильника. Холодильну (або морозильну) камеру можна просто відключити. Крім того, ви зможете регулювати температуру в холодильній і морозильній камерах окремо.

Купуючи сучасний холодильник, хочеться позбавити себе надалі від процедури регулярної разморозки. Тут варто звернути увагу на систему охолоджування продуктів. У холодильних камерах з випарником, що самооттаивающим, при природній циркуляції підтримується висока вологість повітря. Під час відключення компресора повітря в холодильній камері нагріває поверхню випарника. Вода, що утворюється з інею, що розтанув на випарнику, краплями стікає по задній стінці камери в спеціальний лоток. Для холодильної камери такий підхід оптимальний: вологість повітря зберігається, продукти не висихають, волога з піддону випаровується самостійно.

Але для морозильної камери такий спосіб автоматичної разморозки - не вихід, оскільки температура в ній негативна, тому волога, не встигнувши випаруватися, перетворюється на іній, і морозильну камеру доводиться розморожувати уручну пару раз на рік. Інший спосіб охолоджування продуктів - No Frost, при якому забезпечується примусова циркуляція холодного повітря. Продукти охолоджуються швидко і рівномірно, оскільки в холодильнику повітря постійно переміщається за всім обсягом камери, а волога виводиться за її межі і не встигає накопичуватися на стінках. Цей метод ідеально личить для морозильної камери: продукти не покриватимуться інеєм. Але він не дуже хороший для холодильної камери - із-за постійної циркуляції повітря продукти висушуються, тому їх потрібно добре упаковувати. Оптимальною вважається система охолоджування в холодильниках, де в морозильній камері використовується "легковажна" система охолоджування за допомогою вентиляторів, а в холодильній камері - що "плаче".

Деякі холодильники мають окрему "зону свіжості" для зберігання зелені, свіжого м'яса, риби і інших продуктів. Варто звернути увагу на температурний режим, який підтримуватиме вибраний вами холодильник, - це може бути або "волога свіжість" (плюс 0,5°С - плюс 3°С при вологості близько 90%), або "суха свіжість" (мінус 3°С - мінус 0,5°С при вологості близько 50%). У цих умовах продукти довше залишаються свіжими, чим при вищих температурах. Відносно морозильної камери - оптимальною температурою в ній прийнято вважати біля мінус 18°С (стандарт для більшості моделей). Багато морозильних камер оснащуються режимом швидкого заморожування. Продуктивність роботи в цьому режимі позначається як швидкість заморожування продуктів (вимірюється в кг/сутки).

На жаль, все ще нерідкі ситуації, коли електрика відключається несподівано і, буває, вельми надовго (пригадаєте травень минулого року). Здатність холодильника протистояти позаштатним ситуаціям визначається як "час збереження холоду" і вимірюється в годиннику. Пам'ятаєте лише, що в цій ситуації потрібно як можна рідше відкривати дверці холодильника.

Якщо кожна копійка на рахунку, варто звернути увагу на те, скільки електроенергії споживає холодильник. Орієнтуватися при цьому потрібно на клас енергоспоживання. Формально їх існує 7 - від А до G, проте в даний час більшість моделей задовольняють класу A, деякі (як правило, великі) холодильники - класу B. Клас З - велика рідкість. Проте розвиток технологій привів до можливості посилювання вимог до енергоспоживання, і були введені ще два класи - А+, А++. Відмітимо, що клас енергоспоживання не є однозначним показником того, наскільки мало електроенергії споживає холодильник. При його розрахунку враховується об'єм холодильника, використовувана система охолоджування, кліматичний клас холодильника, заявлений клас морозильної камери (скільки "зірочок"). Невеликий холодильник класу C, що "плаче", може витрачати менше електроенергії, чим двометровий гігант No Frost класу A.

ДИЗАЙН
Колірна гамма холодильників дуже всіляка. Від однотонних моделей будь-якого кольору (звичайно, білих моделей залишається більшість) до моделей з картинами на дверях. Внутрішній дизайн також всілякий. Випускаються холодильники з гратчастими полицями і із скляними. Другий варіант вважається переважно, оскільки в цьому випадку вміст пакету, що прорвався, з молоком не розіллється по всьому холодильнику: вся рідина залишиться на полиці. Майже у всіх моделях передбачена можливість переустановлення поличок для індивідуальної організації простору холодильника, а також безліч аксесуарів: піддони для пляшок, форми для льоду, для яєць і для заморожування ягід, контейнери для овочів і фруктів, контейнери для пахучих продуктів і ін. Дорогі моделі холодильників обладналися лампами інфрачервоного випромінювання, сприяючими тривалішому терміну зберігання продуктів, льодогенераторами харчового льоду, вбудованими в дверці телевізорами і багато чим іншим - варіацій безліч і можливості обмежуються зазвичай лише ціною холодильника.

ЩО ПОЧОМУ?
У яких цінових рамках знаходитиметься холодильник з відповідною вам комплектацією? Можливо, стоїть декілька знизити свої вимоги? Наприклад, з чотирикамерного холодильника з вбудованим телевізором до двокамерного однокомпрессорного?

Однокамерні холодильники в першу чергу розрізняються за об'ємом, і це один з головних критеріїв ціни. Необхідно пам'ятати, що також істотний вплив на ціну холодильника має бренд, характеристики холодильника, у тому числі і енергоспоживання, дизайн, внутрішній устрій і багато що інше.

Найменші холодильники коштують $180-280. За ці гроші ви зможете купити швидше за все моделі російських (або країн СНД) виробників, таких як Смоленськ, Саратов, Бірюса, Норд, атлант. Ці моделі, як правило, не більше 150 см у висоту, мають невеликі об'єми холодильної і морозильної камер і не найвищий клас енергоспоживання. У цій ціновій категорії зустрічаються і моделі Indesit. І хоча це не російська торгівельна марка, але дані моделі теж можна віднести до "наших", оскільки завод по виробництву холодильників Indesit знаходиться в Липецьку. Ближче до вартості $300 додаються нові торгівельні марки: Liebherr, Bosch, Vestfrost, Electrolux. Вартість деяких однокамерних моделей може досягати $800 і навіть $1000. Але ці моделі вже мають велику висоту (до 185 см), клас енергоспоживання А і полиці, що переставляються по висоті, усередині холодильної камери.

Двокамерні холодильників на ринку представлені більше. Та і торгівельні марок тут досить багато. Найдешевші моделі стоять близько $200. За ці гроші можна купити модель вже знайомих нам російських (або ближнього зарубіжжя) холодильників: Атлант, Саратов, Норд, Бірюса, Мир. У цій же ціновій категорії представлені моделі іноземних виробників: Indesit, Candy, Ardo. Ці моделі теж не дуже складні, хоча серед них зустрічаються (не дуже часто) і двохкомпресорні холодильники заввишки до 190 см, невисоким рівнем шуму. Є моделі з автоматичною системою разморозки і ті, які треба один раз в рік розморожувати уручну. Морозильна камера може бути розташована як знизу, так і зверху - над холодильною. Вартість моделей Samsung, Liebherr - від $500.

Наступний ціновий діапазон - $550-1000. Тут дещо інший набір торгівельних марок. Дуже багато моделей Liebherr, Electrolux, Ariston, Vestfrost, Bosch, досить сильними залишаються позиції атлант, Indesit, з'являються моделі Sharp, Zanussi, Siemens, LG, Samsung. Це моделі складніші, управління в них частіше електронне, чим механичекое, є можливість зміни внутрішнього простору холодильника, вибору кольору моделі. Клас енергоспоживання таких моделей в більшості А, зустрічається А+. Холодильники цього цінового діапазону розморожуються автоматично, вони оснащені електронікою, контролюючою їх роботу. Об'єм таких моделей звичайний від 280 до 400 л.

І нарешті, самі наворочені моделі вартістю від $1000. Їх представляють Siemens, Liebherr, Frigidaire, Gorenje, AEG, Electrolux, LG, Samsung, Sharp, Vestfrost, Candy, Panasonic, Bosch, Ariston. Холодильники цієї цінової категорії відрізняються не лише високою якістю виготовлення і великими зручностями в експлуатації, але і низьким вжитком електроенергії (класи А, А+, А++), колірною різноманітністю моделей, дерев'яними ручками, наявністю різних полиць, у тому числі з дерев'яною окантовкою, електронним управлінням, всілякими індикаторами і ін. Висота таких моделей - до 200 см, об'єм - до 670 л (Samsung).

Трикамерні моделі випускають не всі виробники. Особливість цих холодильників в тому, що вони можуть мати справжню "зону свіжості", тобто відділення, в якому підтримується температура біля нуля градусів. Вартість таких моделей, як правило, від $800. Вони представлені марками: AEG, Electrolux, Bosch, Siemens, LG, Panasonic, Норд.

Великі холодильники типа Side-by-Side - это особливий вигляд холодильників. З добре відомих виробників холодильники Side-by-Side випускають Samsung, Sharp, Liebherr. Крім того, поширені моделі General Electric, Haier, Viking, Maytag. Їх вартість - від $1000 до $12000. Ці моделі часто поставляються лише на замовлення і, зрозуміло, вони оснащені всім, що лише може бути в холодильнику, включаючи можливість зміни температурного режиму в контейнерах морозильного відділення, можливість зміни вологості в холодильному відділенні. Ці холодильники мають великий об'єм - від 600 л. У них не менше трьох камер, в деяких моделях передбачена камера для зберігання вина.